2011. 06. 29.

Késes esetek

A mai bejegyzésben ismét a késsel elkövetett rablás veszélyeire és gyakoriságára szeretném felhívni a figyelmet. Úgy vélem, ez is egy olyan dolog, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, sulykolni.


„Késsel fenyegetőző támadót fogtak el a vasvári rendőrök
Forrás: MTI | 2011. június 14. kedd 16:38 |

Késsel felfegyverkezve akart rabolni egy fiatal férfi Vasvár határában.

Rablás kísérlete miatt őrizetbe vettek egy fiatal férfit a rendőrök kedden Vasvár határában - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A gyanúsított az egyik földúton késsel a kezében követelt pénzt egy sértettől, aki azonban rosszul lett, az elkövető ezt látva futva menekült el a helyszínről - tájékoztatott Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
kés

A rendőrséget telefonon értesítették, a pontos személyleírás és a helyszíni adatgyűjtés eredményeként az elkövetőt rövid időn belül sikerült elfognia a vasvári rendőröknek. A gyanúsítottat a kihallgatása után őrizetbe vették, ellene rablás kísérletének bűntette miatt indult eljárás.”


Ebből a cikkben olvashatjuk, hogy a támadó elfutott, mert megijedt attól, hogy rosszul lett az áldozat. Ez arra enged következtetni, hogy a támadó kezdő volt, és még működtek benne azok a reflexek, amit gyerekkorában neveltek bele (pl. nem bántjuk a másikat). Egy „igazi bűnöző” kihasználta volna az alkalmat, átkutatta volna a magatehetetlen embert, és otthagyta volna.
Az ilyen esetek nem jellemzőek, tehát ha szerencsétlenségünk miatt ilyen helyzetbe kerülünk, ne reménykedjünk abban, hogy megsajnál minket a támadó.


Késsel fenyegetőzve raboltak ki egy fiatal nőt
Forrás: MTI | 2011. június 17. péntek 09:30 |

Az ismeretlen személy egy lakótelepi lépcsőházban támadt a 25 éves nőre.

Késsel kényszerített egy ismeretlen személy egy 25 éves nőt arra, hogy a nála lévő pénzt adja át az egyik lakótelep lépcsőházában csütörtök délután Kecskeméten - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A sértett százezer forint készpénzt adott át, ezután a rabló elmenekült - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nyíkos Tamás főhadnagy hozzátette: a rendőrség rablás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.”


Ez az eset egy „átlagos” késes rablás. Fegyverrel megfenyegetik az áldozatot egy kevésbé forgalmas helyen, és az így megszerzett értékekkel elfut a támadó. A rabló sok esetben még megfenyegeti az áldozatot, hogy az ne tegyen feljelentést.
Ez az eset is jól példázza, hogy nem szabad hamis illúziókba ringatni magunkat, sokszor a házunk lépcsőházában sem vagyunk biztonságban. Korábban is írtam már arról, hogy az otthonunk közelében sem szabad figyelmen kívül hagyni az önvédelmi szabályokat.


Késsel fenyegette egy busz utasait egy középkorú nő
Forrás: MTI | 2011. június 16. csütörtök 16:30 |

A rendőrség garázdaság vétsége miatt indított eljárást.

Késsel riogatta egy autóbusz utasait egy nő a Miskolc és Ózd között közlekedő Volán-járaton - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

A középkorú nő hangos és trágár szavakkal szidalmazta, majd késsel hadonászva megfenyegette az utasokat. A buszon utazó és magát szolgálatba helyező rendőr a randalírozót lefogva véget vetett az incidensnek - mondta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrség garázdaság vétsége miatt indított eljárást, amelyet gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervez befejezni - közölte Dobi Tamás.


Ezt a cikket azért másoltam be, mert jól példázza, hogy egyes embereknél milyen könnyen elszakadhat a cérna, és ilyenkor könnyen előkerülhet a kés.
Egy érzelmileg labilis ember könnyen cselekszik olyat, amit később megbán(hat).
Egyes bűnözőknek pedig nincsen jövőképe, nem gondolkodik távlatokban, a pillanatnyi szeszélyének szerint cselekszik, így azért is tesz olyat, amit egy józan, előrelátó ember nem követne el. Egy ilyen „veszélyes elemnél” nem ugrik be, hogy „Mi van, ha elkapnak?”


