2010. 04. 27.

Nyaklánc-, mobilrablók

A mai bejegyzést különösen nőknek, a fiataloknak, és a burokban élőknek ajánlom figyelmébe, de persze ugyanúgy vonatkozik mindenkire az elővigyázatosság, és megelőzés.

Bár az alábbi cikk elég rövid, mégis sok tanulságot tartalmaz.


http://www.hirado.hu/Hirek/2010/04/24/15/Nyaklancrablokat_fogtak_Budapesten.aspx

"Nyakláncrablókat fogtak Budapesten

2010. április 24. 16:04

A két rabló közül az egyik kést rántott, őt járókelők birkózták le az utcán


A rendőrség elfogott és előállított két férfit szombaton Budapesten, mert egyikük rabolt, társa pedig késsel fenyegetőzött a rablás után.

Az egyik férfi a XIV. kerület Thököly úton egy nő nyakából leszakította nyakláncát, majd elmenekült, segítőjét a járókelők megpróbálták visszatartani. A férfi ekkor kést rántott, de a járókelők lebirkózták és utóbb átadták a kiérkező rendőröknek.


Menekülő társát a Pestújhelyi úton fogták el a rendőrök, az incidensben senki sem sérült meg.

MTI"


Az először szeretnék megemlíteni, hogy ez a cikk is jól példázza azt, hogy a baj bármikor, bárhol bekövetkezhet. Ezért is kell mindig résen lenni, amennyire lehet, felkészülni egy esetleges támadásra. Természetesen nem lehet az összes helyzetet megelőzni, de törekedjünk arra, hogy megelőzzük, kikerüljük a rázós helyzeteket.

Sajnos általános hiba, hogy a nők még az utcán is jól láthatóan viselik az értékeiket: ékszer, mobil stb. Ismerjük a mondást: „alkalom szüli a tolvajt”, ez esetben még inkább beigazolódik ez a mondás. Nagy valószínűséggel elkerülhető lenne a támadások egy része, ha nem lenne olyan érték jól látható helyen, ami miatt a rabló rátámad az áldozatra.

Ha a nők továbbra is kint fogják hordani az arany láncukat, vagy csörög rajtuk a sok karkötő, esetleg csillog-villog a fülükben az arany, ilyen-olyan köves fülbevaló, akkor ezzel csak nagyobb esélyt adnak arra, hogy egy „veszélyes elem” elkezdi követni őket, és váratlan pillanatban, amit tud, letép a gyanútlan áldozatról.

Sokszor a „veszélyes elemek” nem is követik az áldozatot, hanem ha velük szembe jön az áldozat, akkor tenyérrel mellbe vágják, és amikor a lánc előre kerül, letépik azt.

A rablóknak az is módszerük, hogy ha túl nyitott a felső ruházat, hogy ráfognak a láncra, letépik, és elszaladnak a zsákmánnyal. Nem ritkán párban dolgoznak, hogy legyen egy fedező ember, aki feltartja az üldözőket.

Nem csak az ékszereket szerzik meg ilyen módokon a „veszélyes elemek”, hanem a telefonokat is. Ezért fontos, hogy amikor csak lehet, legyen eltéve, lehetőség szerint egy nehezen hozzáférhető helyen a mobil. Ha a külső kabátzsebben hordjuk a telefont, megkönnyítjük a tolvajok dolgát, ugyanis innen könnyen ki lehet kapni a készüléket, és utána már csak el kell futni.

Régebben volt nagy divat a mobilt passtartóval (egy vékony, szövet nyakbavaló, aminek a két vége egy csatban, vagy karabinerben végződik, és ezzel lehet a belépőkártyákat praktikusan viselni) a nyakba akasztani. Nos, ez viselési mód nagyobb esélyt ad arra, hogy megtámadjanak minket. Az elől lévő telefont megpróbálhatják levágni a passtartóról, vagy megtámadják a mobil tulajdonosát, és később szabadítják meg a készüléktől.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy akkor is nyomkodják a telefont, amikor nem fontos, pl. játszanak vele. Vagy fogják a kezükben, ahelyett, hogy eltennék táskába, zsebbe stb.

