2010. 05. 27.

Közbiztonsági struccpolitika

A mai bejegyzésben egy általános hibára szeretném felhívni a figyelmet, ami miatt sokan válnak áldozatokká, nevezetesen a közbiztonsági struccpolitikára.


Ha valaki burokban éli a világát, annak nehezen lehet elmagyarázni, elhitetni vele, hogy valójában milyen az utca. Ez az ember nem tudja, hogy mit jelent éjjel metrozni, vagy mennyire lehet veszélyes egy éjszakai buszozás.

Nagyon sok ember, nem tudja, hogy mik történnek az utcán, és hitetlenkedve fogadja azokat a történeteket, eseteket, amik nem illenek be az általa elképzelt világképbe. Nem hiszi el, hogy valakit fényes nappal lerángatnak a buszról, és megvernek, vagy hogy délelőtt, a Belvárosban is kirabolhatnak valakit.

Azok az emberek, akik nem fogadják el a tényeket, vagy túlzásnak tartják, azok legtöbbször nem járnak az utcán rendszeresen. Beülnek az autóba, elvezetnek a munkahelyig, majd hazafelé még tesznek egy kitérőt a bolt felé. Este, hétvégén nem nagyon mozdulnak ki, vagy ha mégis, akkor védettebb helyre mennek. Általában a nappali órákban utaznak, egy bejáratott útvonalon, ezért nem csoda, hogy sokkal kevesebbet tapasztalnak, mint azok, akik több helyre is utaznak BKV-vel, a város különböző részeire, különböző időpontokban.

Egy sokat utazó ember tudja, hogy Budapest mely részei veszélyesek, mert tapasztalta, vagy hallgatott a tapasztaltabb ismerőseire, ezáltal már úgy megy egy gázos környékre, hogy figyel a környezetére, mert felkészül egy esetleges támadásra. Azzal, hogy a készültségi szintjét egy fokozattal feljebb állítja, ezáltal nagyobb eséllyel, hamarabb veszi észre, és kerüli el a veszélyt. Egy esetleges támadás, vagy atrocitás nem éri felkészületlenül.

Ha valaki tudja, és elfogadja, hogy rossz a közbiztonság, és készül egy éles szituációra, akkor az sokkal hatékonyabban tudja magát megvédeni, mint az, aki burokban él, és nem fogadja el a tényeket.

Van egy másik típusú ember, aki bár tudja, hogy nem jó a közbiztonság, mégis úgy gondolja, hogy vele nem történhet semmi. Ezek az emberek általában azt hiszik, hogy a rázós esetek mindig „mással történnek meg”, és nem hiszi el, hogy egyszer neki is baja eshet. Valamiért az ilyen emberek meg vannak győződve a sérthetetlenségükről, és a szerencséjükről; ha még is valamilyen negatív élménye lesz, akkor rögtön valaki más lesz a hibás, ahelyett, hogy elgondolkozna azon, hogy az ember csak magára számíthat, és csak maga védheti meg magát.

Az ilyen típusú emberek (akik burokban élnek, és aki nem hiszik el, hogy velük is történhet baj) általában rosszabbul reagálnak, ha valamilyen gázos szituációba kerülnek, mivel soha nem készülnek az ilyen helyzetekre, nincsen semmilyen tapasztalatuk.

A történtek után pedig sokkal nehezebben dolgozzák fel az esetet. Ilyenkor egy világ omlik össze bennük, és nem tudnak mit kezdeni az új realitásokkal. Általában ezek az emberek azok, akik veszettül elkezdenek fegyverkezni, ha már megtörtént a baj.

Fontos, hogy jól mérjük fel a helyzetet, a környezetünket és jó döntést hozzunk. Nem szabad paranoiásnak lenni, de nem szabad félvállról venni a dolgokat. Ha felkészülünk egy esetleges támadásra, de nem rettegésben éljük le életünket, azzal magunknak segítünk.

Végezetül Oliver Cromwell örökzöld tanácsát ajánlanám mindenki figyelmébe: „Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!”.



Vigyázzatok magatokra!

2010. 05. 19.

