2010. 01. 25.

Késes önvédelem a valóságban

Több helyen is hallottam, olvastam már, hogy valaki önvédelemből kést hord magánál. Szerintem nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent(het) késsel harcolni. Nagyon sokan nem tudják, hogy milyen kimenetele lehet egy késharcnak, és milyen következményekkel jár.

Már az elején szeretném hangsúlyozni, hogy A KÉS ROSSZ ÖNVÉDELMI ESZKÖZ!
Ha valaki vesz egy egykezes zsebkést, és elkezdi hordani, mert „ezzel majd megvédheti magát”, akkor az illetőről lerí, hogy fogalma sincs a dolgokról. Ha ilyesmi történik, akkor az illetőre csak bajt hoz a kés.

A kést lehetőleg senki ne használjon (önvédelemre), ha mégis, akkor azt a profik tegyék.
Ha valaki nem profi, nem ezzel foglalkozik évek óta, nem edz vele rendesen, akkor nagyon veszélyes a késhasználat (sokszor még azoknak is, akik ezzel foglalkoznak, de ez más téma).
Először is, egy hozzáértő úgy hordja, hogy ha éles szituációba kerül, akkor 1 másodperc körül tudja elővenni.

Nem mindegy, hogy az ember hol, és hogyan hordja a kést: ha látszódik a klipsz, akkor előfordulhat, hogy a támadó helyből támadni fog (tart a késtől, ezért lehet, hogy ő szúr először, vagy üt viperával stb.), ahelyett, hogy először szóban próbálkozna. (Ami miatt a védekezőnek jobb esélyei vannak, hiszen itt még meg van az esély, hogy kidumálja magát, vagy lefújja a támadót stb.)

Nagyon sokan a stressz miatt nem tudják biztosan kinyitni a késüket, elejtik, rossz helyen fogják meg, bénáznak stb., addig a támadó simán előveheti a sajátját és szúrhat. Hideg időben még rosszabbul működnek a finommotorikus mozgások, kesztyűben pedig sokkal esetlenebb az ember.

Ha sikerült elővenni a kést, akkor sem mindegy, hogy hogyan fogja meg védekező. Az addig rendben van, hogy párszor elővette, fogta a kezében, de nem mindegy, hogy hogyan forgatja. Ha védekezni kell vele, akkor könnyen előfordulhat, hogy a rossz fogás miatt a védekezőnek a pengére csúsznak az ujjai, vagy kifordul a kezéből a kés markolata. Ezeket az ismereteket is csak hosszú évek gyakorlatával lehet elsajátítani, de még így sem 100%-os biztonsággal lehet védekezni.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy ha veszélyes helyzetbe kerülnek, akkor a csak előkapják a kést és megvágják a támadót (előbb fejtettem ki, hogy ez azért nem mehet olyan simán), de arra nem gondolnak, hogy ha késsel akarnak védekezni, akkor közel kell engedni a támadót. Bizony, a kés hatótávolsága akkora, mint a kar hossza. És azt ne várjuk el a támadótól, hogy mozdulatlanul fogja várni, hogy védekezzünk. Ne felejtsük el, a támadó sem hülye; ő sem akar megsérülni. Ha már közel van, akkor mindent meg fog azért tenni, hogy ártson az áldozatnak. Persze, a bemutatókon nagyon szépen fest, hogy támadó mozdulatlanul, dermedten várja, hogy lefegyverezzék, de a való életben ez nem így van.

A késnek nincs olyan nagy stophatása, mint egy gázspraynek, vagy más önvédelmi eszköznek. Sok olyan beszámolót olvashatunk, hallhatunk, amik arról számolnak be, hogy valakit megszúrtak/vágtak, de csak a szituáció végén vette észre, hogy vérzik. Ha valakit sikerül megvágni/szúrni simán tovább mehet, és visszaszúrhat/vághat/lőhet/üthet. Azzal meg nem sokra megy az ember, ha megvágja a támadót, aki utólag, egy hét múlva elpatkol vérmérgezésben…

Akik első elhatározásukból, megfontolatlanul vesznek kést önvédelmi célra, azok azt sem gondolják végig, hogy persze, nagyon látványos, hogy kést rántanak a gázos szituációban, és erre a gaz támadó(k) fejvesztve elrohannak, de mi van akkor, ha támadó is elővesz egy 12 centis bökőt? Ha egyszer már a kezedben van a kés, nincs visszaút, nem teheted el, végig kell csinálni. Ki olyan magabiztos, hogy belemenjen egy késharcba? Csak a laikus, amatőrök. Itt jön vissza az, hogyha valaki nem profi a késharcban, akkor esélye sincs az utcán. Késsel nagyon könnyű súlyos sérülést okozni, emiatt nem éri meg belemenni egy ilyen harcba. Könnyen ott maradhat az ember, vagy maradandó sérülést szerezhet.

A késnek, mint önvédelmi eszköznek van még egy nagy hátránya: hogyan bizonyítod be (rendőröknek, bíróságon), hogy te csak védekeztél? Ha pusztakezes támadó ellen késsel védekezel, akkor szerintem soha nem bizonyítod be az igazadat. Ha késes támadó ellen védekezel késsel (ami, mint előbb írtam, nagyon gázos), akkor pedig az lesz az ártatlan, aki több tanut tud bevinni a tárgyalásra, akik amellett fognak vallani, hogy a „másik” támadt először. Remélem ez így érthető.

