2011. 07. 26.

Harapás

A mai bejegyzésben egy alapvető „technikáról” fogok írni, ami teljesen ösztönszerű és nem kell külön tanulni ahhoz, hogy használni tudjuk. És sokszor hatékony.


Megharapta támadóját egy bolti eladó Miskolcon
Forrás: MTI | 2011. július 20. szerda 14:56 |

Üveggel ütötte egy férfi az eladót, aki védekezésül támadója kezébe harapott.
Rátámadt az eladóra egy miskolci boltban egy férfi, az eladó a védekezés közben megharapta támadója kezét.

Az agresszív férfi a belvárosában, egy kisboltban vásárolt egy üveg italt. Egyelőre nem tudni, miért szóváltásba keveredett az eladóval, akit az üveggel többször megütött. A 49 éves eladó védekezés közben megharapta a férfi kezét. A vásárló elfutott a boltból, a rendőrök keresik.

A miskolci rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.


Erről a cikkről jutott eszembe, hogy még nem írtam a harapásról, mint támadó-védekező „technika”. Egyszerűen kivitelezhető, ösztönös mozdulat, a kivitelezésről ezért nem is írok.
A cikkből láthatjuk, hogy megfutamíthatja a támadót. Bár nem mindegy, hogy a harapás milyen mértékű, és mennyire elszánt (bedrogozott stb.) a támadó. Arra jobb nem számítani, hogy egy harapás után el fog futni a támadó.

A tényleges önvédelmi klubokban szóba szokott kerülni a harapás, mint lehetséges variáció, de küzdősport vagy harcművészet oktatásban már jóval ritkábban.
Egyszer beszélgettem egy ökölvívást tanuló emberrel, és szóba került, hogy egy utcai szituációban ő például bemenne az ölelésbe (clinch), és felütésekkel szétverné a másik ember törzsét, így még az ökle sem sérülne meg komolyan. A boxoló nem gondolt abba bele, hogy a másik ilyenkor kiharaphat egy darabot a nyakából, az arcából. Vagy csak nemes egyszerűséggel leharapja a fülét.

Ha szorult helyzetben vagyunk, és már más ötletünk nincsen, a fejeléshez kicsi a hely, akkor harapni kell. Próbáljunk meg puha részekbe harapni (nyak, arc, orr, csuklyás izom stb.), majd kitépni a megragadott testrészt. (Tudom, ez így horrorisztikusan hangzik, de ha ez az ára annak, hogy egy nőt ne erőszakoljanak meg, akkor szerintem megéri.)

Ha az utcán minket haraptak meg, akkor utána mindenféleképpen menjünk el orvoshoz, és kérjünk tetanuszt, valamint egy alaposabb vizsgálatot. Nagyon sokféle, súlyos fertőzést lehet elkapni egy harapás során.


Vigyázzatok magatokra!

2011. 07. 12.

Zenehallgatás: Példa az életből

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam az utazásközbeni zenehallgatás veszélyeiről. A mai bejegyzéssel azt szeretném szemléltetni, hogy ha nem tartjuk be az alapvető önvédelmi szabályokat, akkor könnyen kerülhetünk bajba.


Bukósisakos szatír ólálkodik a 47-es úton
Egy kocogó nőt akart a bokrok közé tuszkolni.

Hir24.hu 2011. július 12. 11:50

Bukósisakos, napszemüveget viselő, 35–40 éves férfi próbált a bokrok közé tuszkolni egy fiatal nőt a 47-es úton Hódmezővásárhely és Szeged között múlt hét kedden – értesült a délmagyar. hu.

A 20-as éveiben járó nő éppen az út mellett kocogott Szeged és Vásárhely között, mikor egyszer csak valaki hátulról fogdosni kezdte. A lány fülében szólt a zene, így nem hallhatta, hogy a férfi mögötte ólálkodik. A nő állítása szerint a 35–40 éves támadó megfogta, majd a bokrok felé tuszkolta. Hiába sikított, éppen senki nem volt a bicikliúton, az autóútról pedig nem lehetett belátni a bokrok közé. A lánynak rövid dulakodás után végül sikerült kiszabadulnia a férfi karjaiból és futni kezdett. Szerencsére nem messze feltűnt egy család, akik segítségére siettek a sokkos állapotba került fiatalnak.

Feljelentést végül nem tett az ügyben, de azt megfogadta, hogy soha többet nem merészkedik arra.


Az esetből jól kitűnik, hogy az alapvető szabályok betartásával elkerülhető lett volna ez a kellemetlen eset.

Ha a nő nem egy kihalt, ritkán látogatott területen futott volna, akkor nem találkozott volna a szatírral, hiszen az erőszaktevők (általában) azokat a helyeket részesítik előnyben, aminek kicsi a forgalma (mert így kisebb eséllyel érik őket tetten).
Mindenki, különösen a nők kerüljék a kihalt, kisforgalmú területeket! Főleg, ha minden elővigyázatosság nélkül, felelőtlenül közlekednek (kocognak stb.).