Az ilyen, és ehhez hasonló esetek jól példázzák, hogy könnyen kerülhetünk szorult helyzetbe. Ilyen helyzetekben nem szabad hősködni, ha kell, akkor le kell mondani az értékekről, a büszkeségről. Csak akkor szabad szembeszállni a késes támadóval, ha már nincsen más lehetőségünk, és ebben az esetben minden eszközt fel kell használni. Kés ellen igazából csak akkor van esélyünk védekezni, ha valamilyen fegyvert használunk.
Kés ellen kést rántani pedig nem jó ötlet. Egyrészt, mert nem lesz rá alkalmunk (időnk), más részt pedig egy késharc során mind a két fél vérzik, csak az egyik (előbb) meghal.


Vigyázzatok magatokra!

2011. 06. 16.

Az otthon, iroda védelme - példával szemléltetve

Az alábbi cikk jól jellemzi azt, hogy miért nem szabad az otthonra, irodára úgy gondolni, mint maximálisan biztonságos hely. A cikkben szereplő részletekből ki lehet olvasni a számunkra fontos információkat, a mai bejegyzésben ezekre hívom fel a figyelmet.


„Bátor állampolgárok” segítettek a rablók elfogásában
Forrás: police.hu | 2011. június 11. szombat 14:41 |

Alkalmazottak és járókelők tartóztatták fel a bűnözőket a XIII. kerületben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint két férfi azzal csengetett be szerdán egy belvárosi ügyvédi irodába, hogy csomagot hoztak, majd amikor a "címzett" kinyitotta az ajtót, ellökték a fiatal nőt, aki a földre esett. Az iroda másik helyiségében tartózkodó hölgy a zajt hallva kijött a szobából és segítségért kiáltott. A két támadót ez meglepte, ezért elmenekültek.
Kilőtt gumi, összetört autók - helyszínelés az autós üldözés után

A két nő utánuk futott és az utcán is folyamatosan segítségért kiáltottak. Ezt hallotta meg egy közeli üzlet alkalmazottja, aki megpróbálta elállni az egyik menekülő útját. A támadó arcon ütötte és futott volna tovább, de a 24 éves hölgy belekapaszkodott, majd a gyorsan segítségére siető járókelőkkel együtt feltartóztatták.


A másik elkövető eltérő útvonalon menekült, de ő sem jutott messzire, hiszen őt egy, a segélykiáltásra szintén gyorsan reagáló férfi próbálta meg megállítani. A menekülő támadó megütötte a 34 éves fiatalembert, és futott volna tovább, de nem volt szerencséje, mert üldözője néhány méter után utolérte és a földre teperte.
Kilőtt gumi, összetört autók - helyszínelés az autós üldözés után

A rendőrök az elfogott férfiak zsebében sokkolót, paprika spray-t, vésőt, zsebkést, csavarhúzót, gyorskötözőt és ragasztószalagot találtak. Kiderült az is, hogy az egyik férfit több bűncselekmény miatt is körözik: nem kezdte meg közokirat-hamisítás miatt kiszabott jogerős szabadságvesztését, valamint több fővárosi rendőrkapitányság, illetve bíróság is kereste különböző ügyek miatt.

A 37 éves magyar, valamint a 45 éves jordán-magyar kettős állampolgárságú társa ellen rablás kísérlete miatt indított büntetőeljárást a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysága.

A BRFK köszönetet mond a tettesek elfogásában meghatározó szerepet vállaló, segítő szándékú, egymásért is felelősséget vállaló állampolgároknak.”


Bejutás
Elsőként a bejutást említeném meg. Sokszor jutnak be úgy a lakásba, irodába, hogy a támadó futárnak, ellenőrnek, szakembernek stb. adja ki magát.
Iroda esetében nem tehetjük meg, hogy nem engedünk be egy futárt, főleg, ha az iroda működése miatt naponta több is megfordul. Sokat segít viszont, ha van egy nem feltűnő akadály a bejárati ajtó és az iroda között, mint például egy asztal, pult stb. Az irodában legyen elhelyezve pár önvédelmi eszköz, természetesen nem feltűnően. Célszerű FOG fejes gázsprayt, gázfegyvert (akár gumizva is) tartani egy kézre eső helyen; erről részletesen egy korábbi bejegyzésben olvashattok.
Az iroda minden alkalmazottjának szakszerűen kell kezelnie ezeket az önvédelmi eszközöket, és nyitva tartáson kívül biztonságosan is kell tárolni, hogy ne tegyen kárt magában egy jóindulatú külsős ember (például a takarító ne találja meg a gázfegyvert).