Fiatalkorú bűnözők 2

A mai bejegyzésben egy, már korábban tárgyalt témát fogok (tovább) elemezni az alábbi cikk alapján:

"8 perc alatt elfogták a rablókat ! (Debreceni Rk.)

2010.05.18. kedd 14:28

2010. május 14-én a 13 éves fiú sérelmére történt rablásról tett bejelentést követően a kapitányság járőrei a környék átfésülését követő 8 percen belül elkapták az elkövetőket....

2010. május 14-én 21.10 órakor érkezett a bejelentés a rendőrség ügyeletére, mely szerint egy 13 éves mikepércsi fiútól 2 idősebb fiú az Erzsébet utcán lévő buszmegállóban erőszakkal elvette mobiltelefonját

Az ügyelet által a helyszínre irányított belvárosi járőrök a helyszínre siettek, ahol a megkapott személyleírás alapján - az egyik férfi narancssárga csíkos pólót visel, a másik férfi zöld színű pólóban van, az eltulajdonított telefon: fekete színű NOKIA (Pannonos SIM kártyával) típusú - megkezdték az elkövetők felkutatását.

A helyszín közelében az elkövetők keresése nem járt sikerrel, azonban megkezdték a környék szórakozóhelyeinek, sörözőinek, italboltjainak is az átnézését. A Külsővásártér egyik sörözőjében megpillantottak egy narancssárga pólós férfit, akire ráillet a kapott személyleírás, illetve a társaságában volt egy másik férfi is. Felszólították őket arra, hogy menjenek ki az utcára, hogy elvégezhessék az igazoltatásukat. Kérdésre közölték, hogy nem rendelkeznek mobiltelefonnal, s kb. 15 perce érkeztek a sörözőbe.

A férfiakkal szemben megtartott ruházatátvizsgálás során előkerült 1 db fekete NOKIA típusú mobiltelefon, mire ő elismerte, hogy azt a társa hatására vették el az Erzsébet utcán egy fiútól.

 A 16 és 17 éves hajdúhadházi fiúkkal szemben a Debreceni Rendőrkapitányság, Vizsgálati Osztálya rablás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

Dr. Juhászné Kiss Katalin r. őrgy. "



Nos, először is azt szeretném megjegyezni, hogy sajnos az nem jellemző, hogy a rendőrség ilyen gyorsan elkapja a támadókat. Sok esetben semmi nem történik, és ugyanaz az elkövető másnap is ugyanúgy kirabol egy gyanútlan járókelőt.

Az is előfordul, hogy a környéken lakó, gyengébb személyt szemelnek ki maguknak a bűnözők, és azt zaklatják ahányszor csak meglátják. Ilyenkor kis értékeket vesznek el a megfenyegetett áldozattól, de az állandó támadások/lehúzások hosszútávon sokat ártanak az áldozatnak, nem csak anyagilag.

Az viszont teljesen jellemző, és általános, hogy többen rámennek egy fiatalabb kiszemeltre, és a nála lévő értékeket elveszik. Az, hogy az elkövetők 18 év alattiak voltak, egyáltalán nem meglepő; ez a bűncselekmény típus elég elterjedt ebben az életkorban, és rétegben. A „veszélyes elemeknél” ez egy természetes pénzszerzési mód.

Az, hogy a „lehúzós elemeket” egy közeli kocsmában találják meg, várható volt. Az ilyen alakok nem azért rabolnak, hogy legyen mit enniük, vagy hogy ki tudják fizetni a gyógyszert. Az ilyen könnyen jött pénzt leginkább cigire, italra, cuccra (értsd: drog), vagy játékgépre költik. Sok esetben a tizenéves elkövetők ugyanúgy bedobálják a pénzt a nyerőgépekbe, mint a megfáradt ötvenes alkoholisták…

