2009. 07. 27.

Blaha Lujza tér, Népszínház utca

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11



Blaha Lujza tér, Népszínház utca


Egy kedves Hűséges Olvasónktól, Picitől kaptunk egy nagyon szemléletes, már-már diplomamunkának is beillő leírást a Blaha Lujza térről. A levelet szinte változatlanul közlöm, egy-két képet kivettem. A bejegyzés végén még hozzáfűzök pár gondolatot, de a lényeg az olvasói levélben megtalálható.

Blaha…

Nos, igen … a Blaha … mondhatnám Nyugati 2.
Itt is megtalálható mindaz, ami a Nyugatinál. „elem”, kurvák, csöves, maffiózók, az éjjeli élet minden csodája, akár még nappal is.
Node haladjunk sorról sorra! Mit is kell tudnunk a Blaháról…
· közlekedési csomópont, megközelíthető innen a Keleti, az Astoria, a Rákóczi és a 4-6-os villamossal a Nyugati is metszve az Oktogont. Buszok, villamosok, metró. Könnyen megközelíthető és könnyen könnyű innen eljutni máshová.
· Nagy és nyílt terep ez fontos… mert nem biztos, hogy az a jó hogy mindenhová ellátsz, hanem az hogy mindenhonnan észrevehetnek. Persze elveszel a tömegben, ha nem vagy kirívó, vagy öltözködésedben, vagy viselkedésedben.
· Tényleg Nyugati 2. Veszélyes hely!

A tér:
A tér kisseb parkkal ellátott, pár fa, egy szerintem csúnya szökőkút, és egy marha nagy beton placcal ellátott közeg. Itt rengeteg a csöves!!! Hihetetlenül!!! Nagy átlagban heverésznek, napot lopnak. Még egy dolog, hogy csövesek, de a napon hihetetlen gyorsan be tudnak rúgni, és akkor viszont már nagy a szájuk. Hagyd, hogy mondják a magukét, ne foglalkozz velük, csak annyira hogy azért tartsd szemmel őket, nehogy megtámadjanak. A tér részét képezi még egy parkoló. Hogy fizetős e vagy sem, nem tudom, de nem is ezért mondom. Azért mondom, hogy ha lenne kocsim, és van rá egy mód nem ott parkolnék. A parkoló nem annyira zeg-zugos mint a nyugatinál a felüljáró alatt, ez sokkal nyíltabb. de parkoló…két kocsi között nem vesznek észre… Ha itt vagy, és bajba kerülsz…csapkodd végig a kocsikat, PERSZE, MENEKÜLÉS KÖZBEN!!! a riasztó talán beindul, és az már lármát csap. Ha itt kell felvenned a nyúlcipőt, akkor minden esetben a körúton rohanj. Nem ajánlom a Rákóczy-t, mert kevesebben járnak rajta, és kihaltabb esténként. A körúton vannak éttermek, sörözők, gyros-os, ÉJSZAKAI MEGÁLLÓK! Ha szerencséd van, valaki ott a segítségedre lesz, bár ez naiv feltételezés, de ha még nagyobb mázlid van, elkapsz egy járatot, és ha a sofőr látja, hogy mi a helyzet segíthet neked. itt sok a „ha” és a „talán”, de még midig egy jóval forgalmasabb vonal, mint a Rákóczy. Menekülhetné az aluljáróba, mert ott sok elágazódás van, és a lehetőségek tárháza lehet számodra, csak itt egy a baj. Szoktak lenni rendőrök, de ritkán, nagyon kihalt tud lenni, és lehet, hogy még nagyobb slamasztikába kerülsz odalent, mert ott sokkal több veszély leshet rád. Ha minden féle képen ide akarsz menni és még nincs túl késő ahhoz hogy a metró még járjon, akkor irány a metro security. Persze könnyen mondom, hogy a körúton, de hogy jutsz oda…na igen…ez kemény dió. Ha a téren ér atrocitás, akkor csak a József körút bal oldala az, ami gyorsan és kevés zebrán való átkeléssel jár. egy kis kép a menekülő utakról:


1. Amit az előbb is mondtam…kevés átkelés
2. ez rizikósabb…ugyanis a térről nincs zebra a túloldalra csak jóval lennebb a Rákóczy-n, vagy az aluljáró. Ezt csak akkor, ha nincs gépjárműforgalom! Abba az irányba található egy kiülős szórakozó hely nem messze a saroktól, tovább pedig a túloldalon egy igen nívós és nagyon szép hotel…csak hát ezzel az a baj ugye, hogy a túloldalon van. azért nem mondom azt hogy rögtön a térről egyenesen a vele sréhen lévő sarokra menjetek, mert ez a kereszteződés marha nagy, és elég egy kocsi hogy elüssön, de ha egyszerre csak a Rákóczy-n mész át, és majdan a körúton leredukálod a gázolások esélyét. Ha már eljutottál oda hogy átérsz a túloldalra a térről, és ráfordulsz a körútra onnan már meglátod a hotelt…az éjjel-nappal nyitva van, és elég csicsás ahhoz, hogy védjék azt…szerintem egy biztos pont. ha mégsem hozná úgy a helyzet hogy át tudsz kelni, akkor válaszd az 1-t.
3. Itt át kell kelj a körúton, ami jóval gyakrabban használt út mint a Rákóczy. De itt van zebra…a térről a 4-6-os villamos megállóba jutunk, majd a körút jobb oldalára. A körúton áthaladva vigyázz arra, hogy nehogy elüssenek, mert habár van zebra de sok az őrült az utakon. Választhatod még a hotelt is ami a Rákóczy úton van nem messze a tértől.
Innen a legjobb menekülési útvonal igazából a 4-es lenne, ami nagyon nehezen megoldható. Én innen a leginkább a hotelbe futnék, mert ott biztos, hogy van rendes biztonsági szolgálat, és sosem kihalt.
A téren mindenféle képen figyelj a csövesekre, sok „elem” találkozóhelye és nem egy biztonságos hely. Figyelj a bokros részre, figyelj a parkolóra, és itt van a 7-es buszmegálló ahol éjszakai járat is megfordul. Ne keveredj tömegbe, és ha van valami baj, akkor vagy nagy tömegbe menekülj, vagy a nagy és forgalmas utakon. KIS UTCÁKBA NE MENJ!!! TILOS!!!

A villamos megálló:



A villamos megálló nagy és terebélyes sok más megállóhoz képest, mert nézzük csak meg az Oktogoni megállót, akkor láthatjuk, hogy ez a megálló sokkal szélesebb, és sokkal átláthatóbb.
Ha a Moszkva tér felé haladó vonalon vagy, akkor sokkal rosszabb helyen vagy, mert arrafelé van a Retropolis Disco ( régi nevén BANK Disco ) a nyugati téren. sokkal kedveltebb irány és ezáltal sokkal tömöttebb is. én amit ajánlok neked hogy ha a villamos megállóban állsz, akkor még ha neked az kedvezőtlenebb is de maradj a villamos megálló első felébe. Közelebb van az aluljáró, a zebra, közelebb vagy a térhez, és jobban látható a környezet. ha a megálló vége felé vagy, a tértől nézve, akkor rosszabb helyen vagy, mert habár ott van a McDonald’s, de a Népszínház utca is. Az meg egy újabb fejezet… ha a fehérvári út felé tartasz, vagy abba az irányba, akkor meg a végénél szállj fel a villamosra. Este ez természetesen teljesen más tészta, mert akkor ugyebár kevesebb az ember, és más emberek is mászkálnak.

