2013. 02. 04.

Szabolcs utca

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is. 

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11

Vagy a BRFK oldalán: http://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html

A mai bejegyzésben egy kedves olvasónk által írt bejegyzést osztok meg veletek, amiben igen kimerítően elemzi a XIII. kerületi Szabolcs utcát és környékét. A leírást változtatás nélkül közlöm.
Köszönjük az elemzést!


"A XIII. kerület közbiztonsága, lakhatósága az utóbbi években javuló tendenciát mutatott. Térfigyelő rendszereket építettek ki számos helyen, beindultak a panel-, lakásfelújító programok. Persze így is akadnak gázosabb környékek (Árpád hídi aluljáró, Béke tér), de alapvetően egy nyugodtabb kerületté vált a hely.
Van azonban egy igen rázós hely a kerületben, mindössze egy megállónyira a Hősök terétől. Az "elemek" lakóhelye, a prostik, a junkiek tanyája, a kerület arcának sebhelye: a Szabolcs utca.
A Szabolcs utcának két szakasza van: A Hungária körút és a Dózsa György út közötti JÓVAL nyugodtabb szakasz: Itt található a kerületi rendőrkapitányság, a régi Kardiológiai Intézet épületegyüttese, valamint a honvédségi gondozásban lévő, régi, un. "HM II". (az Aba utcától a körútig végig honvédségi objektumok). A régi kórház épületében nemrég nyílt egy hajléktalan gondozó-, szálló, egyelőre nincsenek tapasztalatok, hogy ez mennyire befolyásolja majd a környék színvonalát.
Az igazi veszély a Dózsa György út és a Bulcsú utca között vár ránk. Igazi lelakott szakasz, omladozó falak, furnér pótlású házfalak, szemét mindenütt. Mindenütt. Elemek az utcán, a kapualjakban, mindenütt. Éjszaka mindenképpen kerülendő hely, de nappal sem egy életbiztosítás. Az utca végén , a Dózsa György út "túlpartján" lévő kerületi kapitányság ne tévesszen meg senkit. Ide ők is csak csapatszinten vonulnak.
Legutóbbi személyes élményem és találkozóm az utcával kapcsolatban egy rendeléssel kapcsolatban volt. A személyes átvétel mellett döntöttem, jómagam is a XIII. kerületben élek, jóval nyugisabb helyen. Reggel indultam útnak. A Lőportár utcán keresztül közelítettem meg az utcát, gyalog voltam. Az első látvány a sarkon magát lövő hülyegyerek, továbbhaladva a prostik, a csapatostul vonuló "elemek". Nem hosszú szakaszon sétáltam el egészen az utca végét (elejét) jelentő Bulcsú utcáig. Ezen a pár száz méteren legalább 2x kötöttek belém, és egyszer kaptam áron aluli ajánlatot prostitól, egyszer próbáltak pénzt lejmolni tőlem a helyi hajléktalanok. Mindezt reggel 9-kor, hétköznap.
Vannak kiemelten veszélyes helyek az utcában. Az egyik az utcából nyíló "Szabolcs köz". Tulajdonképpen egy pár tíz méteres kis utca, a végén már a Nyugatiba közlekedő vonatok vágányai vannak. Ez igazi sötét hely, semmilyen körülmények között ne menjetek be oda! Nincs ott semmi, igazi putri. Ide a postás is rendőri kísérettel jár. A másik kiemelten veszélyes hely pedig a Szabolcs utca elejét, valamint a VI. kerületi Bajza utcát összekötő, a Nyugati pályaudvarra haladó vonatok vágányai alatt haladó aluljáró, az "alagút". Ez a 50-60 méter hosszú kalandot csak az igazi katasztrófaturisták vállalják be, azt is többedmagukkal. Van itt minden: prosti, sötét elem, drogos csöves. Egyik sem éppen a nyugodtabb fajta. Különösen veszélyes hely a zártsága miatt. Ha itt támadnak meg, esélyünk sincsen.
Ha az utcában van dolgunk, igyekezzünk többedmagunkkal menni, ha pedig egyedül kényszerülünk, gondoskodjunk megfelelő önvédelmi eszközökről. (min. gázspray, gáz-riasztó fegyver) A kés felejtős, az itteniek jóval rutinosabban használják. Ha utcában ér minket támadás, elég szorult helyzetbe kerülhetünk, mert túl sok menekülő útvonal nincs, ezért is különösen veszélyes hely, szerintem nem csak a kerületben, hanem az egész városban is. Támadás esetén azt mérjük fel, az utca melyik végéhez vagyunk közelebb. Az utcában ne keressünk menedéket, esélytelen. Van pár bolt, meg italmérő egység, de az előbbieket a helyi erők működtetik, az utóbbiakban meg szintén csak rossz arcokba tudunk botlani, akik jó eséllyel ismerhetik a támadóinkat. Ezeket a helyeken nem mi kapnánk segítséget, hanem támadóink.
Menekülésre (ha arra vagyunk közelebb), a Dózsa György út adódhat, mint egyik lehetőség. Forgalmasabb út, igaz ez sem a város gyöngyszeme, itt is akadnak rossz arcok. A kétszer 3 sávos út túloldalán lévő rendőrség, ha csak nincs szerencsénk a zöld lámpával, elég messzinek tűnhet.. Innen viszont el tudunk indulni balra, a Lehet utca felé. Erre jár a 14-es villamos, a sarkon lévő honvédségi objektumban mindig van őrség. Ha a Dózsától messzebb kerültünk bajba, akkor is próbáljunk a legközelebbi kis utcán a Lehel utcáig kijutni. A sínek irányába, az alagút felé SEMMIKÉPP ne meneküljünk, esélytelen, még nagyobb bajba kerülhetünk. Ha az utca elejéhez vagyunk közelebb, esetleg a Bulcsú utcán szaladhatunk fel, hogy kikerüljünk a Lehel utcára, de ott is nagyon óvatosnak kell lennünk. Az egyik oldalán furnérral lezárt építési terület van, a másikon pedig lerombolt, gazzal benőtt házak maradékai. Az omladozó falak között furcsa lakókkal. Ehhez a részhez a Lehel tér van közelebb, ami forgalmas csomópont. Metróaluljáró, a 14-es villamos végállomása. Este itt is óvatosabbnak kell lennünk, de itt mindig van forgalom, a metrónál szekusok, rendőrök. Maga a Lehel csarnok is nyitva van kora estig.
Summa: A Szabolcs utca kiemelten veszélyes hely, az önkormányzat valahogy "szemet huny" a környék biztonsága felett. Alapvetően a XIII. kerület egy feltörekvőben lévő hely, ezt tapasztaltam az utóbbi években. De ez az utcája tényleg nagyon lesüllyedt. Kerüljétek, ha tehetitek. Vigyázzatok magatokra!"




