2009. 06. 25.

Moszkva tér

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Moszkva tér és környéke

Ez is egy olyan bejegyzés, ahol nagyon sok mindent fel lehet sorolni. Ha kihagytam volna valamit, kérlek, írjátok meg a hovane@citromail.hu e-mail címre.

A Moszkva tér több főközlekedési jármű (pl.: 4-6 villamos, M2 metro, 61-es villamos stb.) találkozásánál található, ebből kifolyólag itt nagyon sok ember fordul meg, s mint ilyen helyeken általában, sok a „veszélyes elem.”.
A leggázosabb rész (szerintem) a Moszkva tér közepe (ha feljövünk a metroból, akkor egyből odajutunk). Ez a rész egy nagy terület, és nem könnyű egyben átlátni az egészet. Itt általában sok a csöves, a „seftes elemek”, a „lehúzós-kötekedős-beszólós elemek”, és a zsebesek. Egy időben sok vendégmunkás is várta a megbízásokat…
A Moszkva téren, ha feljövünk a metroból láthatunk egy kisebb komplexumot, ahol van egy hamburgeres, egy könyvesbolt és kettő között oszlopokat találunk. A komplexum előtt (az óra alatt) és oldalt, a régi villamoskanyarodó korlátjainál szoktak gyülekezni a „gyanús elemek”. Mit máshol is, itt is csoportba verődve vizslatják a tömeget.
Napközben nem annyira gázos a helyzet, mint este. Ha odafigyelünk a környezetünkre, és nem vagyunk kihívóak, akkor nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni a kellemetlen eseteket.

A villamoskanyarodó által határolt rész, ahol van a szőkút is, kerülendő, pláne sötétedés után. Ez terület nincsen rendesen kiviglágítva, és sok a bokor-sövény, ezért ideális hely egy lehúzáshoz. Sokszor láthatunk itt csöveseket (elég kiszámíthatatlanok, kezeljük őket "veszélyes elemként"; nem tudni, hogy mikor pöccennek be, mikor válnak agresszívvá), és "gyanús elemeket". Általában ott ülnek a kőszegélyen, de van hogy a szőkőkút körül lebzselnek.
Ne ott várjunk az ismerősökre, és sötétedés után ne vágjunk át ezen a részen. Ha lehet kerüljük el.

Másik fő gyülekezési illetve előfordulási helye a "veszélyes elemeknek" egy kis átjáró (ha feljövünk az metroból, jobbra fordulunk, és elindulunk a 4-6-os villamosokhoz). Általában ebben az átjáróban akkor álldogálnak „gyanús elemek”, ha esik az eső, vagy rosszidő van. Ilyenkor fokozottan figyeljünk oda, mert a szűk, és sötét helyen nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, vagy könnyebben kizsebelhetnek.

A metro épülete mellett/mögött (a bódék szomszédságában), a füves részeken (a 4-6-os villamosmegálló mögötti részeken) gyakran láthatunk hajléktalanokat, vagy részegeket heverészni. Ezt a részt, elővigyázatosságból, ajánlottabb elkerülni.
A környező buszmegállókban is sokszor láthatunk olyan csoportosulást, amik veszélyesek lehetnek ránk nézve. Ezektől ajánlatosabb elhúzódni.

A 4-6-os végállomása szintén veszélyes lehet, mert gyakran utaznak a Nyugati felé a „gyanús elemek”. Sajnos itt az az alternatíva marad, hogy megpróbálunk elhúzódni a „veszélyes társaságtól”, és felkészülünk egy esetleges bekóstolásra. Ha túlerőben vannak, ne szégyelljünk elfutni. Ha futunk, akkor a legközelebbi menedéket nyújtó hely a metroaluljáró, mert ott esetleg(!) a szekusok megvédenek. Ha mégsem védenének meg a biztonságiak, akkor legalább egy olyan helyen leszünk, ami jól ki van világítva, és készülnek felvételek is (bármilyen szar minőségű is legyen).
A 4-6-os villamos végállomásánál (érkezési oldal) és a buszmegállóknál találunk olyan telefonfülkéket, amiknek nincsen ajtajuk. Soha ne álljunk ezek közelébe, mert így könnyen sarokba szoríthatnak!

A 61-es villamos Moszkva téri megállójánál, a domboldalon, illetve a várbuszhoz vezető lépcsőkön szintén gyakran lebzselnek csövesek, és egyéb „rosszarcú” egyének. Ha ott állunk a megállóban (a Déli pályaudvar felé menő villamos megállójában) ne álljunk úgy, hogy mögöttünk legyenek! Este különösen figyeljünk rájuk, mert könnyen összeverődhetnek, és közösen léphetnek fel ellenünk.

Ha kénytelenek vagyunk átmenni az alagúton (szintén a Déli pályaudvar felé közlekedő villamosokkal egy irányban), nagyon figyeljünk a környezetünkre, mert rosszul van kivilágítva az a rész. Készítsük elő az önvédelmi eszközünket, és készüljünk fel egy esetleges támadásra.

Ha a Mamut felé menet elhaladunk egy éjjel-nappali bolt mellett. Itt is nagyon figyeljünk oda, mert este gyakran itt gyűlnek össze, és vásárolnak a „veszélyes elemek”. Ha arra kell mennünk, figyeljünk a hangokra (nem kimondottan halk társaságok ezek…) és ne csak a közvetlen közelünkre fordítsunk figyelmet.
Az előző intelmek vonatkoznak a Mamut I-II bejárata előtti területekre. Itt is gyakran gyűlnek össze a „veszélyes elemek”, „pláza rajok”.


Pár cikk:


http://www.origo.hu/itthon/20071010-a-moszkva-teren-telefonokat-rablo-gyerekeket-fogtak-el.html

Telefonrabló gyerekeket fogtak el

MTI 2007. 10. 10., 12:57

Gyerekeket és fiatalkorúakat fogott el a XII. kerületi rendőrség, akik a Moszkva tér környékén bandában rabolták ki a járókelőket. A gyerekek úgy buktak le, hogy egyikük cigarettát kért egy civil ruhás rendőrtől, aki felismerte a személyleírások alapján.
Mobiltelefonokat rabolt a Moszkva tér környékén az a fiatalkorúaból és gyerekekből álló banda, akiket a XII. kerületi rendőrség fülelt le. A gyerekek a Moszkva téren találkoztak és szeptember végén tucatnyi alkalommal, délután vagy este, naponta akár többször is raboltak a Mammut, a Városmajor park, a Millenáris, a Fény utca, a Nagyenyed utca és a Margit körút környékén.
A kis rablók módszere az volt, hogy először az időt kérdezve leszólították a sértetteket, majd fenyegető fellépésükkel értékeik átadására kényszerítették őket - mondta Fülöp Valter alezredes, a kerületi kapitányság vezetője. A nyomozás kiterjed a rabolt mobiltelefonok piacára, az orgazdákra is.
A banda október 1-jén azért bukott le, mert az egyik tagja a Városmajor parkban cigarettát kért egy civil ruhás nyomozótól, aki a sértettektől korábban kapott személyleírás alapján azonosította az elkövetőt.
Két fiatalkorú előzetes letartóztatásba került, ők akár öt év börtönt is kaphatnak. Egyikük ellen kábítószerrel visszaélés miatt is folyik eljárás. A többi rabló még gyermekkorú, nem töltötte be 14. életévét, ezért nem büntethető.