Mint említettem a késsel nagyon könnyen lehet súlyos, vagy éppen halálos sérülést okozni. Aki egy kicsit is jártas az anatómiában, az tudja, hogy miről beszélek. Senkinek sem akarok tippeket adni. Nehéz úgy használni a kést, ami könnyű sérülés okoz, és megállítja a támadót. A késsel védekező nagyon könnyen válhat gyilkossá. Egy kést, mint önvédelmi eszközt használó vajon mennyire van felkészülve arra, hogy direkt, vagy véletlenül megöljön valakit? Vagy éppen nyomorékká tegye a támadót?
Nagyon sokan nem tudják, hogy a késsel súlyos, és hihetetlenül ronda sérüléseket lehet okozni. Késsel nem lehet, „csak megvágni valakit”, vagy „csak megszúrni valakit”. Egy ember, aki felkészületlen védekező nem tudja, hogy milyen ocsmány dolgokat művelhet.

Egy átlag ember abszolút nincs felkészülve arra, hogy összeszabdalja a támadót, és utána fütyürészve (sértetlenül!!!) hazasétáljon. A legtöbben leblokkolnak, és a dermedtséget kihasználva a támadók kegyetlenül elintézik az áldozatot.

Ha a fentebb leírtak alapján elmondható, hogy a kés hamis biztonságérzetet ad, ezért nem szabad önvédelmi célra használni. Egy késharc sokkal komplexebb, mint azt sokan gondolják.
Soha ne menjünk bele késes szituációba!

Ha valaki késsel támad ránk, akkor a legjobb, ha elfutunk. Senki ne álljon le hősködni!



Az alábbi képek késes támadás után készültek. Ha valaki késsel védekezik ilyen sérüléseket okoz(hat), vagy szenved(het) el!

Persze, könnyű beszélni arról, hogy majd megvágom a támadót, és utána elfutok. Vajon egy éles szituációban képes lennél megtenni?
Ez a nyers valóság:




















Kés helyett használj gázsparyt. Ahol nem segít a spray, ott a kés sem segíthet rajtad.
Ha késsel fenyegetnek, fuss el!


Vigyázzatok magatokra!

45 megjegyzés:

  1. Az egyik képen rajta van a felirat hogy autobaleset áldozata. Egyébként jók a képek.
    A leírtakkal pedig nagyon is egyetértek.

    VálaszTörlés
  2. Igen, köszönöm, hogy szóltál! Észre sem vettem...

    Az a fura, hogy a "knfie"+valami kulcsszóra dobta fel azt a képet.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó poszt!

    VálaszTörlés
  4. Sztyopa!
    "Knife fight" - az a "valami"...
    Üdv!

    VálaszTörlés
  5. Hello!
    Ez igy nem teljesen igaz.....
    Ha egyedül vagyok kerülöm ezeket a helyzeteket "inkább elfutok ha tehetem" de amikor a gyerekeim, családom a tét én nem fogok elfutni. Nem érdekel mi a büntetés, vagy ö vagy én! Nem fogok az eszközökben válogatni, én nem megvágni akarom hanem..... Ja és fehér, keresztény ember vagyok!

    VálaszTörlés
  6. Igen, igazad van, nem lehet mindig elfutni.
    Ha kényszerhelyzetbe kerülsz, ahonnan nincs más kiút, mint a harc, akkor mindent meg kell tenned azért, hogy életben maradj.
    "Inkább vigyenek húslevest a börtönbe, mint virágot a síromra" elv itt is érvényes.

    Azt szeretném megértetni az emberekkel, hogyha mindenki késsel járkál, és önvédelmi helyzetben egyből ahhoz nyúl, akkor könnyen rajtaveszhetnek.
    Az első, és legfontosabb, hogy megpróbáljuk elkerülni azokat a helyzeteket, ahol meg kell magunkat védeni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El lehet kerülni,de ha pestises környéken jutott odú,akkor mi van? Futás,gázspray minden hajnalban,este? Ja meg bégetés,hátha megsajnálnak,bárányka?��Van igazság a cikkben,de gondolom a sok embert és azok hozzátartozóit,akik vmi fertőzött helyen fegyvertelenül lelték halálukat egy ártatlan "mennyi az idő-van egy cigid" (c)tipusú kérdés után,nyilván megnyugtató

      Törlés
  7. Ök igaz. Jó a poszt nagyon.

    VálaszTörlés
  8. Murphy mondja: akinél kalapács van, hajlamos mindent szögnek nézni. Így van a késsel is.

    VálaszTörlés
  9. Én régebben hordtam kést és nem is bántam meg. Volt pár éles helyzet, de sose vettem elő. Az ember nem kapkod elő se kést, se gázsprayt, se semmit, csak ha nagyon muszáj. A bűnözők eleve késsel rohangálnak és késsel fenyegetik az embert. Tehát az lenne a megoldás, hogy rád fognak egy kést, te meg ott vagy egy gyenge -mert igazán erőset nem lehet venni- gázsprayvel? Sokszor többen támadnak az emberre. Akkor mi történik? Egyet lefújsz a többi meg kitöri a nyakad? Hányat fújhatsz egy gázsprayvel? 1-et? Talán kettőt? Mi van ha szeles az idő? Mi van ha a szél pont a te arcodba fújja vissza a töltőanyagot? Nem szólhatsz, hogy "figyelj, ha már rám fogod azt a kést, akkor légyszi állj már inkább oda, mert a szél úgy majd a te arcodba viszi a cuccot, nem az enyémbe."
    Lehet, hogy ezek a késeléses sebesülések csúnyák, de az is csúnya, ha valakinek péppé verik az arcát, törik a koponyáját, vagy belevágják a fejszét. És akkor már inkább a bűnözőnek legyen késes sérülése, mint az áldozatnak.
    Murphy-nek meg nincs igaza. Akinél lőfegyver van, az se néz mindent céltáblának. A bűnöző tekint mindenkire úgy, hogy ő lesz a potenciális áldozat. Ne az áldozatot állítsuk be hülyének, az önvédelem az emberi alapjog!

    http://tuleloblog.blogspot.com
    http://thatmaninblack.blogspot.com

    VálaszTörlés
  10. Én ezt máshogy látom. Egy átlag ember nem tudja jól használni kést. Ön-, és közveszélyes, ha egy amatőr kezében van a kés.