Amit még fontosnak tartok a villamos megállóval kapcsolatban és ez nem feltétlenül csak a Blahára vonatkozik, az az, hogy ennek a megállónak olyan a kialakítása, hogy a villamosok egymás mellett vannak a megállóban, és nem válnak szét a sínpárok, mint pl az oktogonnál, vagya Boráros téren.
Ne dőlj neki a korlátoknak, ami a megálló szélén van óvva téged az autóktól, mert egy hirtelen lökés egy váratlan hátulról érkező rántás veszélyes helyzetbe keverhet. Ha löknek, akkor egy kocsi elé eshetsz, ha meg nem jön kocsi, akkor onnan számítanál legkevésbé, hogy megtámadnak. ez persze esténként valószínűbb, de gyanútlanul, (hibásan) zsebre dugott kézzel nekidőlsz a korlátnak, akkor két irányból is rossz helyen állsz. Ha tényleg annyira fáradt vagy, hogy neki akarsz dőlni valaminek, akkor minden megállóba van egy térképes „tábla” ami esténként ki is van világítva. Ám amit én csinálok az szerintem a legjobb… fel alá járkálok, és akkor mindent belátok, nem vagyok statikus, nem tudnak, vagy legalábbis nehezebben bekeríteni, és meg lehet találni, ha nyitott szemmel jársz, a gyanús dolgokat, milyen emberek vannak a környezetedben. Ha ezt választod, és te is mászkálsz, akkor azt ne tedd feltűnően, legyél unott, de legyél kirívó, és ne nagy távon „járőrözz”. 0-5m es távon szoktam mászkálni egy vonalban. nem tudom jó e ez a megoldás de én ezt látom helyesnek. JA!!! És természetesen nem a sínek vagy az autók mellett teszem eztJ

Éjszakai:



4,6-os megálló:
Itt két lehetőséged is van….az egyik a kedveltebb Erzsébet körutas megálló, valamint a népszínház utcai. mindegyiknek megvan az előnye és hátrány. A kedveltebb Erzsébet körutas (1), annak az hogy kedveltebb. sok ember van ott és sok féle is. nagy kerülőkkel lehet megközelíteni, zebrákon sötétebb helyeken kell elmenni hogy oda juss. Viszont világosabb, jól átlátható, és ami hátránya lehet előnye is hogy több ember van ott. Nagy előnye, hogy közel a hotel!!
A másik a Népszínház utcai(2). Nos, ennek nem tudom milyen arányban van az előnye hátránya. Hátrányai lehetnek, hogy a Népszínház utca mellett van (később erről az utcáról is beszélek) sötétebb kevesebb ember jár arra, kevés ember is van ott. egyszerűen kiesik a perifériából. Előnye pedig hátránya is lehet, mint az előbbi megállónak, hogy nem figyelnek oda…nem törődnek vele…nem jönnek oda, sokan nem is tudják, hogy létezik az a megálló, mert mindenki az Erzsébet körutas megállóba megy. Nem tudom melyik a jobb, és mit kéne itt elsődleges szempontnak venni, hogy ne legyenek sokan, vagy sokan legyenek, ne legyen szem előtt vagy szem előtt legyen, könnyen megközelíthető legyen vagy ellenkezőleg. Én voltam mindkét megállóban…szerencsére nem történt semmi baj, egyedül annyi volt hogy a Népszínház utcai megállóval szemben van a Blaha söröző ott volt egy verekedés, aminek szemtanúja voltam. Mindkét megállóval szemben van egy kocsma… válasszatok, ahogy jónak látjátok, én nem tudok biztosra mondani egyet, hogy válaszd ezt vagy azt. Én talán az Erzsébet körutast választanám épp a hotel miatt.


A 956-os vonalán lévő megállók:
A Keleti felé menő vonal(3): itt egy baj van, hogy a téren a ligetes placcon rak le. Erről már beszéltem, nehéz innen eljutni a többi éjszakaihoz. Egyszerűen szar.
Az Astoria felé menő vonal(4): innen könnyen megközelíthető a 906-os megálló, de van egy marha nagy hátránya. Hogy a megálló egy árkádos hely előtt rak le, és az árkádok alatt kell elmenni a 906-os megállóba. Keskeny a járda zavaróak az árkádok oszlopai, és kihalt. Nehezen belátható és borzasztóan veszélyes. Nem annyira kivilágított, mint a tér maga, de még mindig jobb, mint a keleti felé tartó vonal megállója. figyelj a hátad mögé!




Az aluljáró:




Nagy terebélyes hely… nagyon sok a seftes, és a kötekedő. az aluljáró a kereszteződés alatt van, és a kijáratok mind árkádos helyre visznek. Mind a négy sarokra kettő-kettő kijárat vezet + a villamos megállóba. Biztonsági szempontból egy rettenetes hely a menekülő utak zeg-zugos sötét helyre visznek, éjszakánként kihalt, és még egy kamera sincs lent. Ha minden kötél szakad, és nincs más megoldás, akkor a hotel felé meneküljetek.


Szoktak rendőrök lenni, de ritka…rengeteg a csöves, és mindenhonnan támadhatnak. Sok a bolt lent, de egyik sem olyan ahová be tudnál menekülni. Ha éjjel van, akkor törd be a kirakatot, hátha van riasztó, vagy menekülj a hotel felé. a kijáratok még az aluljáró szinten is nehezen beláthatóak, és nagyok a távolságok pontok között, ugyanakkor az aluljáró folyosók szélessége nem túl nagy a többi aluljáróhoz képest. Nyitott szemmel és füllel járj itt minden napszakban.


A metró szint:
Ez sem a legjobb hely, mert nagyon szűk. ha leérsz mozgólépcsőn, és beállsz a peronra, akkor egy nagyon szűk helyen tudsz mozogni. Pláne csúcsidőben!...mozogni nem lehet…
Ha leérsz, ott van egy viszonylag nagyobb tér, ami teljesen kihasználatlan, és ami még jó benne hogy a biztonsági szolgálat embere sokszor ott áll. Nem tömött nagy tér, inkább itt várj!


