2010. 11. 30.

Az otthon védelme példákkal szemléltetve

A mai bejegyzésben ismét az otthon védelmére szeretném felhívni a figyelmet.
Korábban már írtam róla, de most gyakorlati példákkal szeretném hangsúlyozni az alapvető törvények betartásának fontosságát.


"Megkéseltek egy nőt a Fő utcában
MTI
2009. február 9., hétfő 19:07

Hétfő délután megkéseltek egy nőt Budapesten, a Fő utca egyik kapualjában. A nő súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Támadója az áldozat táskájával elmenekült."

http://index.hu/bulvar/hirek/2009/02/09/megkeseltek_egy_not_a_fo_utcaban/

Kicsit vonatkoztassunk el attól, hogy egy ilyen eset bárhol megtörténhet; gondoljunk inkább arra, hogy valaki a lépcsőházunk kapujában támad ránk.
Fontos, hogy amíg nem értünk haza, és nem zártuk be az ajtónkat, addig legyen egy alap készültségi szintünk, főleg, ha rossz környéken lakunk. Azért, mert közel van az otthon/lakás, még ne legyünk figyelmetlenek. Ne feledjük el, az utcán vagyunk; az utolsó pillanatban is kialakulhat veszélyes helyzet (pl.: engem is kóstoltak már be a kapunktól 20 méterre…). Bármennyire is megnyugtató az otthon közelsége, nem garantálja a sértetlenségünket!


"Lépcsőházi rablások Győrött
2010-11-25 12:31:00

Két embert is lépcsőházban raboltak ki szerda este Győrben. Egy belvárosi lépcsőházban két álarcos-csuklyás ismeretlen támadt meg egy 42 éves férfit. Egyikük úgy megütötte az áldozatot, hogy annak eltört az orrcsontja. A másik támadó letépte a válláról a táskáját, majd elmenekültek a mintegy ötvenezer forintnyi zsákmánnyal. Ennek töredékét, pár ezer forintot szerzett az a férfi, aki egy 81 éves asszonyt ütött meg egy lépcsőházban, majd a nő karjáról letépte a retiküljét."
(MTI)

http://www.blikk.hu/blikk_rovidhir/lepcsohazi-rablasok-gyorott-2035191

A lépcsőház is veszélyes lehet, főleg a nagy panelházakban, ahol nagyon sok ember jár-kel napközben, és nem nézik, hogy ki ment be. Korábban, amikor nem voltak olyan kapuzárak és biztonsági berendezések, mint most, gyakoribbak voltak a lépcsőházi rablások, de most sem ritkák, pláne a rossz környékeken. Bizonyos esetekben összefuthatunk, drogossal, csövessel, vagy akár rablóval is.
Ha olyan helyen lakunk, ahol rossz a közbiztonság, a lépcsőházat tekintsük az utca meghosszabbításának!


"Álrendőrök raboltak ki egy lakást Budapesten
MTI
2010. november 25., csütörtök 11:29

Segítségkérés álcájával tört be egy lakásba egy nő és négy férfi Budapesten. A lakókat bántalmazták és kirabolták. A nő rendőrnek adta ki magát, és azt mondta, fölösleges értesíteni a hatóságokat, mert úgyis elsimítja az ügyet. Közúti ellenőrzés közben buktak le.
Magukat rendőrnek kiadó rablókat fogtak el szerda éjszaka Budapesten. A XI. kerületi kapitányság járőrei az Edömér utcában állítottak meg ellenőrzésre egy autót, amit az öt utas gyanús viselkedése miatt átvizsgáltak. A kutatás során laptopokat, mobiltelefonokat találtak, melyekről kiderült, hogy egy lakásból lopták őket. A rendőrök megtalálták az áldozatot is, aki megerősítette, hogy a banda rabolta ki.
Mint kiderült, a banda egyik tagja, egy 39 éves nő segítséget kérve csöngetett be hozzá, ám amikor ajtót nyitott, négy férfi is a lakásba rontott. Bántalmazták őt és később hazaérkező lakótársát, mindkettejük értékeit elvették, a lakást feldúlták, majd egy óra múlva távoztak."