Riasztás
Nagyon jól tette a cikkben szereplő iroda dolgozója, hogy segítségért kiáltott. Ha olyan az iroda, hogy sok pénzt tartanak maguknál, vagy sok „gyanús elem” jár arra (pl. ügyvédi iroda), akkor jobb, ha van egy pánikgomb az asztaloknál, és a néma riasztásra jönnek a biztonsági emberek.


Támadók felszerelése
A támadóknál talált eszközök arra engednek következtetni, hogy az irodában dolgozókat ártalmatlanná akarták tenni, majd utána megkötözve információkat akartak belőlük kicsalni (pl.: a páncélszekrény kódja). Egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben a támadó azt csinál a megkötözött áldozattal, amit csak akar: megkínozhatja, megerőszakolhatja, nyomorékká teheti, vagy hagyhatja meghalni (például ugyan ez történt Dopeman nagyszüleivel is: 1, 2). Az ilyen eshetőségek miatt kell bebiztosítani az otthonunkat, irodánkat.


Mellékesen megemlítem, hogy bátrak voltak a járókelők, akik megpróbálták megállítani a támadókat. És ugyanakkor szerencsések is voltak, hogy nem kaptak kést a gyomrukba. Korábban már írtam arról, hogy miért lehet veszélyes az ilyen jellegű közbeavatkozás.
Azok, akik biztonságosan tudnak segíteni, tegyék meg, de ne legyünk óvatlanok, vagy vakmerőek! A passzív segítség (pl.: rendőrség kihívása) is sokat segíthet. 


Vigyázzatok magatokra!

2011. 06. 09.

Fiatalkorú bűnözők 3


A mai bejegyzésben ismét a fiatalkori bűnözésre szeretném felhívni a figyelmet, a médiában is megjelent cikkeken keresztül. Fontosnak tartom, hogy mind az Olvasók, mind az illetékesek felismerjék a fiatalkorúak bűnözésének a veszélyét; sokan nem hiszik el, hogy egy maréknyi tizenéves veszélyt jelenthet rájuk nézve.


Már 16 évesen zsarolt
Forrás: MTI | 2011. június 01. szerda 12:41 |

Elfogták a rendőrök azt a miskolci fiatalt, aki egy 13 éves fiút zsarolt meg a napokban.

A 16 éves fiatal kétszer is megfenyegetett egy 13 éves fiút, hogy adja át értékeit. A gyerek eleget tett a felszólításnak, majd elmondta a történteket édesanyjának, és ő értesítette a rendőrséget. A rendőrök kedden fogták el a zsarolót - mondta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség zsarolás alapos gyanúja indított eljárást az őrizetbe vett gyanúsítottal szemben, és kezdeményezte előzetes letartóztatását. A 16 éves miskolci fiatal ellen a rendőrség más bűncselekmények elkövetése miatt is nyomoz.”


Ez az eset sajnos nem egyedi. Sokszor előfordul, hogy az idősebb (deviáns…) fiatalok rászállnak a kisebb, védtelenebbekre, és amit lehet, elszednek tőlük. Pénz, mobil vagy bármilyen más értéket csikarnak ki a gyengébbtől. Jó pár esetben alkalmaznak (fenyegetésként) erőszakot, de minden esetben befenyítik az áldozatot, aki a félelem miatt nem mer szólni a szülőknek, rendőröknek.
Sajnos, van, hogy a maguk a rendőrök és/vagy szülők nem kezelik helyén az esetet, nem törődnek a tényleges veszélyekkel, és a zsaroló tényleg beváltja a fenyegetéseit. Iskolában, lakóhely környékén nem lehet örökké elrejtőzni, így a gyengébbet előbb-utóbb utoléri az erősebb bosszúja.


