2010. 10. 27.

Késtámadás szimulációk 2

A mai bejegyzésben egy újabb szimulációs videót láthattok.

A tesztekkel azt szeretnénk megmutatni, hogy a különféle eszközök milyen hatékonysággal működnek, valamint arra is ráirányítjuk a figyelmet, hogy a hétköznapi anyagok mennyire ellenállóak ezekkel az eszközökkel szemben. 

A szimuláció során olyan eszközöket használtunk, amik a hétköznapi életben is előfordulnak, illetve könnyű őket beszerezni. A tesztelt felületek pedig a hétköznapi viseletet hivatottak helyettesíteni. Mint a videón is látható, a legtöbb eszköz gond nélkül elérte az emberi húst helyetesítő szivacsot, sőt nem ritkán a műanyag csőig (értsd: csontig) vágott.





Ezzel a videóval arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne bízzuk az életünket arra a tévhitre, hogy a ruha megvédhet minket. Láthatjuk, hogy egy laza csapás is csontig hatolhat. 
Továbbra is azt tanácsolom mindenkinek, hogy késsel szemben ne álljon le izmozni, csak akkor ha már nincsen más lehetősége. Ha már arra kényszerültünk, hogy szembe kell szállni a késes támadóval, akkor azt minden esetben valamilyen eszköz segítségével tegyük. Pusztakézzel kevés esélyünk van egy kés ellen, ezért amennyire lehetésges kerüljük el azt, hogy kés ellen kelljen védekeznünk. 

Végezetül még arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy kés elleni önvédelmet csak megfelelő edzőktől, megfelelő klubokban szabad tanulni. Ne bízzuk kóklerek tanításaira az életünket. Mindig gondosan, nagy figyelemmel válasszuk ki az oktatónkat, ellenőrizzük le, hogy az edző valóban hiteles személy-e.


Vigyázzatok magatokra!

2010. 10. 24.

Off: példa

Ilyesmire gondoltam, amikor korábban azt említettem, hogy többet kellene foglalkozni az idősek és a fiatalok megfelelő tájékoztatásával.

A Szenior Programok Blogon(www.szeniorinfo.blogspot.com) időseknek ajánlanak különböző programokat (expók, képzések stb.), de nem felejtették el, hogy az idősek sérülékenyebbek, jobban ki vannak téve a veszélynek, ezért ajánlottak nekik egy olyan egyesületet (amiről korábban már itt is olvashattatok), amihez "csatlakozva" nagyobb biztonságban élhetnek.
Ezt jó dolognak tartom. Azért, hogy az ember megvédje magát, elsősorban nem fegyvert, vagy technikát kell a kezébe adni, hanem mentálisan kell felkészíteni, mert ha már tud figyelni és reagálni a veszélyes helyzetekre utaló jelekre, akkor már nem is kell fegyvert használnia, mert kikerüli a bajt.

Nagy szükség lenne az olyan oldalakra és szervezetekre, amik érdemi segítséget nyújtanak, és elősegítik, hogy jobb legyen a közbiztonság illetve, hogy az emberek meg tudják magukat védeni.


Vigyázzatok magatokra!

2010. 10. 19.

Innen-onnan 3

A mai posztban az innen-onnan összeválogatott híreket fogom elemezni.


Kétszer rabolták ki egy éjszaka alatt Ózdon

•Független Hírügynökség
 2010. augusztus 23., hétfő 13:37

A rendőrség elfogta azt a négy fiatalkorú rablót, akik egyetlen éjszaka három rablást követtek el a Borsod megyei Ózdon. Egyben kezdeményezték a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, ellenük csoportos rablás miatt folytat eljárást az Ózdi Rendőrkapitányság.

Dobi Tamás a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa a Független Hírügynökségnek hétfőn elmondta: a nyomozás két ózdi, illetve két ormosbányai fiatalemberrel szemben folyik. Az eddigi adatok szerint az elkövetők még augusztus 20-án a késő esti órákban rátámadtak egy 16 éves ózdi fiúra. A sértettől az értékeit követelték, majd leverték a szemüvegét, s mikor lehajolt, hogy felvegye, tovább bántalmazták. A tettesek pár száz forinttal és egy szemüveggel távoztak a helyszínről. Körülbelül egy óra múlva - miközben a korábban megtámadott 16 éves fiú hazafelé tartott - újra összetalálkozott a rablócsoporttal, akik ezúttal a pulóverét vették el.

A rendőrségi eljárás folyamán a nyomozók gyanúja 17 éves ózdi fiatalemberre terelődött, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmények elkövetésével. A gyanú később beigazolódott, mi több, a rendőrök kézre kerítették három - 14, 15, illetve 18 éves - társát is, akiket az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi őrizetbe vett. Egyben a hatóság előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére.