Népszínház utca:



Na, most beletenyereltem…
Ez egy GETTÓ!!! Ha jól tudom tényleg az volt. Rengeteg az „elem” …nagyon. nincs menekülőút, hacsak nem a kisutcák, de azokat végképp nem ajánlom! Itt van a 28-as villamos végállomása, ami az Orczy téren keresztül a Kőbányai úton végig megy a kínai piac mellett. A megálló frekventált, és a járdáról kell felszállni, nincs rendesen kialakított megálló. A villamos megálló az utca jobb oldalán van, nappal menekülni a McDonald’s-ba lehet, vagy aki a körútra…semmi féle képen ne az utca sűrűjébe. Nagyon sok a seftes, és az utcai boltok 99%-ban nincs biztonsági szolgálat. Csak a McDonald’s-ban. Az utca bal oldalán van egy főiskola, aminek a járdája nagyon kicsi. nagyon szűk a járda. skoan mászkálnak ott, és rengeteg közüllük az „elem”. nehéz elférni, és a járda mellett van a buszmegálló és a buszok parkolója, tehát egyik oldalról az épület, másikról a buszok határolnak egy szűk utcarészen. Ez talán az utca legveszélyesebb része. ha itt van baj, akkor be az iskolába és ott próbálj meg valamit ügy kezelni. Nem tudom van e bent őr vagy porta.
Beljebb a tértől távolodva csak sokasodnak a gondok. Kis utcák veszélyes emberek. De az utca nyíltabb lesz, de veszélyesebb is. Sok kis üzlet szerintem ember legyen a talpán aki itt nyit üzletet, és nem szereli fel riasztóval, tehát ha baj van, és nem jön semmilyen segítség…mert nem fog akkor a kirakat és a bolt riasztója marad. Max kifizettetik veled a kárt, de nem késelnek meg.
Biztos forrásból tudom, hogy az utcában lévő boltokban vagy fegyverek vannak vagy pánik gombok a pult alatt…vajon miért? De ott nem biztos hogy segítenek neked, szóval ki a körútra!
Ha erre visz az utad, akkor nagyon vigyázz… mind az értékeidre, mind a testi épségedre. A Blaha Lujza tér leg veszélyesebb pontja!
Az utcában van egy hotel ami ismét securityvel rendelkezik. kicsit bennebb van, de ha a sarkon támadnak meg akkor ne oda rohanj!



Ez a hotel az utca jobb oldalán van kb 1000m-re a körúttól, de van egy kb 200m-re az utca bal oldalán is közvetlenül a főiskola után.



Ha a téren vagy,az Astoria felöli részén, akkor nappal még a Corvin áruház lehet egy mentsvár, mivel messze van a villamos megálló,, és az Astoria is, a legjobb, amit tehetsz, az a C
orvin áruház.



A Corvin áruház:





Itt mindig van biztonsági szolgálat. Ha berohansz, épp egy őrbe botlasz, őt lehet szekálni, hogy mi a baj. Ha netán nem lenne ott, akkor a bejárattal szemben van egy mozgólépcső, ami az első emeletre visz, aminek úgy szint van biztonsági őre, és akkor vele kell beszélni…persze kergetni fognak, de egy ilyen esetben gyorsan kapcsol az ember. Talán beszélni sem kell, csak bújj a háta mögé… ez férfiatlan gyáva dolognak tűnhet, de inkább legyél beszari, mint hulla. Ne feledd a hősök ideje lejárt. nem kell hősködni, és nem ment meg senki. A biztonsági őr is csak azért foglalkozik veled, mert az üzlet területén vagy, és ott van baj. Ez nagyon jó menekülőhely lehet…nappal. Éjjel törd be a kirakatot, biztos van riasztó, és fuss, de akkor már ne a 4,6-os felé, mert át kell vágj a téren (parkoló bokrok csövesek). Fuss inkább az Astoria felé, és kiabálj, hívd fel a figyelmet a bajra.
Még valami…az áruház két szintes…maximum az elsőig menekülj, ne teljesen fel! A második zeg-zugosabb kihaltabb.


Az építkezés:
Mostanság van ott egy építkezés ami szerintem még eltart egy jó darabig, és ameddig építkezés van, van őre. Hogy hol van, hogy járkál, vagy hol alszik, nem tudom, de egy kósza pillantást megér, még ha nincs is baj, hogy van e, hogyha baj lenne, kérj segítséget. Az utca itt poros könnyű elcsúszni, és az építkezési tárgyak is akadályt jelenthetnek.




Az ATM:
A McDonald’s oldalában van egy ATM. A körút és a Népszínház utca sarkán. Ez a kis placc nagyon kedvelt…sokan lebzselnek itt, találkozóhely is egyben. Itt szoktak lebzselni a purdék ( „elem” gyerekek ). mindegyikük az az igazi suhanc, akit el akarsz kerülni, mert nagyon kemények a maguk 40 kilójával, és sok a barátjuk és a családtagjuk…óvatosan vegyél ki pénzt, ha látod, hogy figyelnek téged, ahogy az ATM-hez mész inkább menj arrébb, mert a Rákóczy-n van egy OTP egy megállóra rendes biztonsági szolgálattal. itt legyél nagyon óvatos, mert a népszínház utcánál vagy, és nyílt terepen…ne itt vegyél ki nagy összeget, mert arra ráfázhatsz. nem ajánlom, hogy itt vegyél ki pénzt.

Összegezve… légy résen sem a villamosokon, sem a buszokon, sem a járdán nem vagy biztonságban, pláne nem éjjel. Legyél nagyon óvatos!




A piros pöttyök a veszélyforás mértékét jelölik… tanulságos…
Komolyan vigyázzatok magatokra!!!!




Én csak annyit tennék hozzá, hogy ezeken a helyeken nagyon oda kell figyelni, készüljünk fel a legrosszabbra! Úgyan azok az írányelvek érvényesek itt is, mint a korábbi, VIII. kerülettel foglalkozó bejegyzésben (http://hovane.blogspot.com/2009/06/ferenc-korut-klinikak-nagyvarad-ter.html).
Ne felejtsük el, hogy ez Budapest egyik legzűrösebb (hanem a legrosszabb) tömegközlekedési csomópontja. Fényes nappal is veszélyes a hely, éjszaka méginkább. Itt, vagy a környéken lakó "veszélyes elemek" hihetetlenül elpofátlanodtak, nagyon sokan vannak, és összetartanak. Emlékezzünk arra is, hogy a környéken tevékenykedő bandák, csoportok gyakran beutaznak a Keleti pályaudar, valamint a Nyugati pályaudvarhoz, de nem ritkák a Baross utcánál, vagy a Boráros téren.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a környéken nagyon sok potenciális veszély forrás, "veszélyes elem" van, olyanok is, akiktől nem is várnánk; emlékezzünk csak a "Mauglis" esetre (http://index.hu/bulvar/kesel080110/). Hallgassunk az ösztöneinkre/megérzéseinkre: ha valakit, valakiket veszélyesnek ítélünk, inkább kerüljük ki. Figyeljünk azokra a jelekre is, amikből ki lehet olvasni, hogy ki az, aki ártószándékkal lehet irányunkban (http://personalprotection.blog.hu/2009/04/21/a_fenyegetes_kiertekelese ; http://personalprotection.blog.hu/2009/05/09/a_fenyegetes_kiertekelese_2_a_tamadas_elojelei)
Természetesen itt is érvényesek az általános önvédelmi előírások: nem használjuk látványosan a mobilt (ha lehet, halkítsd le), nem nyomkodjuk az MP3 lejátszót (ha lehet, ne is hallgasd), készenlétbe helyezzük az önvédelmi eszközünket, állandóan figyelünk, hogy milyen ember/emberek vannak a környezetünkben, az útvonalunkon.


Pár cikk:
Megkéseltek egy 13 éves fiút a Népszínház utcában

február 14. szombat, 06:15


Késelés miatt súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett egy 13 éves gyerek pénteken este a fővárosban, közölte az Országos Mentőszolgálat. Az első hírek szerint a VIII. kerületben, a Népszínház utcában eddig tisztázatlan okból...



Vagy:



http://www.hirtv.hu/belfold/kek_hirek/?article_hid=220257


2008-06-23 14:21
Életveszélyes késelés fényes nappal a Teleki téren



Elfogta és őrizetbe vette a rendőrség azt az idős embert, aki a gyanú szerint életveszélyesen megsebesített egy másik férfit a Józsefvárosban - értesült a HavariaPress.