Ha felnyomtok, halottak vagytok - Tizenéves fiún kattant a bilincs
Forrás: fmh.hu | 2011. május 26. csütörtök 09:45 |


A 16 éves srác megszökött az otthonból, rabolt, verekedett és rettegésben tartott két korabeli fiút, a rendőrség őrizetbe vette.

A fiatalkorú Z. elszökött a kalocsai gyerekotthonból, mert hiányzott neki a családja, de szökése közben a vasútállomáson kirabolt két fiút, másik kettőt sakkban tartott  - írja a fmh.hu.

A 16 éves átlagos testmagassággal rendelkező fiatal május 13-án szökött meg a gyerekotthonból, rokonokhoz indul, de szökése közben olyasmit követett el, amiért akár börtönbe is csukhatják.
 A fiúról kiderült, hogy egy játszótér környékén két fiút akart kirabolni. A fiúkat megfélemlítette, és mivel nem volt náluk érték, elkísérte őket kollégiumig, mondván, menjenek fel a szobába, és hozzák le értékeiket.

A fiúk, akik a támadótól kaptak egy-egy pofont is, a kollégiumból értesítették a rendőröket a támadásról.  "Ha felnyomtok, halottak vagytok!", figyelmeztette a kollégistákat a szökött fiatal, és várakozott. Közben a rendőrségre befutott egy másik hívás is, a vasútállomásnál két fiút kiraboltak. A kollégiumnál várakozó fiúra ráillett a személyleírás.

A járőrök előállították a Kalocsáról szökött fiút, aki azzal védekezett, hogy éhes volt a család. A rendőrség két rendbeli rablással, két rablási kísérlettel és két könnyű testi sértéssel gyanúsította meg a tinit, akit őrizetbe vettek. A bíróság dönt arról, hogy előzetesbe veszik vagy sem.”


Ez az eset már egy rosszabb szintet mutat be a fiatalkori bűnözés folyamatából. A srác nem véletlen került otthonba, és miután megszökött, folytatta korábbi életmódját. Ez nem csak a fiatalkorú, hanem a felnőtt bűnözőkre is jellemző. Az erőszakos bűncselekményeket elkövetők nagy részének nincsen jövőképük. Nem gondolnak bele, hogy mi fog történni a jövőben, gyakorlatilag csak a mának élnek. Ezért van az, hogy nem mérlegelnek, hanem egyből cselekszenek, még akkor is, ha nagy a lebukás veszélye.
Az ilyen bűnözők hajlamosabbak az erőszakra, mert rosszul nevelték őket, emiatt hiányzik belőlük az átlagember szocializációja. Az ilyen fiatalok erőszakosabban, primitívebben viselkednek, nagyon nehezen lehet őket a helyes útra téríteni.


Eszméletlenre vertek egy iskolás fiút a társai
Forrás: MTI | 2011. június 07. kedd 12:45 |
 
Az iskolából kilépve támadtak rá a tizennégy éves diákra a társai.

Súlyos testi sértés és csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a csornai rendőrkapitányság két fiatalkorú ellen, aki megverte iskolatársát - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden.

Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint éppen távozott az iskolából a 14 éves fiú, amikor vele egykorú és nála két évvel idősebb támadója minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte, majd amikor elesett, egyikük meg is rugdosta.

Hozzátette: a gyerek - aki rövid időre elvesztette eszméletét - az elsődleges orvosi vélemény szerint nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.


Ez egy példa a rosszul szocializált egyén viselkedésére. Verekedések mindig előfordultak az iskolákban, de az korábban ritka volt, hogy eszméletlenre verjék az iskolatársukat. És az agresszió ilyen mértékű megnyilvánulása egyre inkább terjedőben van.


Magyar tinik vertek meg egy svájci cserediákot
Forrás: Blikk | 2011. június 04. szombat 07:41 |

A fiút egy II. kerületi játszótérre csalták, ahol bántalmazták és kirabolták.

Öt tini vert meg és rabolt ki egy svájci cserediákot Budapesten – írta a Blikk. A lap információi szerint a lányokból és fiúkból álló csapat az akciót jól megtervezte és a cserediák bántalmazása után több mint félmillió forintnyi zsákmányhoz jutottak.

