2013. 03. 11.

A házőrző kutya megmérgezése


A házőrző kutya egy kertesház védelmében fontos szerepet játszik, nem csak elriaszthatja a betörőket, de ha bejutottak el is kergetheti, vagy akár el is kaphatja őket, attól függően, hogy hogyan van idomítva a kutya. Épp ezért a betörők igyekeznek kiiktatni a kutyát/kutyákat, hogy a betörés folyamán ne hátráltassa őket.
Egyesek gázspary-vel lefújják a kutyákat, ám ez nem mindig hasznos. Vannak olyan kutyafajták (főleg, ha kiképzésük olyan), amik akkor is cselekvőképesek maradnak, ha pofán fújták őket. Van olyan is, hogy a gázspray rossz minőségű és ezért nem éri el a kellő hatást, emiatt a betörők más módszereket alkalmaznak.

Az egyik kivitelezési módszer, hogy kerítésen keresztül dróttal, kötéllel megfojtják a kutyát. Ezt úgy lehet kivédeni, ha a kerítés olyan kivitelezésű legyen, ha kutya ne tudja kidugni rajta a fejét. A kerítés teteje legyen szúrós-éles, hogy a betörő a kerítésen átnyúlva se tudja hurokba fogni a kutya fejét.

A másik metódus szerint mérgezett ételt (esetleg panírozott szivacsot) dobnak be a kutyának, hogy az állat elpusztulta után gond nélkül be tudjanak menni. A mérgek általában könnyen hozzáférhető vegyi anyagok, mint patkányméreg, fagyálló, rézgálic stb. (ha lehet, neveljük úgy a kutyát, az ilyen szagú élelmet, tárgyakat kerülje).
Érdemes úgy idomítani a kutyákat, hogy idegentől és talált élelmet soha nem fogyasszanak el. Ezzel nagyrészt kivédhető a házőrző megmérgezése.

Ha megmérgezték a kutyát, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy be fognak törni a házba, hanem lehet, hogy „csak” egy rosszakaró (például haragos szomszéd) akar ártani, de ettől függetlenül mindig készüljünk fel arra, hogy a házőrző kutya kiiktatását követően be fognak törni. Ha ilyesmi történik, jelentsük a rendőrségen és jelezzük az a betörőktől való aggodalmunkat is.
Ha a kutyán mérgezéses tüneteket tapasztalunk, azonnal értesítsük az állatorvost!


Vigyázzatok magatokra!