http://index.hu/bulvar/2010/11/25/alrendorok_raboltak_ki_egy_lakast_budapesten/

Banális, és unos-untalan szajkózott szabály, de láthatjuk, hogy mennyire fontos betartani: idegeneket nem engedünk be a lakásba, vagy csak szigorú ellenőrzés után!
Sokan úgy jutnak be az otthonunka, hogy szerelőnek, gázóra leolvasónak, bajbajutott anyukának, ügynöknek stb. adják ki magukat. Soha senkit ne engedjünk be a lakásba ellenőrzés nélkül. Mindig használjuk a kukucskálót! Figyeljünk a kinti zajokra; ha több emberre utaló zajt hallunk, de csak egy ember látható a kukucskálón át, akkor gyanakodjunk, mert valószínűsíthető, hogy a verőemberek kicsivel távolabb arra várnak, hogy beronthassanak a lakásunkba, és péppé verjék az otthoniakat, hogy utána zavartalanul kitudják rámolni a lakást.
Tartsuk be az aranyszabályt: soha, senkit nem engedünk be ellenőrzés nélkül!


"Befogadta a hajléktalant, életveszélyes sérüléseket kapott egy 62 éves újpesti nő

2010.05.28. 13:16 - Független Hírügynökség

Életveszélyesen megsérült egy nő Budapesten, akit saját lakásán késelt meg egy hajléktalan férfi péntekre virradóra. A Független Hírügynökség információi szerint az asszony befogadta újpesti lakásába a férfit, aki megkéselte és kirabolta a nőt. A férfit pénteken elfogták a rendőrök, emberölés kísérlete miatt indult ellene eljárás.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán arról tájékoztatott, hogy az újpesti Berzeviczy Gergely utca egyik lakásában megkéseltek egy 62 éves asszonyt hajnalban. A nő életveszélyesen megsérült, a mentők kórházba szállították. Támadója az ékszereivel és pénzével menekült el a lakásból. A BRFK akciósai azonban néhány órán belül, pénteken délelőtt fél 11-kor, a XIII. kerületi Lehel téren elfogták az 51 éves férfit, akit emberölési kísérlettel gyanúsítanak."
(FH)

http://velvet.hu/blogok/helyszinelo/2010/05/28/befogadta_a_hajlektalant_eletveszelyes_seruleseket_kapott_egy_62_eves_ujpesti_no/

Hát erre nagyon nem tudok mit írni…
Kell segíteni a rászorult embereken, de nem így. Nagyon sok hajléktalanban nem bízhatunk meg. Hiába tűnnek kedvesnek, vagy jóembernek, nem tudhatjuk, hogy valójában milyen.
Gondolom, nem nagyon kell hangsúlyoznom, hogy ilyet soha ne tegyünk. Ha nagyon karítatívkodni szeretnénk, adományozzunk a megfelelő szervezeteknek, vagy adjunk ételt a rászorulóknak, de ne engedjünk idegeneket a lakásunkba!


Vigyázzatok magatokra!

2010. 11. 23.

Elsősegély

A mai bejegyzésben az utcán (is) előforduló sérülések ellátását szeretném bemutatni.



Sebzések
Sebzésnek nevezzük a bőr, vagy nyálkahártya, illetve az ezek alatt levő szövetek folytonosságának megszakadását mechanikus, kémiai, hő, sugárzás, illetve elektromos behatásra. A sebek fajtái a következők:
1.    Metszett, vagy vágott seb: éles tárgy okozta, éles, sebszélű, többnyire erősen vérző seb. Fertőzésveszély viszonylag csekély.
2.    Zúzott seb: a leggyakoribb, tompa tárgy okozza. Vérzés kisfokú, de nagy a fertőzés veszélye és a fájdalom. A zúzott seb enyhe formája a horzsolás, amely csak a bőr felületét érinti.
3.    Szúrt seb: lehet be-, vagy áthatoló. A vérzés csekély, de igen nagy a fertőzés veszélye.
4.    Szakított seb: tátongó, nagy sebfelület, erős vérzés, nagy fájdalom.
5.    Harapott seb: lehet emberi vagy állati harapás, nagy a fertőzési lehetőség és a fájdalom.
6.    Lőtt seb: minden lőtt seb eleve fertőzöttnek tekintendő. 

Teendők: elsősegély célja a másodlagos fertőzés megakadályozása és a vérzés csillapítása. A seb környékét meg kell tisztítanunk, biztosan fertőzött sebeknél amennyire lehetséges magát a sebet is. (A tisztítás mindig a sebtől elirányuló mozdulatokkal történjen.) 

