2009. 11. 19.

A rendőrség válaszolt

Küldtem egy levelet október 30.-án a rendőr főkapitánynak, amelyben kértem, hogy adjon tanácsot, mivel védhetjük meg magunkat, ami még legálisan is lehet nálunk, és hatékony is. Ma megérkezett a válasz, amit változatlanul közlök. Természetesen az egész levelet nem fogom bemásolni, csak a lényeget, és neveket sem tüntetem.

A rendőrségnek pedig ezúton is köszönjük, hogy vették a fáradságot, és válaszoltak nekünk!


Tehát a rendőrség válasza:

"A támadások során a sértett ellenállása mindig fokozott veszéllyel jár. Ilyenkor a támadó indokoltnak érzi az erőszak alkalmazását, ami súlyos sérüléseket, életveszélyt vagy akár halált is okozhat. Kérdés, hogy megéri-e bármilyen vagyontárgy megtartása ezt a kockázatot?
A sikeres ellenállás érdekében reálisan kell felmérni saját lehetőségeinket és a támadók létszámát, erejüket és eszközeiket. Csak ezek ismeretében lehet dönteni arról, hogy megkíséreljük-e az ellenállást.

A védekezésre használt eszközök többsége alkalmas támadásra is, ezért ezek birtoklását a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet korlátozza. Ezen eszközök közül az előírásoknak megfelelő gázspray tartható magunknál önvédelem céljából. Gáz-riasztó fegyver viselése engedélyköteles, ilyen engedélyt a Rendőrségtől kell kérni.

Kereskedelmi forgalomban korlátozás nélkül kaphatók személyi riasztók, amelyek támadás estén hangos jelzést adnak. Ezek használata megzavarhatja a támadókat és lehetőség nyílik a menekülésre. Elsősorban hölgyeknek ajánljuk a mini hajlakk beszerzését, ez támadáskor a gázsprayhez hasonlóan használható.

Ne felejtsük el azt, hogy a védekezésre szolgáló eszközt, akár ellenünk is fordíthatják.

Felfegyverkezett vagy túlerőben lévő támadó elleni fellépés mindig fokozottan veszélyes. Néhány önvédelmi fogás elsajátítása és alkalmazása bizonyos esetekben eredményes lehet, máskor viszont csak ronthat a helyzeten.

A támadás elhárítása mellett, a megelőzés fontosságát szeretném hangsúlyozni. Kerüljük el a veszélyes környékeket, közlekedjünk csoportosan. A ruházat kiválasztásánál, főleg a hölgyek esetében kerüljük a kihívó ruházatot. Ne tartsuk kézben a mobiltelefon, médialejátszót. Feltűnő ékszereinket hagyjuk otthon vagy rejtve viseljük, csak a szükséges mennyiségű készpénz legyen nálunk. Jusson eszünkbe, hogy egy ittas ember könnyebb célpont, így neki nagyobb az esélye a támadásra.
"


Várom észrevételeiteket e-mail, vagy komment formájában.


Vigyázzatok magatokra!

2009. 11. 17.

Tanács 2.

http://www.origo.hu/itthon/20091117-kaposvar-cigiert-vertek-embereket-fiatal-lanyok.html

Cigiért vertek embereket fiatal lányok Kaposváron

MTI2009. 11. 17., 9:25Utolsó módosítás: 2009. 11. 17., 9:30

Három lány bántalmazott egymás után két felnőttet hétfőn este Kaposváron, mert azok nem voltak hajlandóak cigarettát vagy pénzt adni nekik. Második áldozatukat ki is rabolták.

Gyereklányok cigarettáért vertek meg egy nőt, majd nem sokkal később egy férfit, akitől elvették a pénzét és a mobiltelefonját Kaposváron hétfőn este - közölte a kaposvári rendőrkapitányság sajtószolgálata kedden.

A rendőrség közleménye szerint a két fiatalkorú lány - egy 15 és egy 16 éves -, valamint egy harmadik gyermekkorú társuk előbb egy bevásárlóközpont dohányzórészében cigarettázó nőtől kért cigarettát, de miután nem kaptak, bántalmazni kezdték. A nőt többször megütötték, a hajánál fogva kirángatták az utcára, közben pénzt követeltek tőle, ám mivel azt sem kaptak, tovább ütötték és rugdosták. A verésnek végül egy járókelő vetett véget.