A nyomozás eddigi megállapításai szerint a 62 éves gyanúsított és a 37 éves sértett vasárnap fényes nappal, délután fél három körül keveredett szóváltásba, a VIII. kerületi Teleki tér és a Népszínház utca kereszteződésénél. A vita odáig fajult, hogy előkerült egy kés is, melynek szúrásától a 37 éves férfi életveszélyes sérülést szenvedett. A feltételezett késelőt a kerületi járőrök a helyszín közelében, személyleírás alapján fogták el; a történtek pontos körülményeit a BRFK bűnügyi főosztályán vizsgálják, a gyanúsított őrizetbe vétele mellett.


Vagy:



http://www.havariapress.hu/index.php?menu=hir&hir=32224


2009.07.13.
Afrikai rabolt Budapesten


Percek alatt őrizetbe került az az afrikai férfi, aki fényes nappal próbált kirabolni egy járókelőt a hétvégén Pest egyik legforgalmasabb részén - értesült a HavariaPress. Az illetőt azzal gyanúsítják, hogy szombaton délben megtámadott és bántalmazott egy járókelőt a VIII. kerületi Blaha Lujza téren, majd megkísérelte elrabolni annak táskáját. Ez azonban nem sikerült neki, sőt a BRFK térfigyelő szolgálatának járőrei kis időn belül el is fogták, még a helyszín közelében. A 41 éves nigériai állampolgárt a járőrök előállították a VIII. kerületi rendőrkapitányságra, ahol kihallgatása után őrizetbe is vették. Ügyében a további eljárást a Belvárosi Bűnügyi Régió folytatja le.



Vagy:



http://www.dunatv.hu/itthon/79eveskeselo.html?query=sajt%C3%B3%C3%BCgyeletese


79 éves késelő


Forrás: dunatv.hu/MTI

2006.08.06. vasárnap 11:21

Rögtön elfogták a rendőrök azt a 79 éves késelőt, aki megszúrt egy férfit a fővárosi Blaha Lujza téren vasárnap délelőtt - tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

Bálint Gabriella elmondta: a idős ember eddig ismeretlen okból kiabálva támadt rá a 42 éves férfira, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.
A rendőrség akcióosztályának civil ruhás munkatársai éppen a közelben tartózkodtak, amikor az eset a történt, ezért rögtön közbeavatkoztak.
A támadót a VIII. kerületi rendőrkapitányságon előállították, jelenleg folyik az ügy kivizsgálása.


Vagy:



http://index.hu/bulvar/kesel080110/


Tízéves fiú késelt a Blahán


Index

2008. január 10., csütörtök 21:35 Frissítve: 2008. január 10

Súlyos sérülésekkel vittek el a mentők csütörtökön kora este egy 15 éves fiút a Balaha Lujza térről, ahol egy 10 éves fiú megkéselte. A késelő kisfiút a rendőrök elfogták, de a törvények szerint el kell engedniük.Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Blaha Lujza téren délután öt óra körül a 10 éves fiú a nagyobb gyerek mp3 lejátszóját akarta megszerezni. A kisebbik gyerek kést vett elő fenyegetésképpen és combon szúrta a 15 éves fiút. A mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba a megkéselt gyereket. A rendőrök elfogták a késelőt.Az Index helyszínre érkező riportereit az érdekelte, hogy vajon az egyik videónk főszereplője volt-e a tettes. A szemtanúk azonban ellentmondóan nyilatkoztak, így csak az tűnt biztosnak, hogy a késelő fiatalt az aluljáróban fogták el. Az egyik megkérdezett látta, hogy tizenöt rendőr jelent meg a helyszínen, és elkapták a még jelenlévő fiatal elkövetőt. "A rendőrök ahogy szokták, jól összeverték, merthogy tudják, holnap úgyis ki kell engedni" - mondta. A késelés egyesek szerint a téren történt.A Független Hírügynökség úgy tudja, a gyereket még csütörtökön elengedik, ha megtalálják a szüleit, vagy törvényes képviselőjét, mert a törvények szerint a kora miatt nem lehet megbüntetni.

Ugyan erről a témáról bővebben: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=193340

Végezetül két galéria a Népszínház utcában történt késelésekről:

http://www.inforadio.hu/galeria.phtml?id=1514&sc=4490
http://www.inforadio.hu/galeria.phtml?id=1160


Vigyázzatok magatokra!

2009. 07. 24.

Keleti pályaudvar

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11



Keleti pályaudvar


A Keleti pályaudvar nem egy jó környék.


Amíg ezen a környéken közlekedünk, legyünk figyelmesek, figyeljünk oda jobban a környezetünkre.


A 76-os troli végállomásán már érdemes figyelni. Itt sok ember fordul meg, nagy a tömeg, nehéz kiszúrni a „veszélyes elemeket”. (Itt nézte végig az egyik cimbora, hogy két "veszélyes elem" valamit felszívott az orrába... - a szerk.)

Ahogy leszállunk a troliról és elindulunk a Keleti irányába, bal kéz felé van egy McDonald’s (Thököly út iránya), jobbkéz felé pedig egy Burger King (Rákóczi út iránya).
A McDonald’s mellett találjuk az aluljáró lépcsőjét. Ha nem megyünk le a lépcsőn, akkor a felszínen egy árkádsor alatt kell közlekednünk. Ez a hely kerülendő, mert előfordulhatnak „veszélyes elemek”. Vannak árusok, koldusok, csövesek, és sok seftes és lehúzós „elem”. (Másik haver itt került bajba, mert nem nézte jó szemmel, hogy a barátnőjét letaperolta egy "veszélyes elem". - a szerk.)

Tovább haladva a Thököly út felé, a beugrókban, belsőudvarokban különböző boltokat találunk, ha lehet kerüljük ezeket a helyeket, mert ezek tökéletes zsákutcák. Ha menekülni kell semmiféleképpen ne fussunk be ide, mert nagyon könnyen bekerítenek, és nincsen menekülési útvonal (csak a támadókon keresztül).

A felsorolt részek mindegyike sötét, rosszul kivilágított, kevésbé látható részekkel tarkított terület. Simán ki tudják rabolni az embert, vagy úgy szúrják meg, hogy az senkinek sem tűnik fel.

Ha tovább megyünk a Thököly úton egy KFC (gyorsétterem) mellett megyünk el; akár a KFC, akár a McDonald’s, akár a Burger King egy lehetséges menekülési hely lehet, de ne nagyon bízzuk el magunkat (tavaly a Blaha Lujza téren található McDonald’s biztonsági őrét szúrták le, mikor egy veszekedő „elem” párt próbált kituszkolni az étteremből). (Távoli ismerőst itt azért igazoltatták és motozták meg a rendőrök, mert nem messze megkéseltek valakit, és keresték a tettest. - a szerk.)


Ha a 76-os troli végállomásától jobbra indulunk, a Rákóczi út felé, szintén nagyon figyeljünk. Itt is, mint az árkádok alatt, itt is lehet, a lehúzós, kötekedős, seftes „elem”.


A Baross téren jelenleg építkezési terület. Egy kb. embermagas palánksorral van elkerítve. Ahogy megyünk a 7-es busz megállója felé csövesekkel, koldusokkal, és „veszélyes elemekkel” találkozhatunk a kialakított átjáróban.