Vagy:


http://magyarsors.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1000

Budán is gyakran villan a penge

2008. január 18. péntek, 12:32 Magyar Sors Online

Sok szülő Budán is aggódva meri kí­séret nélkül iskolába engedni gyer­mekeit, mert a Moszkva tér környé­kén az utóbbi időben egyre több fia­talkorú cigány által elkövetett rablás történik.
Azzal kereste meg a Magyar Nemzetet egy aggódó budapesti, XII. kerületi édesanya: tudomása szerint ta­valy szeptember óta ötvennél is több, cigány fiatalkorúak által elkövetett rablás történt a Moszkva tér és a Városma­jor környékén. A tíz (!) év körüli fosztoga­tók taktikája mindig ugyanaz: fényes nap­pal, galerikbe tömörülve támadják meg náluk idősebb társaikat. Az anyuka el­mondta, hogy saját gyermekétől is elvették mobiltelefonját, de ezen kívül további tíz sértettjét is személyesen ismeri. Az édesanya úgy tudja, a gyermekkorú cigány rablók a közeli Esze Tamás nevelőotthon­ból szöknek ki. Az érthetően nyugtalan szülőknek a rendőrség azt mondta: a szülő nélkül felnövő gyerekekre azzal sem tud­nak hatni, hogy elviszik őket nevelőotthon­ba, hiszen már amúgy is ott élnek.
Ezzel egybecseng Fülöp Walternek, a hegyvidéki rendőrkapitányság parancsno­kának véleménye is. A rendőrtiszt ugyanis a család intézményének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az értékrend nélkül felnövő gyerekek csak az agressziót sugalló médiából és az erőszakos reklá­mokból kapnak mintát. A kapitány cáfolta az anyuka által említett ötven rablást, és azt mondta: tavaly szeptember óta 28 eset­ről kaptak bejelentést és mindegyiket fel is derítették. A bűncselekmények száma ettől függetlenül valóban lehet magasabb, mivel a Moszkva tér három kerület határán he­lyezkedik el.

(Velkei Tamás)


Vagy:


http://hvg.hu/itthon/20090330_eletveszelyes_verekedes_a_956oson.aspx

Késelés a buszon - fantomkép az egyik elkövetőről

2009. március 30. 13:40 Utolsó módosítás:2009. március 30. 14:55


Szemtanúit keresi a rendőrség annak a verekedésnek, melyben pár napja csaknem halálra sebesítettek egy fiatalembert egy éjszakai BKV-buszon - értesült a HavariaPress. A támadók egyike egy teljesen kopasz férfi volt, őt a rendőrök a fantomképe alapján is keresik.
A BKV 956-os járatán egy hete, vasárnap hajnali két óra körül keveredett szóváltásba két fiatalokból álló, négy-négy fős társaság. A szóváltás a Kelemen László utcai megálló közelében pattant ki a Hűvösvölgy felé tartó buszon, majd pillanatok alatt verekedésig fajult, melyben az egyik fiatalember életveszélyes sérüléseke szenvedett. A körülmények tisztázása érdekében a rendőrség várja mindazok jelentkezését, akik a kérdéses buszon utaztak ezen az estén, a Moszkva tér felől Hűvösvölgy irányában, és bármilyen információval rendelkeznek a történtekkel kapcsolatban. Ezen felül a személyleírása alapján keresnek egy 18-25 év közötti, 175 centiméter magas, átlagos testalkatú kopasz férfit, aki a gyanú szerint aktív részese volt a bűncselekménynek, s az eset idején sötét kabátot, illetve sötét farmernadrágot viselt. A bejelentéseket a rendőrség várja.

HavariaPress



Vigyázzatok magatokra!

2009. 06. 21.

Ajánló

Pár link, amire érdemes kattintani:


a gyakorlattal kapcsolatos oldalak:

- önvédelem a gyakorlatban: http://www.onvedelem.blog.hu/

- az önvédelem a pszichológia tükrében: http://www.personalprotection.blog.hu/

- a gumilövedékes-, és gázriasztó fegyverekről: http://www.kickgunner.blog.hu/

- ha küzdősportot, harcművészetet, vagy önvédelmi oktatást keresel: http://www.harcmuveszet.lap.hu/

- ha valamilyen önvédelmi eszközt szeretnél vásárolni: http://www.legalisonvedelem.eu/


joggal foglalkozó oldalak:

- a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről: http://www.mkeh.gov.hu/index.php?name=OE-eLibrary&file=download&id=3854&keret=N&showheader=N

- birtok védelem eszközei: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/tulajdonvagyon/birtok20050805/birtokved20090420.html/ugyleirasjogi

- jogos védelem: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/buncsjogorv/buntethetoseg20050728/jogosved20060627.html/ugyleirasjogi


önvédelmi videók: http://www.youtube.com/ (nem hitted volna, mi? :) )
légy kreatív, és keres rá a megfelelő angol kifejezésekre (pl.: self defence techniques), vagy, ha olyan stílust keresel, ami neked a legmegfelelőbb, itt kaphatsz egy kis ízelítőt (pl.: krav maga, defendo)


általános gyűjtő oldal, ahol nagyon sok téma, és oldal közül válogathatsz: http://www.onvedelem.lap.hu/


Ha van olyan oldal, amit ajánlanál másoknak is, vagy olyan információval bírsz, ami hasznos lehet, megjegyzésben (kommentben) tedd közzé, vagy írj levelet a hovane@citromail.hu e-mail címre!

Vigyázzatok magatokra!

2009. 06. 16.

Határ út, Kőbánya-Kispest

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Határ út és Kőbánya-Kispest

Sajnos ezekről a helyekről is csak felületes információt tudok adni, mert nem járok erre nap, mint nap. Ezért kérek mindenkit, hogy ha érdemi információval rendelkezik az említett területekről, írja meg nekünk a hovane@citromail.hu e-mail címre!

A fenti metromegállók is hasonló elővigyázatosságot követelnek, mint pl. a Nyugati, vagy akár a Nagyvárad tér.
Kőbánya és Kispest hírhedt területei Budapestnek. Mindkettő régi munkásnegyed. A ’70–es ’80-as években az állam megpróbálta felszámolni a ’60-as évekre annyira jellemző nyomornegyedhez hasonló körülményeket, ekkor épültek a lakótelepek, amikben nagyon sok „veszélyes elem” lakik. Ez a két környék elég régóta veszélyes hely, minden esetben figyeljünk a környezetünkre, ha erre van dolgunk, és ne lankadjon a figyelmünk!

A Határ út egy közlekedési csomópont: a 50-es (vagy 52-es) villamos végállomása, valamint innen indulnak buszok Erzsébetre, Csepelre, Soroksárra stb. Ebből kifolyólag elég sok „veszélyes elem” verődik össze a környéken. Az EuroPark is sok „gyanús elemet” vonz. Mivel sokan fordulnak meg az aluljáróban, és a felszínen egyaránt, ezért itt nagyon sok a „veszélyes elem”. Az aluljáróban (a metroszint felett) megtalálható a csövestől kezdve, a csencselő-seftes, a lehúzós-kipakoltatós, a kötekedő-verekedő „elemig” mindegyik fajta. Napközben inkább a csövesekre, a zsebesekre, és az (illegális) árusokra kell figyelni, míg este „jönnek elő” a húzósabb arcok. Ezek, mint általában az „elemek”, nagyobb csoportba-bandába verődve járják a környéket. Próbáljuk őket elkerülni, mert a környezetünkbe nincsen rendőr, vagy biztonságos menedék.
Télen sokszor melegednek az aluljáróban azok az „elemek”, akiktől tartanunk kell, míg nyáron inkább a felszínen tartózkodnak. Ha lehet, itt se beszéljünk meg találkozót, se az aluljáróban, se a felszínen. Lehetőség szerint minél kevesebb időt töltsünk az aluljáróban, mert az elég nagy területű, sok a fel-és lejárat, ezért soha nem lehet tudni, hogy melyik oldalról érkezik egy olyan csoportosulás, akik ki akarnak minket pakoltatni.
Az aluljáróból felvezető lépcsők tetején (az utca szintjén) gyakran verődnek össze a „veszélyes elemek”. Érdemes fülelni, hogy ne érjen minket „meglepetés”.