    Ha csak 1-2 embert tud lefújni spray-vel, akkor vajon hányat fog tudni megkéselni? Főleg, hogy a késtámadás esetén nem mindig venni észre egyből a sérülést. Erre mondják, hogy a késnek kicsi a stophatása.

    Ha a támadóval szemben a védekező előveszi a kést, majdnem biztos, hogy a támadó is előhúz egy kést. A védekező biztosan jó késharcban, ahol az győz aki a kisebb sérülést szerzi?
    Nagyszerű, ha megszúrják a támadót, és az 2 hét múlva meghal vérmérgezésben, de mit ér az egész, ha a védekező a helyszínen elvérzik?

    Ha több támadók ellen próbál késsel védekezni, akkor vajon hányszor fogják addig vesén szúrni, amíg az egyik támadóval van elfoglalva?

    Egy kést elővenni, nem olyan egyszerű, mint az ember gondolná. Fel kell fogni a veszélyt, reagálni kell, elő kell venni az eszközt, ki kell nyitni... És mindezt izzadt tenyérrel, kapkodva, félve/pánikolva. Erre csak az képes, aki erre készül. Egy késharc nem olyan, mint amit a filmekben lát az ember. A valóság sokkal prózaibb.

    Arról nem is beszélve, hogy aki leáll késsel szemben harcolni (főleg késsel) a posztban látható sérüléseket simán beszerezheti. Vagy még súlyosabbat is.

    Amúgy is, több ember ellen a legjobb megoldás a futás, vagy a kidumálás. Ha az ember nem profi, akkor baszhatja, ha 3-4 ember rá megy.

    Mintegy mellékesen megjegyzem, lehet kapni jet fejes spray-t is, ezt nem fújja el olyan könnyen a szél.

    VálaszTörlés
  11. Akkor írok pár saját tapasztalatot. Ha nálad van a kés, akkor nem vagy önveszélyes. Nem fogod magad ledöfni és nem vágod el a saját torkodat sem.
    A kés ott van a zsebedben, ugyanúgy ahogy a gázspray, a gázpisztoly vagy más eszköz, amit önvédelemre hordanál.
    Azt írod, hogy gyorsan kell előrántani. Miért kéne? A pár eset ami velem történt, az olyan volt, hogy követik az embert, lassan, vagy megfogják a kabátod, fenyegetnek 2-3 méterről, méregetnek távolabbról, nézik, hogy mi van nálad, mobil, óra, vagy más. Akár végig a zsebedben tarthatod a kezed, a késen.
    És nem rángatod elő. Akkor rántod elő, ha életveszélyben vagy, vagy ha a másik mutogatja neked a kését.
    És késelés amúgy se lesz belőle. Miért nem? Mert a bűnöző egy gyáva ócska ember és nem éri meg neki az egész. Csak akkor arc, ha csak nála van kés.
    De ismétlem, sose vettem elő kést, mert nem volt rá szükség. Egyszerűen csak rajta tartottam a kezem, ha valami gond volt.
    Sokan mondják, hogy kés van náluk önvédelemre, de én nem sűrűn hallok olyasmit, hogy valakit a saját önvédelmi késével szúrtak le az utcán.

    Az pedig nem húzogat elő kést, aki védekezni akar. Aki védekezik az csak akkor húz elő kést, ha rá is kést rántanak. Csak akkor érvényesül a törvényes önvédelem.

    Nincs késharc, kés van. Az ember megvillatja és a támadó feladja. Ez ilyen dolog. Vagy szerinted egy támadó megkockáztat egy gyomorszúrást 80 forintért? Vagy egy rozzant mobiltelefonért?

    Az izzadt tenyér és a remegés se jellemző. Akinek szét vannak menve az idegei, az szedjen nyugtatót.

    Sose futottam el egy támadás elől. Ki fog gyorsabban futni? Az, aki irodában dolgozik és húzza az igát, vagy aki otthon gyúr és pont futásra meg pofonosztásra készül? Futásnál az adrenalin is megemelkedik és a támadó -vagy inkább támadók- begőzölnek.

    A kidumálás nem tudom mennyire működik egy olyan esetben, ahol ütnek és kést fognak rád, meg a pénztárcádat, aranynyakláncod követelik? Az ilyen támadók buták, ostobák. Mit beszélgetnél velük? Az értékeidnek lőtte, bármit mondasz nekik, megrángatnak, megrudgosnak. Ha a kidumálás segítene, akkor nem lenne szükség se gázsprayre, se gázpisztolyra, se késre, se önvédelmi fogásokra, se harcművészetekre, se éles fegyverekre, se semmire. Van egy pár tapasztalatom nem a levegőbe írogatok.