Tisztítására legjobb biztos eredetű vizet használni, a sebbe benzint tenni tilos ! A seb környékét le kell jódozni és steril fedőkötést alkalmazni. A sebből könnyen ki nem mosható idegen testet eltávolítani nem szabad. Vattát a sebre tenni vagy sebhintőport a sebbe szórni tilos! Ez utóbbi megakadályozza a sebszélek összetapadását és az elsődleges sebgyógyulást. Kézsérüléseknél célszerű mindig levenni a beteg gyűrűit, vagy karóráját, mert a végtag beduzzadása után ezek már nem távolíthatók el. Amennyiben a seb ellátásához ruhadarab eltávolítása válik szükségessé, úgy a beteget mindig az ép oldal felől kell vetkőztetni. Minden sebzésnél fennáll a belsõ sérülés gyanúja is. 

Vérzések
A sebzések nagy részénél fellép a vérzés is. Ennek fajtái: hajszáleres, visszeres, vivőeres, (vagy ütőeres).

A hajszáleres vérzés többnyire spontán csillapodik, hacsak a beteg nem szenved véralvadási zavarban. Ellátása a fedőkötés. 
 Viszeres vérzés és nyomókötés, amikor a gézlapra helyezett kemény nyomópárnát szoros pólyamenetek rögzítik 



A visszeres (vénás) vérzés esetén sötétvörös színű, nagy mennyiségű vér távozik. Nagy az elvérzés veszélye, vagy ha nagy véna sérül, könnyen bekövetkezhet légembólia is. (Levegő jut az érrendszerbe és elzárhat fontos ereket)
Ellátása: nyomókötés. Ez úgy készül, hogy a sebet steril gézzel fedjük, a géz fölé keményebb vattacsomót vagy összetekert pólyát helyezünk, majd szoros pólyázással biztosítjuk a kellő nyomást. Szorítókötés alkalmazása szigorúan tilos! 


Az ütőeres vérzés csillapítására alkalmas nyomáspontok



Vivőeres (artériás) vérzés esetén a szívműködéssel egyidejűleg lüktető, élénk-piros vért veszít a beteg, mely könnyen okozhat elvérzést, ez azonban függ a sérült artéria nagyságától.
Ellátása: vagy az előbb leírtak szerinti nyomókötés, vagy olyan esetben, ha nyomókötés nem helyezhető fel, (arc, nyak, kulcscsont feletti artéria) ujjal kell a vérző eret az alatta levő csonthoz hozzányomni. Hónaljból, vagy térdhajlatból eredő vérzésnél a hajlatba gézgombócot helyezhetünk és a végtagot arra ráhajlítjuk. Általános szabály, hogy a vérző testrész lehetőleg a test többi részéhez viszonyítva magasabban legyen. Szorítókötés alkalmazása itt is szigorúan tilos!

A legsúlyosabb vérzés, akár pár perc alatt is elvérezhet a sérült, ezért nagyon gyorsan el kell
látni. Az artériában folyó ver oxigénben gazdag, ezáltal élénkpiros, világos színű és az
artériában levő nyomás miatt spriccelve (akar méteres magasságba is!!!), lüktetve (a szív
ritmusának megfelelően) távozik. Hatására gyorsan csökken a vérnyomás és rendkívül sok vér
távozhat kis idő alatt.

Orrvérzés: általában magas vérnyomás vagy az orr nyálkahártyában levő értágulatok megrepedése okozza. Teendők: a beteg a fejét hajtsa előre és két ujjával az orrszárnyakat legalább öt percig szorítsa össze. Amennyiben ez hatástalan, úgy géztampon behelyezése indokolt.

Fülvérzés: többnyire koponyasérülés jele! Tamponálni tilos.

Belső vérzések: testüregbe vagy a szövetek közti résekbe történő vérzés, mely lehet oly nagymennyiségű is, hogy végzetessé válik. Tünetei tompa, erős behatás után sápadtság, szapora, könnyen elnyomható pulzus, hideg veríték, nehézlégzés, a körömágyak és az ajak oxigénhiány miatti kékeslila színe.
Tüdővérzés, mely vérköpéssel jár, vagy gyomorvérzés, mely vérhányással is jár, a belső vérzések csoportjába tartozik. Egyetlen teendő a beteg nyugalomba helyezése és a mentők minél előbbi értesítése.