Nagyon sokszor ajánlatos némítani a készüléket, főleg akkor, ha tudjuk, hogy rossz, kihalt környéken járunk; van, hogy a lehető legrosszabb pillanatban szólal meg a telefonunk.

Sokszor szoktam javasolni, hogy a lehető legegyszerűbb készüléket vegyük meg és használjuk. Ezzel sokan nem értenek egyet, de én kitartok azon elhatározásom mellett, hogy nem szükséges soktízezres, nem ritkán több, mint százezer forintos mobilt használni.

Előfordul, hogy mobilt beszélgetés közben kapják ki a kezünkből. Ennek elkerülése végett ajánlott védett helyen lefolytatni a beszélgetést, ha van rá mód. Igyekezzünk telefonálás közben figyelni a környezetünkre, és minél rövidebbre fogni a beszélgetést.

Ha a járművön kellett használni a mobilt, akkor ügyeljünk arra, hogy többször is ellenőrizzük a telefonunk meglétét, mert van, hogy a járművön utazó zsebtolvajok figyelik, hogy az értékeket melyik zsebbe tesszük.
A zsebtolvajokra ne csak a járműven figyeljünk, hanem bármilyen más, forgalmasabb helyen; erről a témáról itt olvashattok bővebben.

Még valamit szeretnék megemlíteni a cikkel kapcsolatban: ha lehet, ne szálljunk szembe késes támadóval!
Egy mobil, vagy nyaklánc, pláne egy idegen mobilja, nyaklánca nem ér annyit, hogy hasba szúrjanak minket.

Több esetben is említettem már, hogy a késsel könnyen lehet súlyos, maradandó, vagy akár halálos sérülést okozni. Egy olyan szituációban, ahol szerepel egy kés (akár a mi kezünkben, akár az ellenfélnél), nagyon könnyen pórul járhatunk: ha késsel védekezünk, akkor azért, mert súlyos sérüléseket okozunk a támadónak, ezáltal súlyos büntetést szabhatnak ki ránk; ha késsel szemben védekezünk, akkor pedig azért, mert könnyen előfordulhat, hogy halálos, maradandó, vagy éppen halálos sérülést kaphatunk. Amikor csak lehet, térjünk ki a késes támadó elől! A hősök kora lejárt, és ne feledjük, hogy nem vagyunk olyan profik, akiknek nem okoz gondot leszerelni egy késes támadót.

Ne hordjátok nyíltan, feltűnően az értékeiteket!
Figyeljétek a környezetetekre!
Járjatok valamilyen önvédelmi edzésre, hogy fejlődjön a reflexetek, a technikátok és jobb legyen a közérzetetek.



Vigyázzatok magatokra!

2010. 04. 23.

Álrendőrök, szélhámosok

A mai bejegyzésben egy országosan elterjedt, főleg az időseket érintő bűncselekmény típusra szeretném felhívni a figyelmet. Az alábbi cikkben szereplő eset jól példázza az álrendőrös bűncselekményeket.



Álrendőrök fosztottak ki egy idős asszonyt

2010. április 19. 11:20

A szegedi asszonytól százezer forintot vitt el a páros

Álrendőrök jártak egy idős asszonynál Szegeden - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az elkövetők - egy férfi és egy nő - vasárnap este valamilyen jelvényt villantottak fel, majd azzal az indokkal, hogy egy bejelentés szerint cigarettát árulnak az ingatlanban, közölték: házkutatást tartanak. Ennek során elterelték az idős asszony figyelmét, majd a lakásban lévő százezer forinttal távoztak.



A szegedi rendőrkapitányság lopás miatt rendelt el nyomozást. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a valódi rendőrök szolgálati igazolvánnyal és jelvénnyel igazolják magukat. A szolgálati igazolványon fel van tüntetve a rendőr neve és rendfokozata, valamint az a kitétel, hogy fegyverviselésre és intézkedésre jogosult. A valódi jelvény a „police” felirat helyett egy ötjegyű azonosító számot tartalmaz.

mti/hirado.hu”


Amit ezzel kapcsolatban először megemlítenék: ellenőrzés nélkül soha, senkinek ne nyissunk ajtót! Idegeneknek nem nyitunk ajtót. Az erre vonatkozó tanácsokat már egy korábbi bejegyzésben összefoglaltam, kéretik azt is átolvasni.

