2011. 08. 25.

Példa: a kés rossz önvédelmi eszköz

A mai bejegyzésben egy gyakorlati példán keresztül mutatom be, hogy miért nem jó önvédelmi eszköz a kés.


"Észre sem vette, hogy megsérült - megszólal a megkéselt rendőr
Forrás: MTI | 2011. augusztus 10. szerda 19:11 |
 
A két rendőr földre vitte és ártalmatlanná tette a körözött bűnözőt, aki közben mindkettejüket megsebesítette.

Hatala József országos rendőrfőkapitány személyesen köszönte meg annak a két rendőrnek a helytállását, akik elfogtak egy körözött bűnözőt, annak ellenére, hogy a férfi késsel megsebesítette őket - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az egyik intézkedő rendőr, Molnár István főhadnagy, miután összevarrták a sebeit, azt mondta, hogy az akció közben észre sem vették, hogy megsérültek. A főhadnagy nyaka, feje, és karja sérült meg könnyebben, a társának a kezét vágta meg a támadó.

Horváth Katalin Fanni hozzátette: a két rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseit ellátták, elhagyhatták a kórházat.

A BRFK szóvivője korábban elmondta: a III. kerületi rendőrkapitányság munkatársai állampolgári bejelentés után mentek az M1-M7-es autópálya fővárosból kivezető szakaszán lévő benzinkútra, ahol megpróbáltak intézkedni a 27 éves férfival szemben. Ő azonban késsel megsebesítette a rendőröket.

A férfi ellen csalás miatt hét körözés volt érvényben. Az ügyészségi nyomozók a késelés miatt is eljárást indítottak a férfi ellen. Évente körülbelül 400 esetben támadnak intézkedő rendőrökre, de legfeljebb csak minden tizedeik támadásban sérülnek meg a járőrök"


Nézzük a számunkra fontos tényeket:

A cikkből kiderül, hogy hol okozott sérüléseket a késelő: fej, nyak, kar, kéz. Ezek fontos testrészek, valamelyik vitálpont is; ennek ellenére a rendőrök lefogták és megbilincselték.
Ha valaki önvédelemből késsel akarja megvédeni magát és ezeken a helyeken eltalálja a támadóját/támadóit semmi sem garantálja, hogy valóban meg is állítja a támadót. A cikk is bizonyítja, hogy a késsel nem könnyű olyan sérülést okozni, aminek nagy a stophatása (vagyis olyan sérülést okoz, ami megállítja a támadót). Ergo, hiába kaszabolunk a késsel, még simán szétverik az arcunkat.

Ehhez a gondolatkörhöz még szorosan kapcsolódik az fontos rész, miszerint az egyik sérült rendőr észre sem vette, hogy megsebesült. Az egy rossz önvédelmi eszköz, aminek a hatása nem állítja meg a támadó, hanem „csak” árt neki. A megállító hatás legfontosabb eleme a fájdalom. Ha nem fáj, akkor a támadó folytatja a támadást, és nem áll le; az nem sokat segít rajtunk, ha a támadó elvérzik miután agyon vert minket…

 A rendőrök nem viselkedtek úgy, mint a bűnözők. Fordított esetben (ha valaki késsel védekezett volna két támadóval szemben) a késes védekezőt nem szimplán megbilincselték volna, hanem jól elverték volna, sőt valószínű, hogy a saját kését fordították volna ellene.
Ha egy eszközzel nem tudjuk megállítani a támadónkat, akkor könnyen lehet, hogy elveszi tőlünk és ellenünk fordítják az adott eszközt. Ezért elengedhetetlen, hogy csak olyan önvédelmi eszközt alkalmazzunk, amit ismerünk, és jól tudjuk használni.


Ebből a cikk is jól bemutatja, hogy a kés rossz önvédelmi eszköz. Ne higgyünk el, hogy ami veszélyesnek néz ki, és ártani/ölni is lehet vele, az alkalmas az önvédelemre!
Önvédelemre olyan eszközök alkalmasak, amikkel lehet hárítani, távol tartja a támadót, fájdalmat okoznak, nagy a stophatásuk és nehéz velük maradandó sérülést okozni/ölni.


Vigyázzatok magatokra!

2011. 08. 07.

Szerelő a lakásban

Off: Sajnos mostanság kevés az időm, így a megszokott rendszerességtől eltérően, ritkábban fog frissülni a blog. Megértéseteket és türelmeteket köszönöm!


