2013. 10. 08.

Közbiztonsági áttekintés

Az origo.hu összegyűjtött pár közbiztonsági szempontból veszélyes budapesti helyet, fotókat is készítettek hozzá. A szöveget szokás szerint bemásolom ide, de az eredeti cikket a képekkel együtt ezen az oldalon tudjátok megtekinteni.

"Be ne tedd a lábad sötétben az Óceánárokba és a Béke térre!

ALBERT ÁKOS2013. 10. 07. 08:16

Soroksáron egy ártalmatlannak tűnő helyen öltek meg egy kocogó nőt. Budapesten a nagy közlekedési csomópontokon kívül pont ilyen ártalmatlannak tűnő helyek a legveszélyesebbek. Hol történik a legtöbb gyilkosság és verekedés? Végigjártuk Budapest legrázósabb helyeit.
Brutális gyilkosság történt szeptember végén Soroksáron. A rendőrség hivatalosan egyelőre csak annyit közölt, hogy egy 36 éves nő holttestét találták meg Szigetdűlő területén, a gyilkos elfogására 14 fős nyomozócsoport alakult. A Blikk meg nem erősített információi szerint a nőt kocogás közben kapták el hátulról és megfojtották. A támadás egy elhagyatott, zöldes területen történt, ahol mások is szoktak kocogni, az áldozat pedig naponta futott arra.

A gyilkosság helyszíne, a soroksári Szigetdűlő Budapest kevésbé veszélyes környékei közé tartozik. A rendőrség bűnügyi térképe szerint erőszakos bűncselekmény alig történt erre az elmúlt egy évben, ott, ahol a nőt megtámadták, például egy sem történt korábban. A rendőrségi adatok alapján megnéztük, hol kell óvatosnak lenni Budapesten, melyek azok a terek, utcák, kisebb városrészek, ahol gyakran történnek erőszakos bűncselekmények.

A Blahán jó lesz vigyázni
A rendőrség bűnügyi térképe egy évre visszamenőleg tárol adatokat arról, hogy hol milyen bűncselekmény történt. Minket elsősorban a személy elleni erőszak érdekelt, ide tartoznak a gyilkosságok, erőszakos támadások (a rendőrségi térkép sajnos nem konkretizálja az egyes eseteket, így azt képtelenség eldönteni, hogy egy adott eset a térképen gyilkosságot vagy például testi sértést takar).

Kisebb tereket, utcákat kerestünk, ahol egymáshoz közel több bűncselekmény is történt. A legtöbb ilyen helyszín nem okoz meglepetést: a legfertőzöttebb helyek a belvárosban található forgalmas terek: a Blaha Lujza tér, ahol tizenkét bűncselekmény is történt az elmúlt évben, vagy a Móricz Zsigmond körtér, ahol tizennégy. A VIII. kerület körúton kívüli része nem meglepő módon szintén a fertőzöttebb területekhez tartozik, a Kálvária téren, a Teleki László téren vagy Népszínház utcában is sok a bűncselekmény.

A Belvároson kívül hol itt, hol ott bukkan fel egy-egy bűncselekmény a térképen. Itt kevesebbszer fordulnak elő egy-egy helyszínre koncentrálódó bűncselekmények, de azért itt is találtunk gócpontokat, néhol egész meglepő helyeken.

XV. kerület, Páskomliget út/Zsókavár utca
A város szélén, a 7-es busz pesti végállomásától pár utcára található lakótelep első ránézésre teljesen megújult. A közepén ugyan gigantikus, a szocialista időket idéző toronyház mered az ég felé, körülötte azonban egyre több a felújított, átfestett és újraszigetelt panelház, némelyiken most is dolgoznak. A házak között lévő parkot felújították, éppen most alakítják ki mellette az őrzött parkolót. Utóbbira valószínűleg szükség is lesz, a környéken ugyanis rengeteg bűncselekményt követnek el.