Alig húsz perc múlva - nem messze az előző helytől - a három lány egy férfit szólított le az utcán, akitől ugyancsak cigarettát kértek. A férfi közölte, hogy nem dohányzik. Ekkor pénzt kértek tőle cigarettára, de nem kaptak, ezért őt is ütni kezdték. Hangos szidalmazás közben egy üdítős fémdobozzal az orrát, majd a fejét ütötték, rángatták a ruháját, elvették a pénzét és a mobiltelefonját.

A rendőrök mindhárom lányt elfogták. A két fiatalkorú lányt őrizetbe vették, a gyerekkorú elkövető azonban nem büntethető, így ellene nem indult eljárás.”


Ez a cikk nagyon jól mutatja be, hogy a fiatalkorúak (vagy a gyerekek) is jelenthetnek veszélyt egy felnőtt emberre. Sokan, akik nem járnak mindennap az utcán, vagy nem figyelnek kellően oda a környezetükre, nem hiszik el, hogy egy 15 éves ugyanolyan veszélyt jelenthet az emberre, mint egy felnőtt.
Persze, ezzel nem azt szeretném mondani, hogy most már mindenkitől rettegnünk kell, de fontosnak érzem felhívni a figyelmet arra, hogy egy bandába verődött tizenéves okozhat kellemetlen perceket.
Itt is a „sok kicsi sokra megy” törvény érvényesül. Arról nem is beszélve, hogy náluk is könnyen előkerülhet a kés. És a tapasztalatok szerint az ilyen tizenéves bűnözők sokkal agresszívebbek, durvábbak, kegyetlenebbek, mint az idősebbek.

Több tanulmány is foglalkozik a fiatalkorú bűnözéssel; van, amelyik reálisan látja a problémát, valamelyik pedig rosszul ítéli meg a helyzetet, de sajnos nem tesznek eleget a jelenség elterjedése ellen, és nem látok törekvéseket az ilyen jellegű bűncselekmények visszaszorítására.

Szerintem az a legfontosabb, hogy ha ilyen fiatal, „rosszarcú elemeket” látunk, azokat igyekezzünk el-, vagy kikerülni. Ne hagyjuk, hogy körbevegyenek minket! Készüljünk fel arra, hogy sunyin, alattomosan kezdenek, de nagyon hamar agresszívé válhatnak.
Kerüljük el azokat a környékeket, ahol rendszeresen ilyen csoportosulásokat látunk, mert az idősebb korosztály hajlamos a hozzájuk tartozó fiatalokat bevédeni (mindegy, hogy jogosan, vagy sem), és ha ez megtörténik, akkor nagyon-nagy szarba kerülhetünk.

Ezeknél a fiataloknál gyakran van kés, vagy más egyéb eszköz, soha ne vegyük őket félvállról, mert könnyen megszívhatjuk.
Ha ránk támadnak, akkor viszont ugyanúgy járjunk el, mintha felnőttek támadnának ránk, Ne legyünk tekintettel az életkorukra! Szabaduljunk meg a szorult helyzetből, ahogyan, és amilyen gyorsan csak tudunk.


Végezetül pedig egy elgondolkodtató cikk:

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/egyre_eroszakosabbak_a_gyermek-_es_fiatalkoru_bunozok/2047661/

Egyre erőszakosabbak a gyermek- és fiatalkorú bűnözők

Független Hírügynökség
2008.02.19. 12:36

Egyre erőszakosabb, agresszívebb bűncselekményeket követnek el a fiatalok és a gyermekkorúak is. Tóth Ferenc alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyermek és ifjúságvédelmi osztályának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, a fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés érdekli.

2007-ben azonban már volt olyan eset, hogy 14 év alatti, tehát hivatalosan gyermekkorúnak számító kamasz áldozatának életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon szerdán a fiatalkorúak neveléséről, beilleszkedéséről és az ellenük alkalmazható büntetésekről tartanak konferenciát.

Tóth Ferenc alezredes, a BRFK ifjúságvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az összes, ezen korosztályba tartozók által elkövetett bűncselekmények között a statisztikák és a tapasztalatok szerint is nőtt az egyre erőszakosabb módszerek aránya. A gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma kicsit kevesebb volt - 2007-ben 289, egy évvel előbb 310 - de egyre többször használnak kést, vagy vernek össze csoportosan valakit. Öt év alatt 47-ről 57-re nőtt a rablások száma a fővárosban.