    Persze ha te így gondolod ahogy írd, természtesen tiszteletben tartom a véleményed.

    http://tuleloblog.blogspot.com
    http://thatmaninblack.blogspot.com

    VálaszTörlés
  12. "Akkor írok pár saját tapasztalatot. Ha nálad van a kés, akkor nem vagy önveszélyes. Nem fogod magad ledöfni és nem vágod el a saját torkodat sem."
    Amikor azt írtam, hogy önveszélyes a kés használata egy tapasztalatlan embernek, akkor nem arra gondoltam, hogy önmagát sebesíti meg. Az eszköz használata miatt kerülhet olyan helyzetbe, ami még rosszabb, mint ha csak a telefonját szerezték volna meg.
    Azon kívül nagyon sokan nem tudják, hogy hogyan fogják meg a kést, és rácsúszik a tenyerük a pengére...

    "A kés ott van a zsebedben, ugyanúgy ahogy a gázspray, a gázpisztoly vagy más eszköz, amit önvédelemre hordanál.
    Azt írod, hogy gyorsan kell előrántani. Miért kéne? A pár eset ami velem történt, az olyan volt, hogy követik az embert, lassan, vagy megfogják a kabátod, fenyegetnek 2-3 méterről, méregetnek távolabbról, nézik, hogy mi van nálad, mobil, óra, vagy más. Akár végig a zsebedben tarthatod a kezed, a késen."
    Akkor kell gyorsan elővenni, ha szükség van rá, ha arra kényszerülsz, hogy használnod kell.

    "És késelés amúgy se lesz belőle. Miért nem? Mert a bűnöző egy gyáva ócska ember és nem éri meg neki az egész. Csak akkor arc, ha csak nála van kés."
    Ez egy olyan dolog, amire én nem merek építeni. Én inkább a legrosszabbra készülök fel. Mi van, ha nem fut el? Akkor ott áll a két fél egymással szemben, mind a kettőnek kés van a kezében. A támadó nem fog elfutni, az áldozat (aki egy átlag ember), mit tud csinálni? Bele megy egy késharcba? Mit tud csinálni az az ember egy éles helyzetben, aki végig arra épített, hogy a támadó majd csak elfut? És ha nem jön be a számítása, és a támadó nem elfut, hanem szúr?
    Több támadó esetén szerintem ez a veszély fokozottan érvényes. Két támadó már nem fog elfutni, és akkor ott áll az áldozat, kezében a kés, amit nem tud használni, viszont szembe néz két késsel is. Ekkor már nem fog meghátrálni a két támadó, csinálnak egy trükköt, amit benyal a védekező, és ezzel vége is a dolognak. Ezért írtam, hogy önveszélyes lehet a kés.

    "Az izzadt tenyér és a remegés se jellemző. Akinek szét vannak menve az idegei, az szedjen nyugtatót."
    Stesszhelyzetben jelentkeznek olyan tünetek, amit nem, vagy csak nehezen lehet uralni. Pl. adrenalinfröccsnél a légszomj, a csőlátás, az izzadás, a finommotorikus mozgások elvesztése teljesen átlagos emberi reakció, ami nehezíti az olyan cselekvéseket, ami normál állapotban egyszerű, és minden gond nélkül kivitelezhető.
    Van, akinél ezek a tünetek enyhébben jönnek elő, van akinél fokozottan érvényesek a biológia reakciók. Vannak, akik higgadtabbak, edzetebbek és ezért jobban tudják kezelni ezeket az éles szituációkat, de egy átlag ember, aki még az általános iskolában verekedett utoljára leblokkolhat, bepánikolhat.

    "A kidumálás nem tudom mennyire működik egy olyan esetben, ahol ütnek és kést fognak rád, meg a pénztárcádat, aranynyakláncod követelik? Az ilyen támadók buták, ostobák. Mit beszélgetnél velük? Az értékeidnek lőtte, bármit mondasz nekik, megrángatnak, megrudgosnak. Ha a kidumálás segítene, akkor nem lenne szükség se gázsprayre, se gázpisztolyra, se késre, se önvédelmi fogásokra, se harcművészetekre, se éles fegyverekre, se semmire. Van egy pár tapasztalatom nem a levegőbe írogatok."
    Persze, nincs olyan megoldás, ami minden helyzetre jó. A kidumálás is ilyen; van olyan szituáció, amiből ki tudod magad dumálni, de van, amikor csak az erőszak, az eszköz segíthet.
    Ezt a blogot azért indítottam el, mert szeretném, ha az átlag, tapasztalatlan emberek olvashatnának azokról a veszélyekről, hibákról, amik veszélyeztethetik a testiépségüket, a tulajdonukat stb.
    Nem tudok minden helyzetre, minden embernek tanácsot adni. Leírom a tapasztalataimat, a véleményemet, és ha valaki egyetért vele, akkor megpróbálja ezt az utat követni. Amiket leírok, az nem kinyilatkoztatás, hanem vélemény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kései ez a válasz de most kezdtem el ilyen témával foglalkozni hiszen most 2 hónapig "munkai" okokból olyan helyen kell lennem ahol az ilyen helyzetek gyakran előfordulnak ( eddig szerencsére csak egyszer volt tapasztalatom ilyenre )
      A kést magamnál tartom hogy önbizlmat adjak magamnak de amikor odaállt elém a faszi 1.0 méterre elém késsel hadonászva hogy mindent adjak oda neki akkor nem fogok hazudni nem volt könnyű higgadtan kezelni.
      Természetesen előbb próbáltam távolodni,lebeszélni róla a faszit, Nem jött össze de annyit nyertem hogy ő nem jött közelebb és így egy 0.5 méterrel nagyobb lett a táv köztünk amit megítéltem annak ha nagyon muszály lenne akkor előrántsam a kést és hezitálás nélkül szúrjak.
      Ám miközbe mentem hátra fele észre lehetett valamit venni az illetőn.
      Remegett,izzadott, a szeméből pedig áradt a félelem ( itt vele csak szerencsém volt ) röviden félt és bár meg akarta tenni tudta mi lehet a következmény.
      Vissza a lényegre. Megpróbálta bevágni egyfajta "komoly,higgadt arcot" és szépen elkeztem kihúzni a kezem a zsebemből ( természetesen kés a kezembe ) akkor a faszi szemébe néztem és elgeztem nemlegesen bólogatni valami olyasmi féle üzent féleségre gondolva hogy : Haver Kérlek ne kelljen ehhez lejönnie nem kelle neked annyira az az 5000 forint és a telefonom ami nálam volt. És mázlimra realizálta hogy nem a pénztárcámat akarom előhúzni. Akkor elkezdett lassan hátrálni és inkább elfutott.