A test reakciói vérveszteségre:
1/2 liter: - semmilyen  vagy mérsékelt gyengeség, ezt a mennyiséget veszik le véradáskor.
2 liter: - az adrenalin termelődése fokozódik, a pulzus gyorsul, verejtékezés lép fel. A nem létfontosságú helyeken, például a bőrben a kis vérerek lezáródnak, hogy a vér létfontosságú szervekhez jusson. A sokk tünetei megjelennek.
3 liter: - ha a vérveszteség ezt a szintet közelíti (amely az összes vérnek a fele), akkor a vérnyomás lezuhan, csukló-pulzus tapinthatatlanná válik. Az áldozat rendszerint elveszíti az eszméletet és leállhat a légzése és a szívműködés.


Vigyázzatok magatokra!

2010. 11. 17.

Könyvajánló

Sajnos nekem csak most került a kezembe a könyv, így csak most tudok írni róla.
Nagyon informatív, nagyon sok hasznos és működő tanácsot ad, ami adott esetben az életünket mentheti meg.
Őszintén ajánlom mindenkinek!

Miller, Rory: Konfliktus és erőszak - A harcművészetek hatásossága valódi konfliktusokban



Késeléses hétvége

A mai bejegyzésben az alábbi cikket felhasználva szeretném újra felsorolni az alapvető önvédelmi szabályok egy részét.

"Késeléses hétvége volt Budapesten

MTI 2010. november 14., vasárnap 12:02

Három embert késeltek meg Budapesten; az egyik esetben az áldozat meghalt, míg a másik két esetben egy-egy embert életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Szombaton késő este a IX. kerületi Határ úton, nem messze a metróaluljárótól egy büfé előtt egy társaság sörözött, amikor egy ismeretlen hozzájuk lépett, és eddig tisztázatlan körülmények között egyiküket megszúrta - mondta Papp Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.
A megkéselt férfi a helyszínen életét vesztette. Egy szemtanú szerint a mentősök 40 percig próbálták újraéleszteni az 50 év körüli férfit, ám ez nem járt eredménnyel. Az ismeretlen tettes elmenekült, a rendőrség emberölés bűntette miatt keresi.


A Határ úton megszúrt férfit 40 perc után sem sikerült újraéleszteni

További késelések
A sajtóügyeletes elmondta azt is: szombaton elfogtak egy 37 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy előző este a Nyugati pályaudvaron szóváltást követően megszúrt egy 26 éves férfit, aki életveszélyes sérülést szenvedett.
A gyanúsítottat az V. kerületi Deák téren fogták el, majd őrizetbe is vették. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított ellene eljárást.

A harmadik eset szombat este nem sokkal nyolc óra előtt a X. kerületi Alkér utca egyik társasházának udvarán történt, ahol egy 42 éves férfi összeszólalkozott három személlyel, egyikük a veszekedés során többször megszúrta. A férfit életveszélyes állapotban vitték kórházba.
A három támadó elmenekült a helyszínről. A rendőröknek a tanúk meghallgatása során sikerült azonosítaniuk a gyanúsítottakat, akiket rövid időn belül elfogtak a BRFK akcióosztályának a munkatársai. A három embert őrizetbe vették; a rendőrség ellenük életveszélyt okozó testi sértés miatt indított eljárást."




A történtekről részletes információval nem rendelkezek, ezért az eseteken keresztül csak az alapelveket ismételném át újra.

Tények:
Mind a három esetben kést használtak, és mind a három esetben súlyos sérüléseket okoztak vele (ebből az egyik halálos).
A Nyugati pályaudvari és a Határ úti eset is forgalmas helyen történt {tehát láthatjuk, hogy a tömeg, a forgalmas helyek nem biztosítanak (mindig) megfelelő védelmet.}


Nem hiszem, hogy a Határ úti késelésnél nem volt valami előzmény. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy magányos ember valakit spontán megkéseljen egy italozó társaságból.

A kép a Határ úti helyszínen készült; ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy az áldozat sok vért vesztett. Ekkora vérveszteség esetén az ember hamar elájul, és ha nincsen közel segítség, szépen, csendben elvérzik. Többek között ezért veszélyes, ha egy kihalt környéken támadnak meg: ha nem érkezik meg időben a mentő, akkor az embert már nem lehet megmenteni; nyáron az elvérzés, a sokk stb. miatt, télen még a kihűlés is megölheti az embert.