Az áldozatok a legtöbb esetben fiatalok, nyugdíjasok, vagy gyengébb felnőttek. Ha kihaltabb környéken vannak, akkor az erősebbeket is megpróbálják kirabolni: minden előjel nélkül lerohanják a kiszemelt áldozatot, és amit tudnak, elmarnak. Az ilyen esetekben könnyen okoznak súlyos sérülést.
A gyengébb áldozatok esetében máshogyan járnak el: sokszor a verbálisan kényszerítik az áldozatot az értékek átadására, néha elcsattanhat egy-két pofon is.
Gyakran az a módszer, hogy a haverkodós stílusból átváltanak egy agresszív(ebb) viselkedésre. Forgalmasabb részeken gyakran alkalmazzák ezt metódust, mert egy külső szemlélő csak azt látja, hogy egy csoport fiatal beszélget. Persze sokakban felmerül, hogy nem másról van-e szó, mint szimpla beszélgetésről, de sajnos kevesek mennek oda kimenteni az áldozatot. Nem minden esetben egyértelmű, hogy valóban bűncselekményt lát-e az ember. Azonkívül az „elemek” részéről egy-egy agresszív beszólás, vagy gesztus megteszi a hatását, és a gyanakvó járókelő gyorsan tovább áll.
Nem ritkán az is előfordulhat, hogy kihaltabb, kevésbé forgalmas helyre terelik az áldozatot, és ott szedik el az értékeket.

Úgy tudunk védekezni az ilyen elemek ellen, hogy ha gyanús csoportot látunk az utcán, akkor kerülünk. A büszkeségnél előrébb való a testi épség, és az értékeink megőrzése.
Ha olyan helyzetben vagyunk, amikor nem tudjuk kikerülni a gyanús csoportot, legyen készenlétben az önvédelmi eszközünk, és adott esetben ne féljünk használni (persze csak akkor, ha magabiztos és alapos a tudásunk!).
A határozott fellépés nagyon sokat segíthet! Próbáljuk edzeni magunkat, ne csak fizikailag, hanem szellemileg, lelkileg is.

Minden esetre jó, minden szituációra alkalmazható módszerek, tanácsok nincsenek. Hallgassunk a megérzéseinkre, és ne agyaljunk, mert annak görcsölés lehet a vége.



Vigyázzatok magatokra!

2010. 05. 18.

A bűnözővé válás folyamata

A mai (rövid) bejegyzésben az alábbi két cikkel szeretném bemutatni, hogy ha nem figyelnek oda a fiatalkori bűnözés visszaszorítására, akkor hova fajulhat a dolog. A két eset egymástól független, de szerintem jól példázza az egyed bűnözővé válásának státuszait.


Itt a fiatalkorú bűnöző még tart a rendőrségtől, és úgy próbálja megelőzni a köröztetését, hogy megfenyegeti az áldozatot.
Ebben az esetben még fenyeget, de nem fajul tettlegességig a rablás. Persze idő, és környezet kérdése, hogy mikor lép túl azon, hogy „csak” fenyeget.


"Késsel fenyegetőzött egy 17 éves fiú

2010. május 12. 18:29

A 17 éves támadó kirabolt egy fiatal fiút, majd megfenyegette, hogy ha eljár a szája, akkor megbánja

Késsel fenyegetve rabolta ki áldozatát Kazincbarcikán egy 17 éves fiú, a rudabányai fiatallal szemben felfegyverkezve elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkaptányság helyettes szóvivője szerdán az MTI-t.

Dobi Tamás közlése szerint a tettes egy nála pár évvel fiatalabb fiút szólított le az utcán. Először kétszáz forintot kért tőle, majd a sértett pénztárcájába nyúlva elvett még háromszáz forintot. Ezt követően a 17 éves fiatalkorú elvette a megfélemlített fiú mobiltelefonját, majd késsel fenyegette meg: ha eljár a szája, könnyen megjárhatja.

A kazincbarcikai rendőrök az adatgyűjtések és tanúkihallgatások során eljutottak az elkövetőhöz, akit kedden őrizetbe vettek, és indítványozták előzetes letartóztatásának elrendelését - mondta a helyettes szóvivő.