      Szóval minden szempontba egyet kell veled értsek végig az egész poszt mentén hiszen közelsem olyan mint a filmekben.
      Bár mennyire volt bennem adrenalin, bármennyire akartam higgattan kijátszani, bármennyire lett volna arra esély hogy előhúzzam a kést, és legfőkébb akármennyire képzeltem el hogy ha kell akkor leszúrom nem tudom lette e volna hozzá elég akaratom addig ameddig esetlegsen ő nem állítja belém a kést.
      Szerencsére azóta még nem történt újabb ilyen incidens. De valahogy úgy érzem hogy legközelebb nem lesz ilyen szerencsém és most arra próbálok felkészülni hogy akkor mi lesz.

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy leírtad az esetedet, tanulságos volt.
      Örülök, hogy szerencséd volt és a lehető legjobban oldódott meg a helyzet. (Rosszabbul is végződhetett volna, ha a fickó bepánikol és szúr, amikor rájön, hogy nem a tárcádat veszed elő. Sajnos nem lehet tudni, hogy kiben mi van.)

      Ha javasolhatom, menj el egy jó önvédelmi edzésre, tanuld meg az elveket és gyakorold sokat. A technika szépen jöhet mellé, de jobb megelőzni, mint kezelni a bajt.



      Általánosságban írom a késes önvédelemmel kapcsolatban: ilyenkor felmerül a kérdés, hogy az 5.000 Ft-ért érdemes kockáztatni az életünket vagy testi épségünket? És megfordítva a dolgot, NEKED érdemes ledöfni, súlyosan megsebesíteni vagy akár megölni valakit 5.000 Ft-ért?

      Törlés
  13. Ez pedig lemaradt:
    "De ismétlem, sose vettem elő kést, mert nem volt rá szükség. Egyszerűen csak rajta tartottam a kezem, ha valami gond volt."
    Valóban, önbizalmat adhat az embernek az eszköz, amivel segíthet abban, hogy megússzuk az éles helyzetet.

    VálaszTörlés
  14. Ebben biztosan igazad van. Szerintem önbizalmat ad és akin látszik, hogy önbizalma van azt kevésbé támadják meg mint azt, akin látszódik, hogy fél, hogy sebezhető, hogy védtelen.

    (Amúgy bocs a stílusom miatt, valamiért mostanában eléggé nyersen fogalmazok.) Üdv!

    VálaszTörlés
  15. Dunaújvárosi- BV-s2010. október 12. 22:55

    szerintem gázpisztoly. Nekem ez a véleményem ha már a machete nem lehet nálam. Ha kés akkor az legyen nagyon nagy. Ha nme akkor gázpisztoly, kicsit drága ez igaz, de egyszer kell megvenni. Az hogy gyenge a gáztöltény az kamu. Lehet kapni igazán hatásos tölteteket csak ezt nem híresztelik, de lehet pl.: hatóanyag Adibenz-Oxazepin azt hiszem CR a jelölés de a hatóanyag tuti ez nézzetek utána és még van a Kolokol-1 na ez biztos megoldás a problémára, akit érdekel járjon utána, van pár írás.
    Én személy szerint ajánlom még a gázpisztoly mellé a küzdősportot, Box és/vagy thai box, muhay thai box ezek még adnak önbizalmat. Nem kell versenyezni elég heti 1-2 edzés az átlagembernek.
    Ez a két kombináció növeli az esélyeket, ja és gázpisztolyból csak forgótárasat ... mindegy az hogy nem néz ki jól, önvédelemre van nem arra hogy villogj arra pedig tökéletes. Box+gázpisztoly hatásos tölténnyel. Én személy szerint gázpisztolyt 2 vagy több személynél használom vagy késes támadonál ... szó nélkül előveszem és RÖGTÖN kitárazok rá, nincs beszélgetés, ha már rámtámadt. Egy fegyvertelen támadónál bőven elég a box.
    Ennyit tudtam hozzátenni. És még valami, az olcsó dolgok lesznek a legdrágábbak ha éles a helyzet!
    Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Dunaújvárosi-BV-s, igazad van. A gázspray, vagy a gázpisztoly hatékony, de nem szabad elfelejteni, hogy azzal is edzeni kell.
    A pisztollyal nem szabad hadonászni, ha előkerült, akkor el kell sütni, és nem pofázni.