A Kőbánya-Kispest metroállomás átépítés alatt van, ezért nehéz róla jó jellemzés írni. Egy biztos: ez sem nyugis környék. A felüljáróban (amit sokan hívnak aluljárónak a hely jellege miatt) „veszélyes elemekkel" találkozhatunk (az átépítés miatt, már nincsenek annyian, de azért figyeljünk oda!): csövesek, zsebesek, seftelők, lehúzós-kötekedős egyének. Atrocitás érhet minket, mindenképpen készüljünk fel előre: az értékeket ellenőrizzük és jól tegyük el, az önvédelmi eszközünket pedig készítsük elő. Este, amikor kihaltabb az aluljáró, nagyon figyelmesen járjunk el, itt is minden oldalról veszélynek vagyunk kitéve.
Az a baj, hogy környéken nincsen menedék, nincsen hova futni. Bármelyik irányba indulunk, rövid úton vagy egy nagyobb forgalmú út kerül elénk, vagy az aluljáró (ami szintén nem biztonságos). Ajánlatos itt is fülelni, és figyelni a környezetre, az MP3 lejátszót eltenni, a telefont elsüllyeszteni, és nem feltűnően viselkedni (igyekezzünk nem magunkra vonni a figyelmet).
A felüljáró melletti bokros-ligetes terület is kerülendő!

Mind a két helyről indulnak olyan buszok, amik a gázosabb területekre visznek, ilyenkor is tartsuk be Vojilsav intelmeit ( http://onvedelem.blog.hu/2008/10/25/tomegkozlekedes_10 )! Kerüljük el, hogy a busz hamis biztonságérzetet adjon. Ha bármi történik velünk a járművön, senki nem fog a segítségünkre sietni, a buszsofőr pláne nem! Utazás közben ajánlott szemmel tartani a környezetünket, és figyelni, hogy a következő megállóban milyen felszálló utasok lesznek. Ha úgy ítéljük meg a helyzetet, szálljunk le, és menjünk a következő busszal (az ember inkább várjon negyedórát a zuhogó esőben, mint 8 napot a kórházban…). Ajánlott az utazás teljes ideje alatt az önvédelmi eszközünket készenlétben tartani.
Nagyon figyeljünk oda társaságokra, csoportokra, bandákra. Bármelyik pillanatban elindulhatnak felénk! Ha megfelelő távolságban vagyunk tőlük, akkor figyeljük meg a mozdulatukat, járásukat, tartásukat, mert ezekből sok mindent ki lehet olvasni, és (talán) még időben ki lehet őket kerülni. Erről Mongoose blogján lehet bővebben olvasni ( http://personalprotection.blog.hu/2009/04/21/a_fenyegetes_kiertekelese
http://personalprotection.blog.hu/2009/05/09/a_fenyegetes_kiertekelese_2_a_tamadas_elojelei )
Itt se feledkezzünk meg a menekülési- illetve az alternatív útvonal(ak)ról!
Ha lehet sötétedés után ne legyünk a környéken.

A statisztikák kimutatása szerint Kőbánya benne van a legrosszabb közbiztonságú területek top 3-ban.


Pár cikk:
http://www.lanchidradio.hu/k%C3%A9sel%C3%A9s_k%C5%91b%C3%A1ny%C3%A1n_%E2%80%93_12_%C3%A9ves_volt_az_egyik_elk%C3%B6vet%C5%91_20090208

Késelés Kőbányán – 12 éves volt az egyik elkövető

Lánchíd Rádió, v, 2009-02-08 14:30

Megkéseltek egy férfit szombat este Budapesten, egy X. kerületi lakásban. A támadással egy 12 és egy 18 éves fiút gyanúsít a rendőrség - közölte Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A 31 éves dorogi férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a mentők, miután szombat este - feltehetően - két fiatal egy szóváltást követően leszúrta.
A késelés fél 9 körül történt Kőbányán, a Székfűvirág utcában. A rendőrség egy 12 és egy 18 éves budapesti fiatalt gyanúsít. Mindkettőjüket elfogták - a késelés után két órával, a X. kerületben.Az ügyben életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárást.
(FH)

Vagy:

http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/58316/1

Késelés a Kőbánya-Kispesti MÁV állomáson
Négyen megsebesültek, amikor késsel egymásnak esett két román társaság a Kőbánya-Kispesti MÁV állomáson vasárnap reggel.2003.09.28 13:53, Forrás: WP

Korábban mindannyian egy közeli kocsmában voltak, ahol összeszólalkoztak, majd összeverekedtek. Közben néhány kés is előkerült, melynek következtében ketten súlyos, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A rendőrök elfogták az elkövetőket.


Vagy:


http://www.magyarnemzet.hu/portal/617153

Brutális verés Kispesten – Romák voltak a támadók?
2009. február 19. 14:56
MNO
Szombaton este két huszonéves fiatalt vertek meg brutálisan pár száz méterre az otthonuktól Kispesten. Állításuk szerint a támadók roma származásúak voltak. Édesapjuk azonnal feljelentést tett, a BRFK nem nyilatkozott az ügyben.
A fiúk az Árpád utcai megállónál szálltak le az 50-es villamosról, és ott három roma származású fiatal kötött beléjük – mondta el a Hír Televíziónak a megtámadott fiúk apja. A két huszonéves fiatal szótlanul ment volna tovább, a támadók azonban utánuk futottak, és pár száz méterre, a saját lépcsőházuk előtt megverték őket. Mindketten eszméletüket vesztették, orr- és arccsonttörést szenvedtek, és azóta is kórházban vannak. A fiatal fiúk nem ismerték a támadókat. „Feltehetőleg meg akartak minket ölni, mert se pénzt, se mobiltelefont nem vettek el tőlünk. Minden értéktárgyunk megvolt, viszont ahogy a földre kerültünk, még utána is ütöttek és rugdostak” – nyilatkozta a televíziónak Gergely, az egyik brutálisan megvert fiatal. „Előfordult már, hogy romákkal összetűzésbe keveredtünk, de szerintem mással is ugyanúgy elfordulhat ez, mint velünk” – folytatta Gergely. A brutálisan megvert fiúk édesapja azonnal feljelentést tett a támadók ellen, a Budapesti Rendőr-főkapitányág azonban négy nappal az eset után sem tájékoztatta a televíziót a történtekről, amit a térfigyelő kamerák is rögzíthettek.

Hír TV-s video: http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=7572



Vigyázzatok magatokra!

Frissítés:

Egy kedves olvasónk (aki maga is egy blogot szerkeszt) küldött egy elemzést a Határ útról. Az eredeti bejegyzést itt olvashatjátok.

http://urbanikum.blog.hu/2010/03/25/kispest_hatar_ut

"Kispest, Határ út – Dél-pestiként, kényszerből, sokadmagammal gyakran járok erre, és kifejezetten gyűlölöm a helyet, gondolom nem vagyok vele egyedül. Amióta az eszem tudom, rossz környéknek számít, és nem csak este mondható veszélyesnek. Nem vagyok cukorból, burokban sem nőttem fel, de ugyan mit tudok tenni csapatban mászkáló retkek ellen, ha épp egyedül vagyok?