Forrás: hirado.hu/MTI"


A következő esetben már a második banda tettlegességig is elment: ütik az áldozatot. Már bandában járnak, és úgy keresik a célszemélyeket.
Itt már rutinosabbak az elkövetők, nem tartanak attól, hogy feljelentik őket; mondhatni nem félnek a rendőröktől.
A környékükön otthon érzik magukat, több mindent megmernek tenni, mint ismeretlen helyen.
Ha többedmagukkal vannak, akkor szintén felbátorodnak.


"Egy nap két rablóbandát kaptak el Budapesten

2010.05.16.

Egyetlen nap alatt két rablóbandát fogtak el a rendőrök Budapesten; az egyik társaság szinte azonnal lebukott, de egy órán belül a másik rablás gyanúsítottjai is rendőrkézre kerültek - jelenti a HavariaPress. A rendőrségre először szombaton kora délelőtt jelentették be, hogy rablás történt a VIII. kerületi Szerdahelyi utcában: az elkövetők megfenyegettek egy férfit, majd eltulajdonították a pénztárcájában lévő készpénzt. A két tettes nem jutott messzire, mindkettejüket perceken belül elfogták a kerületi rendőrök a közeli Mátyás téren. A 18 és 27 éves budapesti gyanúsítottakat előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ügyükben a további eljárást a BRFK Belvárosi Bűnügyi Régiója folytatja le. Néhány órával később hasonló rablás történt Dél-Budán, a XI. kerületi Bartók Béla út és Hamzsabégi út kereszteződésénél is: ott három támadó kötött bele egy 44 éves férfiba, akit többször megütöttek, majd eltulajdonították a könnyebben megsérült áldozat táskáját. A bűnözők itt sem jutottak messzire: a járőrök alig néhány sarokkal arrébb, a XI. kerületi Vincellér utcában elfogták a feltételezett tetteseket, három 36 és 50 év közti férfit. Az egyenruhások mindhármukat előállították, velük szemben a BRFK Dél-Budai Bűnügyi Régiójánál indult eljárás."


Sajnos azt kell mondanom, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények mindennaposak. Az embernek fel kell készülnie arra, hogy a következő utcasarkon belefuthat olyan „veszélye elemekbe”, akik fényes nappal kirabolják. Ez ellen csak úgy lehet felkészülni, hogy az ember mindig készen áll egy támadásra, és megpróbál felkészülni az ilyen esetekre. Fontos, hogy a környékhez igazodjon a készültségi szintünk, de soha ne legyünk figyelmetlenek, vagy óvatlanok, mert bármikor, a legjobb környéken is bajunk eshet.


Vigyázzatok magatokra!

2010. 05. 11.

Fiatalkorú bűnözők

A mai bejegyzés, egy elterjedt, és egyre nagyobb számban előforduló jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, most a fiatalkorú bűnözőkről fogok írni.

Az alábbi cikkben leírt esemény teljesen mindennapos eset, bármelyik városban naponta több ilyen is történik:

"2010.05.10.
Rács mögött a 15 éves rabló - szó nélkül ütött

Elfogták a rendőrök azt a 15 éves fiút, aki a gyanú szerint két gyermeket is kirabolt Miskolcon - értesült a HavariaPress. A fiatal bandita legutóbb a múlt héten, csütörtökön reggel támadott meg egy gyermeket a borsodi megyeszékhelyen: áldozatát először megverte, majd értékeit követelte. Mivel a megtámadott gyermeknél nem volt semmilyen értékes holmi, a rabló az iratait vette el, majd elmenekült a helyszínről. Korábban is hasonló módszerrel rabolt a fiú: másik áldozatát is először többször megütötte, aztán követelte csak értékeit. A megvert gyermektől egy mobiltelefont vett el a támadó. A miskolci nyomozóknak sikerült azonosítaniuk, majd elfogniuk a támadót. A 15 éves fiút őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását; az ügyben rablás, illetve rablás kísérlete miatt folyik eljárás."