    (A box jó utcára, csak nem szabad annyira szemellenzősen hozzáállni a dologhoz, pl. nem szabad elfelejteni, hogy deréktól lefelé is van test és tökön rúghatják a boxolót. Ha ezzel tisztában van, és ehhez mérten áll fel, akkor igencsak megugranak az esélyek. A box nagyon jó, és hatékony.)

    Én még egy fegyvertelen támadóval szemben is eszközt használnék. Nagyon egyszerű okból, ez nem fairplay verseny, minél kevesebb esélyt adok arra, hogy legyűrjön. Lehet, hogy jobb pusztakézzel, mint én, akkor meg miért mennék bele egy olyan helyzetbe, amin rajtaveszhetek?

    VálaszTörlés
  17. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  18. Töröltem a hozzászólást, mert olyan klubot ajánl, ami nem ismerek. Nem szeretnék reklámot biztosítani olyan szervezeteknek, vagy embereknek, akiket nem ismerek, és nem tudom őszintén ajánlani.

    VálaszTörlés
  19. A kés szerintem sem önvédelemre való, az egy támadófegyver. a legjobb védekezés a támadás pedig szerintem nem olyan jó mentalitás. De én a gázsprét se tartom jó ötletnek, mivel támadó állhat tudatmódosító szerek hatása alatt és ilyenkor előfordulhat hogy a gázspré hatástalan.Szerinte a harcművészetek ismerete hasznos lehet mert ott nem csak az önvédelmet tanítják meg hanem ara is oktatnak hogy ne görcsölj stresszhelyzetben.
    Üdv és mindenki vigyázzon magára

    VálaszTörlés
  20. aki kést ránt az nem arra megy hogy megsebbezen hanem életre halára akar küzdeni .
    gondolkouzom hogy vegyek e kést mert ütésem kicsi
    nemm tudom mi legyen ám bokszolok is nem szivesen akkarnék valakit késel megvagdosni

    VálaszTörlés
  21. Ne vegyél kést önvédelemre! Ha ódzkodsz attól, hogy megvagdos valakit, akkor főleg felejtsd el a kést! A kés rossz önvédelmi eszköz.
    Inkább vegyél gázsprayt. Ha boxolni jársz, akkor az ütésed hamarosan erős lesz, és a technikásabb leszel. Ha erős az ütésed, és fejre megy, akkor lehet, hogy az öklöd is széjjel törik...

    VálaszTörlés
  22. Próbáltam elfutni, de sajnos elkaptak úgyhogy innentől kezdve az sem lehetetlen, hogy szerzek fegyvertartási engedélyt, és fejbe lövöm a következőt, aki megtámad!!!

    VálaszTörlés
  23. Hali!

    Csak azt jegyeznem meg, hogy ha nem ajanlod senkinek ("amatoroknek") hogy kessel jarkaljon, vagy kesharcba keruljon, akkor mire lehet jo az eskrima, ahol bottal es kessel gyakorolnak?
    Sosem hordtam magamnal kest, es botot is legfeljebb ha edzeni mentem...
    Abba nem mennek bele, hogy az eskrima hasznos vagy nem, de van itt nemi ellentmondas amire szeretnem a figyelmeteket felhivni.

    Egyebkent egy erdekes oldal az onvedelemrol. Nem kell vele egyeterteni, mas szemszogek is leteznek, de erdemes elgondolkodni (angol):
    http://www.nononsenseselfdefense.com

    VálaszTörlés
  24. Nincs ellentmondás. Elsősorban nem az eskrimát ajánlom, hanem az ESSC Klubot, ahol eskrimát is tanítanak. Itt kb. az első 1.5 évben csak bottal (és egy kevés pusztakéz) történik a gyakorlás, a kés csak jóval később kerül elő. Ennek több oka is van, az egyik az az, hogy az utcáról beszédült embernek ne adjanak olyan tudást, amivel sokkal könnyebben lehet sérülést okozni, vagy akár ölni.

    A viperát az egyik legjobb önvédelmi eszköznek tartom, aminek a használatát a botos technikákon keresztül sokkal könnyebb megtanulni.

    Ezen kívül az eskrimában (így az ESSC Kluban is) van pusztakezes terület is. Jellemzően fegyverrel gyakorolnak, de elég jó pusztakezes rendszerük is van. Az ESSC Klubban a klasszikus pusztakezes rendszer (panantukan) is tanulható, de a modern, egyszerű, használhatóbb street combatives is.

    A késről pedig annyit, hogy általában az tud jobban védekezni kés ellen, aki tudja is használni.
    Továbbá vannak olyan eszközök, amiket lehet úgy használni, mint a kést, de nem halálosak. Természetesen, ezek az eszközök adott esetben improvizatív fegyverek.

    Azért is ajánlom az eskrimát, mert a nagyon jó eszközös-fegyveres technikák mellett jó pusztakezes rendszert is oktat.
    Sokkal jobban meg tudod magad védeni eszközzel, mint pusztakézzel. Ha elsajátítod az archaikus fegyverek használatát, akkor könnyebben fogsz boldogulni, ha a kocsmában egy hamutartót kapsz fel, vagy az utcán egy kerítés darab, vagy egy karó kerül a kezedbe.

    Amúgy az ESSC Klubban sem javasolják a kést, mint önvédelmi eszközt.
    A eskrima mentalitásáról, a koordináció fejlesztő készségéről stb. most nem írok, mert az egy külön bejegyzés lenne :)

    VálaszTörlés
  25. Szia!

    Koszonom a valaszt.