A mai bejegyzésben ismét az otthon védelméről fogok írni, röviden bemutatom, hogy elővigyázatosságból milyen „szabályokat” érdemes betartani.


"Álvízszerelőket fogtak el Budapesten
Forrás: MTI | 2011. augusztus 05. péntek 14:04 |

Elfogtak három férfit Budapesten, akiket a rendőrök azzal gyanúsítanak, hogy magukat vízszerelőnek kiadva egy lakásból értékeket loptak el - közölte a police.hu pénteken.

A XII. kerületi járőrök az ott zajló lomtalanítás miatt augusztus 2-án közbiztonsági ellenőrzést tartottak, amikor felfigyeltek egy gépjárműre, amelyben több, gyanúsan viselkedő személy tartózkodott.

A rendőrök egy előző nap történt lopás sértettjétől kapott részletes személyleírás alapján felismerték a gépkocsiban ülő egyik férfit, ezért igazoltatták az utasokat. A járműben a bűncselekmény elkövetéséből származó tárgyakat és bűncselekmény elkövetéshez szükséges eszközöket találtak - olvasható a rendőrség honlapján.

A közlés szerint a nyomozás során megállapították, hogy mindhárman megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy augusztus 1-jén magukat vízszerelőnek kiadva bejutottak egy XII. kerületi lakásba, és különböző értékeket tulajdonítottak el. Jelenleg a nyomozók vizsgálják, hogy a gyanúsítottak terhére róható-e korábbi, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény.

A bíróság a 25 éves és a 42 éves férfit az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásba helyezte. 36 éves társuk előzetes letartóztatására az ügyészség nem tett indítványt, így ő szabadlábon védekezik. Az ügyben a további eljárást többrendbeli lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi rendőrkapitánysága folytatja le."



Először is: nem engedünk idegeneket a házba, lakásba! Legyünk bizalmatlanok, gyanakvóak, mert sokan kihasználják a naiv ember hiszékenységét és jóindulatát.
Természetesen nem lehet elkerülni, hogy idegen lépjen át a küszöbünkön, ezért próbáljuk meg elejét venni a bajnak, legyünk elővigyázatosak.

Lehetőleg olyan szerelővel dolgoztassunk, akit ajánlottak, vagy garantálják, hogy becsületes.
Szomszéd, távoli ismerős, nem túl közeli kolléga is meglophat, vagy adhat tippet betörőknek, ezért jól válogassuk meg, hogy kiben bízunk meg igazán!

Van, hogy maga a szerelő az, aki lop, ezért ha szerelőt várunk az otthonunkba, tegyünk el minden értékes (főleg, ha apró, pl. ékszer) tárgyat. Ne hagyjunk elől pénztárcát, ékszert, készpénzt, lakáskulcsot stb.

Előre készítsünk ki annyi pénzt, amennyi várhatóan a munkadíj lesz, így elkerülhetjük azt, hogy a szerelő előtt vesszük elő a pénzünket, így nem derül ki, hogy hol tartjuk a készpénzünket.

Ne mutassuk meg, hogy mennyi értékünk van, ne hagyjunk elől értékes dolgokat, ne tegyünk említést az otthonunkban található készpénzről és más értékekről. Van, hogy a szerelők adják a tippet a betörőknek, akik cserébe a nyereség egy részét odaadja a tipp adónak. A betörők sok esetben ilyen tippek alapján csinálják meg a srenket. De előfordult már olyan is, hogy maga a szerelő ment vissza és nyomta fel a lakást.

Figyeljünk oda a beszélgetésre, hogy véletlenül se adjunk ki olyan információt, amit később ellenünk fordíthatnak, például nem mondjuk el, hogy minden nap üres a lakás reggel 9 és este 6 óra között. De figyeljünk arra is, hogy másról se adjunk ki információt, például a szomszéd dúsgazdag szomszéd ügyvéd két hétig nyaralni fog.
Természetesen a külső egységekről (garázs, nyaraló, műhely stb.) sem szabad felvilágosítást adni idegeneknek.

Ne adjunk alkalmat arra, hogy behatóbban megvizsgálják a biztonsági felkészültségünket (zár, riasztó stb.).


És még egy tanács, bár nem önvédelmi: a jó szakember tisztességes munkáját becsüljük meg és értékeljük a jó szakmunkát! A munkabéren felül adjunk borravalót a szerelőnek, ha úgy érezzük, hogy megérdemli.


Vigyázzatok magatokra!