A dulakodás elkerülhető lett volna, ha kocogás közben a lány kezében ott van a gázspray. A lánynak szerencséje volt, hogy el tudott futni; ha a szatír erősebb, erőszakosabb lett volna, nem biztos, hogy így végződik ez az eset; a nő egy spray-vel javított volna az esélyein.
Ezért ajánlom mindenkinek, hogy hordjon magával önvédelmi eszközt (akár sprayt, akár mást), amit tud is használni!

Nagy hibát követett el azzal is, hogy kocogás közben zenét hallgatott. Ha kihalt (veszélyes) környéken járunk, nem szabadzenét hallgatni, mert
- a zene elvonja a figyelmünket
- nem halljuk a veszélyre figyelmeztető hangokat
- jelezzük, hogy van nálunk érték (mp3, mp4 lejátszó stb.)


Mit csinált jól a megtámadott nő?

Segítségért kiáltott. Próbáljunk meg segítségért kiáltani, mert lehet, hogy valaki tényleg jön segíteni, valamint az is előfordulhat, hogy a kiáltozás elijeszti a támadót (sokan félnek a lebukástól).

Nem hagyta magát, leállt dulakodni. Ilyen helyzetben nincsen lehetőség kidumálni magunkat a helyzetből, nincsen más lehetőség, mint szembeszállni a támadóval. Ha eljutottunk arra a pontra, hogy már a békés (humánus) megoldás (pl. kidumálás) nem hoz eredményt, akkor minden eszközt, minden lehetőséget meg kell ragadni a szabadulás, menekülés érdekében. Ha nincsen más lehetőségünk, akkor sem szabad úgy cselekedni, ahogy a támadó akarja!

Elfutott. Minél előbb, minél messzebb kell távozni a támadás helyszínétől, mert lehet, hogy a támadó hoz erősítést, komolyabban felkészül a támadásra, fegyvert szerez stb.

Segítséget kért az arra járóktól. Ha valami baj történt, kérjünk segítséget (ha megtehetjük), főleg, ha megsebesültünk.


Nagyon fontos, hogy a gázos szituációk jó részét elkerülhetjük azzal, ha betartjuk az alapvető önvédelmi előírásokat, és ezek betartásával megelőzzük a bajt!


Vigyázzatok magatokra!


2011. 07. 05.

Kerambit

A mai bejegyzésben a kerambitról fogok írni, ami népszerű a külföldi harcművészeti piacon, és ismert a magyarországin is. Gyakorlati szempontok szerint fogom vizsgálni az eszközt, kiemelve előnyeit és hátrányait.


A kerambit (vagy más néven karambit) Délkelet-Ázsiából származik, jellemzően az Indonéz térségben terjedt el. Eredetéről két ismertebb elmélet van. Az egyik szerint eredetileg egy mezőgazdasági kés volt, az európai kacorkéssel „rokon”. A másik elképzelés szerint a nagy halászhorogból alakult ki.
Az eszköz elég speciális formájú, a jellegzetes formái miatt könnyen fel lehet ismerni.
A kerambit egy fő eleme, a markolat végén található gyűrű, amibe alaptartásnál a mutatóujjat kell beledugni, így a penge éllel-heggyel a kisujj alatt jön ki a markunkból. A másik jellegzetessége a negatív élű, erősen ívelt penge (sok esetben szúrásra alkalmatlan), de a modern változatoknál előfordul szögletes formájú is.


Ezt a fegyvert jellemzően a indonéz silatban és a fülöp-szigeteki eskrimában használják, de más stílusok is felfigyeltek rá. Népszerűségének oka abban rejlik, hogy nagyon látványos, a laikusok számára hatékonynak tűnő technikákkal tarkított videót lehet vele készíteni. A látványosságot pedig kiegészítik egy-két marketing húzással, és már meg is kapjuk a túlmisztifikált „kerambit fetisizmust”. Vizsgáljuk meg önvédelmi szempontból ezt a fegyvert, és realizáljuk az előnyeit, hátrányait.

Eszköz:
Előny:
- jól rejthető, könnyen hordható (akár egy nagyobb zsebkés)
- a speciális forma erősíti a vágás erejét
- a hétköznapokban bizonyos területen jól alkalmazható (doboz nyitás, zsinegek vágása stb.)
Hátrány:
- a kerambitnál elengedhetetlen, hogy éles legyen, hiszen ez egy vágó fegyver. Tapasztalataim szerint az átlagember nem tud kést élezni (vagy megpróbálja, de elrontja a pengét, főleg a sorja élezőkkel), így tehát nem tudja megfelelő állapotban tartani ahhoz az eszközt, hogy az tényleg hatékonyan működhessen. Ha tompa a penge, akkor a vágásnál az első komolyabb akadálynál elakadhat.