Az eset még május 20-án este történt. A cserediákot, Mathias R.-t egy II. kerületi játszótérre csalta barátja. Ott támadt a fiúra az ötfős csapat. A diákot először gázspray-vel fújták le, majd a fejét ütötték. A fiú 40 ezer forintnyi eurót és svájci frankot adott oda bántalmazóinak. A tinik a Margit hídnál találkoztak, ahol elosztották a zsákmányt, ami a diák táskában lévő értékekkel több mint félmillió forint volt – írta a lap.

A Blikk úgy tudja, hogy a fiatalokat elfogta a rendőrség. A tinik közt sajtóhírek szerint van olyan, aki rendezett családi körülmények között él, gimnáziumba jár, és több nyelvet beszél.

A lap által megkérdezett kriminálpszichológus közölte: „sajnos ez gyakorlat már a 16–19 éves korosztálynál. Egyre agresszívabbak a tinik, és ha ők meg akarnak szerezni valamit, akkor azt megteszik bármi áron” – nyilatkozta Bilkei Pál.


Ez már a fiatalkorú bűnözésnek egy másik véglete. Korábban az volt az elterjedt, hogy a rossz szociális helyzetben lévő, rosszul szocializált fiatalok a pénz (és más javak) megszerzése érdekében követtek el bűncselekményeket.
Relatíve új jelenség, hogy jó családból, jó szociális környezetben élő fiatalok is követnek el meghökkentő bűncselekményeket. Olvashatunk olyanról, hogy fiatalok állatokat kínoznak (pl.: http://www.zug.hu/cikk/brutalis-allatkinzo-fiatalok-levideoztak-tetteiket_934.php), de a fenti cikk példa arra is, hogy ezek a fiatalok akár saját társaik ellen is fordulhatnak.
A pszichológusok, pedagógusok úgy vélekednek, hogy ez a magatartás az általános erkölcsi szint romlásának és az anyagi javak túlértékelésének az eredménye.


Forduljunk figyelemmel a környezetünkben élő fiatalok felé, foglalkozzunk, beszélgessünk velük, próbáljuk meg elejét venni, hogy a rossz útra lépjenek.
Az utcán pedig továbbra se feledkezzünk meg arról, hogy előfordulhat az, hogy pont egy ilyen fiatalkorú bandának leszünk az áldozatai. Ilyen esetben magunkat mentsük, ne a szorult helyzetben (veszélyben) próbáljuk meg jó irányba terelni a fiatalokat!


Vigyázzatok magatokra!



2011. 06. 01.

Fegyverek az utcán

Itt, a blogon sok olyan bejegyzést olvashattatok, amiben a kés használat veszélyeit boncolgattam. A mai bejegyzésben a késen kívüli, az utcán is használatos fegyvereket fogom felsorolni, egy-egy cikk részlettel példázva az esetet.


(Törött) üveg palack
Könnyen beszerezhető, alkalmi fegyver. Nem szokták rejtegetni. Ronda sebeket ejt, maradandó károsodást is okozhat.

„ (…)Összeveszett két férfi szombaton éjjel Pécsett, a Páfrány utcában. A vita során egyikük törött üveggel támadt ellenfelére. A férfi könnyebben megsérült. (…)”


Szike
Nem egy gyakori fegyver. Könnyen rejthető. A kis mérete ellenére is veszélye, támadás közben nem mindig venni észre, és könnyen lehet vele vágni-szúrni.

„(…) A többi utas már leszállt a buszról, de a felszólítást a németül beszélő utas olyannyira zokon vette, hogy a zsebéből elővett szikével a sofőr arca és torka előtt kezdett hadonászni. (…)


Tapétavágó (sniccer)
Könnyen beszerezhető. Könnyen rejthető. Súlyos vágott sérüléseket okoz (látható az egyik videóban is).
A hentesbárdot is könnyű beszerezni, bár arányaiban drágább. Mérete miatt nehezebb rejteni. Mondanom se kell, hogy súlyos sérüléseket okoz.

„(…)Először egy tapétavágó késsel támadt a férfira, amit az kiütött a kezéből, ekkor egy újabb kést vett elő, de a megtámadott férfi ezt is kiverte kezéből. Végül egy bárdot próbált elővenni kabátjából a 47 éves férfit, de erre már nem volt módja, mert a megtámadott férfi segítségére sietett egy barátja, így ketten megakadályozták a fegyver használatában. (…)


Machete
Relatíve könnyen beszerezhető fegyver. Házból, csomagtartóból szokott előkerülni. Avatatlan kezekben is súlyos sérüléseket okoz.

