2012. 06. 19.

Ajánlás

Ezt a cikket mindenki figyelmébe ajánlom: http://divany.hu/eletmod/2012/05/23/igy_elozzuk_meg_hogy_lopas_vagy_rablas_aldozatai_legyunk/

Az alapvető biztonsági óvintézkedések vannak benne összegyűjtve, főleg nőknek szólóan. Megéri átolvasni és betartani a leírtakat.


Vigyázzatok magatokra!

2012. 06. 11.

Egy rablás kielemzése



Nem régen, a Ferenciek terén kora reggel 5 „veszélyes elem” rátámadt egy srácra; konkrétan hátulról lerúgták, és amíg az áldozat a földön feküdt, elvették tőle az iPodját, majd elfutottak.


„Aluljáróban raboltak ki egy fiatal fiút, elfogtuk őket! videóval (BRFK)

2012.06.10. vasárnap 19:05

Mint arról korábban hírt adtunk- 2012. május 26-án 5 óra 50 perc körüli időben a Budapest V., Ferenciek tere metró aluljárójában egy férfit ismeretlen támadó hátulról megrúgott, melynek következtében a sértett a földre került. A földön fekvő férfit a támadó egyik társa több alkalommal megütötte, majd elvették Ipod-ját és elmenekültek a helyszínről. 
A kiadott felhívás hatására sok állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre. Az adatgyűjtésből és a lakossági bejelentésekből származó információk elemzése és értékelése segítséget nyújtott az elkövetői kör teljes körű beazonosításában.
Így a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói és a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai egy közös akció keretében még aznap éjjel az 5 támadó közül 4 főt elfogtak és előállítottak az illetékes kapitányságra.
A V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 4 főt őrizetbe vették és előterjesztést  tettek az illetékes ügyészségen az előzetes letartóztatásukra.
A BRFK ezúton kívánja megköszönni mindazon állampolgároknak a segítségét, akik  hozzájárultak ahhoz, hogy a rendőrség mihamarabb beazonosítsa az elkövetői csoportot.
A banda utolsó tagja önként adta fel magát az V. kerületi Rendőrkapitányságon 2012. június 9-én. A férfit őrizetbe vették az V. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatására.

http://www.police.hu/friss/brf-20120608_n4.html


A térfigyelő kameráknak köszönhetően felvétel is van a rablásról:


Kielemezve az esetet, milyen tanulságokat lehet levonni?

Az áldozat nagyobb eséllyel elkerülhette volna a támadást, ha nem hallgat zenét menet közben. Részben azért, mert nem hívta volna fel a figyelmet arra, hogy van nála valami értékes technikai cucc (iPod). Részben pedig azért, mert meghallhatta volna, hogy rohannak felé, vagy hallhatta volna azt, hogy beszélnek arról, hogy kirabolják.

Egy ilyen támadás ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. A támadás hátulról érkezett, váratlanul, érthető, hogy felkészületlenül érte az áldozatot. Ezt csak úgy lehetett volna kivédeni, ha az ember bele sem kerül; tehát ha az áldozat kiszúrta volna, hogy ilyen alakok követik, például bemehetett volna valahova, hogy lerázza őket.
Az önvédelmi eszközöknél jobban megvédhet minket az odafigyelés és a megelőzés.

Jó, hogy voltak térfigyelő kamerák, hiszen ennek segítségével elkapták az elkövetőket.

Hiába jó környék a Ferenciek tere, a baj bárhol megtörténhet (hol kisebb, hol nagyobb eséllyel). Ezért sem szabad teljesen figyelmetlenül közlekedni, mindig figyeljünk a környezetünkre.


Vigyázzatok magatokra!

2012. 06. 07.

Off: széljegyzetként

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem csak a médiából érdemes tájékozódni. Nagyon fontos, hogy az ismerősök, a tágabb környezet beszámolóit is meghallgassuk. Ha az ember csak a saját tapasztalatainak hisz, előfordulhat, hogy kevésbé megalapozott, "korlátolt" véleményt alakít ki. Például, ha valaki csak reggel 8-8:30 és 18:00-18:30 között közlekedik egy helyen, más véleményt alakít ki, mint aki éjjel 2-kor is arra jár. Ezért érdemes odafigyelni, hogy mit mondanak a szavahihető ismerősök. 
Például, nem régen az egyik ismerősömet a Blahán próbálták kizsebelni; a másik (női) ismerősömet pedig Angyalföldön, a Fiastyúk utcánál próbálták megerőszakolni. Szerencsére mindketten meg tudták magukat védeni, és nem történt komolyabba baj. 
Vagy például az Oktogon és környékét én laza helynek tartom, de ennek ellenére megtörtént, hogy egy turista házaspárt az Andrássy úton pakoltatott ki két "veszélyes elem". Sőt, egy jó barátomat is megpróbálták kipakoltatni, de mivel a srác miskolci, meg volt a kellő rutinja az ilyen helyzetek kezelésére :)

Ez a blog arról szólt a kezdetekben, hogy az összegyűjtött tapasztalatot megosszam másokkal, hogy elkerülhetőek legyenek a gázos szituációk, vagy ha már megtörtént a baj, akkor legyen némi helyismerete vagy rálátása az áldozatnak. A blogban szereplő helyek nem polgárháborús övezetek, ahol bármi megtörténhet és csak az ököljog van érvényben.
A legtöbb "helyszín elemzés" már nem felel meg az akkori állapotoknak, Budapest közbiztonsága javulni látszik, természetesen, még mindig vannak olyan helyek, ahol érdemes figyelni, de a legtöbb hely normális. Elővigyázatossággal meg lehet előzni bajt. 


Vigyázzatok magatokra!