A 2000-res évek elején még vicces volt, amikor Zsolti művészúr, a daloló csöves szórakoztatta az embereket, akik egy-egy dalért néha cigarettával kínálták meg. Azóta mindennapos macskaegér játék színtere a hely, a kétes eredetű paprikát áruló cigányok és a rendőrség végeláthatatlan, komikus adok-kapok játéka megy végbe. A cigányok árulnak, a rendőrök megjönnek, igazoltatják őket, a cigányok cirkuszolnak, összepakolják az árut, elmennek, majd visszajönnek. Közben a nem büntethető életkorú családtagok a munkából hazaigyekvők táskáját bámulják, védtelenebbeket meg is környékeznek különböző kamu indokokkal. Egyszer késsel fenyegettek meg egy közterület-fenntartót délután 3 körüli időpontban, aki szólni mert az engedély nélküli árusításért. A kb. 2 éve itt lakó kutyás, alkoholista hajléktalan nő tulajdonképpen nem sokat árt, de városkép szempontból igen zavaró. Amikor pedig az aluljáróban, szintetizátorról zenél egy szegény házaspár – szigorúan életkedv-elvevő, szutyok dalokat -, esik a havas eső, és mindenhol rosszarcúak vannak, az minden, csak nem bizalomgerjesztő. Képzeld el, ha metróval jöttök át – először – hozzád Dél-pestre egy máshol lakó ismerősöddel, milyenek lehetnek az illető első benyomásai, ha még nem látta a helyet, vagy nincs hozzászokva.. Elképesztő szégyen, undorító lepratelep. Adjál húsz forintot, mit nézel, van-e cigid, stb. A BKV-s biztonsági őrök pedig betéve tudják, hogy a vonalon túl az aluljáró a főváros területe, tehát ha fényes nappal feldarabolnak ott valakit, az sem az ő hatáskörük, jó magyarosan. A felszínen a narancssárga bódék borzalmasan prolik, az Europark is tele van rosszarcúakkal. Nagyon örülnék, ha fel lehetne számolni ezt a leprát, mert így az ember csak siet, túl akar lenni a Határ út jelenségen, útja során. Annak idején azért szoktunk át a taxira metróról, mert a Határ út iszonyat késő este. Van, hogy 20-25 fős csoportokban állnak bandák, stírölik az embereket, struccoznak, kötözködnek. A BKV-torony alatti kocsmáról nem is beszélve – ZS kategóriás talponálló, legalja kategória. És bassza meg, hiába lakom viszonylag jó környéken, ha a Határ úton keresztül kell bemennem a belvárosba, anélkül kap el a hányinger, hogy sznob lennék. A sötétkék, koszos, lehangoló metróaluljáróról pedig korábban már szóltam.


Az lenne a legjobb – pénz, pénz, pénz -, ha elbontanák a narancs bódékat, több növényt ültetnének, mindent bekameráznának, az aluljáróban állandó jelleggel tartózkodna két rendőr, világ színűre festenék a falait, és kibasznák innen az összes gyanús szaralakot, alkoholistát, kéregetőt, cigánybandát, bőrkabátos külvárosi műgengsztert."

2009. 06. 15.

Demonstráció: mi történhet?

Pár kép arról, hogy mi minden történik az utcán...


Ha nagyobban szeretnéd látni a képet, akkor kattints rá!
Vigyázzatok magatokra!

2009. 06. 11.

Ferenc körút, Klinikák, Nagyvárad tér, Mester utca, Baross utca, Boráros tér

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Ferenc körút, Klinikák, Nagyvárad tér, Mester utca

Úgy döntöttem, hogy ezen négy hely jellemzését egy bejegyzésben teszem közzé, mert nem tudok olyan részletes jellemzést adni róluk, mint például a Nyugatiról. Kérlek titeket, ha járatosak vagytok ezen környékeken, és úgy érzitek, hogy jól be tudnátok mutatni, akkor kérlek írjatok a hovane@citromail.hu e-mail címre.

A Ferenc körút a 4-6 -os villamos és a 3-as metro metszéspontjában található, a IX. kerületben. A „jóhírű” Üllői út is áthalad ezen a csomóponton. Innen nincsen messze a VIII. és a IX. kerület „gettója”, ebből kifolyólag igen sok „veszélyes elemmel” futhatunk össze.
Ha a metro aluljáróban közlekedünk, figyeljünk oda, hogy milyen csoportosulásokat látunk. Kedvelt gyülekező helye a „gyanús elemeknek”. Ha egy mód van rá, az aluljáróban (a metro szint felett) ne beszéljünk meg találkozókat, nem ajánlatos huzamosabb ideig itt tartózkodni.
A felszínen sokszor láthatjuk a kerület „színe-javát”. A lehúzós-seftelős egyedektől, a kemény-balhés alakokig mindent megtalálunk. Nem ajánlatos korzózni a Körúton, vagy az Üllőin se. Pláne este, sötétedés után.
Ha villamosra szállunk (4-6), akkor különösen tartsuk be Vojislav intelmeit (http://onvedelem.blog.hu/2008/10/25/tomegkozlekedes_10), mert bármikor felszállhat egy olyan társulat, akik rászállnak az emberre, és vagy ott a villamoson kötnek az emberbe, vagy leszállnak és követik a kiszemelt célpontot.
A környező mellékutcák is kerülendőek. Ha mégis arra kell mennünk, akkor fokozottan figyeljünk oda. Ajánlott lehalkítani a telefont, az MP3 lejátszót eltenni (a fülhallgatót is úgy elrakni, hogy ne látszódjon), ha nagyobb érték van nálunk, azt jól elrejteni, illetve az önvédelmi eszközünket (pl. gázspray) előkészíteni (jobb felkészülni, mint megijedni).

A Klinikák szintén az Üllői úton fekszik, a metro kijárat ott van a hírhedt Szigony utca és az Üllői út metszéspontjában. Itt is ugyan azokat a szabályokat kell betartani, mint a Ferenc körúti megállóban, csak fokozottabban. Ha lehet, itt maradjunk az Üllői úton (itt se bízzuk el magunkat!), és ha lehet, messziről kerüljük el a kis utcákat.
Amennyire lehetséges készüljünk fel egy esetleges támadásra. Tartsuk készenlétben önvédelmi eszközeinket, és nem árt, ha tudjuk, hogy merre meneküljünk.

A Nagyvárad téren hasonló lépéseket kell tenni, mint a Ferenc körút metromegállónál. Itt sok a „balhés egyed”. Az egész aluljáró veszélyes terület, számítsunk arra, hogy bármelyik lépcsőről jöhet egy olyan galeri, amelyik belénk köt, vagy a következő fordulónál belefutunk egy olyan csoportosulásba, ami először megkérdezi, hogy mennyi az idő, majd felszólít, hogy ugyan ezt a telefonodról mond meg.
Ha valamelyik környékbeli kórházba kerülnénk, akkor fokozottan figyeljünk, mert gyakran surrannak be a kórtermekbe, és lopják ki az elől hagyott (meg sokszor az elrejtett) értékeket.
Ez a terület is fokozott figyelmet igényel. Figyeljünk a környezetünk hangjaira, kerüljük a feltűnést, halkítsuk le a mobilt, tegyük el az MP3 lejátszót (és a fülhallgatót is), és legyen elől (készenlétben) az önvédelmi eszközünk.