A cikkből az is kiderül még a Határ úti késelésről, hogy egy ember támadott a társaságra, és a társaság tagjai nem tudták megállítani; gondolom, féltek a késtől. Ebből is látszik, hogy egy fegyver mekkora erőt képvisel.
(Sokad kézből hallottam olyan információt, miszerint a késelést megelőzően már volt konfliktus az italozó társaság és a későbbi késelő között. Akinek megbízható információja, forrása van, ne habozzon komment vagy levél formájában közzé tenni.)


A Nyugati pályaudvarnál történtekkel kapcsolatban egy pozitív dolgot lehet megemlíteni: egy nappal a történtek után, a Deák Ferenc téren már el is kapták az illetőt. Tudom, hogy ez az áldozatnak sovány vigasz.


Kvintesszencia:
Az ember mindig figyeljen a környezetére, hogy még időben ki tudja kerülni a veszélyes helyzeteket.

Kerüljük el a veszélyes környékeket! Ha mindenféleképen arra kell mennünk, készüljünk fel előtte.

Nem szabad hősködni egy késes támadóval szemben. Ne higgyünk a tévének, a filmeknek és a kókler oktatóknak; a kés veszélyes eszköz! Nagyon könnyen lehet vele halálos sérülést okozni, és borzasztó nehezen védhető. A pusztakezes kés elleni önvédelembe csak akkor szabad belemenni, ha már más út nincsen előttünk; amíg lehet nekünk is minden eszközt (táskát, kabátot, széket stb.) fel kell használni a megmenekülésünk érdekében.

Ha önvédelmieszközt használunk, azzal sokat kell gyakorolni. Nem elég az eszköz beszerzése, attól még nem tudjuk megfelelően alkalmazni.

A kés rossz önvédelmieszköz! Ilyen célból ne tartsuk magunknál!

Támadás után mindig készítsünk „leltárt” magunkról, hogy nem sérültünk-e meg komolyabban. Ennek a tanácsnak hasznosságát Ivan Pesice esetével szeretném igazolni, ami Maria Cosma gyilkossági perén hangzott el: „Elmondta a rendőrségen azt is: nem vette észre, hogy őt vesén szúrták, mert fájdalmat egyáltalán nem érzett, csak a keze és a ruhája volt "csupa vér". Ivan Pesicet játékostársa, a szerb Uros Vilovski támogatta be a veszprémi kórházba, ahol azonnali műtéttel eltávolították az egyik veséjét.” (a teljes cikk itt olvasható: http://www.fn.hu/baleset_bunugy/20101025/cozma_ugy_veres_feju/)

A cikkben említett helyeken (Nyugati pályaudvar, Határ úti metrómegálló) jó pár „veszélyes elem” megfordul, ezért mindenkinek javaslom, hogy nyitott szemmel, a környezetére fokozottan figyelve közlekedjen ezeken a helyeken (is).


Vigyázzatok magatokra!

2010. 11. 09.

Példák egy rablássorozatból

Ennek a cikknek az elemzését azért teszem fel, mert jól szemléltethető vele pár olyan jelenség, ami egy rablás során jellemzően megtalálható.

Egy éjszaka háromszor rabolt két fiatalkorú
2010. október 23. 15:46

A 15 és 17 éves fiúk késsel fenyegették áldozataikat, a rendőrök elfogták őket


Egy 15 és egy 17 éves gyáli fiút vett őrizetbe a VIII. kerületi rendőrkapitányság rablás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt szombaton.


A rendőrség tájékoztatása szerint a két fiú pénteken éjjel három rablást is elkövetett. Először egy 15 éves fiút fenyegettek meg késsel, és vették el az értékeit a VI. kerületben, majd két órával később a VII. kerületben szintén kést rántva követettek el rablást. Szombat hajnalban a támadók a VIII. kerületben csaptak le ismét, ahol egy 22 éves férfit raboltak ki.

A rendőrség az áldozatok által adott pontos és részletes személyleírások alapján rövid időn belül a József körúton elfogta rablókat, akiknél megtalálták az ellopott értékeket.