A 7-es busz megállójában sem érdemes ajánlott lazítani, ugyanis „veszélyes elem” a környéken mindig lebzsel néhány "rosszarcú".


A Keleti pályaudvar fő-, és mellékbejáratainál szintén nagyon oda kell figyelni. Seftes, és más „veszélyes elem” gyűl össze ezeken a részeken. Előfordulhatnak lehúzós „elemek” is. Ne engedjük, hogy körbevegyenek minket! Itt is legyen elől az önvédelmi eszközünk! És itt se villogjunk a telefonnal, mp3 lejátszóval. (Tavaly tavasszal tanuja voltam annak, hogy három "veszélyes elem" közül az egyik úgy gyújtott rá a füves cigire, mintha sima lenne, majd a legnagyobb természetességgel mentek tovább az éjszakába. Vagy múltkor néztem, hogy a Keleti oldalában négy "veszélyes elem" lelkesen rugdos egy embert a földön. - a szerk.)




A Keleti pályaudvar mellett található területek szintén kerülendőek. Mindkét oldali, de leginkább a Thököly út felőli parkoló lehet veszélyes rész. Itt is előforulnak a seftes-csencselő-lehúzós-kötekedős „elemek”. A szobor talapzatánál gyakran futhatunk csövesekbe, akik közül némelyik agresszíven lép fel (ha be van rúgva-szipuzva stb.). Ha a Máltai Szeretetszolgálat ingyen kaját oszt, akkor egy egész sereg csöves gyűlik össze a szobornál.

Mondanom se kell, hogy az innen elvezető kisutcákban is ajánlott észnél lenni.

A Keleti pályaudvar Kerepesi út felőli oldalát kerüljük. Ez egy kihalt rész, ha itt találkozunk egy „veszélyes elemmel”, nincs hova futni, menekülni. Ha itt leszúrnak, hónapokig nem találnak meg.

Szintén ezen az oldalon vagy egy elhagyott épület, sok-sok rejtett zuggal, ezért a nők különösen kerüljék el ezt a helyet!

Az Aréna Pláza felé vezető út, és az Aréna Pláza némileg rendezett. A pláza felé még útba esik egy benzinkút, ami adott esetben menekülési hely lehet. Adott esetben a plázába is lehet menekülni, ha valami baj történik, de azt ne felejtsük el, hogy odáig sokat kell futni!


A 24-es villamos végállomása is veszélyes terület! Itt is lehetnek a „veszélyes elemek”. Ha lehet, itt se telefonáljunk, ne írjunk sms-t, ne nyomkodjuk az mp3 lejátszót, és ami fontos, ne dohányozzunk megállóban! (Ez az intelem amúgy az összes megállóra vonatkozik: egy támadási felülettel többet hagyunk a „veszélyes elemeknek”. „Hé! Figyejé, agyá’ má’ egy cigit! Hallod, mennyi az idő?”, ugye ismerős a mondatok?)


A Baross téri felüljáró, is egy kerülendő rész! Mint a legtöbb felüljáró, ez is sötét, rosszul kivilágított, és sok az olyan rész, ahol kipakoltathatnak minket. Ha nem feltétlenül szükséges, ne sétáljunk erre!


Az aluljáróról annyit, hogy itt is ugyanazok a szabályok érvényesülnek, mint bármelyik aluljáróban: fokozottan figyeljünk oda a környezetünkre! Gyakran bandáznak itt a „veszélyes elemek”. Bármikor belefuthatunk egy olyan csoportba, ami veszélyes ránk nézve.


Menekülési helyek:

Burger King (a 76-os troli végállomásától jobbra)
McDonald’s (a 76-os troli végállomásától balra)
KFC (a McDonald’s után, a Thököly úton)
Benzinkút az Aréna Pláza felé (a Keleti pályaudvartól jobbra, a Kerepesi úton)
Aréna Pláza (a Keleti pályaudvartól jobbra, a Kerepesi úton)
Baross Hotel (Baross téren, a Thököly út felé eső oldalon)
Best Western Hotel Hungária (a Rákóczi úton, a Baross téri felüljárótól nem messze)
Rendőrkapitányság (a Dózsa György út és a Thököly út sarkán)


Biztos, hogy kimaradt pár rész a leírásból, ha tudjátok, egészítsétek ki! Várom leveleteket a hovane@citromail.hu e-mail címre.



Vigyázzatok magatokra!




Frissítés:
Némileg tompítottam a bejegyzésen, mert több visszajelzés is érkezett, hogy nem értenek egyet az olvasottakkal. A bejegyzésben szereplő terület veszélyességét néhol felnagyítottuk, mert gondoltunk az fiatalabb/idősebb/gyengébb/védtelenebb olvasókra is, akik az átlagnál jobban ki vannak téve a veszélynek.
Egyes helyszínekhez kiegészítésként odaírtam egy-egy olyan kapásból eszembe jutott esetet, ami vagy egy megbízható ismerőssel, vagy velem esett meg.

Valamint bemásolok még pár cikket, ami a környéken előforduló (és tudósított) bűncselekményekkel foglalkozott.


"(...)A miniszter végül egy pótlólagos elismerést is átadott. Augusztus 29-én este, a Keleti pályaudvar közelében egy nőt megtámadó férfi a rablás után a helyszínről el akart menekülni, Galambos Tibor megpróbálta feltartóztatni. A támadó késsel életveszélyesen megsebesítette, majd elmenekült; a kés a fiatalember szívét is elérte. Bátor helytállása, önfeláldozása elismeréséül Pintér Sándor Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette Galambos Tibor budapesti lakost.

Forrás: MTI"
http://www.bm.gov.hu/web/portal.nsf/aktualis/6058281BE0FD3415C12577ED003AA2EB
http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/miniszteri-elismeres-rendoroknek


"(...)A Keleti pályaudvaron létesített rendszer eddigi tapasztalatai nagyon kedvezőek, jelentősen segítette, illetve segíti a bűnmegelőzést. A pályaudvar rendőrőrsének állománya az elmúlt időszakban több bűncselekmény (rablás, rongálás stb.) elkövetőjét fogta el, illetve több esetben – időben beavatkozva – sikeresen előzte meg a bűnelkövetést a térfigyelő rendszer működésének köszönhetően. A hatékony bűnmegelőzést jelentősen segíti az a körülmény is, hogy a pályaudvar több pontján feliratok tájékoztatnak a területen működő térfigyelő rendszerről."

http://www.nyiron.hu/mav/nagyobb-koz-es-vagyonbiztonsag-a-nyugati-palyaudvaron


"A Margit-szigeten rabolt két fiú, de elfogták őket


2009. július 20.

MTI

Vasárnap állampolgári bejelentés érkezett a Budapest Rendőr-főkapitányságra, mely szerint a Margit-szigeten két férfit ismeretlen támadók kiraboltak - közölte honlapján a rendőrség.

A sértettek a Margit-szigeten egy stégen beszélgettek, amikor éjfél körül odalépett hozzájuk két idegen, akik először beszélgetést kezdeményeztek, majd egyre agresszívebben viselkedtek, ezért a sértettek távozni akartak. Ekkor a támadók megfenyegették őket és a náluk lévő értékeket – készpénzt, ékszereket, mobiltelefont – elvették tőlük.