A Mester utcai villamos megálló (4-6) és környéke szintén nem az a nyugodt környék. A 21-es villamossal elég sok „gyanús elem” jön be a zűrösebb környékről.
Nap közben is odafigyelést igényel a terület, de este nem árt felkészülni. Az önvédelmi eszközünket tartsuk készenlétben. Ha a villamosra szállunk fel (akár a 21-esre, akár a 4-6-osra), akkor szintén ne érezzük magunkat biztonságban.

A Baross utca (villamos megálló) és környéke hasonlít az előzőleg felsorolt helyekhez. A József körút és a Baross utca kereszteződése szintén egy olyan környék, ahol nagyon oda kell figyelni. Ha befelé megyünk a Baross utcán (a VIII. kerületbe, az Orczy tér felé), akkor tegyük meg a szükséges előkészületeket: telefont lehalkítani, értékeket eltenni, önvédelmi eszközt előkészíteni. Minél beljebb megyünk az utcán (még mindig az Orczy tér irányában), annál több „veszélyes elemmel” találkozhatunk. Budapest egyik legveszélyesebb környékei a Baross utca és az Üllői út által határolt rész, illetve a Baross utca és a Népszínház utca közé eső terület (erről majd egy későbbi bejegyzésben írok). Ha nem fontos, ne járkáljunk arra, sötétedés után főleg ne.
Ezen a környéken nagyon sok „veszélyes elem” járkál: az agresszív, lehúzós tizenévesektől, az ütős nehézfiúkon át, a drogosokig mindegyik típus megtalálható. Ha tudjuk előre, hogy arra a környékre fogunk menni, határozzunk meg magunkban egy menekülési útvonalat, stratégiát. Nem árt a legrosszabbra felkészülni.
Ha buszra szállunk (pl. 9-es busz), mindenképpen úgy helyezkedjünk, hogy belássuk a busz egész területét, és ne üljünk le! Itt is szeretném felhívni Vojislav intelmeire a figyelmet (http://onvedelem.blog.hu/2008/10/25/tomegkozlekedes_10).
Ha csak átutazunk a Baross utca megállón (4-6 –os villamossal), akkor is készüljünk fel arra, hogy „veszélyes elemek” szállnak fel a villamosra. Ilyenkor (is) többedmagukkal szállnak fel a járműre, és sokszor már itt választják ki a célpontot. Sokszor előfordul, hogy a csoport közelebb húzódik a kiszemelt egyén(ek)hez, majd körbeállják, ezzel elvágva minden menekülési útvonalat. Természetesen itt is dumával mérik fel, és puhítják meg az áldozatot, majd lehúzzák.
Erre a bejegyzésre vonatkozóan (de általánosságban is) elmondható, hogy a hét minden napján számíthatunk veszélyes helyzetekre, de péntek, és szombat este még inkább, ilyenkor fokozottabban figyeljünk a környezetünkre, és álljunk készenlétben.


Egy érdekes helyzetelemzés a VIII. kerület zűrösebb részeiről. A tanulmány 2005-2006 –os. Nem hiszem, hogy azóta javult volna (épp ellenkezőleg) a helyzet:

http://www.rev8.hu/csatolmanyok/jogidokok/jogidokok_11.pdf

A tanulmányból pár figyelemre méltó táblázat:

10. táblázat A válaszadók által említett kiegészítő információk a Magdolnán (ti.: a VIII. kerület egy része – a szerk.) elkövetett bűncselekmények körülményeivel kapcsolatban


- Az alsó lakó feljött, meg akart késelni.

- A férjem rosszul lett az utcán, két roma fiú úgy csinált, mintha segíteni akarna, de közben lelopták a kezéről az aranykarkötőjét.

- A lakásomba beengedtem valakit, én voltam a hülye.

- A lezárt folyosórészből lopták el a száradó ruhákat.

- A … sarkán gyülekező drogos bűnöző galeriből az egyik utánam jött, és a házunk kapujában letépte a táskámat, megfenyegettek, hogy megölnek, ha valahol panaszkodom.

- Amíg kidobtam a szemetet, megloptak a lakásomban.

- A szomszéd rózsaszín WC ülőkéjét lopták el.

- Betörtek a lakásba. Telefonfülkénél késsel fenyegetőztek a drogosok.

- Elkapták a betörőket és visszaadtak mindent, amit elvittek.

- Festmény, porcelán, ékszer a lakásból felbecsülhetetlen érték tűnt el.

- Hasonló korú cigánygyerekek támadták meg, nem vettek el a gyerekemtől semmit, mert el tudott szaladni.

- Itt az udvarban törték fel az autómat.

- Megpróbáltak lecsapni, de nem sikerült.

- Nyakláncomat tépték ki 1/2 5-kor délután 3 férfi.

- … rendszeresen különböző módokon meglopnak, kábítószer megitatásával írást irattatnak alá velem, stb., sokszor életveszélyesen megfenyegetnek, ha ez kitudódik, stb.


(Sajnos béna vagyok, és nem tudom normálisan felvinni a táblázatot a blogra, de szerintem azért ki lehet hüvelyezni belőle a lényeget. Legalábbis remélem.)

12. táblázat A két negyed nem biztonságos utcáinak leggyakoribb említései negyedenként és együtt, a válaszadók százalékában

Orczy Magdolna Összesen
Diószeghy u. 52,2% 14,1% 29,8%
Kálvária u. 12,6% 5,5% 8,4%
Lujza u. 13,8% 50,8% 35,5%
Magdolna u. 10,0% 29,4% 21,4%
Mátyás tér 15,7% 23,9% 20,5%
Dankó u. 10,9% 22,9% 18,0%
Teleki tér 7,8% 15,6% 12,6%
Dobozi u. 4,3% 13,5% 9,7%
egész kerület 10,9% 3,1% 6,3%
n, válaszadók 230 327 557



13. táblázat Napszakok, amelyekben az említett környékek nem biztonságosak (a válaszok aránya negyedenként és összesen %-ban kifejezve)

Napszak Orczy Magdolna Összesen
hajnalban (0-4 óra között) 4,0% 6,3% 5,5%
reggel (4-8 óra között) 3,7% 2,7% 3,1%
délelőtt (8-12 óra között) 0,5% 1,0% 0,8%
délután (12-16 óra között) 2,5% 2,8% 2,7%
este (16-20 óra között) 20,2% 20,3% 20,2%
éjjel (20-24 óra között) 30,4% 29,8% 30,0%
soha nem biztonságos 38,7% 37,0% 37,6%
összesen 100,0% 100,0% 100,0%
válaszok száma 595 714 1160


Végezetül pár cikk:


http://www.origo.hu/itthon/20030318szonelkul.html

Szó nélkül késeltek meg egy fiatalembert

HavariaPress2003. 03. 18., 17:06Utolsó módosítás: 2003. 03. 18., 17:33

Súlyos sérülést szenvedett az a fiatalember, akit kedden délután késeltek meg a Baross utcában. Az áldozat édesapjával haladt az utcán, mikor három férfi lépett oda hozzájuk és egyikük mindenféle szóváltás nélkül a fiatalemberbe vágta a fegyvert.