A nyomozás során fény derült még arra is, hogy a négy rabló augusztus 21-én hajnali egy óra körül négy másik ózdi fiatalembert is bántalmazott, akiknek az értékeit is elvették. Az elkövetők tehát alig három óra alatt három rablást követtek el.”


Sajnos ez nem egyedi eset.
A cikkből kiolvasható, hogy az elkövetők primitívek és agresszívak. Az áldozattól elvett tárgyakból kiderül, hogy a támadókat nem annyira anyagiak mozgatták, mint az agresszió és a dominancia kiélése. Elvettek egy szemüveget, holott azzal nem tudnak mit kezdeni, nem lehet eladni stb.
Az, hogy pár száz forintot „zsákmányoltak” egy 16 éves sráctól, egyszerűen kiábrándító; az viszont elkeserítő, hogy ugyanazt az áldozatot pár órán belül kétszer is betámadták. Másodszorra egy pulóvert vettek el tőle. Szerintem ezt nem azért tették, mert mélyszegénységben élnek, és nem lesz mit felvenniük télen, egyszerűen így élik ki magukat.
Az ilyen támadók veszélyesek, mert többedmagukkal járnak, rámenősek, és az agresszivitásuk miatt könnyen belemennek a fizikai erőszakba; ez jellemző a fiatalkorú és a primitív bűnözőkre.


Fiatalkorú rablóbandát vettek őrizetbe Tatabányán

2010. augusztus 30. 10:40

A fiatalok tavaly ősszel háromszor raboltak ki időseket, a hétvégi kertekbe tartó idős hölgyektől pár ezer forintot vettek el
Négy fiatalkorút vettek őrizetbe Tatabányán, a gyanú szerint 2009 őszétől azonos helyen időseket raboltak ki, majd augusztus elején a korábbiakhoz hasonló bűncselekményt követtek el - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.
   
A fiatalok tavaly ősszel háromszor raboltak ki időseket, a hétvégi kertekbe tartó idős hölgyektől pár ezer forintot vettek el. A nyomozás akkor nem vezetett eredményre, de augusztus elején hasonló rablás történt és a régebbi ügyek átvizsgálása után pénteken eljutottak az egyik elkövetőhöz, akinél megtalálták az utolsó sértettől elrabolt mobiltelefont - mondta el a megyei főkapitányság sajtóreferense.
   
A 17 éves tatabányai fiatal részletes beismerő vallomást tett és társait is megnevezte. Az elkövetőket lopással és csoportos rablással gyanúsítják, mely súlyosbító körülményként 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - tette hozzá Léber Gabriella.



ÉS


Órákon belül elkapta a rendőrség a nőket fosztogató párost

2010. október 08. 18:17

Az iratok és a készpénz nagy része is előkerült
Rövid idő alatt három nő kézitáskáját, illetve pénztárcáját rabolta el pénteken reggel Székesfehérváron két férfi. Az első rablástól számított három órán belül elfogta őket a rendőrség.
   
Először egy idős asszony kézitáskáját ragadták el úgy, hogy miután az ellenállt a támadóknak, fellökték. Nem sokkal később egy buszmegállóban várakozó nő ölében lévő táskával oldottak kereket, majd egy büfénél fizető hölgy kezéből ütötték ki, s lopták el a pénztárcát - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.    
A személyleírásokból és a körülményekből a nyomozók arra következtettek, hogy a bűncselekményeket ugyanaz a két férfi követte el. A személyleírások alapján valamennyi szolgálatban levő rendőrjárőr megkezdte a felkutatásukat - tette hozzá R. Szabó Ágnes.
   
Egyiküket, egy 22 éves mezőszilasi férfit Székesfehérváron, egy közlekedési rendőrök kapták el. Igazoltatásra szólították fel, s ruházatának átvizsgálásakor előkerült a kirabolt nő táskájában levő mobiltelefon, valamint több tízezer forint, ami a feltételezések szerint szintén a reggeli bűncselekményekből származott.
   
Az ugyancsak Mezőszilason lakó társát a sárbogárdi rendőrök fogták el, s szállították Székesfehérvárra. A kihallgatások során kiderült, hogy egy hete már követtek el rablást Székesfehérváron, akkor ugyancsak egy nő válláról rángatták le a táskáját.
   
Az eltulajdonított táskáktól igyekezek megszabadulni, de a nyomozók megtalálták azokat, valamint a bennük lévő személyes iratok egy részét. A lefoglalt telefonnal és készpénzzel a sértettek kárának nagy része megtérült. A két férfit őrizetbe vették.