    Termeszetesen igaz amit irsz, de tovabbra sem latom, hogy annyira hasznos lenne onvedelmi szempontbol kessel gyakorolni. Nem a kes elleni vedekezest mondom mert az egyertelmuen hasznos lehet.
    Tipikusan hasznosabbnak talalom azt gyakorolni mikor a tamadonal van fegyver nalad meg nincs, mert szerintem ez gyakoribb, meg ha akkor mar regen rossz is.

    Ellenben ha a tamado alapszintnel jobban forgatja a kest neked meg nincs semmid akkor kb eselytelen elesben. (aki kivancsi, adjon egy gumikest vagy filctollat egy haverjanak es jatszanak egyet)

    Mondjuk ki ki dontse el maga, hiszen az o borerol van szo. Mindenesetre mindig jo tudni hol lehet jo dolgokat tanulni.

    Persze hordhatsz is magadnal valami eszkozt, de ha az nem valami spray, akkor nem biztos hogy a rendorbacsik elhiszik, hogy onvedelmi celu. Mondjuk ez mar egy masik tema.

    VálaszTörlés
  26. Ha késsel jól bánsz, akkor a késhez hasonló hétköznapi tárgyakat is jobban tudod önvédelemre használni, ha arra kerül a sor, pl.: sörösüveg, masszívabb toll, tortalapát stb.

    Persze, a kés ellen védekezni alapból necces, ha valaki jól forgatja, akkor pedig esélytelen. Ez így van, ezzel nem lehet mit kezdeni, jól képzett késelő ellen egy pusztakezes védekezőnek (főleg, ha meglepetésből támadják meg) nincsen esélye. De, ha valaki képzetlenül, nem komolyan, előképzettség nélkül használja, akkor lehet(de nem biztos) esélye a védekezőnek, és az ilyen helyzetekre jobban felkészít egy olyan rendszer, aki ért a késhez, és nem abból indul ki, hogy a támad merev karral a fej fölül, jól láthatóan érkezik egy szúrás, szigorúan tőrfogásban/jégcsákányfogásban/fordított fogásban (ki, hogy ismeri).

    Nálam mindig van valamilyen eszköz, ha kimegyek az utcára, azért, mert így több esélyem van magam megvédeni, mint pusztakézzel. Én készülök arra, hogy ha kell, megvédem magam. Sokan elfelejtik, hogy az ember csak saját maga védheti meg saját magát; nem áll minden sarkon egy rendőr.

    VálaszTörlés
  27. ezt olvasva kifejezetten örülök neki, hogy egy nagyon magas testes ember vagyok, jóval kevésbé mernek belémkötni mint egy kis cingár 160 magasba. nem vagyok jártas küzdősportban, de testépítek és testesnek látszom. a támadó meg nem tudhatja, hogy nem vagyok jártas küzdősportban és inkább nem köt belém.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én nem lennék ilyen maga biztos, egy ismerősöm pont az ilyen "nagydarab" srácokat szerette kinézni magának, ellenállhatatlan vágyat érezve, hogy jól összeverje őket, igaz Ő megváltozott jó fiú lett, de kitudja vannak-e rajta kívül is. Nem beszélve a késnek is nagyobb a felülete rajtad :)
      Ne nézd le az ellenfeled akárhogy is néz ki :))
      Fejben dől el minden.

      Törlés
  28. Jó kis fórum,én is azt mondom kést csak tapasztalt használjon,a fent leírtak miatt.Pláne amit az adrenalin fröccsről írtál azok miatt.Aki kapott már ilyet tudja mi az,még az erő is elmegy a végtagjaidból.Én már szerencsére elég jól tudom uralni(munkakör miatt),de egy átlagos életű embernek akár halálos is lehet.Szerintem ha valaki a saját önképét,akaratát,kiállását fejleszti,a kisugárzása is erőt fog sugallni.Már ez is lehet visszatartó erő a támadónál.Itt is a természet törvényei uralkodnak,a ránézésre gyengét támadják általában.Öregek,nők,"férfiatlan"férfiak.Szerintem is a legjobb védekezés nem tárggyal történik,hanem testtel,fellépéssel.Valami küzdősport,vagy legalább gyúrás az erő miatt kell.És azt kell szerintem tudatosítani magában az embernek:vagy ő,vagy én.Én ha olyan kemény szituba keverednék,a támadót kivégzem.Volt már olyan esetem ok nélkül rám rontott egy csávó az utcán pusztakézzel.Levittem a földre,és simán szétverhettem volna a fejét a betonon,de mérlegeltem a helyzetet,láttam rajta nem tiszta,és fegyver nélkül támadt,ezért hagytam felállni és elzavartam.De mi van ha miután felállt,kést vesz elő,vagy netán fegyvert ránt.Esélyem se lett volna.Lehet sokan hülyének néznek ezért,de én azt mondom addig üsd amíg mozog,elvégre ő támadt rád.Meg a legjobb ha megelőzitek a támadást,én már kerültem azóta munkámból kifolyólag olyan szituba,hogy mikor az ürge állt fel a székből támadólag(jobb kezét nem láttam)szét is csaptam a fejét.Nőknek ajánlott a herék,szemek,gége támadása közelről,de csak akkor ha nincs más kiút.Aki tud inkább szaladjon el.Hát kb.ez az én véleményem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakran egy eszköz TÖBB mint egy képzett pusztakezes ember.
      Légy alázatos, de a végletekig elszánt, ha kell.