Súlyos sérülést szenvedett az a fiú, akit kedden délután késeltek meg a Józsefvárosban, a Baross és a Szigony utca sarkán. A fiatalember apjával haladt az utcán. Ekkor váratlanul három férfi lépett oda hozzájuk, és egyikük kést vágott az áldozatba. Az információk szerint a késelést semmiféle szóváltás nem előzte meg. A támadók elmenekültek a helyszínről. A rendőrség megkezdte az ügy kivizsgálását, és nyomozást indított az elkövetők után.
(HavariaPress)

Vagy:


http://valovilag.origo.hu/itthon/20080308-keseles-vita-budapest-viii-kerulet.html

Késeléssé fajult egy vita Budapesten

MTI2008. 03. 08., 23:44

Egy szóváltást követően hátba szúrtak egy férfit szombat este Budapesten, az áldozat életveszélyes sérüléssel került kórházba. Két-két fő szólalkozott össze este tíz óra körül a VIII. kerületi Diószegi utcában. A vita odáig fajult, hogy egy 33 éves férfit hátba szúrtak. A férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A tettesek elmenekültek a helyszínről - mondta el Sagyibó Melinda, a BRFK sajtóügyeletese. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.


Vagy:


http://index.hu/bulvar/hirek/305566/

Életveszélyes utcai késelés a VIII. kerületben

2007. március 26., hétfő 16:26 Frissítve: 2007. március 26.

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a fiatal férfi, akit az utcán késelt meg egy ismeretlen, néhány sarokra a pesti Belvárostól.
A rendőrségi tájékoztatás szerint a 26 éves fiatalember hétfőn délután fél kettő körül a VIII. kerületi Szentkirályi utcában haladt gyalogosan, amikor egy ismeretlen több késszúrással megsebesítette.
A mentőorvos elsődleges megállapításai szerint a fiatalember életveszélyes sérüléseket szenvedett. A történtek körülményeiről - egy szemtanú elmondása alapján - annyit tudni, hogy a késelést egy rövid szóváltás előzte meg, majd a támadás után az elkövető, ugyancsak gyalogszerrel, elmenekült a helyszínről.


Vagy:


http://www.origo.hu/itthon/20030408keseles.html

Késelés a Nagyvárad térnél

HavariaPress2003. 04. 08., 0:35

Súlyos állapotban szállították kórházba azt a középkorú férfit, akit hétfő este szúrt meg egy ismeretlen férfi Budapesten egy Nagyvárad térnél lévő szórakozóhely előtt.
A két férfi egy egész napos italozás után összeszólalkozott, mire az egyik kést rántott és egyszer mellkason szúrta társát. A megszúrt férfit súlyos állapotban szállították a Merényi kórházba. A szurkáló elmenekült a helyszínről, a rendőrök nagy erőkkel kezdték meg felkutatását.
(HavariaPress)


Vagy:


http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/67436/1

Késelés a IX. kerületben

Megkéseltek egy férfit ma délután a IX. kerületben. A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.
2003.12.03 18:11, Forrás: WP

Megkéseltek egy férfit ma délután a IX. kerületben. Információk szerint egy autóból ugrott ki három-négy ember, majd többször is megszúrták az áldozatot, majd elmenekültek a helyszínről. A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.


Vagy:


http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=84915

Késelés a Mester utcában
2009.03.24

Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy hajléktalant, akit megszúrt egy szintén hajléktalan férfi a főváros IX. kerületében, a Mester utcában.

A két férfi még tegnap este szólalkozott össze, majd egyikük késsel támadta meg a másikat. Az elkövetőt őrizetbe vették, életveszélyt okozó testi sértés miatt indult ellene eljárás.

(MTI)


Vagy:


http://velvet.hu/blogok/helyszinelo/2009/08/13/hasba_szurtak_egy_idos_ferfit_budapesten/

Hasba szúrtak egy idős férfit Budapesten

2009.08.13. 19:39

Életveszélyes állapotban került kórházba egy idős férfi Budapesten, csütörtök délután. Az áldozat a Nagyvárad téren ült egy padon, amikor megtámadták, a mentők a Merényi Gusztáv Kórházba szállították. Azt egyelőre nem tudni, a férfit ki és miért támadta meg, a szurkáló elmenekült. (FH)



Vigyázzatok magatokra!


Frissítés!

Olvasói megjegyzés / kiegészítés:

H. írta:

A Ferenc körúton (Ráday sarok) lakom 2007 óta. Szerintem alapvetően el lehet lenni a környéken, de a túlélési szabályokat valóban érdemes betartani. Szerencse, hogy elég széles a járda. Van ott egy konditerem az egyik házban, egyszer ők voltak a segítségemre: 2 roma fiatal lejmolni akart, erre nagydarab, kigyúrt, kopasz csávók csúnyán néztek rájuk, egy lépést tettek feléjük (meg sem szólaltak), a két suhanc rögtön továbbállt. Másik hasznos tipp (nekem egyszer bejött): arrafelé sok turista kóborol, csak értetlenül néztem az engem meg(le)szólítókra, akik arra asszociáltak, hogy "nem tud magyarul a bula" és leléptek. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy ál-turistaként nagyobb biztonságban vagyunk.Amit kihagytál a listából az a Boráros tér. Ott NAPPAL SEM szabad lemenni az aluljáróba. Át kell menni a körút belső oldalára és ott fel lehet sétálni a Petőfi-hídra, illetve a villamoshoz is. Szörnyű az az aluljáró, főleg az a része, ahol a HÉV-hez lehet felmenni. Nappal is tele van részegekkel, veszélyes elemekkel, éjjel pedig vagy egy féltucat hajléktalan alszik ott. Amúgy mindent el lehet érni a felszínen is, ugyan sokkal hosszabb, de ki lehet kerülni az aluljárót. Ha valaki találkozót beszél meg a környéken, szerintem a 4-6 megállói a legbiztonságosabbak, illetve az OTP vagy Erste Bank előtt, mert ott ugye a kamera.

2009. 06. 03.

Nyugati pályaudvar

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Nyugati pályaudvar és környéke

