2011. 12. 16.

Még egy példa az életből: késes támadás

A mai villám posztban, egy cikk részletével ismét rávilágítok arra, hogy a kés miért nem jó önvédelmi eszköz.

„A vádlott egy kést vett elő, majd amikor a sértett a folytatódó szóváltást hallva kilépett a lakásból, Rafael László Róbert eltette a kést. A veszekedés csitultával a háziasszony visszaindult otthonába, ekkor a vádlott újra elővette kését, és megpróbálta hátulról megszúrni a nőt. Férje ezt meglátva - feleségét védve - a szúrás irányába lépett, így a vádlott késével a férfi hasát szúrta meg. A két férfi dulakodni kezdett, és a vádlott még kétszer megszúrta a sértettet.


A cikkben azt olvashatjuk, hogy a támadó hasba szúrt valakit, majd a szúrás után még dulakodtak és további két szúrás kellett ahhoz, hogy a támadó fél el tudjon menekülni a helyszínről.
Ezt most képzeljük el önvédelmi szituációban, úgy, hogy a védekezőnél van a kés. Hiába használ kést a védekező fél, így is dulakodásra kerül a sor, ahol a támadó még bőven okozhat kárt a megtámadottnak. Ismét bebizonyosodott, hogy a késnek kicsi a stophatása, tehát (többek között) ezért sem ajánlott önvédelmi eszköz.

A cikk folytatásában az is kiderül, hogy a késes támadás életveszélyes sérüléseket okozott. Egy átlagember nincsen arra felkészülve, hogy megöljön egy másik embert. Persze, a képernyő mögött, elképzelve a szituációt azt mondhatjuk, hogy „Engem nem érdekel, ha rám támadt dögöljön is meg!” stb., de higgyük el, ha valakit a kezünkkel ölünk meg, amikor érezzük, ahogyan markolatig döfjük a kést a hasába, nem fogjuk ilyen könnyen félvállról venni, és bizony megmozdul az emberben a lelkiismerete. De ez így is van rendjén, ne felejtsük el, jól szocializált, érző emberek vagyunk.  


Vigyázzatok magatokra!

3 megjegyzés:

  1. Egy nagy gond van itt, a 3 év. Nem 3-at, 30-at kellett volna kapnia.

    VálaszTörlés
  2. Ezzel én nem feltétlen értek egyet. Átlagembernek lehet, nem jó a kés, de ha valaki ért hozzá és megfelelő kése is van, egy két pillanat alatt likvidálja a támadót. Az persze más téma, hogy utána mi lesz, természetesen a következményeket sem árt elemezni, de azt meg kell hagyni szerintem, hogy egy szakértő késharcost sok gázos szituációból kisegítheti a kés.

    VálaszTörlés
  3. Aki ért hozzá és megfelelő kése van hozzá, az is hibázhat és véletlenül megölheti a támadót.
    Az adott pillanatban nincs idő a következményeket elemezni; azonnal kell dönteni, és ez a döntés kihathat a további életünkre.
    Egy késharcos csak kivágni tudja magát a helyzetből, ez pedig már igencsak gázos szituáció...

    VálaszTörlés