2013. 11. 11.

Az önvédelmi tudatosság szintjei

A mai bejegyzésben három szintre osztottam az önvédelmi tudatosságot, ezekre hozok példát és elemzem ki az eseteket.

1. szint – inkább nevezném nullának
Kizsebelték az alvó utast a villamoson

2013. május 27., hétfő 10:25 | 

Zsebeseket fogtak a rendőrök vasárnap hajnalban. A két negyvenes férfinél egy igazoltatáskor találták meg egy, a 4-6-os villamoson elalvó férfi mobiltelefonját, pénztárcáját és iratait.

A férfi vasárnap hajnalban szenderedett el a villamoson, L. Nándor és R. Sándor ezt kihasználta. Az utas a végállomáson vette észre, hogy kirabolták, azonnal feljelentést tett. A gyanúsítottakat a VIII. kerületi Bérkocsis utcában kapták el. Kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat.

A cikkben szereplő áldozat nem foglalkozott a saját és az értékei biztonságával, elaludt a villamoson és eközben kizsebelték. Korábban már írtam erről, nem ismételném magamat. 
Egy alapvető felelősségtudattal és életösztönnel rendelkező egyén tudhatná, hogy nem jó ötlet kiszolgáltatottan szundikálni. Az a cikkben szereplő illető vélhetően nem gondolt bele a helyzetbe, nem foglalkozott a biztonságával, nem tette meg a kellő óvintézkedéseket; ezt nevezném az önvédelmi tudatosság legalacsonyabb szintjének: a teljes tudatlanság és naivitás.

2. szint – az ösztönös cselekvés
Fülharapás állította meg az erőszaktevőt

2013. november 4., hétfő 06:57 | 
A bejelentés után alig 11 perccel elfogták a rendőrök azt a fiatalkorú támadót, aki vasárnap hajnalban akart megerőszakolni egy fiatal nőt Szolnokon – írta a Police.hu.

A 16 éves elkövető az utcán támadta meg a hazafelé sétáló fiatal nőt. Lerántotta a földre, leteperte és ruháit elszaggatta. A sértett védekezés közben megharapta támadója fülét, és segítségért kiáltozott, melyet a környéken lakók meghallottak, és azonnal értesítették a rendőrséget. A támadót az utcára lépő lakók zavarták meg, így a férfi otthagyva áldozatát, elfutott a helyszínről.

A rendőrök azonnal megkezdték az elsődleges nyomozati cselekményeket, az adatgyűjtést, a tanúkutatást és a helyszín környezetének átvizsgálását. A bejelentést követő tizenegyedik percben még a helyszín közelében elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit, akit előállítottak a Szolnoki Rendőrkapitányságra. A nyomozók a 16 éves szolnoki lakost gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.

A jelen besorolás szerint ez a következő önvédelmi tudatossági szint: az ösztönös védekezés. Ilyen esetekben nem tudatosan cselekszik az áldozat, de az ösztön hatására adott esetben tesz bizonyos óvintézkedéseket, illetve reagál a támadásra. Ez általában úgy szokott jelentkezni, hogy az ember kitér a gyanús alakok útjából, inkább átmegy az út túloldalára stb. és nem abban bízik, hogy vele úgysem történhet semmi.
Ennek az ösztönös magatartásnak egy másik megnyilvánulása, hogy aktívan reagál a támadásra. A képességet, hogy egy támadás hatására ne lefagyjon az ember, hanem küzdjön, cselekvőképes maradjon, érdemes erősíteni és fejleszteni.
A szülőknek külön jelezném, hogyha a gyerekük bizonyos helyzetekre agresszíven reagál, főleg, ahol az ijedség is szerepet játszik, ne feltétlenül büntessék meg a fellépése miatt, inkább gondolják végig, hogy egy ilyen reakció más esetben hasznára válhat-e. Itt nem arra gondolok, hogy Rambokat kell képezni a nagycsoportos gyerekből, hanem meg kell tanítani a gyerekeknek az ösztönös reakciók kordában tartását és a szituációhoz illő kezelését. A szülők felelősége is, hogy a gyerekük felnőve mennyire tud majd vigyázni magára.

A cikkben szereplő áldozat példásan viselkedett, mindent megtett azért, hogy ne legyen áldozat: kiáltozott, harapott, küzdött. Véletlenül vagy szándékosan, de egy nagyon jó megoldással sikerült megfutamítania a támadóját, a fülcimpa és a körömágy igen érzékeny pontok a testen, ha nincsen mód vitálpontok (szem, lágyék, torok, halánték stb.) támadására, akkor egy ilyen erős fájdalommal járó válaszreakcióval időt és ezzel életet menthetünk.

 3. szint - tudatos felkészülés
Támadás a sörözőben: tollal védekezett az egyik turista
2013. szeptember 09., hétfő, 12:19

Négy fiatalra támadt rá egy társaság egy szekszárdi sörözőnél vasárnap délután – közölte a Tolna megyei rendőrség.

Két városnéző fiatal párra támadt rá egy társaság szeptember 8-án Szekszárdon, egy sörözőnél – írta közleményében a rendőrség. Az eset előtt szóváltás alakult ki a vendéglátóhelyen.

A négy fiatal már távozóban volt, amikor több férfi rájuk támadt. Hogy megvédje társait, a támadókat az egyik fiatal férfi igyekezett feltartóztatni. Őt egy viperával próbálták megütni, mire a férfi védekezésül egy fémházas tollat vett elő.

A megrémült fiataloknak végül sikerült elfutniuk. A kiérkező rendőrök előállították és gyanúsítottként hallgatták ki a 45 éves szekszárdi K. Csabát. Az ügyben felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a szekszárdi rendőrkapitányság.” 

Ez az eset jó példa arra, hogy milyen, amikor valaki készül arra, hogy meg kell magát védenie. Valószínűleg a tollal védekező áldozat tanult valamilyen eszközös önvédelmet (www.eskrima.hu) és kihasználta a környezet által kínált lehetőségek egyikét. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy direkt hordott magánál egy ilyen fémvázas tollat, hogy kogaként(http://hovane.blogspot.hu/2012/07/improvizativ-eszkozok-rovid-botszeru.html) használja.
Ebben az esetben fontos, hogy az illető készült és gyakorolt, mert tisztában van vele, hogy bárkiből bármikor lehet áldozat.



Vigyázzatok magatokra!