2007-ben egy embert majdnem meg is öltek 13 éves fiatalok: a Kálvária téren szúrtak le egy férfit, akit előzőleg összevertek. Életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Ilyen súlyos esetben gyerekeknél az úgynevezett védelembe vétel az eljárás neve: a gyámhatóság megfigyelés alatt tartja őket, hogy vissza tudnak-e illeszkedni a társadalomba. Ha nem, kérni lehet az intézeti elhelyezésüket. Súlyos bűncselekmény esetén 12 éven felüli fiatal zárt intézménybe is kerülhet. 14 év alattiak egyébként az utóbbi három évben jutottak el emberölési kísérletig- egyet-egyet tavaly és tavaly előtt, 2005-ben pedig két ilyen bűncselekmény volt- azelőtt utoljára 2000-ben történt egyetlen ilyen eset.

Fiatalkorúak tavaly több, mint ezer bűncselekményt követtek el a fővárosban. Ezek közel fele lopás és betöréses lopás volt. A rablások az összes eset 20 százalékát teszik ki. A fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés vágya hajtja. A pénzt a tapasztalatok szerint szórakozásra, illetve alkoholra és kábítószerre költik. Fiatalkorúak 2003-ban ölték meg a legtöbb embert, akkor 11 ilyen eset volt. A következő évben jelentősen visszaesett ez a szám, de azóta folyamatosan nő, 2007-ben 6 ilyen bűncselekmény történt a fővárosban. Ezek verekedésekhez, rablásokhoz köthetőek, de volt családon belüli erőszakból kiinduló ügy. Ez utóbbinál a húga védelmére kelő fiatalember leszúrta az apját.

Tóth Ferenc szerint elmondható, hogy a gyerekek és fiatalok bűnözővé válásához a gyenge családi kötelékek és a családon belüli, fizikai és szexuális erőszak vezet elsősorban. A kortársak gyakran rossz hatása, később pedig az intézetből való szökések csavargás tovább rombolja a fiatalok személyiségét. További tényezők a fiatalokban megjelenő erős utánzási hajlam, az alkohol-és kábítószer-fogyasztáshoz társuló személyiségzavarok. Ezen felül bizonyos internetes oldalak és videojátékok által a túlzott és indokolatlan erőszakról festett kép is rossz hatással van a kialakuló személyiségre. A rendőrség szakemberei szerint a bűnözővé válás kialakulásában közvetett okok is szerepelnek, ezek a: a szegénység, a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztés és a rasszizmus.

A gyermek és fiatalkorú bűnözők által leginkább fertőzött területek a fővárosban a XX., XXI., XXIII., és a XIV illetve a IX. kerületek. A vagyon elleni bűncselekményeknél nagyon gyakran hasonló korúak az áldozatok, mint az elkövetők. A gyilkosságoknál, súlyos sérülést okozó veréseknél gyakrabban áldozatok a felnőttek.

A gyerekek sérelmére felnőttek is követnek el bűncselekményeket: például ilyen a megrontás, illetve a szexuális erőszak. A különbség hogy megrontás esetén a fiatal beleegyezik az együttlétbe. Tóth Ferenc elmondta, hogy ezeknek a bűncselekményeknek a száma a tapasztalatok alapján növekszik. Legtöbbször családon belül történik az erőszak, és volt már olyan eset is, hogy nem férfi, hanem nő volt az elkövetője. Létező bűncselekmény típus a pedofília, de ez más országoktól eltérően Magyarországon nem a gyerekek elleni fizikai erőszakot, hanem a gyerekekről készül pornográf felvételek készítését, megszerzését és tovább adását jelenti. 2007 nyaráig a lefoglalt képek száma, azóta egy jogszabály változás miatt a felvételeken látható különböző gyerekek száma határozza meg, hány bűncselekmény miatt indul eljárás egy-egy fotógaléria lefoglalásnál.

A rendőrség a megelőzés és a figyelemfelkeltés, valamint a teendők összefogására szervezte meg a "Jövőt a múltért - A fiatalkori antiszociális személyiség" című szakmai konferenciát, amit szerdán tartanak meg a rendőrség Teve utcai központjában. A rendezvényen kriminológusok, gyermekpszichológusok, bírók, rendőrök és a terület más szakemberei tartanak előadásokat.

A gyermek- és fiatalkorúak bűnözése januárban került újra a figyelem központjába, mikor a Blaha Lujza téren egy 11 éves,az utcán élő erdélyi kisfiú megkéselt egy 15 éves másik fiút. Nem sokkal ezután egy VIII. kerületi iskolából hazafelé tartó gyereket ütött meg úgy az egyik társa, hogy a fiú később belehalt a sérülésébe.A rendőrség egyébként folyamatosan szervezi megelőzési célú ifjúságvédelmi programjait. a gyermekbűnözés elterjedése azonban szélesebb társadalmi összefogást igényel.”