A Zsókavár utcában az elmúlt egy évben tizenegy erőszakos bűncselekmény történt, a környező utcákban még több. Maga az út a lakótelepet kettészelő Nyírpalota utcától vezet egészen a város széléig, ahol egy kisebb bozótos választja el a telepet a mezőtől. Kutyát sétáltató nyugdíjasokat éppúgy látni, mint kapubejáróban álló, rosszarcú alakokat, vagy munkásokat, akik a házfelújításokon dolgoznak.

A Nyírpalota utca másik oldalán húzódó Páskomliget úton még több, tizenkét erőszakos bűncselekmény történt, bár a környéken szétnézve ezt nem is gondolnánk. A panellakások mellett Audikat is látni a parkolóban, nyüzsög az utca, egy anyuka éppen akkor sétál be a gyerekével a közeli piarca, ahol egyébként már 220 forintért is lehet lángost kapni.

IV. kerület, Károlyi István utca/Bercsényi utca
Az újpesti metróvégállomás környéke kifejezetten rosszul néz ki a bűnügyi térkép szerint, holott itt található a gyönyörű városháza, és egy szépen felújított, szökőkutas park is. A Szent István térről induló Károlyi István utcában és a környékén azonban kilenc bűncselekmény történt, és pár utcával arrébb is lehet gócpontokat találni, főleg a Bercsényi utcában.


Aki tájjellegű borokat akar fogyasztani, az ide térjen be
A környék amúgy teljesen ellentmondásos képet mutat: utcasarkonként váltogatják egymást az új építésű emeletes házak és a lerobbant régi épületek, sőt még egy utca két oldala is teljesen ellentétesen néz ki. "Szünnap nincs" - hirdeti egy kocsma oldalán kifüggesztett felirat a Károlyi István utca lepukkant részén, de a további feliratokból az is kiderül, hogy aki tájjellegű borokat akar fogyasztani, az jó helyen jár. A hangulat délután is jó, a kiskocsmából kiabálás szűrődik ki, amelyet egy, az utcán sétáló nő egyszerűen csak azzal kommentál: alkoholisták.

IV. kerület, Óceánárok
Az Óceánárok út melletti lakótelepről nehéz elképzelni, hogy veszélyes, pedig az elmúlt egy évben kilenc bűncselekmény történt erre. Rendezetten nyírt sövények, gyönyörű köztéri kőkert, sehol egy gyanús alak. Igaz, az egyik kapualjban "Lopunk" feliratú graffiti virít. Ez a lakótelep is egy nagyobb zöldterület mellett fekszik, egy vízmosás tőszomszédságában. Susnyás viszont sehol, az egész vízmosást nemrég újíthatták fel: fákat ültettek, és lekövezték az utat. Kocogók és kutyát sétáltatók is használják.


III. kerület, Szindbád utca
Az óbudai Békásmegyeren közel sem követnek el annyi bűncselekményt, mint a pesti oldalon, Budán azonban a belvárost leszámítva így is ez a legfertőzöttebb városrész. Mi a Szindbád utcát néztük meg, az ide tartozó lakótelep egy HÉV-megálló mellett magasodik, és ez az egyetlen olyan tulajdonsága, amely valamelyest megkülönbözteti egy átlagos budapesti lakóteleptől.


A házak közötti sportpályán kosárra dobál egy kamasz, dohányzó férfi áll a Söröző-borozó nevű pincekocsma előtt. Néha elhúz egy kocsi, vagy elsétál egy gyalogos. Egyedül a sokemeletes ház tövében lévő kidobott ülőgarnitúra nem illik az összképbe, de a mellette fekvő matrac arról az árulkodik, hogy valakinek azért jól jöhet, hogy ott van. Itt hat erőszakos bűncselekményt követtek el az elmúlt évben.

XXII. kerület, Városház tér
Budafokon a legtöbb erőszakos bűncselekményt a városházától pár méterre követik el. A közvetlenül mellette futó utcákban nyolc is történt az elmúlt évben. Pedig kifejezetten szép helyről van szó: rendezett tér, kertes házak és egy hangulatos kis piac, ahol még a műanyag pohárban adott cappuccino is finom. Mégiscsak egy utcát kell arrébb gyalogolni, hogy egy szeméttel teledobált földutat találjunk közvetlenül egy nagy zajvédő fal mellett. A fal túloldalán vonatsín és hangos főút húzódik. Az emberek ezen a földúton keresztül sétálnak a piactól az autóparkolóig, nagy szatyrokat cipelve. A legtöbben ottjártunkkor is vásárlók voltak, kivéve három férfit, akik a földút mellett cigiztek és söröztek, hangosan röhögve.