Az ilyen, és ehhez hasonló esetek egyre nagyobb számban fordulnak elő, kiegészülve azzal, hogy már az iskola falain belül is egyre nagyobb az erőszak. Sok idősebb, erősebb gyerek terrorizálja a fiatalabbakat, vagy a gyengébbeket. Sokszor az értékekre utaznak, de nem ritka, hogy pusztán szórakozásból vernek meg valakit. Az iskola ilyen esetekben tehetetlen (vagy nem is akar tenni semmit), bizonyos jogi-, társadalmi-, és politikai okok miatt.

Az utcán durvábban viselkednek a fiatalkorú bűnözők, mert kisebb az ellenőrzés, és több lehetőségük is van. Az általuk elkövetett bűncselekmények sokszor indokolatlanul agresszív, és könnyen előfordulhat, hogy valamilyen eszközzel, leginkább késsel próbálják meg érvényesíteni akaratukat. Sokszor többedmagukkal járják az utcát, és bandáznak.

Leginkább fiatal, idős, és gyenge áldozatokat keresnek. A fiatal lányokat, és a határozatlanabb nőket gyakrabban szemelik ki, de nem ritka, hogy a náluknál kisebb fiúkat is kirabolják. Az áldozat a legtöbb esetben egyedül van, bár előfordul, hogy az esetleges kísérőtárs is áldozat lesz.

A lehúzós fiatalok bandákba verődve járják a környéküket, ilyenkor szemelik ki az áldozatukat. Ha a környezet nem alkalmas a rablásra (vagy más bűncselekményre), akkor követik a kiszemeltet, és egy alkalmas pillanatban akcióba lépnek.

A másik módszerük az, amikor egy bejáratott helyen várják, hogy egy áldozat típusú ember arra menjen. Mivel ilyen esetekben élvezik a hazai pálya előnyeit, a bűncselekmények agresszívebbek, kegyetlenebbek lehetnek.

A környéktől függően szeretik a parkokat, lépcsőket, padokat, sétányokat megszállni. Sokszor valamilyen nagyobb komplexum, vagy csomópont környékén tanyáznak.

A fiatalkorú bűnözőknek kedvelt módszerük, hogy az áldozatot megállítják valamilyen ártatlannak tűnő kérdéssel, kéréssel: pl. cigit kérnek, vagy megkérdezik, hogy mennyi az idő. A kiszemelt ilyenkor lelassít, megáll, és ezután az áldozatot körbeveszik, és megfélemlítéssel hatnak a célszemélyre; ilyenkor gyakran elcsattan egy-két pofon, vagy megvillan a kés, hogy erejüket demonstrálják.

Bevett technika, hogy egy hangos beszélő az áldozattal szemben pofázik, addig a többi, hátulról, és oldalról rátámad(hat); ezt sokszor egyszerre teszik. Ilyen esetekben törekedjünk arra, hogy ne tudjanak minket körbe venni!

Gyakran úgy kezdenek fiatalabb bűnözők, hogy megpróbálnak összehaverkodni az áldozattal. Megállítják az embert, cigit vagy tűzet kérnek, esetleg megkérdezik, hogy mennyi az idő. Amikor már valamennyire kiismerték a kiszemeltet, vagy már sikerült körbeállniuk, vagy észrevettek egy olyan tárgyat, ami kell nekik, akkor veszi kezdetét a rablás. Ilyenkor hangzanak el a fenyegetések, az értékekre vonatkozó kérdések, vagy felszólítások, de ekkor csattannak el az első pofonok is.

Az ilyen fiatalkorú bűnbandák a könnyen eladható, relatíve drága értéktárgyakra, és a pénzre utaznak. Legtöbbször mobilt, MP3 lejátszót, ékszert, pénzt, és cigit zsákmányolnak az áldozatoktól, de nem ritka, hogy a márkás, drága ruha tetszik meg nekik. A baseballsapka, a napszemüveg, karóra, nyaklánc, gyűrű is gyakori zsákmány.

Egy ilyen betámadásnál vigyázni kell, mert könnyen támadnak, és agresszívek. Ha előkerül a kés, könnyen szúrnak, még akkor is, ha először csak fenyegetni akartak vele.

Figyelj az ilyen esetekre, mert nem csak azoknál van kés, akiknél látható; a mögöttünk, vagy mellettünk lévő suhancoknál is ott lapulhat a bicska.