11 megjegyzés:

  1. Szeretnék hozzászólni fenti bejegyzéshez. Jómagam négy évig laktam a Szabolcs u.-Búlcsu u. elején. Egy baráti házaspár miatt még szinte hetente járok ugyanabba a házba vissza a ami napig is. Elmondhatom, hogy bár vannak még épületek kicsit beljebb melyeket le kellene bontani, és valóban vannak Elemek is, de rengeteg szép új építésü ház van és zárt parkolók is vannak az utcában, ennek ellenére sokan parkolnak a nyilt utcán. Személy szerint amíg ott laktam soha egyetlen prostituáltat sem láttam, sem hajléktalant, pedig van egy melegedő is az utcában, de soha nem volt nyitva. Gyakran jártam későn haza a munkából, de egyetlen egyszer sem kötött belém senki sem. Persze ha jó idő van és az Elemek csoportosan kiállanak a járdára az nem jó látvány, de ettől nem életveszélyes az utca. A prostituáltak és a hajléktalanok nem itt keresik a kenyérre valót, nincs itt semmi olyan rész ahol megérné nekik. Az itt lakók nagy része fehér ember, csak azért látszik a másik fél "soknak" mert időnként ki áll az utcára, míg a normál ember nem teszi ezt. Összegezve a Szabolcs u. nem veszélyesebb mint a belváros sem éjjel sem nappal, egyszeri alkalommal nem szabad itélkezni, nyílván nem egy Rózsadomb, de az egyszerü, kis jövedelmű emberek azért nyugodtan lakhatnak a Szabolcs utcában.

    VálaszTörlés
  2. Ideje lerombolni a régi hitvilág maradványait : D... Igenis lakható a környék. Szabolcs-Dévai-Bulcsú utcarészben vettem pár hónapja lakást körfolyosós társasházban.

    Az utcarész végig be van kamerázva. A főváros takarítja az utcát, nincsenek se hajléktalanok, se prostik, de még herkások se szurkálják magukat.