A rendőrség a sértettetektől kapott pontos személyleírás alapján ellenőrizték a Margit-szigetet, valamint a Nyugati és Keleti pályaudvart, illetve ezek környékét. Ennek során a Keleti pályaudvar mellett a nyomozók igazoltattak két, a korábban megadott személyleírásnak megfelelő férfit, akiknél megtalálták az eltulajdonított értékeket a mobiltelefon kivételével. A támadók elmondták, hogy a készüléket egy egyiptomi állampolgárnak adták el, akit az intézkedő rendőrök a helyszín közelében szintén intézkedés alá vontak és a nála található telefont lefoglalták.

Az ügyben a további eljárást F. J. és D. K. ellen rablás elkövetésének megalapozott gyanúja, valamint B. G. K. M. egyiptomi állampolgár ellen orgazdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Belvárosi Bűnügyi Régió folytatja le.

Forrás: police.hu
"

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1i1AUkEkYtYJ:m.hvg.hu/itthon/20090720_margit_sziget_rablas+rabl%C3%A1s+keleti+p%C3%A1lyaudvar&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu


"Késelés a Keleti pályaudvarnál


2011-01-09 11:06


Megkéselték az egyik taxitársaság sofőrjét szombat este a Keleti pályaudvarnál.

Egy taxis és utasa összeszólalkozott, a sofőr ekkor egyik kollégáját hívta oda segítségül. Az utas az odasiető kollégát késelte meg, majd elmenekült a helyszínről. A taxisofőrt könnyebb sérülésekkel kórházba szállították. A rendőrség keresi a tettest - ellene „súlyos testi sértés bűntett kísérlete” miatt indítottak eljárást. (da)

hírTV
"

http://www.hirtv.hu/belfold/kek_hirek/?article_hid=357255

Frissítés 2:

Nem régen volt szerencsém kóvályogni a Keleti pályaudvar környékén hosszabb ideig és azt kell mondjam, az ottani felújításnak köszönhetően sokat javult az állapota. Remélem, ez a változás a környező utcákra, környékre is pozitív hatással lesz!

2009. 07. 19.

Olvasói levél

Az alábbi linket egy olvasónk küldte, angolul tudók előnyben:

http://nononsenseselfdefense.com/


Várom leveleteket hovane@citromail.hu e-mail címre, ha van olyan témátok, amit szívesen közzé tetetnétek a blogon (honlapajánlás, környék jellemzés, történet stb.).


Vigyázzatok magatokra!

2009. 07. 17.

A jogos védelem új szabályai

Hasznos tudnivaló a jogos védelem szabályairól Kisigi (http://legaleagles.blog.hu/) prezentálásában. Nyilvánvalóan, ha olyan helyzetbe kerülsz, ahol meg kell magad védeni, nem fogod latolgatni, hogy most jogkövetően véded-e meg az életedet… Mindazonáltal nem árt tisztában lenni a jogszabályokkal.
Ha ezzel kapcsolatban kérdésetek van, akkor ne nekem írjatok, hanem Kisiginek.

http://legaleagles.blog.hu/2009/07/16/a_jogos_vedelem_uj_szabalyai

A jogos védelem új szabályai

2009.07.16. 17:06 Kisigi

Ugyan volt egy erre vonatkozó meggondolatlan ígéretem még az év elején, de valójában soha nem volt kedvem a jogos védelem megváltozott szabályairól külön bejegyzést írni. Azonban az elmúlt napokban két családtagom is feltette nekem a kérdést, hogy most akkor tényleg le lehet-e lőni a betörőt, amiből én azt szűrtem le, hogy nem igazán sikerült pontosan tájékoztatni a közvéleményt a módosuló szabályokról.

A probléma ott kezdődhetett, hogy a Tényekben lement egy riport a jogos védelem új szabályairól. Ebben hangzott el az, hogy a jövőben ha valaki otthonában jogosan tart éles lőfegyvert, és lelövi a betörőt, nem büntethető. Ez így ebben a formában nem igaz - és nem csupán azért, mert a jogos védelem megállapíthatósága szempontjából teljesen közömbös, hogy az elkövető engedéllyel vagy anélkül tartotta-e otthon a fegyvert. Ha nem volt engedélye, akkor is jogos védelmi helyzetben cselekedett, legfeljebb majd elkaszálják lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésért.

A jogos védelmi helyzet és az elhárítás arányossága
Mivel a Btk. 29. § (1) bekezdését nem módosították, így továbbra is a most hatályos szöveg lesz az irányadó:

Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

Tehát a jogos védelmi helyzet megállapíthatóságában nem történt változás, és az elhárító magatartás szükségessége is feltétel maradt. Mivel a normaszöveg nem változott, az erre vonatkozó bírói gyakorlat a jövőben is irányadó lesz: a szükségesség azt is magában foglalja, hogy az elhárító magatartás nem idézhet elő súlyosabb sérelmet, mint amilyet a jogtalan támadás okozott volna, vagyis az elhárító magatartásnak arányban kell állnia a jogtalan támadással. Ez természetesen továbbra sem azt jelenti, hogy a késsel támadó elkövetőt csak ugyanilyen eszközzel lehet megállítani, de mivel ez egy igen népszerű városi legenda, álljon itt a 15. sz. Irányelvben foglalt iránymutatás arról, valójában mit vizsgál a bíróság:

A jogos védelem szükségességének megítélését nem lehet kizárólag a támadó és a védekező személynél levő eszközök veszélyességének mechanikus vizsgálatára korlátozni, hanem a konkrét veszélyhelyzet felmérése, az egymással szemben álló személyek adottságai, a támadók, illetőleg védekezők számaránya, fizikai erőfölénye és az ebből fakadó támadási és védekezési lehetőségek alapján kell a helyzetet értékelni. (...) Az élet ellen irányuló támadás esetén azonban - a védett jogtárgy egyenértékűsége folytán - az arányosság vizsgálata szükségtelen. Más a helyzet, ha a támadás a testi épség ellen irányul. Ilyen esetben az elhárító magatartásnak arányban kell állnia a támadással. Nem jelenti az arányosság követelményének a megsértését, ha az életveszélyes testi sértés okozását célzó jogtalan támadás elhárítása a támadó halálát eredményezte.

Mivel a betörő nem élet elleni támadást hajt végre, sőt igazából még testi épség ellenit sem, vizsgálni kell az arányosságot. Mivel a vagyontárgyak megvédése soha nem eredményezheti a támadó halálát, de még a testi sérülés okozása is csak szűkebb körben fogadható el, a betörő megölése túllépi a jogos védelem kereteit. Ezért a jövőben senki ne kezdje halomra lőni a betörőket, mert ez a módosítások hatályba lépése után is büntetendő lesz. A büntetés elkerülésére a jelenlegi szabályozás esetében csak akkor van mód, ha az elkövető (akin ebben az összefüggésben a jogos védelemben cselekvő személyt értem) a támadás okozta ijedtség vagy menthető felindulás miatt az elhárítás szükséges mértékét képtelen volt felismerni.

Az elhárítás szükséges mértékének túllépése ijedtségből vagy menthető felindulásból

A jelenleg hatályos szöveg szerint a túllépés akkor nem büntethető, ha arra azért került sor, mert az elkövető ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen volt felismerni az elhárítás szükséges mértékét. Ha ez az állapot csupán korlátozta az elhárítás szükséges mértékének felismerésében, a büntetés korlátlan enyhítésének van helye.