A lényeg, hogy NE NYISSUNK AJTÓT IDEGENEKNEK! Arra való a kukucskáló, hogy ott nézzük meg, hogy ki csenget. Ha látjuk, hogy ismerős, csak utána nyissuk ki a zárat, és tárjuk ki az ajtót. Ha nincs kukucskáló, segít a biztonságilánc, vagy kallantyú. Fontos, hogy a lánc, és annak rögzítése is masszív, megbízható legyen. Nem szabad, hogy egy rúgástól szétnyíljon az egyik láncszem.

Igazoltatás nélkül ne engedjünk be rendőrt, kéményseprőt, mikulást, hóembert, senkit! Sok szélhámos van az utcán, akik a könnyen átverhető, naiv (általában idős) emberekre utaznak. Ne engedjük be senkit a lakásba, ha nem ismerős az arca, ne beszéljünk az értékeinkről, még a szomszédoknak se (előfordulhat, hogy továbbadja valakinek, aki szintén elmeséli valakinek stb.).

A szélhámosok sokszor udvarias, csevegő stílusban puhatolják ki, hogy mennyi pénz van a lakásban, és hol. Figyeljünk erre oda, ne dőljünk be! Rövid, tömör, átgondolt válaszokat adjunk.

A másik fontos észrevételem az esettel kapcsolatban: mindig ellenőrizzük, hogy nem álrendőrrel van-e dolgunk.

Sokan visszaélnek a hamisított, vagy a különböző helyeken (nem szeretnék tippeket adni) kapható jelvény utánzatokkal. Mindig figyeljünk arra, hogy a rendőr jelvényen szerepeljen az ötjegyű azonosító szám! Ha a jelvényen, a címer alatt a POLICE szó szerepel, akkor az nem igazi. A jelvényhez jár a rendőr igazolvány, ha nem mutatják fel automatikusan, kérjük azt is számon! Erről a témáról bővebben itt olvashattok.

Fontos az is, hogy senkit ne engedjünk be a lakásba, akit nem ismerünk. Ha valaki házal (általában paplannal vagy valami ehhez hasonló termékkel), akkor azt ne engedjük be. Ha valaki azért csönget be hozzánk, mert szeretné tisztába tenni a gyereket, ne higgyünk neki, mert sokszor nem csak a kismama állít be a gyerekkel, hanem 2-3 nagydarab verőember is, akik az ajtónyitásig arrébb, takarásban várakoznak.

Ha gyerekek kopogtatnak az ajtón, akkor is legyünk óvatosak! Sokszor az ártatlannak tűnő személyek előretolásával altatják el az éberségünket (pl.: gyerek, kismama, időasszony stb.)

Fontos, hogy ha már kénytelenek vagyunk idegen embert beengedni a lakásba, akkor semmi esetre se előtte vegyük elő a készpénzt! Ne mutassuk meg, hogy hol vannak az értékeink, ha lehet, ne akkor büszkélkedjünk a Csontváry festményünkkel!

Nagyon hasznos lehet, ha a lakás/ház különböző, nem szembetűnő helyén elhelyezünk egy-két JET fejes gázsprayt (persze úgy, hogy a gyerekek ne érjék el). Baj esetén ezek életmentőek lehetnek.

Meg kell említenem azt is, hogy az ajtón található biztonsági láncnak masszívnak, és megbízhatónak kell lennie. Mind a két rögzítésnek, és a láncnak is erősnek kell lennie, akár több erőteljes rúgást, vagy 110 kilós ember rohamát is ki kell bírnia.

Soha ne vegyük félvállról a biztonsági előírásokat! Mindig figyeljünk arra, hogy kinek nyitunk ajtót. Egyre többen vannak a szélhámosok, és azok, akik a lakásban támadnak rá az emberekre. Ne adjunk alább az elővigyázatosságból, az csak a hasznunkra lehet!