„(…)A lány megpróbált védekezni, először mindkét kézfejét levágta a dühöngő, vérben forgó szemű László, majd a nyakát és fejét is eltalálta. A szemtanúk szerint gyakorlatilag lefejezte Kittit. Krisztián rimánkodott, majd beszaladt a boltba segítséget kérni. Az emberek menekültek, sikítottak. Az ámokfutó utolérte Krisztiánt, akinek egyik kézfejét levágta, és többször eltalálta a fejét és testét is. A lány a helyszínen meghalt, párja a kórházban hunyt el.(…)”

vagy

„(…) A vádlott dühösen hazament, de nem hagyta annyiban a dolgot: egy bozótvágó késsel felfegyverkezve tért vissza haragosa portájára. A férfi egy husánggal próbálta kikergetni udvaráról, ám a fiatalember folyamatosan hadonászott az 50 centis pengéjű bozótvágóval, kis híján eltalálta a férfi fejét és nyakát. A férfi hátrált, ám eközben elesett, s a támadója ezt a helyzeti előnyt azonnal kihasználta: újra lecsapott a késsel. A férfi a karjával próbálta védeni a csapást, de eközben súlyosan megsebesült: a hatalmas kés átvágta az alkarján az izmokat, maradandó fogyatékosságot okozva a sértettnek. (…)”


Szamurájkard
Nem nehezen beszerezhető fegyver, a legtöbb piacon és military boltban árulnak ilyet. Házból, csomagtartóból kerülhet elő. Súlyos sérüléseket lehet vele okozni.

Tömegverekedés: szamurájkarddal estek egymásnak Halmajugrán
Tízen estek egymásnak a Heves megyei településen. Egy ember életveszélyesen, egy pedig súlyosan megsérült. Az egyik sérültnek levágták a fülét.(…)”


Boxer
Piacon, különböző boltokban beszerezhető, mégsem olyan elterjedt. Könnyen rejthető. Súlyos roncsolásra képes. Néha masszív hegymászó karabinerrel helyettesítik.

„(…)egy 17 éves bajai férfit a nála lévő pénz átadására szólította fel, majd mivel a sértett ennek nem tett eleget őt elgáncsolta, a kezén lévő boxerrel arcon ütötte, és a zsebéből eltulajdonította pénztárcáját a benne lévő 1 000 forint készpénzzel,
valamint személyi igazolványával. A férfi 8 napon túl gyógyuló súlyos
sérüléseket szenvedett. (…)

vagy

”(…) A napokban éjszaka egy idős testvérpárra támadt rá Csökmőn egy férfi. Nem sokkal éjfél előtt az ajtót berúgva jutott be a házba, majd az ott lakó 75 éves férfit egy boxerrel bántalmazta, fejét ütötte.(…)”


Lánc
Könnyen beszerezhető eszköz, korábban elterjedtebb volt. Nem olyan nehéz rejteni. Zúzódásokat, csonttöréseket lehet vele okozni (meg persze fojtani is…). Motorlánc, biciklilánc is elterjedt volt, a láncfűrész láncról később teszek említést.

„(…)A diák széklábbal és a motorlánccal felszerelve tért vissza, és megtámadta a pedagógust. A 32 éves tanárnak sikerült kivédenie a támadást, a fiút kivitte az utcára, ahol a rendőrök lefegyverezték.(…)”

vagy

„(…)A pszichiátriára szállították a mentők azt a férfit, aki kora délután egy lánccal hadonászva fenyegette a járdán közlekedőket Győrben (…)”


Vascső
Nem nehezen beszerezhető fegyver. Mérettől függően rejthető, ha kicsi, akkor akár kabátujjban is elfér. Súlyos sérüléseket lehet vele okozni.

„(…)Vascsővel verte szét a térdét egy férfi a másiknak Szigetváron szerda hajnalban.(…)”

vagy

„(…) Éjjel egy óra körül feszítette fel a két hajléktalan férfi az ajtót; ekkor lépett akcióba a két rendőr, ám ekkor a betörők egyike, egy 49 éves férfi vascsővel támadt rájuk. Egyiküket fejen, másikukat - aki kezével védte arcát - karon ütötte. (…)”


Vipera
Piacon, különböző boltokban beszerezhető. Nem olyan nehéz elrejteni. Súlyos sérüléseket lehet vele okozni.