Na, ez egy igencsak nehéz bejegyzés lesz. Nagy rázós ez a környék, nagyon sok hely kiemelten veszélyes. Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolog kimarad a bejegyzésből ha ezt észreveszitek, vagy kiegészítenétek, akkor kérlek titeket, hogy írjatok a megadott e-mail címre: hovane@citromail.hu.
Az aluljáró teljes területén érdemes odafigyelnünk a környezetünkre. Minden hol megtalálható a seftes, lehúzós, kötözködős, zsebelős „elemek”. Meg persze csövesek. És nem szabad megfeledkezni a többi veszélyforrásról: drogosok, kurvák, stricik.
Ha leszállunk a metroról, és a Westend felé indulunk, ott nagy eséllyel futunk az előbb említett seftes, lehúzós, kötözködős, zsebelős „elemek” egyik jeles képviselőjébe. A Westend, sok ilyen alakot vonz, mert ott sok olyan ember fordul meg, akik számukra könnyű célpont. A Westend bejáratával szemben szoktak bandázni a „veszélyes elemek”, szóval ne oda beszéljük meg a találkát.
Ha környéken található bódékban, boltokban vásárolunk, fokozottan figyeljünk oda a pénztárcánkra, mobilunkra, táskánkra, mert könnyen kizsebelhetnek.
A vonat vágányokhoz vezető lépcső felé vezető út is gázos; igazából az egész környék.
Ha a metroból a másik irányban jövünk fel (a villamosokhoz), akkor készüljünk fel arra, hogy kurvákba, és azok stricijükbe futunk. Délután, este rendszeresen ott szoktak strichelni a ribancok, a stricijük pedig vagy ott van mellettük, vagy valahonnan a közelből figyeli az „alkalmazottaikat”. Az aluljáró ezen szintjén még megtalálhatjuk a bandázó „gyanús elemeket”. Leginkább péntek, és szombat este gyűlnek össze. Ilyenkor, ha lehet, kerüljük el a környéket.
A telefonfülkéknél itt is csövesek vertek tanyát. Ezek általában visszahúzódva szittyóznak (piálnak) és csendesen maguk alá hugyoznak. Néha agresszíven tarhálnak, de igazából nem tőlük kell tartani.
Még mindig ugyanennél a metro kijáratnál maradva: ha feljövünk a mozgólépcsőn, akkor figyelmesen nézzünk körbe, külön figyeljünk a telefonfülkék felé, a kijárattal szembeni kirakatok felé (kedvelt gyülekezőhely), majd a villamosok feljáratok felé (a gyros-osra, és a trafikot se hagyjuk ki).
Ha elindulunk, akkor figyeljünk oda, hogy egyik társaság útját se keresztezzük, és próbáljuk meg elkerülni a csoportosulásokat is. És persze figyeljünk a tárcára, táskára, mobilra stb.
A két mozgólépcső kijáratot összekötő felső aluljáróban (a metro szint feletti) ne mászkáljunk, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ezen az összekötő szakaszon rengeteg „gyanús elem” verődik össze. Nem ritka, hogy betalálnak egy-egy „üzleti ajánlattal”, vagy segítséget kérnek (pl. had telefonáljanak a mi telefonunkról, mert övék lemerült…), esetleg kérnek egy kis aprót; ezekre soha nem mondjuk igent. Próbáljuk meg őket nyugodtan, de határozottan leszerelni.
Este még ajánlottabb elkerülni ezt a részt, mert könnyen lehet, hogy betuszkolnak, vagy rántanak egy kiszögelésbe, előveszik a bökőt (kést) és kipakoltatnak (megtörtént eset). Persze az is lehet, hogy csak szimplán bekóstolnak, és utána megvernek és/vagy lehúznak.
Az utca szinten a következő helyeken figyeljünk oda jobban: a Skála előtti placc (a gombánál, óránál, ki hogyan hívja…), a pályaudvar főbejárata (ami szemben van a villamosmegállókkal), a Bank (disco) valamint a McDonald’s (régi főposta épülete) bejárata, az Westend déli utcai bejárata előtti rész (ahol van a parkoló) meg az éjszakai buszmegállók.
A Skála előtti részen, az óránál (gombánál) nem csak a nyugis társaságok beszélnek megtalálkozót, ha lehet, kerüljük el, hogy huzamosabb ideig ott várakozzunk.
A pályaudvar bejáratánál szintén megtalálható a csöves bandáktól kezdve a Bankba (disco) igyekvő puccos drogosokig mindenki. Ez a hely is inkább pénteken, szombaton, az esti órákban veszélyes (bár vasárnap délelőtt is előfordulhat atrocitás, azért az előbb említett időpontokban nagyobb eséllyel történik ilyesmi).
A Westend déli utcai bejárata előtt (a parkolóban) is óvatosan. Itt könnyen történhet bármi, anélkül, hogy valakinek is feltűnjön. Ennél a helynél az autósok is vigyázzanak, hogy hova parkolnak, mert egy-két, látszólag segítőkész ember közli, hogy a parkolás ennyibe fog kerülni. Persze nem ad számlát, ezt ne is kérjünk tőle. Ha nem fizetik ki a „parkolási díjat”, akkor lehet, hogy bebasszák a szélvédőt, vagy kiszúrják a kereket.
Ha az éjszakai buszra várunk a megállóban, akkor kurvára figyeljünk oda, hogy mi történik a környezetünkben. Külön figyeljünk oda arra, hogy ha nagyobb társaság közeledik felénk, akkor az milyen összetételű. Ha úgy ítéljük meg a helyzetet, akkor óvatosan, feltűnést kerülve szivárogjunk el onnan. Az a legszerencsésebb, hogyha előre megnézzük az éjszakai busz menetrendjét, és úgy megyünk ki a megállóba, hogy csak pár percet kelljen várni.
Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolog kimarad a bejegyzésből. Ha ezt észreveszitek, vagy kiegészítenétek, akkor kérlek titeket, hogy írjatok a megadott e-mail címre (hovane@citromail.hu).



Végezetül pár példa:

Az alábbi történetről sok változat kering a neten. A lenti linken az áldozatnak verziója szerepel. A hírekből szinte semmilyen érdemi információt nem lehet kihüvelyezni, más portálok pedig némileg feltupírozták az esetet, így már nem lehet tudni, hogy pontosan mi, és hogyan történt. Nem az én részem pálcát törni bármelyik változat felett, ezért én csak röviden, vázlatosan mondanám el a történetet:
Az áldozat egyedül sétált a Nyugatinál, amikor (nem tudni, hogy pontosan mi miatt) betámadta 15 „veszélyes elem”. A képeken látható, hogy itt több történt, mint anyázás, szerintem ezek a sérülések túl vannak a 8 napos gyógyulásidőn (a képen látható, hogy az áldozat szeme bevérzett, ez pedig elég durva támadás elszenvedésére utal). A megtámadott használta a nála lévő fegyvert, de nem tudta vele megvédeni magát. A rendőrség a 15 támadóból kettőt állított elő csak garázdaság vádjával.






Amit én tanulságként levonok:
1) hiába vagy a belvárosban, Budapest egyik legforgalmasabb helyén, simán rád támadhat 15 „veszélyes elem” anélkül, hogy bárki is (pl. rendőr, polgárőr, közterületis) megvédene
2) a rendőrök az áldozatot is előállították (súlyosabb váddal illették, mint a támadókat)
3) a 15 támadó közül 2 lett letartóztatva
4) a történtek hatására nem növelték meg a környéken járőröző rendőrök számát; nincs nagyobb közbiztonság a Nyugatinál
5) az utcán nem vagy biztonságban

az eredeti:
http://loydi.atw.hu/

hírportálok:
http://www.securifocus.com/portal.php?pagename=hir_obs_reszlet&&i=10893
http://index.hu/bulvar/nyugati1108/


Vagy:

http://www.fn.hu/baleset_bunugy/20081206/keseles_nyugatinal/

Késelés a Nyugatinál
2008. december 6. 11:31 FigyelőNet, MTI
Életveszélyes sérüléssel szállították kórházba azt a férfit, aki a Blaha Lujza téren esett össze szombaton hajnalban, miután korábban a Nyugati térnél megszúrták - mondta Kalyó László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletese.
Két társaság keveredett szóváltásba, majd dulakodni kezdtek hajnali négy óra körül a Nyugati téri villamosmegállóban. Eddig tisztázatlan körülmények között két férfi sérült meg, a társaság a Blaha Lujza térig jutott el, az egyik sértett ott lett rosszul és esett össze, életveszélyes állapotban szállították kórházba - foglalta össze Kajó László. Hozzátette: a másik férfi sérülései is súlyosak.

