2013. 08. 09.

Elvis Presley park

A mai bejegyzésben egy sokak által már hiányolt helyszín elemzős leírást olvashattok. Az eredeti cikk a Velveten jelent meg (egy bulvár hír és körömlakk hirdetés között :D), de az ismerőseim tapasztalata szerint a benne írtak helytállóak.


Nemi erőszak, rablások: hírhedt hely az Elvis Presley park

2013. augusztus 7., szerda 13:00

Budának hiába van jó híre, vannak olyan területei a városrésznek, amikbe sötétedés után nem igazán mer bemerészkedni az ember. Ilyen a sokszor rendbe rakott, de még mindig veszélyes a II. kerületi Elvis Presley park is. Ezen a környéken erőszakoskodott két lánnyal az a férfi, akit nagy erőkkel keres a rendőrség. A helyiek tartanak a tértől, ahol veszélyes alakok fordulnak meg, rablások, kocsifeltörések és verekedések történnek.
Durva szatír támad meg nőket a II. kerületi Császár-Komjádi Uszoda előtt, eddig két áldozata volt írtuk meg hétfőn a Hír24 értesülése alapján. Az állítólagos támadónak eddig két áldozata volt, az egyiküket megerőszakolta, a másik zúzódások árán kiszabadult. A lap szerint a rendőrségnek már van információja róla, hogy néz ki a tettes, és szexuális erőszak megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.
Mi is megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy megtudjuk, hogy néz ki a feltételezett tettes, amire a rendőrség a Police.hu-ra feltöltött közleményt és a lenti videót (amin egy futó férfi látható, vélhetően a Frankel Leó úti Volksbank biztonsági kamerájának felvételén) küldte el.
"A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy ismeretlen férfi 2013. július 29-én 1 óra 55 perc és 2 óra 30 perc közötti időben a Budapest II., Frankel Leó út és a Kavics utca kereszteződésénél megállított egy egyedül hazafelé sétáló fiatal lányt" – fogalmaz a közlemény. Ezután kivette a lány kezéből a telefont, majd a közeli bokros területre vitte a lányt, és megerőszakolta. A helyszín nagy valószínűséggel a Kavics utca felsőbb szakasza menti bokros, éjjel vaksötét terület, ahova két ösvény vezet be az utcáról (ld. a lenti térképen, illetve galériánkban).

Sarka Kata esete
Hajdú Péter feleségét július 24-én támadta meg egy férfi a Komjádi uszoda melletti utcában. A beszámolók szerint a környékbeli nőket gyakran rémisztgető férfit még aznap elkapták a rendőrök a Margit körúton. Ellene garázdaság miatt már többször indult eljárás. Pár nappal később el is rendelték az előzetes letartóztatását, így kizártnak mondható, hogy ő követte el a szexuális célú támadásokat.

Az Elvis park nappal
A Budai Irgalmasrendi Kórház egyik portása kérdésünkre elmondta, ugyan az esti kapuzárás után már nem észlel sokat a kint történtekből, azért tapasztalt jó adag balhét a környéken. Tavaly két rablás is volt errefelé, de elkapták a tetteseket, amúgy főleg a fiatalok balhéznak egymással. A legújabb fejlemény, hogy elmondása szerint a hatóság elzavarta a hajléktalanokat (lehet, hogy a hőségnek köszönhető, de nappal valóban csak egy hajléktalant láttunk).

A közeli sportbolt eladója szerint a kocsifeltörések a leggyakoribbak, ezek miatt volt már, hogy a rendőrök a boltból leskelődtek a tolvajok után. Egy kerékpárboltban azt mondták, a környék alapvetően jól meg van világítva, pláne az Árpád fejedelem útja melletti járda, így a veszélyes részek kikerülhetők. Pláne 10-ig elég sűrű a forgalom a Komjádi uszoda környékén, mivel akkor érnek véget az utolsó edzések ott, mindenki megy haza.

Ha leszáll az éj
A 2011-ben a Főkert által kikupált, most részben locsolt, részben kiégett füvű park éjjel már nem mutat olyan barátságos arcot, mint nappal. Akinek nincs itt dolga, és gyalog van, gyorsan átsiet a kórház és a fürdő tövében (ha bátrabb), vagy az Árpád fejedelem útja kivilágított járdáján (ha kevésbé). A kivilágítatlan park tele van ilyenkor magányosan sétálgató, különös emberekkel, akikbe esti látogatásunkkor mi is beleakadtunk.
Egy hajléktalan férfi kivételével egyikük sem hallott a történtekről, de mindegyikőjük kiemelte a környék veszélyességét. Egy férfi egy kis trafón ülve italozva mesélt nekünk arról, mennyi rablást látott itt. A legátfogóbb képet azonban adta.
Amikor egy 30-as és egy 60-as éveikben járó, padon ülő férfipárost kérdeztük, hallottak-e az erőszakoló szatírról, nemmel feleltek, de egyikük elmondta, a Népliget mellett ez a park a fővárosi melegek kedvelt helye, ha egy gyors numerát el akarnak intézni, "ennek itt hagyománya van" – magyarázta. Attrocitás a férfit is érte már, őt szkinhedek verték meg a környéken egyszer, de ő is tudott rablásokról, verekedésekről. Búcsúzóul hozzátette, azért nem csak melegszex folyik itt, majd a háta mögé mutatott a Zsigmond köz sikátorába: "Én is nagyot néztem, amikor megláttam, de ott éppen egy nőt dugnak".

Olvasónk harca a környékkel
A Kavics utcában lakó olvasónk szerint a történtek teljesen kiszámíthatóak voltak, ugyanis a környék éjszaka teljesen kihalt, a közvilágítás egyenlő a nullával, és a rendőrség sem éppen arról híres, hogy a kerület ezen részén razziázik.
„Körülbelül tíz éve lakom ebben a házban, szóval nagyjából sejtem, hogy mik történnek errefelé. Nyáron, mikor nyitva van éjszaka a teraszajtó, havonta egyszer legalább hallom, hogy valaki (női hang) kiabál, de hát mit is tehetnék én ez ellen?! Én is csaj vagyok, és megmondom őszintén, félek itt éjszaka utcára menni. A legdurvább rész egyébként a Császár és Lukács mögötti park, ott aztán csak tényleg az nem történt meg, amit az emberi elme nem tud elképzelni. Tele van prostival (női és férfi prostituáltakkal) és simán ott a terepen lerendezik a dolgot.
Csak az mászkáljon itt éjszaka, aki meg is tudja magát védeni az esetleges támadásoktól. A Frankel Leó út teljesen kihalt, alig-alig fények, se tömegközlekedés, se semmi. Abszolút ideális az olyan férgeknek, mint ez is volt, hogy megtámadjanak egy egyedül sétáló lányt. Felháborító, hogy Bel-Budán ennyire szarik az egész városvezetés a közbiztonságra. Ez régen egy impozáns része volt Budának, nem véletlenül van itt rengeteg fürdő, templom és egy gyönyörű zsinagóga is. Az meg, hogy rendbe teszik a környéket, süket duma, mióta itt lakom, ezt mondják. A lényeg: egyedül senki ne sétáljon ezen a környéken éjszaka, szálljon fel szépen az éjszakai járatra, kísértesse magát haza, vagy üljön taxiba."


Továbbra is várom a helyszín bemutatásokat, ha szeretnéd a tapasztalataidat megosztani a többi Olvasóval, küldd el az írásodat a hovane@citromail.hu e-mail címre. 


Vigyázzatok magatokra!