MTI”

http://www.hirado.hu/Hirek/2010/10/23/15/Egy_ejszaka_haromszor_rabolt_ket_fiatalkoru.aspx


Elsőként a rablások helyszíneit emelném ki: VI., VII., VIII. kerület. Korábban már írtam arról, hogy a belső kerületek közbiztonsága nem jó. Ez megmutatkozik ebben az esetben is.
Jól kivehető az is, hogy a bűnözők nem kerületek, hanem terület szerint tevékenykednek. Egy területet és annak vonzáskörzetében (itt érdemes figyelembe venni a tömegközlekedési járatokat) keresik az áldozatukat. Egy bizonyos környéken aktívak; azért, hogy valakiket lehúzzanak, nem mennek át a város túloldalára. (Az ne tévesszen meg bennünket, hogy az elkövetők gyáliak voltak; valószínűsítem, hogy az említett kerületek valamelyikében laknak, vagy nagyon jól ismerik a környéket).

Felhívnám a figyelmet arra is, hogy az elkövetők rabolni akartak, biztosra mentek: ketten voltak és kést használtak. Nem akartak kockáztatni, ezért a túlerő és az eszköz. Ez olyan előnyt jelent, amit az áldozat nem, vagy csak nagyon nehezen tud ledolgozni, ezért is hangsúlyozom a probléma megelőzésének fontosságát, valamint az önvédelmieszköz alkalmazását (ha nincs más módja a menekülésnek).

Fontosnak érzem megemlíteni, hogy a jó személyleírás segítette a rendőrök munkáját. Ha már nem tudjuk megvédeni magunkat, igyekezzünk (feltűnésmentesen) jól megnézni a támadókat, hogy később jó személyleírást tudjunk adni a hatóságoknak.

Végül szeretném kiemelni, hogy az elkövetők 15 és 17 évesek voltak. (Ismét egy példa a fiatalkori bűnözésre.) Ne bízzuk el magunkat! Attól, mert valaki fiatalabb nálunk, még veszélyt jelenthet ránk nézve.

Általánosságban azt javaslom, hogy figyeljünk oda az intő jelekre, így nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a gázos szituációkat.
Pl.: ha egy rosszabb környéken, egy sötét utcában egy kisebb csoport látszólag céltanul ácsorog a sarkon, és amikor a felfigyelnek ránk, akkor szinte parancsszóra mindennel törődnek, csak velünk nem, akkor kezdjünk el gyanakodni. Menjünk át a túloldalra, és figyeljük a reakciójukat: ha követnek, akkor nagy valószínűséggel nem azt szeretnék megkérdezni, hogy hány óra van… Így már előbb kinyilvánítják a szándékukat, ezért előbb (talán jobban) fel tudunk készülni, lesz időnk elővenni az önvédelmieszközünket stb.
Ezért is fontos, hogy kialakuljon bennünk egy önvédelmi magatartás. Nem paranoiásnak kell lenni, hanem körültekintőnek és elővigyázatosnak.


Vigyázzatok magatokra!

2010. 11. 02.

Fegyverek a bíróságon

A mai rövid bejegyzésben egy statisztika segítségével arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fővárosban mennyire fegyverkeznek fel az emberek.


Három, fővárosi székhelyű bíróságon a 2009-2010-es évi ítélkezési szezonban megőrzésre átvett vagy elkobzott veszélyes tárgyak és rendőri intézkedést kiváltó, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listája:

    * Bicska, kés 4676 db
    * Gázspray 673 db
    * Ólmosbot (vipera) 37 db
    * Gáz - vagy riasztó fegyver (engedéllyel tartott) 32 db
    * Éles fegyver (engedéllyel tartott) 44 db
    * Egyéb (olló, csavarhúzó, gyúlékony - vagy robbanásveszélyes folyadék, stb.) 3319 db





Ez nem kevés eszköz, főleg, hogy ha azt vesszük figyelembe, hogy ezeket a bíróságon foglalták le. El lehet gondolkozni azon, hogy akkor hány fegyver van még kint az utcán…

A lefoglalt kések száma igen szembeötlő, ez önmagában többet tesz ki, mint az összes többi együtt. Ez az arány az utcán is hasonló. Ennek az a magyarázata, hogy a kést könnyű beszerezni, rejtve hordani, és borzasztó sérülések okozására képes. A használata nem nehéz, egy hozzá nem értő kezében már veszélyes, de ha valaki igazán tudja forgatni (és az illető elszánta magát, hogy valakit megkéseljen), akkor az ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni.

A gázspray is gyakori, főleg önvédelmi eszköznek vásárolják, de nem ritka, hogy a bűnözőknél is van. Például a betörők is szokták használni (illetőleg használták), hogy ha „munka közben” lebuknak, akkor lefújják a szemtanút, így időt nyernek a meneküléshez.
A gázspray rövid idő alatt fejti ki hatását, és ha jó anyagot fújnak ki vele, akkor nagyon hatékony. Emiatt azok az „elemek” is szokták használni, akik rövid időn belül, veszély nélkül akarják megtörni az áldozat ellenállását.