Ezzel a két cikkel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a bűnözőknek az áldozatai leginkább a náluk gyengébbek közül kerülnek ki, vagyis a fiatalokból, és az idősekből. Ezt a két korosztály, és ezen belül is a nők vannak leginkább kitéve a veszélynek. Általában a védtelen, gyenge és főleg a magányos célpontokat választják a „veszélyes elemek”. Nem véletlen, hisz az elkövetők is szeretnek biztosra menni. Csak indokolt esetben mennek bele a rizikós balhékba, ha valakin látják, hogy nem könnyű eset, akkor vagy keresnek másik, veszélytelenebb áldozatot, vagy a kiszemelt célszemélynek nem adnak esélyt (pl. túlerővel mennek hozzá).
A „veszélyes elemek” ritkán mennek bele kétes kimenetelű balhékba, és ezt leginkább akkor teszik, ha valamilyen érzelmi motiváltság áll a háttérben; főleg egy jó kis balhé reményében szemelik ki ilyenkor a célpontokat.

Fontos, hogy a fiatalok, és az idősek (főleg az idősek) tisztában legyenek a sérülékenységükkel, és legyenek nagyon előrelátóak. Mindig körültekintőnek és óvatosnak kell lenniük. A naivitás és a jóhiszeműség is kerülendő, ugyanis a szélhámosok is gyakran használják ki a gyerekek és a nyugdíjasok hiszékenységét.

Az ilyen esetek miatt hiányolom, hogy sem a gyerekeknek, sem az időseknek nem nyújtanak érdemi tanácsot és segítséget a probléma megelőzésére (sok esetben pedig egyáltalán nem segítenek). Sokkal kevesebb erőfeszítésbe, időbe és pénzbe kerülne felkészíteni és elővigyázatossá tenni a veszélyeztetett embereket, mint később foglalkozni a bűncselekménnyel.


(Hamarosan jön az új teszt videó, még dolgozok rajta. Ha ezzel kapcsolatban valakinek ötlete,  tanácsa van, várom levelét a hovane@citromail.hu –ra)


Vigyázzatok magatokra!

2010. 10. 12.

Ajánló - új ESSC videó

Egy új ESSC-s videót szeretnék ajánlani nektek, amiben gyors, hatékony technikákat láthattok, amit viperával vagy késsel hajtanak végre, mindenféle varázslás és hókusz-pókusz nélkül. 





Akinek tetszettek a videón látottak, látogassanak el az edzésekre, vagy vegyenek részt egy nyílt szemináriumon. 
További részletek: www.eskrima.hu



Vigyázzatok magatokra!

2010. 10. 05.

Zsebesek a 4-6 villamoson

Erről a jelenségről már régóta szerettem volna írni, de ez a cikk aktuálissá tette a bejegyzést.


Elfogták a körúti zsebmetszőket

Független Hírügynökség
2010. október 1., péntek 12:46

A Nyugati tér környékén és az ott közlekedő villamoson, buszokon tevékenykedő zsebtolvajbandát lepleztek le csütörtökön éjjel a Budapesti Rendőr-főkapitányság zseblopási nyomozói. A hétfős társaság különböző cseleket bevetve próbálta feltérképezni, melyik utasnál lehet komolyabb érték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki tájékoztatása szerint csütörtökön éjjel a zseblopási nyomozók a Nyugati téren figyeltek fel egy társaságra a villamoson. A csoport tagjai folyamatosan fel-alá sétáltak a szerelvényen, figyelték a táskákat, megrázták az alvó utasokat, hogy éberségüket ellenőrizzék - közben folyamatosan tartották a kapcsolatot egymással - és az utasok közelébe férkőzve próbálták a ruhájukat kitapogatni.

A rendőrök figyelni kezdték a csoport tagjait, akik a Nyugati tér és a Blaha Lujza tér közötti útvonalat többször megtették. Többször is körbevettek egy-egy utast, szorosan melléjük léptek, lökdösődni kezdtek, miközben kitapogatták az utas zsebeit.

Egy idő után átszálltak egy buszra, ahol ismét zsebelni próbáltak. Álló vagy ülő utasok mellé telepedtek, és pillanatok alatt felmérték, van-e érték a kabátokban, nadrágzsebekben. Többszöri kísérletük végül sikerrel járt, kis idő elteltével látványosan mutogatni kezdtek egymásnak egy mobiltelefont. A buszról a Népszínház utcánál leszállva újra egy villamosra szálltak, a nyomozók pedig a Teleki térnél csaptak le rájuk.

A csapat egyik tagja - a rendőröket látván - a korábban mutogatott mobiltelefont a villamos egyik ülése mellé rejtette, azt azonban a nyomozók megtalálták, és visszaadták a tulajdonosának. A fiatal utas csak akkor vette észre, hogy meglopták, mikor visszakapta a mobilját.

Az elfogott csapat tagjai meghallgatásukkor többször ellentmondásba keveredtek egymással, mindnyájan másként adták elő meséjüket. Előállították és gyanúsítottként hallgatták ki őket. A csapat két tagját - egy 21 éves férfit, valamint egyik 16 éves társát - őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat. Két, 18 évnél fiatalabb bandatag és másik három felnőtt társuk szabadlábon védekezhet.