Vigyázzatok magatokra!

2009. 11. 13.

Kérdőív 2.

A kérdőívet már nem lehet kitölteni, levettem az oldalról.

Köszönöm azoknak a segítségét azoknak, akik válaszoltak a kérdéseimre!


Vigyázzatok magatokra!

2009. 11. 10.

Külsős olvasói levél 2.

Az alábbi levelet a BKV Figyelő blogról másolom be, ezen a linken találjátok az eredeti bejegyzést: http://bkvfigyelo.blog.hu/2009/11/10/kotekedtek_a_lannyal_majd_tobbszor_szajon_utottek

"Tisztelt BKV!

Azt szeretném megtudni, hogy ma 18:30 körül a 33.-as számú buszon Budafok felé az Újbuda Center előtt leszálló lányomat a buszon bántalmazó - arcul ütő 2 cigány lányról készült-e felvétel? Lányom szerint azon a buszon van kamera.

Amikor felszállt a buszra, a lányok körülvették, beszorították az ülésbe, és kötekedés után többször szájon ütötték. Ő a neveltetése miatt nem alacsonyodott le hozzájuk, de ezt többen szótlanul, és tettek nélkül nézték. Mindezt több utas láthatta, de csak egy frissen felszálló fiatalember volt olyan tisztességes, hogy ismeretlenül is leszállt vele a buszról, és gyalog elkísérte a következő megállóig, hogy onnan tovább tudjon hazafelé utazni. Én ide mentem elé kocsival, mert teljesen kiborult a megaláztatástól.

Ha van felvétel, elkérhetem-e, mert szeretnék feljelentést tenni. Garázdaság, és rablási kísérlet is történt, hiszen a táskáját is erővel kellett visszavennie a támadóitól.Mindez több ember szeme láttára történt ma este. Kérem válaszukat e-mail címemre. Ugyanezt a leírást elküldtem a BRFK e-mail címére is mint bejelentést.

Tisztelettel: XY"

Amit ezzel kapcsolatban fontosnak érzek megemlíteni:
- soha nem tudhatod, hogy mikor történik meg veled a baj
- általában csapatostul támadnak (min. 2 fő), egyedül csak ritkán lépnek akcióba, akkor is csak indokolt esetben
- még a jónak mondott környékeken is megtörténhet a baj (bár a tapasztalatok, és a beszámolók szerint Újbuda is egyre gázosabb hely)
- jobbára magunkra számíthatunk; nagyon ritkán van, hogy valaki a segítségünkre siet
- szerintem az üggyel kapcsolatban nem fog történni semmi: ha bemennek a rendőrségre, akkor pár órán át várhatnak, majd felveszik az adatokat, és rövidúton lezárják a nyomozást
- ja, és a BKV ha veszi a fáradságot, hogy reagáljon a levélre, akkor egy sablon szöveget fognak küldeni


Vigyázzatok magatokra!

A hónap kérdése:

A civilruhás rendőrön miért van láthatósági mellény?


Komment formájában várom a megfejtéseket, ötleteket, mert én nem tudok rájönni.

2009. 11. 02.

Levél (kiegészítés)

Az előző bejegyzésben írtam, hogy küldtem egy levelet a rendőr főkapitánynak, hogy mit tud javasolni, mi legyen nálunk; mi az az eszköz, amivel megvédhetjük magunkat.

Ha kapok választ, akkor szerintem az az alábbi tájékoztató lesz (amit a www.zsaru.hu -n is olvashattok):

http://www.zsaru.hu/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=3

"Milyen eszközök használhatók védekezésre?

Legálisan vásárolható a military boltokban gázspray. A kis palack elfér a zsebben, szükség esetén előkapható. Nagyon vigyázni kell, hogy megfelelően használjuk, nehogy magunknak ártsunk vele. Nem biztos, hogy a döntésre rendelkezésre álló pillanatok alatt fel tudjuk mérni a széljárást, vagy nem csavarják ki a kezünkből, és nem fordítják ellenünk a palackot.

Dezodor
Kapható olyan védőeszköz is, amely gombnyomásra félelmetes hangot ad. Van olyan spray is, amely nem könnygázt, hanem paprika- vagy borskivonatot tartalmaz. Paprikás kézzel biztosan nyúltak már a szemükhöz, el tudják képzelni a hatást. Legalább ilyen jó szolgálatot tehet egy kis méretű dezodor is: pár percig garantáltan nem lát, akit szembe fújnak vele, ez elég időt adhat a menekülésre.