    2 önkormányzati tulajdonú ház van, ahonnan 2 éve folyamatosan költöztetik ki az embereket. 2014 év végéig a magántulajdonban lévő házakat is visszavásárolja az önkormányzat. Valóban van egy csoportosulás a közeli kisbolt előtt, de teljesen ártalmatlan emberekről van szó (nem kell külső alapján ítélkezni, javaslom ).

    A házak belülről szépen felújítottak, kivéve a 3/b-t, ahol idén kezdik csak el.

    A bulcsú utca oda eső részénél pedig óriáspark épül, mivel nem használta fel az állam a kormányzati negyednek, szépen visszaszállt a főváros/Önkormányzat fennhatósága alá... és ugye a belváros nem tud saját területén már fejlődni ( nincs hely) szépen fejlődik a 13-ben...

    Egyébként 4 éve lakom az utcában, csak most jutottam lakásvételig... de soha egy atrocitás sem ért, se éjjel se nappal, megjegyzem az 5öki kerületben leélt fél évem alatt 2x is megvertek és kiraboltak... pedig az ugye belváros szíve :D

    VálaszTörlés
  3. Három és fél éve járok át (fiatal, jól öltözött nő) szinte mindennap azon az alagúton a Bajza utca felé. Ezalatt egyszer láttam egy ártalmatlan szipust. Folyamatosan járnak át ott emberek, a többség munkába, -ból. A legnagyobb atrocitás, ami ott ért, az volt, h egy motoros telefüstölte az alagutat, és azt szagolva kellett végigmennem (bár a normál szaga sem valami kellemes).
    Magába az utcába nem mennék be, valóban elég kivülről látni, de az alagútra vonatkozóan az iró inkább a fantáziájára hagyatkozott. Koszos és büdös, de nem veszélyes.

    VálaszTörlés
  4. Elnézést, de ez az ember kissé paranoiás. A Szabolcs 5.-ben lakom 2010. nov. óta. Világosbarna hajú, fehérember vagyok. Sem az utcában, sem a "tunelban" nem ért attrocitás, még egy hangos szó sem. Prostit egy darabot sem láttam még éjjel sem, nem, hogy reggel 9-kor. Valóban nem egy Törökvész úti milliő, de tökig be van kamerázva ez a szakasz. Az sem igaz, hogy a rendőrök is csak csapatosan járnak, átlag 1,5-2 óránként elhalad egy gyalogos rendőr-páros és az autósok zöme is itt halad el a kapitányság felé. Itt ha valami kis zajongás van, azt az "elemek" intézik egymás között. Amig nem volt fizetős a parkolás, az utcán volt a kocsim, soha egy karcolás nem volt rajta. Szóval csatlakozom a hozzászólókhoz: kicsit túl lett lihegve ez az élménybeszámoló, "messziről jött ember azt mond amit akar".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én most tervezek lakást venni a Szabolcs utca elején. Ha még ott laksz, tudnál esetleg mesélni a lakóközösségről illetve a 2014 óta történt további javulásról ha volt? Köszi

      Törlés
  5. én 20 éve lakom a szabolcs utcában de még soha nem láttam vagy hallottam hogy a postás rendőri kísérettel járna ,ez vicc?

    VálaszTörlés
  6. sziasztok. en 2010 ben koltoztem el a szabolcs utcabol. en ott nottem fel kis korom ota. regen az egy nagyon kemeny kornyek volt, folleg 90es evektol egeszen 2004-2005-2006 utana mar nyugodtabb volt. akkor mar bontottak a hazakat es sokan el koltoztek. de melekszem amikor gyerek voltam akkor ott barmi elo fordulhatott...tomeg verekedesek, kocsi fel toresek, rengeteg kabitoszer, stb...stb...stb... 2006 utan egesz nyugis lett minden. most is az.ha akkor jottetek volna amikor en mondom kb 98-99 fele akkor lett volna mit latni, es a mostani idokrol megsem szolalnatok...

    VálaszTörlés
  7. Szabolcs utca: narkótanya Angyalföld szívében
    http://www.lokal.hu/2016-10-szabolcs-utca-narkotanya-angyalfold-sziveben/

    VálaszTörlés
  8. Most jártam napközben arra ... az utcán mint a nyócker/kivéve az Unió pénzén felújított parkokat/.

    VálaszTörlés