Ehhez képest a módosított szöveg így néz ki:

Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

A jogalkotó szándéka az volt, hogy a bírói gyakorlat a büntethetőséget kizáró jogos védelem körébe vonja azokat az eseteket, amelyekért a hatályos rendelkezések alapján csak korlátlan enyhítésre van lehetőség. Az ijedtség/menthető felindulás megállapításának szempontjai nem változtak, továbbra is arról van szó, hogy a megtámadott a tényleges vagy közvetlenül fenyegető támadást az elhárítás időpontjában a valóságosnál súlyosabbnak ítéli meg, illetőleg azt súlyosabban viszonozza.

Azt jelenleg még csak megtippelni sem lehet, hogy a gyakorlat követni fogja-e a jogalkotói iránymutatást. Viszonylag változatos jogászi pályafutásom során bíró még pont nem voltam, ezért nem nagyon tudom, mi játszódik le a fejükben egy ilyen döntés meghozatala során. De az előző bekezdésben olvasható meghatározásból nekem úgy tűnik, hogy a felismerési képességet korlátozó ijedtség/menthető felindulás megállapíthatósága egy olyan dolog, hogy ha nagyon akarja a bíró, akkor megállapítja, de ha másként dönt, azt is meg tudja indokolni.

Szóval maradjunk annyiban, hogy ugyanannyira lehet majd lelőni a betörőt, mint most, annyi változott, hogy ha mindez ijedtségből/menthető felindulásból történik, akkor abban az esetben, ahol most csupán korlátlan enyhítésre lenne lehetőség, felmentő ítéletet kell majd hozni.
De ha már ennyire belejöttem, nézzük meg a többi módosítást is.

Kitérési kötelezettség

A kitérési kötelezettség soha nem szerepelt a törvényben, azt a bírói gyakorlat dolgozta ki, és a 15. sz. Irányelv foglalta össze:

A jogtalan támadás esetén a megtámadott általában nem köteles meneküléssel kitérni a támadás elől; kivételesen azonban a büntetőjogilag közömbös elhárítási mód választásának a kötelezettsége terheli a hozzátartozót a felmenője, testvére vagy házastársa részéről ellene intézett, illetőleg fenyegető támadás esetén. Megkívánható ez a súlyosabb fokban kóros elmeállapotban, szemmelláthatóan tudatzavarban levő személyek jogtalan támadása esetén is, függetlenül attól, hogy a tudatzavart állapotot mi válthatta ki.

Az soha nem volt kérdéses, hogy a Legfelsőbb Bíróság a fentiek rögzítésével egy kissé túlment a jogértelmezés határain, ezt a problémát küszöböli ki az Btk. 29. §-ának új (3) bekezdése:

A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Ezt különösebben magyarázni nem kell, ezért inkább ugorjunk a módosítás legnagyobb újítására.

Megelőző jogos védelem

Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.

A törvényszöveg ugyan nem, de annak indoklása visszautal a jogos védelem általános szabályaira: a jogtalan támadás ismérveivel kapcsolatban a jogos védelemre vonatkozó általános szabályok itt is irányadóak. Ez egy viszonylag érdekes meglátás, ugyanis a jogos védelmi helyzetre vonatkozó szabályokat nem lehet alkalmazni, pont azért találták ezt ki, mert nincs sem megindított, sem közvetlenül fenyegető támadás. A szükségességet nem lehet a jogos védelem általános szabályai szerint értelmezni, hiszen ott a támadás elhárításához szükséges magatartásról van szó, itt pedig a támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközről. Az arányosság vizsgálatát pedig maga a normaszöveg zárja ki azzal, hogy csupán az élet kioltására alkalmas eszközök használatát tiltja meg.

A védelmi eszköz használata három feltétel együttes fennállása esetén eredményez büntetlenséget: a védelmi eszköz alkalmazása nem lehet az élet kioltására alkalmas, csak a jogtalan támadó szenvedhet sérelmet, és az eszközt alkalmazó személy az adott helyzetben minden tőle elvárhatót megtett a sérelem elkerülése érdekében.

Kezdjük a végén: a legegyszerűbben úgy lehet eleget tenni ennek a feltételnek, ha a védelmi eszköz alkalmazója figyelmeztető táblákat helyez ki. Mivel vannak írástudatlan emberek is, szerintem elvárható, hogy ne csupán felirattal, hanem könnyen értelmezhető ábrákkal is felhívja a figyelmet a telepített eszközre. Mindezt úgy, hogy a támadó akármelyik irányból is közelítse meg az ingatlant, észlelhesse a figyelmeztetést, vagyis célszerű körbeplakátolni a kerítést. Erre úgy kell sort keríteni, hogy lehetőleg ne fújja le az első szél, hiszen a figyelmeztetésnek a támadás időpontjában kell ott lennie, az igazából mindegy, hogy mikor került oda. Az elkövetés után nem árt dokumentálni a figyelmeztetések meglétét, mert én biztos arra hivatkoznék, hogy nem volt semmi ilyen. Azt persze nem lehet kizárni, hogy valaki előbb felszereli a táblákat, és csak után hívja ki helyszínelni a rendőrséget, vagy hogy a betörő a figyelmeztetések leszerelése után lát munkához, de ezekkel nem nagyon lehet mit kezdeni.

Ha nem a jogtalan támadó szenved sérelmet, akkor szintén nincs büntethetőséget kizáró ok, meg kell állapítani az eszközt használó személy bűnösségét. Kérdéses lehet, hogy gondatlan vagy szándékos bűncselekményt követ-e el. A bírói gyakorlatban eddig a kerítésbe vezetett áram fordult elő, itt egységesnek tűnik a gyakorlat: több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete állapítandó meg, amit az elkövető eshetőleges szándékkal követett el. Ehhez képest újításként értékelhető, hogy a törvényjavaslat indoklása kívülálló sérülése esetén gondatlan bűncselekmény megállapíthatóságára utal. Én azt gondolom, hogy a szándékos bűncselekmény megállapítása a helyes, hiszen a védelmi eszközt telepítő elkövető szándékosan hozta létre azt a helyzetet, amelynek következtében megnyílt a lehetősége annak, hogy az oda behatoló emberek sérülést szenvednek (függetlenül attól, hogy a behatolás jogtalan támadásként értékelhető vagy sem), és szándéka eshetőlegesen erre az eredményre is kiterjedt (ld. BH2000. 97.). Különösen igaz ez akkor, amikor a jogalkotó kifejezetten az eszközt használó személyre telepíti a védekezés kockázatát.

Az élet kioltására való alkalmasság megítéléséhez sok segítséget nem nyújtott a jogalkotó, utal a Btk. 137. § 4. pont b) alpontban szereplő "felfegyverkezve" fogalomra, aztán a bírói gyakorlatra bízta a részletek kidolgozását. Az indoklás csak a teljesen egyértelmű dolgokat említi (szúró és vágó fegyverek, lőfegyver, nagy erősségű, illetőleg magas feszültségű áram), én ehhez a biztonság kedvéért hozzávenném a robbanószereket is. A bírói gyakorlatban a felfegyverkezve elkövetés vizsgálata során már sikerült néhány eszközről kimondani az élet kioltására való alkalmasságot, így ide sorolható a légpuska (BH1979. 398.), az asztalláb (BH1995. 385.), a farúd (BH2003. 350.), az alumínium cső (BH2002. 212.), a gumibot (26/2007. BK vélemény), vagyis nagyjából minden, amivel nagyot lehet ütni. Az érdekes lesz, amikor az eddig semmi problémát nem okozó kutyák esetében valamelyik bíró ki fogja mondani az élet kioltására való alkalmasságot.