Fegyver
Fegyvert csak engedéllyel lehet tartani, ezt mindenki tudja. A fegyverkezelési jártasság csak megfelelő gyakorlással érhető el, és csak állandó tréninggel tartható fenn. Aki fegyverrel védekezik, komoly tortúrának teszi ki magát, hiszen vizsgálni fogják, valóban jogos védelmi helyzetben volt-e, és ha fegyverhasználatát a támadás mértékéhez mérten túlzónak találják, igen rosszul járhat.
Az önvédelmi tanfolyamok sokat segíthetnek. Már az is önbizalmat adhat egy embernek, hogy tudja, képes lehet megvédeni magát. A magabiztos, határozott fellépés pedig eleve távol tarthatja a rossz szándékú embereket.
Nem biztos, hogy legjobban tárgyakkal tudjuk biztosítani önmagunk védelmét. Sokkal inkább segíthet az óvatosság, a figyelem és néhány megelőzési alapszabály betartása.

Mit ne tegyünk?
Fontos például. hogy ne hivalkodjunk azzal, amink van, ne tegyük közszemlére ékszereinket, értékeinket! Illuminált állapotban lehetőleg ne kössünk ismeretséget idegenekkel. Este hazafelé ismert útvonalat válasszunk! Ha gyanús idegen követ bennünket, kérjünk segítséget valamilyen nyilvános helyen! Ha az értékeinket követelik, gyakran tanácsosabb inkább engedni az erőszaknak, mintsem megsérüljünk. Az értékek pótolhatók.
A garázdák megfékezésére se vállalkozzunk, különösen ne, ha többen vannak, inkább hívjunk rendőrt! A szexuális indíttatású támadás is megelőzhető, ha a nők hallgatnak a megérzéseikre és figyelnek környezetükre.

Közbiztonságra különösen veszélyes eszközök
Olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a nyolc centimétert meghaladja, dobócsillag, rugóskés, íj, számszeríj, franciakés, szigonypuska, parittya, gázspray (kivéve a kereskedelmi forgalomban engedélyezettet), fegyverutánzat, boxer, ólmosbot, elektromos sokkoló, hangtompító, lézeres célzókészülék, gumibot, rendőrbot (tonfa), bilincs, nuncsaku, sebességmérő készüléket jelző vagy zavaró eszköz."

Ennyi. Azért remélem, hogy ettől konkrétabb, használhatóbb választ kapok.
Végül is nem rossz, amit írtak, de egy releváns intézményttől többet várnék.
Arról nem is beszélve, hogy aki már hívta a 107-t, az tudja, hogy milyen hamar veszik fel a telefont, és milyen gyorsan érnek ki... Amikor én utoljára hívtam a 107-t, másfél perc múlva vették fel a telefont. Másfél perc alatt engem háromszor lehúznak; ennyi idő túl hosszú, ha veszélyben vagy. (A történethez az is hozzátartozik, hogy a várakozás után egy talpra esett rendőr vette fel a telefont, aki jól végezte a dolgát.)

A másik, hogy a tapasztalatok ellent mondanak a gázspray-s jó tanácsnak. Van, hogy a rendőrség nem kezeli helyénvalóan, ha valaki spray-vel védekezik. (Bár erre mondják, hogy inkább látogassanak a beszélőn, mint a temetőben.)
Ha valamilyen küzdősportot űzöl, és használod is az utcán, akkor szintén eljárás indulhat ellened.

Itt egy példa:

http://www.monokli.com/boxing/news/hazai/konnyu-robert-konnyu-testi-sertes_3_3646.html


"Könnyű Róbert: könnyű testi sértés

2008. jan. 25., péntek, 20:18

Osztályfőnöki órán verte meg két osztálytársa az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmes Könnyű Róbert bokszolót, az Egri Városi Sportiskola versenyzőjét – jelentette a HirTV. Nem védekezett, mert ha visszaüt, vége a sportkarrierjének. A verést az egyik osztálytárs mobiltelefonnal rögzítette, a felvételt a Szent Korona Rádió tette közzé. Az osztályfőnöknő felszólította ugyan a támadókat, hogy hagyják abba a verekedést, de nem lépett közbe. Rendőrségi eljárás nem indult, miután a látleletek szerint a fiatal ökölvívó könnyű sérüléseket szenvedett. A támadók megúszták igazgatói intővel, Könnyű Róbertet pedig áthelyezték egy másik osztályba."



Minden esetre várjuk a főkapitány megtisztelő válaszát.


Vigyázzatok magatokra!