2012. 10. 30.

Lopás a metróban 2


Nem régiben levideóztak egy tipikus metrós lopást, a felvétel bejárta a videómegosztókat, a média is foglalkozott a dologgal, ennek köszönhetően többekhez is eljutott, így talán az emberek jobban oda fognak figyelni utazás során. 



Korábban már szerepelt hasonló eset a blogon, sajnálatosnak tartom, hogy 2 év alatt sem történtek érdemi változások a metró biztonságát illetően. Nem áll szándékomban belemenni a személyiségi jogokról szóló vitába, de hasznosnak tartanám, ha járműveken és az aluljárókban szerelnének fel használható kamerákat és azok felvételeit használnák. 

Magáról a módszerről és arról, hogy hogyan kerüljük el azt, hogy így lopjanak meg bennünket, nem látom értemét részletesen írni, annyira egyértelmű a szituáció. Utazás közben is kell figyelnünk a környezetünkre, fogjuk két kézzel az értékeinket (hogy ne tudják könnyen kikapni a kezünkből). 

Vegyük komolyan az alapvető önvédelmi tanácsokat, mert sok kellemetlenségtől kímélhetnek meg bennünket. 
Például, legutoljára a tömött villamoson utazó lánynak szóltam, hogy nyitva van a táskája és jól látható a mobilja-tárcája. Köszönet helyet hülyének nézett és leereszkedően poénkodott a szituáción. Kíváncsi vagyok, hogy akkor is ilyen vidám lett volna, ha több tízezer forintnyi értékkel rövidítette volna meg egy zsebtolvaj. Pont az ilyen típusú emberek verik utána két kézzel az asztalt, miközben habozó szájjal hisztiznek, hogy "Mégis milyen világban élünk?! Hogy történhetet meg ez?!" :)

Végül, de nem utolsó sorban, hamarosan elkezdődik a karácsonyi őrület és a nagy bevásárlási forgatakban szinte dőzsölnek a zsebtolvajok, épp ezért fokozottan figyeljünk oda értékeinkre.


Vigyázzatok magatokra!

2012. 10. 03.

Az egóról egy gondolat


A mai bejegyzésben egy olvasói levélben küldött esetről fogok röviden írni. Elég jellemző az ilyen szituáció és a mozgató rúgója is kiszámítható, így nem olyan nehéz az elkerülése.


"2011 júniusában volt egy bulin hogy a vége fele kimentem a tánctérről és leültem a tábortűz közelében.Tudni kell erről hogy szabadtéri buli volt és tűzet raktak egyes őrültek ott a fedett tánctér mellett hogy hajnalban ne fázzon a nép vagy a f*szom tudja. De mindegy.Szóval leültem, elbambultam kissé(nem b*sztam be) és jobb oldalt volt egy csávóka aki ott beszélgetett a csajával.Én meg odapillantottam és csak tök véletlenül néztem őket pár másodpercig tehát akkor azt bambultam de teljesen mintha ki lett volna kapcsolva az agyam.

Erre a kis b*zi elkezdi:Mi a baj vagy van vmi probléma(vmi hasonlót mondott).Erre én: mi lenne b*szki( nem tudom hogy hallotta-e mert dübörgött közben a zene).
Erre ez elkezd pofázni vmit amit én nem hallottam és mutogat balra- nyílván azzal a szándékkal hogy nekem csak arra szabad nézni meg gesztikulált vmit még.Én meg csak gúnyosan röhögtem és aztán a k*rvája lecsititotta aztán elnyugodott.Nem a csaját bámultam félreértés ne essék csak ez meg azt hitte lehet.

Kérdezem ezek után miért van erre szükség hogy játsszuk a kemény csávót akinek még a csaját a látómezőbe sem lehet venni? Mert miért nem nézhetek arra? Mert ott a csaja és majd megfogom kúrni vagy mi? Meg majd ez határozza meg merre nézhetek?"


Ez a szituáció egy tipikus esete volt a "majomkeringőnek", amikor a férfi dominanciáját akarja kimutatni egy nálánál könnyebbnek tűnő ellenfélen. Jelen helyzetben a srác meg akarta mutatni a barátnőjének, hogy mekkora bika; nem is annyira a féltékenységről szólhatott ez a helyzet, sokkal inkább a fickó egójáról. Az ilyen esetekben jobb egy passzív, érdektelen választ adni, mint belemenni a szájkaratéba, mert így elkerülsz egy esetleges verekedést és a másik is megnyugszik, hogy ő lett "győztes". Persze, az az igazi győztes, aki elkerülte a verekedést, így az ő akarata érvényesült. 

Általánosságban elmondható, hogy jellemzően a férfit könnyű belerángatni valamilyen balhéba úgy, hogy az egójára hatnak. Például leb*zizzák, elhordják mindennek, hergelik stb. Az ilyen helyzetek is elkerülhetőek úgy, ha hagyjuk, hogy leperegjenek rólunk a sértések (mert mi van akkor, ha egy huszadrangú senki azt mondta, hogy b*zi vagy? Semmi, attól még nem leszel az.), de ugyanakkor nem legyünk behódolóak! Az a legjobb, ha kitérünk az ilyen beszélgetésekből, így kimaradunk a rázósabb helyzetekből. 
Jegyezzük meg, ne úgy védjük meg a büszkeségünket, hogy egy értelmetlen hülyeség miatt belemegyünk egy kétes kimenetelű verekedésbe. (Sőt, egyáltalán, ha lehet ne menjünk bele semmilyen verekedésbe, mert lehet, hogy győztesen kerülünk ki a bunyóból, de akkor még mindig ott lehet a jogi macera, amiből korántsem olyan biztos, hogy jól jön ki az ember).


Vigyázzatok magatokra!

2012. 10. 02.

Off: világbajnokság ajánló

Mindenkinek ajánlom a most hétvégén (október 6-7.) megrendezésre kerülő világbajnokságot. Izgalmas küzdelmek és érdekes bemutatókra lehet számítani. A rendezvény helyszíne M3 metróval könnyen megközelíthető, úgyhogy ez sem fog problémát jelenteni.

A világbajnokság részleteiről itt olvashattok: www.ibfhungary.hu

A rendezvény után várhatóan pár képet is közlök majd.


Vigyázzatok magatokra!