„(…)Morcos lett, majd viperát rántott az 55 éves tatabányai férfi, miután sokadjára sem tudott átkelni a kijelölt gyalogátkelőhelyen. (…)”



Baseballütő
Nem olyan nehezen beszerezhető. Házból, csomagtartóból kerülhet elő. Súlyos roncsolásokra képes. Az USA-ban elterjedt, de pl. Berlinben tízszer annyi baseballütőt adnak el, mint baseball labdát… Itthon is hasonló az arány.

„(…)akik Nyársapát határában baseballütővel rátámadtak a taxisofőrre, majd kirabolták. (…)”

vagy

„(…)Támadói leütötték a fiatalt egy baseballütővel, miután pedig a földre került, tovább ütötték. (…) “



Csákánynyél
Nem nehezen beszerezhető, súlyos roncsolásokra képes. Házból, kertből, csomagtartóból kerülhet elő. Súlyos sérüléseket okozhat.
A Colorado Fuel and Iron Company embereinek rendszeresített „rendvédelmi eszköze” volt az 1900-as évek századfordulóján.

„(…) közbelépése eredményeként a szigetlakók elszaladtak, ám egyiküket, aki a földön feküdt, három helybéli csákánynyelekkel tovább ütlegelte.(…)”


Balta
Könnyen beszerezhető. Méretétől függően rejthető, bár inkább házból, autóból kerül elő. Súlyos sérüléseket okoz.

„(…)Baltával támadt a rendőrökre egy dejtári férfi, akire azért hívtak rendőrt, mert megölte a 71 éves édesanyját. Az őrjöngő férfi egyébként megsebesítette a nagybátyját és a nagymamáját is. (…)”



Láncfűrész lánc
Nehezebben beszerezhető. Nem lehetetlen rejtve hordani. Súlyos sérüléseket okoz, letépheti a húst a csontról.

„(…)A beléptető kapun átgázolva egyenesen a fedett szórakozó helyre mentek. A későbbi sértett, látva a támadást, a pult mögé ugrott. Ekkor egy láncfűrész láncát dobták a nyakába, ezzel húzták ki onnan.(…)”

(…)„majd „megdöglötök magyarok" és “itt mi uralkodunk" üvöltözések közepette szöggel kivert karókkal, fém botokkal, és láncfűrész lánccal rátámadtak a vendégekre.(…)”



Vasvilla, kasza, kapa és egyéb mezőgazdasági szerszámok
Relatíve könnyen beszerezhetőek, de ezeket (jellemzően) szerszámként vásárolják, és csak alkalmanként funkcionál fegyverként. Budapesten ritkán, vidéken viszont gyakrabban fordul elő. Főleg azok használják fegyverként, akik a kertben is ezzel dolgoznak (nem fegyvernek veszik)

„(…)Vasvillával támadt a kommandósokra egy agresszív férfi Pécsett péntek hajnalban.(…)

vagy

“(…)Bemenekült egy pajtába, s amikor az egyik járőr rátörte az ajtót, a fiatalember vasvillával támadt rá. (…)”

vagy

„(…)62 éves jászberényi férfi előzetes szóváltás után rontott rá az asszonyra, s a kaszával többször megvágta. Az összekaszabolt nő életveszélyes sérülést szenvedett.(…)”


A felsorolt fegyverek ellen pusztakézzel védekezni... szépen szólva is rizikós. Még avatatlan kezekben is súlyos, maradandó, vagy akár halálos sérüléseket okozhatnak ezek az eszközök. Láthatjuk, nem olyan nehéz őket beszerezni, szóval nem tartom lehetetlennek, hogy a felsoroltak közül valamelyik ellen kell védekeznünk az utcán. Ezért is hangsúlyozom a fegyveres önvédelem fontosságát. Nagyon ritkán fordul az elő, hogy a támadó pusztakézzel és egyedül támad meg valakit, ilyenkor javíthat az esélyeken, ha nekünk is van valamilyen eszközünk. 


Vigyázzatok magatokra!