Ezek a fiatal bűnözők sokszor tanulják valakiktől az utcai fortélyokat, módszereket. Leginkább egy idősebb, tapasztaltabb testvér, családtagtól tanulnak, de gyakran egy haver is lehet a tanító.

Sajnos az ilyen fiatalok olyan környezetben élnek, ahol természetes, ha valaki bűncselekményt követ el. Ebből kifolyólag a fiatalkorú bűnözőknek rossz az erkölcsi értékrendje, magatartása. Nem ütköznek meg az erőszakon, számukra természetes. Ebből kifolyólag erőből akarják megoldani a konfliktusokat.

Az ilyen suhancok gyakran, és sokkal előbb kapnak rá a különböző szerekre, mint pl. a cigi, alkohol, vagy a drogok legtöbbje (főleg a fűre, spurira, vagy az ecstazira; régebben szipuztak is, de mára az már „kiment a divatból”). Ez azért is rossz, mert az ilyen szerek beszerzéséhez szükséges pénzt csak bűncselekmények árán tudják előteremteni.

Azért is veszélyesek ezek a csoportosulások, mert sok esetben a környéken ott van a banda tagjainak rokonsága is, így jelentős erőt tudnak mozgósítani. Egy ilyen incidens után a fél környék vadászhat az emberre, akár hetekkel-hónapokkal később is.

A rabolt cuccot vagy használják, de leginkább töredék áron eladják egy bejáratott orgazdánál, tehát ilyen irányú kapcsolataik is vannak.

Az előbb felsoroltak miatt nem szerencsés magunkra haragítani egy ilyen bandát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden támadásnál alázkodjunk meg! Amíg lehet, próbáljuk meg konfliktus nélkül megoldani az esetet, de ha már nincs más lehetőségünk, akkor tegyünk meg mindent a menekülésért.


Vigyázzatok magatokra!

2010. 05. 05.

A csövesek veszélyességéről

A mai bejegyzésben egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: sokan alábecsülik a hajléktalanok veszélyességét, és ebből kifolyólag kerülhetnek rossz helyzetbe.


Az alábbi cikk is jól példázza azt, hogy adott esetben egy csöves potenciális veszélyforrás lehet, és képesek komoly sérüléseket okozni:

Hajléktalanok bántalmaztak egy férfit a Délinél

Életveszélyesen megsebesített egy ismeretlen férfit két hajléktalan a Déli pályaudvari metró bejáratánál.

A támadók szóváltás után az 50 év körüli sértettet ököllel arcon ütötték, majd a földre eső férfit többször oldalba és fejbe rúgta. A sértett életveszélyesen megsérült. A rendőrség az egyik támadót, egy 39 éves hajléktalant elfogta, társát még keresik - írja a police.hu.

Vasárnap, 2010. május 2. 19:04

168 Óra Online írása”



Nagyon fontos, hogy ne feledjük el, hogy azért, mert valaki az utcán él, és rongyokba van felöltözve, az nem azt jelenti, hogy az illető veszélytelen! A csöveseknél is sokszor van kés, bot, üveg, amivel komoly sérüléseket tudnak okozni.

Bár nagyon sok hajléktalant fizikailag, és szellemileg leépített az utca és az alkohol, attól még elég sok fedélnélküli komoly fizikai erőt képvisel. Nem az összes csöves gyenge, és beteg. Sokszor látni olyanokat, akik még erejük teljében vannak.

Sokak közülük elmebetegek; mióta bezárták a Lipótot még több ilyen kószál az utcákon. Ezek nem ritkán ön-, és közveszélyesek. Az első pillanatokban nem lehet egyből észrevenni, hogy egészséges elméjű hajléktalannal hozott-e össze a sors.

Ha megpróbálnak letarhálni minket, akkor udvariasan hajtsuk el őket. Nem ajánlott a pénztárcánkat mutogatni a nyílt utcán. Előfordulhat, hogy egy ilyen alkalommal kikapják a tárcát a kezünkből, és elrohanhatnak vele. Vagy egy másik esetben kifigyelik, hogy hova tesszük a bukszát, és később ezt megpróbálhatják megszerezni tőlünk, akár erőszakkal is.

