2011. 03. 23.

Az idősek védelme

A mai bejegyzésben főleg az idősekhez szólok, illetve azokhoz, akik szeretnék megvédeni idős ismerőseiket.


Az alábbi cikkben a főbb tudnivalók megtalálhatóak:

"Veszélyben az idősek: egyre több a trükkös lopás

2011. március 16. 13:04

Egy év alatt mintegy 27 százalékkal nőtt a főképpen magányosan élő idős emberek terhére elkövetett lopások száma. Az ilyen esetek jellemzően a lakótelepeken történnek, fél 9 és délután 3 között.

Végtelen az átverések listája, a bankkártya-adatok trükkös megszerzésétől egész addig, hogy a tolvajok szerelőnek, díjbeszedőnek álcázva jutnak be a lakásba. A csalók gyakran az aktuális híreket is felhasználják, például azt mondják, az árvízkárosultak javára gyűjtenek.


Utazó bűnözők

A Somogy megyei rendőr-főkapitányság munkatársa, Szabó Márta elmondta, a bűncselekmények 70 százaléka a vagyon elleni bűncselekmény, és gyakran idősek az áldozatok, akik néha már annak is örülnek, ha valaki rájuk nyitja az ajtót. Az elkövetőket nagyon nehéz kézre keríteni, sokszor utazó bűnözőkről van szó, néhány óra alatt több megyét beutaznak.
Az álszemély kiadhatja magát rendőrnek, szociális munkásnak, önkormányzati alkalmazottnak, ellenőrnek, óraleolvasónak, banki alkalmazottnak, régi diáktársnak, bádogosnak, redőnyösnek, házaló ügynöknek, takarítónak, balesetet szenvedett személynek.

Sok bűneset ki sem derül


Jármy Tibor bűnmegelőzési szakember elmondta: az idősebbek nagyon sokszor a legelemibb biztonsági intézkedéseket sem teszik meg. Jól esik nekik a jó szó, hamar megnyílnak az idegenek előtt, így könnyebben esnek áldozatul. Nem ritka, hogy jobban tartanak a rokonoktól, mint az idegenektől.

A statisztikák szerint szinte kizárólag egyedül élőket csapnak be a szélhámok, tolvajok. Egy év alatt mintegy 27 százalékkal nőtt a hatvan év felettiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. És sok bűneset ki sem derül, mert a sértettek nem tesznek feljelentést.


Vonzó a kihalt környék


Makula György, az ORFK szóvivője elmondta, a minden megyében működő bűnmegelőzési szolgálat minden lehetséges fórumon elmondja, mire kell vigyázni.

A trükkös lopások jellemzően fél kilenc és délután három között történnek, gyakran lakótelepeken, hiszen akkor a környék szinte kihalt, az aktívak dolgozni mennek, csak az idősebbek maradnak otthon. Az elkövetők általában jól kommunikálnak, jó vagy elfogadható kinézetűek.

Jármy Tibor hozzátette: nem hisz abban, hogy különösebb visszatartó ereje járna az idősek terhére elkövetett bűncselekmények büntetési tételének szigorítása, inkább az számít, ha jelentésen nő a lebukás veszélye.


hirado.hu
Forrás: MR1-Kossuth Rádió"

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/03/16/11/Veszelyben_az_idosek_egyre_tobb_a_trukkos_lopas.aspx


Amit még hozzátennék:

- Tartsuk be az otthon védelmére vonatkozó alapvető szabályokat (1, 2)

- Ha valaki azért csenget be, mert valakinek a javár gyűjt, akkor ne engedjük be a lakásba, ne adjunk neki pénzt. Kérjünk csekket, vagy bankszámlaszámot, hogy utalhassuk az adományt. Ha tényleg egy alapítvány képviselője, akkor fog tudni mondani bankszámlaszámot.

- A rendőrök nem ellenőrzik az anyagi javak (főleg a készpénz) megfelelő elrejtését. Rendőrt csak akkor engedjünk be a lakásba, ha meggyőződtünk arról, hogy valóban rendőr: kérjük el az igazolványát és a jelvényét.

- A közüzemi dolgozóknak (víz, gáz, fűtés, villany, tévé stb.) van azonosító kártyájuk, és mindig előre jelzik, ha a házban fognak dolgozni. Csak akkor engedjük be őket, ha biztosak vagyunk abban, hogy tényleg az adott szolgáltatónak dolgoznak.

- Redőnyösöket, különféle szerelőket csak akkor engedjünk be a lakásba, ha mi hívtuk őket!

- Csak a megbízható rokonoknak, barátoknak mondjuk el, hogy hol van a tartalék pénz. Szomszédnak, távoli ismerősnek, távoli rokonnak nem szabad ilyet említeni, mert nem ritkán előfordul, hogy ezek az emberek adják a tippet a betörőnek.