      Törlés
  29. jó cikk, nekem szerencsére eddig csak ökölharcban volt részem, van egy ellenségem kivel már 4-szer összetűzésbe keveredtem, vagyis 4-szer rám támadott ... persze mindig valahogy vége lett mielőtt bármelyikünknek igazán komoly sérülése lett volna, mondhatni nem tudott nekem ártani, de én se eléggé neki.
    Mivel unom már, gondolkoztam hogy a késemet magamnál hordom, tudom használni, de inkább a jogszabályokkal nem vagyok tisztában, hogy ha rám támadna fegyvertelenül, én meg kést rántanék, az utolsó pillanatban és használnám ő súlyosabban megsérülne félek én kerülnék kellemetlenebb helyzetbe a törvények miatt.

    VálaszTörlés
  30. Ha jót akarsz magadnak, akkor nem használod a haragosod ellen a kést. Azt hiszed, hogy tudod használni a bökőt, de ha csak 1 centit is tévedsz, akkor az illető belehalhat! Az egész nem ér annyit, hogy tizen évet a börtönben tölts.

    VálaszTörlés
  31. A kés valóban nem a legjobb de jobb mint a semmi. nekem is van egy Spyderco Delica a zsebemben és ha városban vagyoj egyik kezem mindig a zsebemben van a késen de eszrmbe nem jutna hogy vágjak szurjak vele! Ad egy biztonság érzetet a birtoklása mondván van mihez nyulni ha gáz a helyzet de elöbb ütnék torokra vagy orrnyeregre vagy rugnék el térd kalácsot mintsem hogy belemenjek egy vagdalkozásba .
    Amugy meg jó megoldás nincs , mert mindig lesz akit megtámadnak mert nem ismeri fel a jeleket. Tartson mindenki magánál egy üres pénztárcát meg gagyi telot és ha ki akarnak rabolni azt mondod ez van csak nálad :-)))

    VálaszTörlés
  32. Az is nagyon hasznos, ha tartasz a zsebedben egy marék aprópénzt. ha a támadó követel tőled valamit, nem gond a zsebedbe nyúlni közben, csak megmarkolod és belevágod az arcába... garantáltan hatásos. A Krav Magában azt tanultuk, hogy az egész világ a fegyvered lehet. táska (retikül), lakáskulcs, egy kő (v egy marék por), törött üveg, ha van időd felkapni a földről. ezekben az a legjobb, hogy a támadók többsége nem számít arra, h ilyennel védekezel. nem szükséges tehát véleményem szerint vipera, kés (8 centi fölött), meg hasonlók birtoklása, amelyekért egyébként száz rugóra is megvághatnak. ha elfutsz előlük akkor pedig azt az általános szabályt kell betartani, hogy egy támadó ellen a sötétbe, több támadó ellen pedig világosba, emberek közé vagy legjobb ha egy taxihoz futsz (nincs az a taxis -főleg éjszaka- akinél ne lenne valami effektív önvédelmi eszköz -akár lőfegyver is-fel kell készülni viszont arra is, hogy talán száz méterrel odébb ott a következő támadógyűrű, mert sajnos az ellenség technikája is fejlődik...) minden opcionális, egy a jelszó: ÉRJ ÉPSÉGBEN HAZA-(és lehetőleg az is aki veled van, akit érzelmi okokból vagy hivatásból védesz)! tedd azt amit a helyzet diktál! Vigyázzunk egymásra!
    Üdv: Gez

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Krav jó én is szeretem, de "minden opcionális" ahogy írtad is, nem árt ha valami használható van nálad is.

      Törlés
    2. így van, de nem mindegy, h mikor mi minősül használhatónak. egyértelmű, h kés ellen kés nem játszik laikusoknál. tehát a késnél nagyobb hatótávolságú eszköz jöhet csak szóba, ha pusztakezes védekezést nem ismersz.
      Annyiban még hozzászólnék az eddigiekhez, hogy a védekezés (v szembeszállás a támadóval) és a menekülés nem feltétlenül vagy-vagy. ha elindul feléd megfelelő távolságból vagy ha megáll előtted feléd tartva a kést akkor egy-egy egyszerű Krav technikával legalább addig hatástalanítani tudod, amíg biztonságba érsz. ez sokkal biztosabb módszer mintha egyből elfutnál és ha utolér, nekinyom a falnak, levisz a földre és már nem csak mutogatja a kést, hanem neked nyomja, abból már sokkal nehezebb és veszélyesebb technikával tudsz csak kiszabadulni; vagy ne adj Isten pl. a barátnődet fogja le, akivel éppen sétáltál... inkább nem folytatom. minden bizalmam Eyal rendszerében, de a Defendo és a CQC is pont ilyen hasznos. nagyon tudom bármelyiket ajánlani, de kívánom hogy sohase kelljen használnunk/használnotok.
      Gez

      Törlés
    3. Eyal és Imi rendszere talán a legéletszerűbb, de gyakorlás és gyakorlás, meg gyakorlás!
      Kés ellem is mehet kés,ha úgy alakul van rá gyakorlat, DE nem mindegy hova szúrunk - én a legvégső esetben használnék kést, addig van még pár variáció és eszköz,
      amennyiben család és a többi játszik, akkor "minden" megengedett!

      Törlés
  33. Sziasztok!
    Én gyakran futok erdőben, terepen. Kóbor kutyával, vadállattal szemben is kicsi az esély egy zsebkéssel? Paprikaspray hatásosabb lehet?

    VálaszTörlés
  34. Gázspray-t vegyél, K.O. Pfeffer, fog (ködösítő) fejes. Ha nagyon gáz helyen (pl. kóborkutya falkára lehet számítani) futsz, akkor valamilyen kisméretű gázfegyvert (csak revolvert).

    VálaszTörlés