Sok hajléktalan agresszív, főleg, ha ivott is. Ezekkel óvatosan kell eljárni. Ha egy ilyen közelít hozzánk, akkor a biztonság kedvéért készítsük elő az önvédelmi eszközünket.
Előfordulhat, hogy nem beittak, hanem beszipuztak, ekkor még kiszámíthatatlanabbak.

Sokszor csak némi aprót kérnek a csövesek, de vannak olyanok, akik ezzel nem elégednek meg: cigit is tarhálnak, vagy még több pénzt követelnek. Ilyenkor sokszor segít az erélyes fellépés, de könnyen megeshet, hogy ennek hatására a szituáció komolyra fordul, és kötözködés, támadás lesz belőle. Ezekben helyzetekben csak a jó helyzetmegítélés esetén tudunk helyes döntést hozni.

Ajánlatos odafigyelni a lakókörnyezetünkben élő hajléktalanokra, mert ha balhénk van velük, akkor bizony előfordulhat, hogy egy alkalmatlan pillanatban többedmagukkal jelennek meg. Ne felejtsük el, hogy a csövesek ritkán magányosak, sokszor vannak társaságban. Egy ilyen csöves csoportot nem jó magadra haragítani, hiába könnyebb leszerelni egy ilyen társaságot (akár rendőrséggel, akár magánúton), mert sok kellemetlenséget tudnak okozni.

Sokszor a külvárosban, a kihaltabb részeken, hegyekben, ligetekben futhatunk össze fedélnélküliekkel. Ilyenkor mindig legyünk óvatosak, mert ha valami baj történik sokkal nehezebb menekülnünk, nehezebben kapunk segítséget, ellenben a támadó csöves könnyen kaphat erősítést.

Sok hajléktalannak nincsenek erkölcsi aggályai, ezért gondolkodás nélkül cselekedhetnek olyat, amit egy átlag ember nem tenne. Mivel sokuknak nincs mit veszítenie, nem mérlegelnek, hanem úgy cselekednek, ahogy az indulatuk, a helyzet stb. diktálja. Az emberek hajlamosak rosszul dönteni, ha nincsen mit kockáztatniuk.

Bár az alábbi cikk régebbi, jól bemutatja, hogy milyen könnyen fordulhatnak rosszra a dolgok:

"Hajléktalan késelt a Jászai Mari téren

2008-08-28 14:03

Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy idős férfi, mikor egy koldus megkéselte a Jászai Mari téren, miután segítségére kelt egy, a hajléktalan által zaklatott nőnek.

Szerdán délután, néhány perccel 5 óra után történt a késelés, a XIII. kerületi Jászai Mari téren. A súlyos bűncselekmény előzménye az volt, hogy a 37 éves hajléktalan kiabálni kezdett egy nővel, aki nem adott neki pénzt. A nő segítségére sietett az a nyolcvanas éveiben járó férfi, akit aztán a koldus késével megszúrt. A megkéselt ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett; a támadót a rendőrök a helyszín közelében elfogták. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított a szurkálóval szemben eljárást, s egyben kezdeményezték előzetes letartóztatását is.

HavariaPress"



A lényeg, hogy helyén tudjuk kezelni az embereket. Ne felejtsük el, hogy bármennyire is gyámoltalannak, vagy szánni valónak tűnik egy-egy ember, adott esetben komoly gondot jelenthet számunkra.

Mint már láthattuk egy csöves is veszélyt jelenthet ránk nézve. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindentől rettegni kell; azt tanácsolom, hogy legyünk óvatosak, mert nem tudhatjuk, hogy milyen hajléktalannal hozott össze minket a sors: lehet, hogy csak egy kis aprót szeretne tarhálni, de lehet, hogy ki akar rabolni. Tartsuk meg a két lépés távolságot, és ha úgy akarjuk, akkor a zsebünkből (nem a tárcából!) adjunk aprópénzt.


Vigyázzatok magatokra!