Lopás és kifosztás miatt indult eljárás és vizsgálják, hogy a banda tagjai korábban részt vettek-e hasonló bűncselekményekben.


Mivel a 4-6 villamos Budapest legforgalmasabb villamos vonala, naponta sok ezer ember utazik rajta. A járat olyan környékek határain (is) közlekedik, ahol elég sok „veszélyes elem” él és tevékenykedik. Mindezek azt eredményezik, hogy jó pár zsebes, és kisstílű bűnöző fordul meg a körúti villamosokon. Eleinte minden szerelvényen voltak biztonsági őrök, de csak azért, mert a város vezetősége attól tartott, hogy a nagy ellentéteket kiváltó Combino szerelvényeket politikai állásfoglalás képpen megrongálják. Amióta a Combinok beszerzési ügye elcsendesedett, már nem védik a villamosokat, és az utasaikat sem.

Aki rendszeresen utazik a vonalon, tudja, hogy bizonyos megállókban elég nagy eséllyel szállnak fel „rosszarcú elemek”. Főleg a Blaha Lujza téren, a Nyugati Pályaudvarnál, de nem ritkák a Mester utcánál, vagy akár a Ferenc körútnál sem. Nagyrészt ezek az „elemek” jelentenek veszélyt az utasokra. Főleg estefelé, és hétvégén aktívak. Az erőszakos bűncselekmények ritkábbak, de ha az ember sokat közlekedik a járaton, láthat pár kisebb-nagyobb verekedéseket. A zsebelések viszont nagyobb számban fordulnak elő.

A zsebesek módszeréről már korábban írtam (itt és itt). Van, hogy egyedül dolgoznak, de mint a cikkből is láthatjuk, vannak, akik csoportosan. Leginkább a könnyen pénzzé tehető értékekre utaznak, mint például a mobilra, MP3-lejátszó, és természetesen a készpénzre.

A nagyobb csoportban járó zsebeseket veszélyesebbnek tartom, mint azokat, akik egyedül zsebelnek. Úgy vélem, hogy a csoportban tevékenykedők agresszívabbak lehetnek (csoportban mindig bátrabb az ember), hajlamosabbak az erőszakra. Ha kiszemelnek egy áldozatot, körbeülik/körbeállják, és a célpont ellenáll, akkor könnyen rátámadhatnak, míg a magányos zsebesek kerülik a konfrontáció, és az erőszak minden formáját. Szerintem nem volt ritka, hogy ha nem tudták kizsebelni a célpontjukat, akkor kirabolták.

Érdemes még megemlíteni a másik módszert is, amikor az alvó utasokat fosztják ki. Ilyenkor megközelítik a nagy általánosságban ittasan szunyókáló áldozatot, és a külső zsebekből elemelik az értékeket. Nem ritkán felvágják a nadrág zsebét, és így szerzik meg a pénztárcát, mobilt.

A zsebeléseket nagyobb eséllyel lehet kivédeni, ha az értékeinket jól elrakjuk, a készpénzünket több helyre tesszük, a mobilt, pénztárcát (bármilyen más értéket) nem hordjuk külső zsebekben. Ha utazunk, akkor figyelünk a környezetünkre, és minden lökődés, érintkezés után ellenőrizzük, hogy mindenünk meg van-e. Erről már írtam korábban is (itt és itt).

Fontos, hogy a járművön soha ne aludjunk el! Ha nagyon fáradtak vagyunk, akkor inkább álljuk végig az utat, de nem szabad elaludni a járművön!

Lehetőség szerint kerüljük el, hogy a többi utastól elkülönülve utazzunk, mert ha felszáll egy csoport, akkor könnyen körbevehetnek bennünket, és ilyen esetekben a többi utas még hajlamosabb félrenézni, és úgy tenni, mintha nem történne semmi. Ez a tanács főleg az éjszakai és a rossz környéken való utazásra vonatkozik.

Ha látjuk, hogy gyanús társaság száll fel a járműre, helyezkedjünk úgy, hogy minél kevésbé legyünk akadályoztatva, hogy ne tudjanak minket körbe venni, és készítsük elő az önvédelmi eszközünket (pl.: markoljunk rá a gázspray-re). Ha veszélyes időszakban és környéken utazunk, akkor ne üljünk le, mert ülve sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk.

4-6-os villamoson nem ritkák a részegek, főleg hétvége felé, este. Nem éri meg szóváltásba kerülni a ittas társaságokkal, nem szabad velük leállni vitatkozni. Figyelmen kívül kell hagyni a hülyeségeiket, és meg kell próbálni kitérni a provokáció elől.


Vigyázzatok magatokra!