Persze a gyakorlat kialakulásának van egy viszonylag jelentős akadálya: kevés betörő fog besétálni a rendőrségre feljelenteni a tulajdonost azért, mert a telepített védelmi eszköz nem felel meg a kritériumoknak. Ha viszont ott marad a helyszínen holtan, nem kell nagy bátorság kimondani az élet kioltására való alkalmasságot. Így pont azokból a határesetekből lesz kevés, amiken keresztül kialakulhatna a gyakorlat.

http://legaleagles.blog.hu/2009/07/16/a_jogos_vedelem_uj_szabalyai



Vigyázzatok magatokra!

2009. 07. 15.

Életjel, ajánlás, hasznos oldalak

Nem tűntem el, a blog is él. Egy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésen dolgozok egy Hűséges Olvasó aktív részvételével, ezért a szünet. Meg dolgozok is, szóval sajnos csak heti-kétheti rendszerességgel tudok frissíteni.

A következő elemző bejegyzésig pár téma, és az ahhoz kapcsolódó link:

Ha bűncselekmény folytán megsérülsz érdemes látleletet vetetni. Erről itt van egy részletes leírás, minden fontos tudnivalóval:
http://www.hazijogorvos.hu/content/view/413/81/

pdf-ben: http://www.hazijogorvos.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=413



A nemierőszakról szóló blog (a női olvasók részére külön ajánlott):
http://megeroszakoltak.blog.hu/

a nemierőszak elszenvedésének pszichés következményei:
http://megeroszakoltak.blog.hu/2008/12/20/a_nemi_eroszak_psziches_kovetkezmenyei



Tanulságos statisztikák Magyarország bűnözési és bűnüldözési adatairól:
http://crimestat.b-m.hu/

itt rá tudtok keresni a legfrissebb (2008-as) adatokra:
http://crimestat.b-m.hu/ErubsElozetes.aspx?BMSTAT=Adatok

és ilyen statisztikát kaptok excel táblázatban:
Az ismertté vált bűncselekmények száma 2008-ban
http://crimestat.b-m.hu/Krimstat/Krimstat200825/Adatok/bst812K1.xls

ugyanerről az oldalról két érdekes térkép (a többit itt találod: http://crimestat.b-m.hu/)







bonusz: egy sok szempontból „mulattató” és egyben elkeserítő nemzetközi elemzés:
http://www.gallup-europe.be/euics/Xz38/downloads/Hungary_Overview_for_Release.pdf


Vigyázzatok magatokra!

2009. 07. 08.

Tanulság

http://www.origo.hu/itthon/20090708-keseles-tortent-a-budapesti-godor-szorakozohelynel.html

Megszurkáltak egy fiút a Gödörnél

MTI2009. 07. 08., 10:03Utolsó módosítás: 2009. 07. 08., 10:09

Szóváltás után többször is megszúrtak egy 20 éves fiút szerdára virradó éjszaka az V. kerületi Erzsébet tér füves részén, a Gödörnél - közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A fiút a mentők kórházba szállították. A 180 centiméter magas, átlagos testalkatú, kopasz, 20-25 év körüli ismeretlen tettest keresi a rendőrség. Az V. kerületi rendőrkapitányság indított ellene eljárást súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt.
Ezt a hírt azért másoltam be, mert szerintem tanulságos.
A cikket elolvasva, milyen következtetéseket vonhatunk le?

- mint azt az előző bejegyzésben írtam, mindig egy bizony készültségi szinten kell tartani magad, mert csak kevés helyen érezheted magad teljes biztonságban
- hiába vagy emberek között, nem jellemző, hogy a segítségedre sietnek; csak te védheted meg saját magad!
- bármelyik pillanatban, egyik percről a másikra kialakulhat egy veszélyes szituáció (amiből nem biztos, hogy jól jössz ki…)
- sokkal kevesebb rendőr van az utcán, mint kellene (hogy miért, és milyen minőségben működnek, azt ne firtassuk; a helyzeten nem változtat)
- hiába vagy jó környéken, nem garantálja semmi, hogy nem kerülsz veszélyes helyzetbe
- gyorsan előkerül(het) a kés
- nem szabad késes ellenféllel szembeszállni, mert te húzod a rövidebbet (felejtsd el azt, amit a filmekben látsz; nem fogsz kivédeni egy késes támadást)


Vigyázzatok magatokra!

2009. 07. 06.

A tisztánlátás végett

A tisztánlátás végett:
Többen vádolnak azzal, hogy a blog nem más, mint vegytiszta paranoia. Többen mondták, hogy ők az említett környéken járnak/dolgoznak/élnek, és még soha, semmilyen atrocitás nem érte őket. Véleményük szerint, túl parázom a helyzeteket, és a blog nem más, mint egyszerű ijesztgetés, félelemkeltés.
Többen is mondták, hogy a blog szemléletét figyelembe véve, egész Budapesten nem lehetne utazni, mert alig van olyan környék, ahol ne történne valamilyen bűncselekmény. Ha komolyan vennék mindazt, amiket leírtam a bejegyzésekben, akkor egész nap otthon lennének rettegve, bezárkózva.
Szeretném emlékeztetni az akadékoskodó olvasókat, hogy az, aki paranoiás, azt nem biztos, hogy nem üldözik.
Az, hogy nem történt veled semmi, nem azt jelenti, hogy nem is fog!
Ez az oldal azért jött létre, hogy felhívja azokra a környékekre a figyelmet, ahol érdemesebb jobban odafigyelni, mint máshol. Figyelmeztetni kell az embereket, hogy ezeken a helyeken ne villogjanak a telefonukkal, mert könnyen elképzelhető, hogy szájba basszák őket.
Ha nem figyelsz oda a környezetedre, könnyen belesétálhatsz egy kellemetlen szituációba, ahol a legkevesebb, amit elveszíthetsz, az az értékeid.
Ha csak úgy mész a vakvilágba, és belesétálsz egy pofonba, akkor te leszel megsértődve, és állsz majd bambán, hogy téged hogy rabolhattak ki. Azután ott fogod verni az asztalt a rendőrőrsön, hangoztatod, hogy téged kiraboltak, és senki nem védett meg.
Csak te védheted meg saját magad!
Máskülönben kurvára meg fogsz lepődni, ha beléd tolják a kést.
Amit tehetsz a saját, és környezeted védelme érdekében az az, hogy megpróbálod megelőzni, kikerülni a bajt. Állandóan egy bizonyos készültségi szinten vagy, és ha a környezet úgy hozza, akkor egy magasabb szintre fokozod a készültségedet.
Betartod a hozzáértők intelmeit (pl.: Vojislav – www.onvedelem.blog.hu). Elkezdesz gyakorlatban is foglalkozni az önvédelemmel (pl.: eljársz krav-magára).

Nos, remélem, hogy sikerült tisztázni a dolgokat.


Vigyázzatok magatokra!