2013. 04. 10.

Bűnöző típusok


A bűncselekmény típusokat abból a szempontból is lehet csoportosítani, hogy a bűnözőnek milyen a bűncselekményhez való hozzáállása. Én az alábbiak szerint osztottam fel a bűnözők típusait:

Van olyan, aki balhéból, részegségében, dühében stb. cselekszik. Ezeket ritkábban gondolják komolyan, de előfordulhat, hogy súlyosabb végkifejlettel zárul az eset. Például, ha egy rosszkedvű részeg kötekedik, akkor őt le lehet szerelni szóval, el lehet menni onnan stb.; de ha az ember komolyan beleártja magát, akkor abból egy komoly verekedés is kerekedhet.
Előfordul, hogy részegen támadnak bizonyos „jó ötleteik”, amik józanul meg sem fordulna a fejükben, pl. vandál cselekedetek vagy brahiból ellopott cuccok, kötekedések stb.
Általánosan elmondható, hogy nem mérik fel a cselekedetük következményeit, alkalomszerűen csinálnak valamilyen bűncselekményt.


Előfordulhat, hogy egyes bűnözők saját maguk keménységük igazolására (és ilyen jellegű „fejlődésük” érdekében) követnek el (általában erőszakos) bűncselekményeket jellemzően náluk gyengébb áldozatokkal szemben.
Esetleg még a társaság, nő stb. előtti dominancia demonstrálása a cél. Gondoljunk csak a nagyhangú, keménykedő társaságokra.


Egyesek élvezetből balhéznak, az motiválja őket, ha nem viselkednek „jó fiúként”, ha átléphetik a határokat. Sokan keménykednek, hogy kiéljék hatalomvágyukat vagy egyszerűen csak azért, mert élvezik, ha szemétkednek; ők jellemzően jóval gyengébb célpontokat választanak maguknak.
Ha lányokkal szemben mutatják meg, hogy mekkora kanok, agresszíven, nyomulósan zaklatják őket, de kusshadnak, ha a célpont vagy annak kísérő(i) határozottan, fenyegetően lépnek fel.


Ritkább verzió, amikor valaki a kihívást keresi. Ezek általában „harcos” típusú emberek, ők tényleg a megmérettetésért balhéznak, hogy verekedjenek egy jót. Őket az motiválja, ha nagyobb vagy olyan szintű emberrel akaszkodhatnak össze, mint ők. Ez persze nem jelenti azt, hogy rosszkedvük vagy felesleges energiájuk levezetése érdekében nem spéciznek ki mást.


Vannak a „vadászok”, akiknek egy határozott céljuk van, és arra komolyan felkészülnek. Az ilyen eseteknél gyakorlatilag nem hagynak esélyt a célpontnak, vehemensen, határozottan, gyorsan és hirtelen lépnek akcióba. Mindig van egy cél, mint például értéket szerezni, megerőszakolni valakit stb.
Ilyen például Nyerges Zsolt is (aki rátámadt a pécsi polgármester lányára); idézet egy róla szóló cikkről:
Korábbi két áldozatát 10-15 percig erőszakolta Nyerges Zoltán, miközben többször szexpózt váltott – írja a Bors korábbi ügyek vádiratára hivatkozva. A mostani eset a térfigyelő kamera felvétele szerint 6 percig tartott, de szexuális erőszakról nem beszél a rendőrség, miként a sértett apja sem.

Nyerges előre megtervezett módszerrel követte el eddig az erőszakokat: a kocsmában, illetve a buszon nézte ki a korábbi két áldozatát. Mindkét esetben bokros-fás részen vette rájuk magát, fenyegetéssel és veréssel kényszerítve őket nemi aktusra. A pécsi szatír egyik erőszakot sem siette el: a 10-15 perces erőszakolás közben mindkét lányra ráparancsolt, hogy váltsanak pózt, mert nem élvezi eléggé.” (a teljes cikk itt elérhető: http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2013/04/10/igazi-rem-a-pecsi-eroszakolo/)
A cikkben olvashatjuk, hogy 1) előre kiválasztotta az áldozatát 2) kivárta a megfelelő alkalmat 3) olyan körülményeket választott, ahol ő van erőfölényben. Láthatjuk, hogy ez nem az az eset, amikor valaki ötletszerűen, hirtelen elhatározásból cselekszik, nem úgy, mint az előbb taglalt típusok.


És akkor rögtön jön a következő típus, a pszichopaták; ezek is gyakran viselkednek „vadászként”, vagyis előre elhatározzák és felkészülnek a bűncselekményre, de nem ritkán ösztönből, váratlanul és motiváció nélkül követnek el valamit. Kiszámíthatatlanok.