A gázfegyver gyakorlatilag megegyezik a gázspray-vel, annyi különbséggel, hogy pisztoly alakú és hangú, emiatt sokkal félelmetesebb, mint egy kicsi aeroszolos palack. Külsőre megtévesztő, ugyanis nagyon hasonlítanak az éles fegyverre.
Ha valaki arra szánja magát, hogy gázfegyvert vesz, ne felejtse el, hogy ezzel az eszközzel is gyakorolni kell, nem elég megvenni az eszközt. Gyakorolni kell a hordást, a fegyverrántást, a célra tartást. Nem a lövés a fontos, hanem az, ami előtte van. Évszaktól függően más és más tokot kell használni, és a legkritikusabb dolog az eszköz elővétele (ami a ruházattól és toktól függően változhat), majd célra tartása.
Később erről is fogok írni. 

A képen láthatjuk, hogy jó pár boxert is lefoglaltak. Ezek a fegyverek nagyon durvák, borzasztó roncsolásra képesek. Ha valaki jól tud bánni az ökleivel, és még egy boxer használatával ezt tetézi is, akkor nagyon durva ellenféllel kerülünk össze. 
A boxer támadó fegyver, nem alkalmas önvédelemre. Avatatlan kézben önveszélyes, csak akkor szabad használni, ha tényleg tudunk bokszolni, máskülönben a használó részéről (sic!) ficam és/vagy csonttörés lesz a vége.

A vipera egy nagyon jó eszköz, nem csak támadásra alkalmas, hanem nagyon hatékony önvédelmi fegyver is, csak helyesen kell használni. Nem úgy működik, hogy "kicsapom, oszt' odabaszok neki egyet", sokkal összetettebb és és átgondoltabb technikai tudást igényel, mint azt sokan sejtik. Igazi előnye és hatékonysága csak avatott kézben mutatkozik meg. Itt látható egy kis ízelítő, hogy hogyan is lehet forgatni (http://www.youtube.com/watch?v=yiCf1fSxD_s).

A statisztikában utolsó (egyéb) tételből a csavarhúzóra és az ollóra hívnám fel a figyelmet. Sok ember a hétköznapi eszközökben nem látja meg a fegyvert, pedig nagyon hatékony lehet a mindennapok tárgyait támadásra használni.
A csavarhúzó például elsőre ártalmatlannak látszik, holott igen csúnya sebet lehet vele ejteni. (A legutóbbi videóban láthattuk, hogy a pulóvert gond nélkül átviszi.)
A körömolló egy nagyon sunyi eszköz. Ha ökölbe vesszük, és úgy fogunk rá, hogy az olló hegye a középső- és gyűrűsujj között kandikál ki, gyakorlatilag egy észrevehetetlen fegyvert kapunk, ami fájdalmas sérüléseket okozhat (főleg arcon). Persze a használatához kell tudni ütni (boksz, vagy bármilyen más ütős irányzatra gondolok). Könnyű beszerezni, ártalmatlannak tűnik, könnyű beszerezni, és mégis veszélyes.

Minden éles helyzetben vigyázzunk, mert sok „veszélyes elemnél” van fegyver, még akkor is ha nem látjuk. Ne mindig a klasszikus fegyverekre (boxer, kés stb.) számítsunk, mert van, hogy olyan alternatív eszközöket használnak, amire nem számítunk, vagy észre sem veszünk. Mindig figyeljük a támadó(k) kezét, ruházatát, és vegyük észre az intő jeleket (pl.: a legtöbben a fegyvert mindig a derék körül helyezik el, így, ha a „gyanús elem” sokat matat a csípője környékén sanszos, hogy a fegyver után nyúlkál.)

A védekező alap esetben akkor használjon fegyvert, ha ért hozzá. Gyakorlatlan kézben egy önvédelmi eszköz önveszélyes lehet!
Természetesen a kényszer nagy úr, ha úgy hozza a helyzet, akkor bármit fel lehet használni a élet és a tulajdon megóvása érdekében.


Vigyázzatok magatokra!

Off: 100.

Ez a századik bejegyzés.
Csak ennyi.
Gondoltam szólok :)