2011. 08. 25.

Példa: a kés rossz önvédelmi eszköz

A mai bejegyzésben egy gyakorlati példán keresztül mutatom be, hogy miért nem jó önvédelmi eszköz a kés.


"Észre sem vette, hogy megsérült - megszólal a megkéselt rendőr
Forrás: MTI | 2011. augusztus 10. szerda 19:11 |
 
A két rendőr földre vitte és ártalmatlanná tette a körözött bűnözőt, aki közben mindkettejüket megsebesítette.

Hatala József országos rendőrfőkapitány személyesen köszönte meg annak a két rendőrnek a helytállását, akik elfogtak egy körözött bűnözőt, annak ellenére, hogy a férfi késsel megsebesítette őket - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az egyik intézkedő rendőr, Molnár István főhadnagy, miután összevarrták a sebeit, azt mondta, hogy az akció közben észre sem vették, hogy megsérültek. A főhadnagy nyaka, feje, és karja sérült meg könnyebben, a társának a kezét vágta meg a támadó.

Horváth Katalin Fanni hozzátette: a két rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseit ellátták, elhagyhatták a kórházat.

A BRFK szóvivője korábban elmondta: a III. kerületi rendőrkapitányság munkatársai állampolgári bejelentés után mentek az M1-M7-es autópálya fővárosból kivezető szakaszán lévő benzinkútra, ahol megpróbáltak intézkedni a 27 éves férfival szemben. Ő azonban késsel megsebesítette a rendőröket.

A férfi ellen csalás miatt hét körözés volt érvényben. Az ügyészségi nyomozók a késelés miatt is eljárást indítottak a férfi ellen. Évente körülbelül 400 esetben támadnak intézkedő rendőrökre, de legfeljebb csak minden tizedeik támadásban sérülnek meg a járőrök"


Nézzük a számunkra fontos tényeket:

A cikkből kiderül, hogy hol okozott sérüléseket a késelő: fej, nyak, kar, kéz. Ezek fontos testrészek, valamelyik vitálpont is; ennek ellenére a rendőrök lefogták és megbilincselték.
Ha valaki önvédelemből késsel akarja megvédeni magát és ezeken a helyeken eltalálja a támadóját/támadóit semmi sem garantálja, hogy valóban meg is állítja a támadót. A cikk is bizonyítja, hogy a késsel nem könnyű olyan sérülést okozni, aminek nagy a stophatása (vagyis olyan sérülést okoz, ami megállítja a támadót). Ergo, hiába kaszabolunk a késsel, még simán szétverik az arcunkat.

Ehhez a gondolatkörhöz még szorosan kapcsolódik az fontos rész, miszerint az egyik sérült rendőr észre sem vette, hogy megsebesült. Az egy rossz önvédelmi eszköz, aminek a hatása nem állítja meg a támadó, hanem „csak” árt neki. A megállító hatás legfontosabb eleme a fájdalom. Ha nem fáj, akkor a támadó folytatja a támadást, és nem áll le; az nem sokat segít rajtunk, ha a támadó elvérzik miután agyon vert minket…

 A rendőrök nem viselkedtek úgy, mint a bűnözők. Fordított esetben (ha valaki késsel védekezett volna két támadóval szemben) a késes védekezőt nem szimplán megbilincselték volna, hanem jól elverték volna, sőt valószínű, hogy a saját kését fordították volna ellene.
Ha egy eszközzel nem tudjuk megállítani a támadónkat, akkor könnyen lehet, hogy elveszi tőlünk és ellenünk fordítják az adott eszközt. Ezért elengedhetetlen, hogy csak olyan önvédelmi eszközt alkalmazzunk, amit ismerünk, és jól tudjuk használni.


Ebből a cikk is jól bemutatja, hogy a kés rossz önvédelmi eszköz. Ne higgyünk el, hogy ami veszélyesnek néz ki, és ártani/ölni is lehet vele, az alkalmas az önvédelemre!
Önvédelemre olyan eszközök alkalmasak, amikkel lehet hárítani, távol tartja a támadót, fájdalmat okoznak, nagy a stophatásuk és nehéz velük maradandó sérülést okozni/ölni.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Késelés a Nyugati pályaudvarnál
    http://tv2.hu/musoraink/tenyek/133371_megkeseltek_a_megalloban.html

    VálaszTörlés
  2. Késes támadások
    http://tv2.hu/videok/?keyword=k%C3%A9sel
    (ha beállítjátok a dátumot, régebbi híreket is keres)

    VálaszTörlés