- Banki adatokat ugyanúgy járunk el, mint a félretett pénz esetében: nem mondjuk el senkinek, csak a legmegbízhatóbb rokonnak.

- Senkinek ne nyissunk ajtót! Házaló ügynököt, szórólap terjesztőt, kérdőívezőt stb. nem engedünk be a lakásba!

- Tartsuk és ápoljuk a kapcsolatot a szomszédokkal, a rokonokkal és a környéken lakókkal. Nem csak a szociális érintkezés miatt, hanem azért is, mert egyszer szükség lehet a segítségükre.

- Szóljunk a rendőrségnek, ha valamilyen gyanús dologgal találkozunk (hallunk, látunk).

- Ha velünk történt meg a baj, akkor is szóljunk a rendőrségnek. Próbáljunk jó személy leírást és pontos részletet megadni, hogy segítsük a rendőri munkát.


Vigyázzatok magatokra!

2011. 03. 16.

A zene hallgatásról

A mai bejegyzésben felsorolom azokat az érveket amiket az utazás közbeni zene hallgatás ellen szoktam felhozni; nem  ellene vagyok, hanem azokat a hátrányokat szeretném bemutatni, amiket jobb elkerülni.


Elvonja a figyelmet.
Már sokaknál észrevettem, hogy ha szól a zene, akkor sokan figyelmetlenebbek lesznek, Vagy azért, mert figyelnek a szövegre vagy csak szimplán elbambulnak, a végeredményen nem változtat. Ha egy rossz környéken, a zenehallgatás miatt elkalandozik a figyelmünk, könnyen gázos szituációba sétálhatunk (amit odafigyelve elkerülhettünk volna).

Nem hallunk tőle
Ha szól a zene a fülünkben, elég sok inger nem jut el hozzánk. Ha nem hallunk, akkor sok olyan figyelmeztető jelről lemaradhatunk, ami előre jelezheti a veszélyt; pl. nem halljuk, hogy melletünk/mögöttünk összesúgnak a "gyanús elemek", így nem tudjuk kikerülni a támadást, vagy nem tudunk felkészülni a szituációra.
De láttam olyat is, hogy valaki kisétált a villamos elé, mert nem hallotta meg a figyelmeztető csilingelést.

Érték
Ha zenét hallgatsz, az feltételez egy dolgot: van nálad olyan érték, ami képes zene lejátszásra, mint pl. telefon, mp3-, mp4lejátszó stb. Sok "veszélyes elem" ezekre a cuccokra utazik; vagy lehúzza, vagy ellopja őket. Sok esetben rabolnak, és akkor nem csak a telefonodat veszik el.

Konfrontációs helyzet
Van pár olyan "veszélyes elem", aki nem in medias res áll neki lehúzni, hanem van egy bevezető társalgás. Ilyenkor óvatosan, jófejkedve megpróbál veled dumálni. Ehhez jó indokot biztosít a zene hallgatás. Ilyenkor meg tudja kérdezni, hogy mit hallgatsz (ha nem olyan zenét hallgatsz, akkor meg van az indok a verésre), miről hallgatod (felméri, hogy mennyit tud zsákmányolni), talán elkéri, hogy had próbálja ki (soha nem látod viszont; ha nem adod oda neki "kipróbálásra", akkor szintén van egy indok a verésre).


Vigyázzatok magatokra!

2011. 03. 10.

A késelésről pár gondolat


A mai bejegyzésben szereplő cikk jó példa arra, hogy mitől veszélyes a késelés.


"Halála előtt késelt a kollégista

2011. március 10., csütörtök 11:03

A Délmagyarország információi szerint nyakon szúrt egy húszéves fiatalt halála előtt az a szintén húszéves egyetemista, akit hétfőn este gázolt halálra egy kamion Újszegeden.

A megszúrt fiatal a Délmagyarországnak elmondta, egy ismerősével találkozott volna a természettudományi kar épületében hétfő este. A második emelet fordulójában meglátta, hogy a harmadikról egy srác jön lefelé nagy lendülettel.

"Amikor mellém ért, nyakon szúrt a késével. Nem éreztem nagy fájdalmat, de véres lett a kezem és a mellkasom. Még volt annyi erőm, hogy utánamenjek, mert meg akartam kérdezni: miért szúr meg ok nélkül valakit, akivel azelőtt soha nem találkozott. Mire leértem a földszintre, kámforrá vált", mesélte József, aki szerint néhány centiméteren múlt az élete.

Támadója az a fiatalember volt, akit nem sokkal a történtek után halálra gázolt egy kamion a Temesvári körút és a Fő fasor kereszteződésében. A rendőrség nem erősítette meg a lap információját, de nem is cáfolta. Vizsgálják, hogy a balesetben elhunyt kollégista fogyasztott-e kábítószert vagy alkoholt.