Vagy:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/kek_hirek/&article_hid=108891
2006-07-27 17:20 Rablás a Nyugatinál
Kiraboltak egy pénzváltót csütörtökön a budapesti V. kerületben, a Nyugati téren - közölte a rendőrség.
A rablók tettleg bántalmazták a pénzváltó munkatársát, majd egy fiókból több millió forintot tulajdonítottak el. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a rablást két ismeretlen személyazonosságú, 20-30 év közötti férfi követte el. A zsákmánnyal a két férfi gyalogosan távozott a helyszínről. Forrás: hirado.hu

Vagy:

http://www.boon.hu/hirek/im:boon:crime/cikk/prostituciora-kenyszeritett-fiatalok-a-nyugatinal/cn/news-20090317-02025756
Prostitúcióra kényszerített fiatalok a Nyugatinál
Prostitúcióra kényszerített fiatalok, illetve illegális pornófelvételeket készítők elleni ügyben nyomoz a rendőrség Budapesten.
(…) A másik ügy szintén az elmúlt hetekben jutott a rendőrség tudomására. Olyan információkat kaptak, hogy egy VI. kerületi lakásban valakik egy 16 éves lányt tartanak fogva és akarata ellenére fajtalankodásra kényszerítik. A lányt mindemellett a Nyugati téren, prostituáltként is használták.
Három férfi tartotta fogva, őket elfogták, a házkutatáskor előkerültek a lány személyes tárgyai. A Nyugati téren akciót is tartottak a rendőrök, ahol több embert kellett előállítani prostitúcióval kapcsolatos ügyek miatt. Kiderült, hogy bűnözői csoportok fiú és lány prostituáltakat is "futtattak" a téren.
Nahalkó József elmondta, hogy 2009-től kezdve hatékonyabban tudnak dolgozni az ifjúságvédelmi területen dolgozó rendőrök, mert csoportjuk kezébe került a felderítés, a nyomozás és a vizsgálat lehetősége is. Az elmúlt napok sikeres felderítései is a növekvő hatékonyságot mutatják az ifjúságvédelmi osztályvezető szerint. – a teljes cikk a megadott linken: http://www.boon.hu/hirek/im:boon:crime/cikk/prostituciora-kenyszeritett-fiatalok-a-nyugatinal/cn/news-20090317-02025756

Vigyázzatok magatokra!



Frissítés!

Olvasói levél:

Pici írta:

Nyugati...

Figyelnünk kell a Nyugati téren, nem csak az aluljáróra, hanem a metró szintre is, mert oda a jegyellenőrként beállított szekusok nem mennek le ha baj van...
A metró szinten a komplexum "H" elrendezésű, aminek két kijárata van. Mindenféleképpen az István körút felé menjünk ki ha baj lenne, mert ott nagyobb tér van, több ember, de sajnos több "elem" is.
Nem tudom mennyire segít az a tény, hogy mindegyik kijáratnál István körúti, és a Váci úti kijáratnál van szolgálat, ahol bkv-sok és szekusok vannak, persze a falak mögött lebzselve.
Azért mondtam az István körúti kijáratot, mert ha a Váci út felé megyünk (menekülünk ki), akkor ott a Westend elé érkezünk ahol minden 600. szökőévben van egy polgárőr, és az még gázabb terület, mint a másik.
A váci úti kijáratnál felérve a mozgólépcsőn jobbra egy kis boltot találunk cipőkkel, és táskákkal, vele szemben van egy jegyautomata mellett a bkv-sok zuga, ahol "TALÁN" menedéket kaphatunk...
A másik oldalon a mozgólépcsőről feljőve, balra, hátul van a biztonságiőrök helye egy folyosó végén. Ezek a helyek esténként, nem mindig vannak nyitva, de egy kósza pillantást megér, már ha megengedi ezt a menekülés üteme.
Menekülő utak a Váci úti kijárattól:
Mozgólépcsővel szemben, elhagyva a bkv területét, szemben van egy lépcső, ott felérve a Westend mellett találjuk magunkat. Közvetlenül az előtte lévő pados téren általában több ember van, be lehet menni a Westendbe, ahol igazi szekusok vannak, és őket lehet nyaggatni a bajunk miatt.
Azért nem mondom, hogy a mozgólépcsőn rögtön jobbra a Westend alsó bejáratát válasszuk, mert addig, az „elemek” területe, plusz odalent forgóajtó van, ami lassú és be lehet szorulni (esetlegesen nem egyedül)
Menekülő utak az István körúti kijárattól:
Na itt meg vagyok lőve… szemben veled a Burger King security, aki jobbesetben nem egy alulfizetett nyugdíjas, szóval ezt hagyjuk...
1) balra kiérhetünk a Nyugati pályaudvarhoz, ahol a pályaudvar oldalánál a buszmegálló felöl szokott állni néhány rendőrautó, ha menekülünk, akkor csapjunk egyet a motorháztetőre, mert arra talán felfigyelnek, ha más nem a riasztó miatt, de nem kell nagyon megrongálni. Elégnek kell lennie, ha nagyobbat ütünk a motorházra (max kifizettetik velünk a kárt, de nem szúrnak halálra)
2) shréhen balra...van a villamos megálló, ezt nem ajánlom, mert ha vannak is rendőrök azoknak át kell jöjjenek az úton hogy segítsenek, ami idő
3) a spar (régi kaisers) felé egyenesen lépcsőkhöz és csövesekhez jutunk. Mindezek mellett sötét...NE MENJ ARRA!!!!
4) jobbra kiérhetünk az Alexandra felé, ahol van egy étterem, ami talán menedéket nyújthat, de nem sokat, és ha onnan futunk tovább, akkor minden esetre a körúton tegyük, mert a Bajcsi zegzugosabb...sötétebb kisebb járókelők száma.
5) nagyon jobbra pedig kiérünk a körútra, ahol nincs ok búvóhely; max lentebb, 150-200m-re van egy kaszinó, annak rendes szekusai vannak: oda be ,vagy sprint a vakvilágba, de mindenféleképpen a körúton tegyük...

ha már fent vagy a nyugatinál...
-a buszmegálló:
Itt sok a részeg, sok a csöves. Nagyrészt az éjszakai 956, vagy 914-esre várnak, de itt is legyél résen, maradj távol a tömegtől, de azt tartsd szemelőt, hogy két tűz között vagy: csövesek,részegek, „elemek”
Ha baj van, akkor vagy a Westend felé fuss (ha nincs zárva) vagy a Nyugati felé. SEMMILYEN MÓDON NE MENEKÜLJ A FELÜLJÁRÓ ALATT!!! Sötét, büdös csövessel teli, eleshetsz, még zsblámpával sem találnak rád, és nem biztos, hogy a hullaszag átüti a tömény húgyszagot (mert ugye tudjuk, hogy ha kizsebeltek, akkor nem hívják rád a mentőt…)
A felüljárós parkolót nagyívben kerüld el!!!
-a pályaudvar...
Nyílt, kihalt vidék sok csövessel és „elemmel”, ezért nem ajánlott, semmilyen szempontból
-A disco:
Tömött, tele van „elemmel”, és gázos arccal. A McDonaldsba nem menjünk be, ha van rá egy mód, mert oda tömörül az „elemek” magja! Bírjuk ki hazáig, vagy ha baj van, akkor a McDonaldsos szekushoz menjünk, mert a disco tömegén nem szerencsés átvágni, az igazi biztonágiőrhöz. Ha a McDonaldsnál vagyunk bajban, akkor menjünk be az étterembe, semmilyen módon ne ki, mert ott nem tudjuk hány haverja van a minket inzultáló „elemnek”, és még több ellenséget is szerezhetünk, ahogy átrohanunk a tömegen.
Sokféle ember van ott is, és itt is megtalálhatóak a kurvák, nem csak az aluljáróban. Ha mód van rá, kerüld el...
Védelmet nyújthat a gyros-os a túloldalon. Persze ehhez oda kell keveredni, de az "biztonságosabb", mint bárhol a környéken. A törökök nem szaroznak, és húsbárddal mennek ki ha kell. Azért mondom, mert láttam, és 5 hentes megjelenésű, szakmájú és felszereltségű 150 kilós török megnyugtató látvány. 100%-osan nem védenek meg, de bent lecsillapodnak a kedélyek. Ők elsősorban a maguk boltját féltik, és nekik sem hiányzik egy késelés az üzletükben.

Néha vannak rendőrök, de kevesen. Néha vannak civil ruhás rendőrök, de azokból is keveset találsz. Itt füled-farkad behúzva menj végig!!!