Megemlíteném még a „hivatásos” bűnözőket, akikben a fenti típusok közül mindegyikből van valahol. Ők, ha kell, balhéznak, ilyenkor előre felkészülnek, biztosítják a túlerőt, rutinból cselekednek egy cél érdekében; de ha arról van szó, akkor ösztönből, a balhé kedvéért csinálnak valamit.


Végül az utolsó típus, a „kényszeres”, aki valamilyen kényszer hatására cselekszik. Ez lehet anyagi kényszer, betegség, de akár valamilyen szer hatása is. Ezek általában hirtelen, ötletszerűen cselekednek, mert például szükségük van pénzre a drogra vagy kattanása van és azért tombol.


Az előbb felsorolt és kifejtett bűnöző típusok előfordulása nem „vegytiszta”, gyakran előfordulhat, hogy egy-egy társaságban, vagy emberben keverednek a fent taglalt típusok.
Fontos, hogy egy bűncselekmény motivációját, célját felismerjük, mert úgy könnyebben tudunk ellene védekezni, például, ha valaki azért kötekedik velünk, mert részeg és rossz napja volt, akkor nem jó stratégia, ha visszaszólunk neki, mert könnyen lehet, hogy a végén egy bunyó közepén találjuk magunkat.


Vigyázzatok magatokra! 

3 megjegyzés:

 1. Volt tapasztalatom a többségükkel. A harcos az tényleg ritka, mert az magában foglalja azt, hogy esetleg egyedül van és 1:1-es küzdelemről van szó. Manapság már nem divat a becsületes küzdelem, a "párbaj". A csoportos támadás a menő, ahol 3-5-en szétvernek egy sokkal gyengébbet, akik lehet nyugdíjas, kisiskolás, nő, valaki aki részeg és ezért nem tud védekezni, vagy egy gyengébb fizikumú egyedül lévő akárki.

  VálaszTörlés
 2. Én egy másfajta kategorizálást használok:

  1.) Territoriális erőszak: Önmagáért beszél. Az ember azért válik áldozattá, mert a támadók területére tévedt, akik azt védeni próbálják, mert ez a szemükben tulajdonképpeni támadásnak minősül. Az áldozat itt egy olyan személy, aki az erőszaktevők területére tévedt. Itt nem az erőszak a cél, az egy eszköz arra, hogy az illetőt távozásra bírják.

  2.) Interperszonális erőszak: Az illető konkrétan TÉGED akar megtámadni. A személyeddel van baja, nemcsak egy bizonyos csoport vagy halmaz tagja vagy, esetleg az alkalom szülte áldozat, hanem TE vagy a cél. Ez szerintem toronymagasan a legveszélyesebb fajtája az erőszaknak. Itt értelemszerűen az áldozat az a személy, aki valamilyen cselekedetével, személyiségjegyével vagy bármivel kivívta magára az elkövető haragját. Az erőszak itt lehet cél,(megtorlás jelleggel történő viktimizáció) illetve eszköz is.

  3.) Professzionális erőszak: Az illető valamilyen cél elérése érdekében alkalmaz erőszakot. Ez lehet pl. pénz, valamilyen tárgy, vagy bármi aminek a megszerzésének az illető az útjában áll. Ide sorolom a piti rablótól kezdve a gépeltérítő terroristán keresztül a rasszista sorozatgyilkosokat. Az áldozat itt a bűnöző elérendő célja előtt áll, és emiatt kell elszenvednie az erőszakot. De itt az erőszak maga sosem cél, csak eszköz.

  4.) Predatoriális erőszak: Ők a ragadózók. Valamilyen belső inger, késztetés hatására követnek el erőszakot. Ez lehet egy átlagos balhés ökör, aki a saját önbecsülését akarja az általa elkövetett erőszakra feltenni, de lehet egy szadista sorozatgyilkos is. Ők támadhatnak bárkire, az illető lehet alkalom szülte áldozat is, ugyanakkor előfordulhat, hogy valamilyen halmaz tagja, amit kipécézett magának az illető. (Ezalatt értek bármilyen halmazt. Lehet az pl. néger, cigány, fekete hajú, nő akármi.) Az erőszak itt lehet eszköz valaminek az eléréséhez, vagy maga a cél is.

  Mit gondoltok erről a kategorizálásról?

  Fromthedeep

  VálaszTörlés
 3. Fromthedeep,

  A tiéd se rossz megközelítés.

  Szerintem a legrosszabb az az, mikor valaki lesből, hátulról, minden előjel nélkül támad, és az, mikor többen, csoportosan támadnak meg valakit, brahiból.

  VálaszTörlés