Roland testvére értetlenül áll a tragédia előtt. "Váratlanul történt, minden ok nélkül. Utólag sok kérdés merülhet fel bennünk", írta."



A cikkből kiemelnék pár fontos dolgot:

A megkéselt srác nem tudott védekezni a kés ellen. Nem számított arra, hogy meg fogják támadni, és az ösztönös védekezése (ha volt) nem volt elegendő. Ebből is látszik, hogy  egy váratlan késes támadás ellen csak az tud védekezni, aki nap, mint nap erre készül. Ezt mindig tartsuk szemelőtt, és ne higyjünk a kókler oktatóknak.

Az áldozat nem vette észre, hogy megszúrták. Súlyos sebet kapott, tiszta vér lett mindene, de nem érezte a sebesülést. Többek között ezért veszélyes eszköz a kés, függetlenül attól, hogy a támadó, vagy a védekező kezében van.
Ha egy fegyvertelen embert megkéselnek, az nem biztos, hogy észreveszi, így értékes perceket veszíthet, holott egy súlyos sérülés esetén minden másodperc számíthat. Kivilágítatlan utcán, fekete vagy sötét színű ruhán nem látszik, hogy csurom véresek vagyunk; csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már szédülünk a vérveszteségtől.
A kés többek között azért sem jó önvédelmi eszköz, mert kicsi a stophatása. Ahogy a srác sem vette észre, hogy megszúrták (a nyakán!), ugyanúgy a támadó sem fogja adott esetben érzékelni a sérülést, és ezért tovább fog támadni (főleg, ha részeg, drogos stb.). Önvédelmi szempontból kudarc az, ha a támadónk félóra múlva elvérzik, de előttem még megvert/megölt bennünket, mert késsel védekezve nem tudtuk megállítani. Az önvédelem célja az, hogy magunkat védjük meg, és nem az, hogy a támadót semmisítsük meg.

Ha észrevettük, hogy megsérültünk, akkor ne a támadót vonjuk felelősségre, hogy ezt mégis miért tette, hanem igyekezzünk minél előbb ellátni a sebet. Korábbi bejegyzésünkből tudjuk, hogy nem csak az elvérzés (stb.) jelent ránk veszélyt, hanem a fertőzések is.


Vigyázzatok magatokra!

2011. 03. 02.

Off: önvédelem


A mai bejegyzésben szeretném tisztázni, hogy számomra mit jelent az önvédelem fogalma, és miért is írom a blogot. 

Ez egy olyan beállítottság, aminek hatására megpróbáljuk kikerülni azokat a tényezőket, amik veszélyt jelenthetnek ránk. Tapasztalataim szerint elég sokan figyelmetlenek, és ebből kifolyólag kerülnek olyan helyzetbe, ami árt nekik.
Az oldalnak az a célja, hogy az olvasóknak segítsek abban, hogy jobban vigyázzanak magukra. 

Az önvédelem számomra azt jelenti, hogy az egyén megvédi saját magát. A blogon a legtöbb bejegyzés ezt közbiztonsági vonatkozásban teszi, de ez nem jelenti azt, hogy csak a gyakorlati (értsd: technikai) kivitelezésekre próbálom felhívni a figyelmet. Ha önvédelemre gondolsz ne csak a fizikai gyakorlás jusson eszedbe, hanem az is, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, ahol az önvédelmi technikákat kell használnod. 

Szerintem az önvédelem fejben kezdődik. Kell tudni mérlegelni, és dönteni. Mérd fel, hogy milyen lehetőségeid és esélyeid vannak, és azt a megoldást válaszd, ami rád nézve a legkevesebb sérüléssel és kárral jár. 

Sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint harcolni. Én a menekülést is megelőzésnek tartom. Van, aki ilyenkor a „büszkeség”, „becsület”, „gerinc”, „bátorság” stb. szót szokták emlegetni, ami szerintem hülyeség. Senkinek nem lesz jobb, ha te egy önvédelmi helyzetben leállsz harcolni, holott lett volna esélyed a menekülésre. Ilyenkor feleslegesen kockáztatod az egészségedet vagy értékeidet. Ezért javaslom azt az embereknek, hogy amíg lehet, kerüljék a konfliktust és a harcot; viszont, ha már minden kötél szakad, akkor mindent meg kell tenni a menekülésért, ilyenkor nincsen pardon. Ha már eljutottál eddig a pontig, akkor minden eszközt ragadj meg a túlélés érdekében.

Nem kell mindennel egyetérteni a blogon leírtakkal. Keresd a bejegyzések gyenge pontjait, próbálj (logikusan, racionális keretek között) belekötni. Ez azért jó, mert addig is foglalkozol egy olyan szituációval, ami VELED is megtörténhet, így már felkészültebb leszel, és könnyebben fogsz tudni dönteni.


Vigyázzatok magatokra!