Gyakorlása: a kerambit használatához speciális tudás, technikai rendszer szükséges, amit több éves gyakorlással sajátítható el, és bonyolultsága miatt rendszeres gyakorlást igényel.
Előny:
- fejleszti a test, főleg a kezek koordinációját
- javítja a kombinációs készséget
Hátrány:
- ha huzamosabb ideig nem gyakorolják, könnyen berozsdásodhat a tudás, a bonyolultabb és összetettebb technikák miatt
- gyakorlása jobban igényli a gyakorlótárs jelenlétét, mint más eszköz
- a kerambit oktatásánál olyan technikát is tanítanak, ami a bonyolult és összetett technikák miatt a kivitelezésére egy éles küzdelemben nincsen se idő, se lehetőség
- sok videóban látni, hogy a fegyvert a markolat végén található karika segítségével a mutatóujj (néha a kisujjon) pörgetik illetve csak ezzel az ujjak tartják egy vágás során. Ez látványos elem, de véleményem szerint több problémát okozhat a használójának, mint ahány előnyt biztosít. Az ilyen önveszélyes technikák általában csak a látvány értéket emelik.
- ha a mutatóujjon kiperdítik a fegyvert vitálponton (pl. szem) okozhat jelentős sérülést, de a többi felületen (pl. bicepsz) elhanyagolható a hatása.
- ha az ujjunkat a karikába dugjuk, megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy fogást váltsunk a fegyveren.
- a pusztán a mutatóujjal tartott fegyverrel történő vágást sem érzem biztosnak, hiszen ekkor a fegyverre nehezedő összes erőhatást annak az egy ujjnak kell megtartania, emiatt az egy elakadás, vagy rántás esetén megsérülhet. 

- hátránynak tartom továbbá azt is, hogy az erősen hajlított kerambittal nem lehet szúrni
- az ESSC Klubban szerzett tapasztalat alapján én azt tapasztaltam meg, hogy a küzdő felek vagy nagy távolságban vannak egymástól, vagy közel vannak egymáshoz, dulakodnak. A kerambit által igényelt küzdőtávolság viszont, úgymond, közepes távolság, ami egy küzdelemben csak átmeneti állapot, így a gyakorolt kerambit technikák olyan távolságra épülnek, ami egy küzdelemben csak pillanatnyi. Nézzünk csak meg pár kerambit videót, mikor fogja a támadó hagyni, hogy ízekre vagdossák? Vagy hátra, előre, oldalra lépne, hogy elkerülje pengét.

Alkalmazása:
Előny:
- ha jó az eszköz, a használója jól tudja alkalmazni, akkor hatékonyan lehet vele sérülést okozni, ölni (önvédelem esetében ez nem feltétlen előny!)
Hátrány:
- gyakorlatilag csak ölni, és megnyomorítani lehet vele az embert. A kerambit használatánál gyakorlatilag nincsen „békésebb” megoldás, egy küzdelem során nem lehet eldönteni, hogy gyilkosság vagy önvédelem a szituáció vége
- az eszköz harci használata az okozott sérülések miatt pszichikailag önveszélyes: a szétkaszabolt erekből és izmokból fröcskölő vér, a kiontott belek látványa és bűze pszichés sokkot okozhat a fegyver használójának. Egy ilyen eseményt nehezen dolgozza fel az emberi elme, főleg, ha erre nincsen felkészítve, felkészülve
- a kerambittal nem lehet blokkolni (tehát ha valaki kisbaltát akar a fejünkbe állítani, akkor azt egy kerambittal nem tudjuk kivédeni), mert rövid
- a fegyver használata igényli az éles pengét (ruhaanyagokat, zippzárat, vastag bőrkabátot stb. kell átvágni)
- a fegyver rövid hatótávolsága miatt közel kell kerülni a támadóhoz, ami miatt nagyobb veszélynek van kitéve a védekező (pl. nagyon jó, hogy a kerambittal védekező szétvágta a támadó bicepszét, de mit ér vele, ha közben háromszor hasba szúrták?)
- több támadó ellen nehezen lehet vele védekezni, hiszen a fegyvernek rövid a hatótávolsága, így nehéz távol tartani a különböző irányból érkező támadókat


Összegezve tehát a véleményemet: szerintem a kerambit önvédelemre alkalmatlan eszköz, ne csapjuk be magunkat, ne legyünk a divat áldozata! Ha valaki a mozgáskultúra, az egzotikus fegyverek és harcművészetek, vagy a testkoordináció fejlesztése miatt szeretné elsajátítani ennek a fegyvernek a használatát, akkor vágjon bele, de önvédelemre nem ajánlom.


Vigyázzatok magatokra!

A képek a www.bladeforums.com és a www.reddragonmaa.com oldalakról származnak.