Vigyázzatok magatokra!

2010. 04. 19.

Újra itt! - A dunaújvárosi késelés

Az általam ismert helyek elemzését már közzétettem, az önvédelemmel kapcsolatos tapasztalataimat már megosztottam veletek, ezért az ilyen témájú bejegyzések száma csökkeni fog (de nem szűnik meg), mivel csak azért nem fogok bejegyzést írni, hogy a posztok száma szaporodjon az oldalon. Felszínes információkkal, vagy hülyeséggel nem szeretnék senkit sem traktálni.
A továbbiakban a hírekből ismert, blogokon közzétett, és olvasói levelekből származó történeteket fogom elemezni, amennyire az adott információ megengedi. Ha új ismereteim lesznek, természetesen felkerülnek az oldalra.
És persze továbbra is várom az olvasóileveleket! Ha küldtök levelet, akkor az (ha témájában illeszkedi az oldalhoz) felkerül a blogra, kiegészítve az észrevételeimmel.



A mai bejegyzésben a legutóbbi nagy nyilvánosságot kapó késelést fogom kielemezni.
A témával kapcsolatban itt lehet a legtöbbet olvasni:


Tények, amiket tudunk az esetről:
- három fiatal oda ment egy 16 éveshez, és meggyanúsították azzal, hogy az egyikkőjüktől ellopott pulóvert viseli
- a megvádolt srácot párszor megütötték
- a megtámadott elővette a kést, és szúrt
- az egyik támadó belehalt a késelésbe
A három fiatal kiszállt az autóból. Aztán többször megütötték a kiszemelt fiút, aki erre kést rántott és szúrt.” (idézet az előbb említett cikkből)
Azt most ne firtassuk, hogy a pulóver tényleg lopott volt-e, illetve azt se, hogy a késelő fiatal lopta-e el.
A lényeg, hogy hárman rátámadtak egy emberre, aki védekezésül késelt. A megkéselt támadó belehalt a sérüléseibe.

Ezek alapján az információk alapján mi az, amit levonhatunk következtetésül?
Ez az eset is nagyon jól példázza, hogy a kés rossz önvédelmi eszköz. Elég egy rossz mozdulat (támadás) és megölsz valakit. A lelkiismereti dolgokon kívül ott van még a jogi következmény is: börtönbe kerülsz(kerülhetsz), és az egész életedet derékba törted. Megéri késsel védekezni, hogy utána x évet legyél a kaptárban? Adott esetben, ha jogosan véded a tulajdonodat, megéri pl. egy mobil annyit, hogy elbaszd a hátralevő életed?

Természetesen ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy minden atrocitást birkaként tűrjünk el! Ésszel kell védekezni, és nem szabad hagyni, hogy a védekezésünk miatt nagyobb bajba sodorjuk magunkat, mintha hagytuk volna, hogy kiraboljanak bennünket.

Fontos az is, hogy ne támadjunk egyből. Adjunk lehetőséget, hogy békésen oldjuk meg a problémát. Ha nem pofozzák meg egyből a srácot, akkor az nem szúr egyből, és így megelőzhető lett volna a tragédia.


Kerüljük el a zűrös ügyeket! A történetből láthatjuk, hogy egy 16 éves gyerek is potenciális veszélyt jelenthet ránk nézve. Nagyon óvatosan kell eljárni az éles helyzetekben, mert nem tudhatjuk, hogy mi van a másiknál: kés, vipera, gáz- vagy lőfegyver.

Azon kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindegyik „veszélye elem” magányos farkas. Nagyon sok „elemnek” kiterjedt az ismeretségi köre, és rövid idő alatt nagyon sok embert tud maga mögé állítani, ami ránk nézve igazán nem egészséges. Kell tudni lemondani; megér annyit pl. egy mobil, hogy utána 20-30 ember vadásszon ránk?

Mivel nem áll minden információ a rendelkezésemre, ezért lehet, hogy az eset elemzése nem tökéletes.


Törekedjetek arra, hogy ne kerüljetek ilyen helyzetbe!
Vigyázzatok magatokra!