XIX. kerület, Lehel utca
A Kőbánya-Kispest metróvégállomástól pár perces sétára fekszik a Lehel utca. Egy kispesti lakótelepet választ el egy kertes házas résztől. A környéken látszólag minden rendben van, a lakótelepi parkoló bejáratánál lévő figyelmeztető tábla arról árulkodik, hogy az ott lakók legnagyobb problémája az, hogy a közeli KÖKI Terminál vásárlói általában a telepen szoktak parkolni az autójukkal. De ha az ember kicsit jobban megnézi a telep szélén álló panelházat, észreveszi, hogy házilag összebarkácsolt térfigyelő kamerák vannak rajta.

Második ránézésre már azt is ki lehet szúrni, hogy minden kapualjban olyan feliratok olvashatóak, mint "Polgárőrség által védett" vagy "Kamerával őrzött" terület. Az utca túloldalán lévő kertes házak között is van olyan, amelyen az alapból magas betonkerítést még megtoldották egy mozgásérzékelős szögesdróttal is. A környéken az elmúlt évben hét erőszakos bűncselekmény történt, pár száz méterrel arrébb pedig még tizenkettő.

XVII. kerület, Pesti út
A délpesti régióban rengeteg bűncselekményt jelez a rendőrségi térkép, ezek többsége azonban elszórva található, utcáról utcára változik a számuk. A XVII. kerületi Pesti út egyik útszakaszán azonban több erőszakos bűncselekményt is elkövettek. Ötöt egy tízemeletes lakóház tövében, plusz még hármat a közvetlen szomszédságban.

A lakóházat amúgy semmi sem különbözteti meg a mellette lévőktől, és a környéken élők sem aggódnak a közbiztonság miatt. Egy lakó ismeretlenül is azonnal betessékelt minket a lakásába, egy bevásárlásból hazatérő idős nő pedig annyira el volt gondolkodva, hogy a liftben felejtette a retiküljét. Mondjuk azért igen hálás volt, hogy erre felhívtuk a figyelmét. A környék is rendezettnek tűnt, a lakóház mellett egy kínai áruházat és egy takaros kis templomot is találni.

XVIII. kerület, Béke tér
Számomra a pestszentlőrinci Béke tér jelenti az egyik legnagyobb talányt. Ez a takaros kis tér ugyanis a XVIII. kerület egyik legjobb környékén található, két iskola is van a közvetlen közelében, de posta, közért, és még egy remek fagyizó is található a téren. Itt a végállomása az ötvenes villamosnak, pár száz méterre áll a kerületi egészségház, a környékbeliek pedig gyakran rendelnek ételt a közeli pizzázóból.

Az elmúlt egy évben mégis történt öt erőszakos bűncselekmény a téren. A kerületben ennél csak a Havanna lakótelepen fordultak elő nagyobb számban bűncselekmények, ilyen közel egymáshoz."


Vigyázzatok magatokra!

6 megjegyzés:

 1. Kedves Sztyopa.
  Egy paksi srác vagyok. Bár Pakson nem igen találkozni őnvédelmi helyzettel én mégis járok Kyokushin karate edzésekre. A hozzásolás idején a zőld ővet viselem. A kűzdés nem erőségem (Értsd hogy nem vagyok valami technikás) de mindig maradok edzés végén kűzdeni is. Szeretném ha irnál egy bejedzést, olyat amiben kizárolag a Kyokushin karate stilust, elemzed ki őnvédelmi szempontból. Előre is kőszőnőm.

  VálaszTörlés
 2. Megtámadtak egy nőt Budaörsön
  http://tv2.hu/musoraink/tenyek/136235_ravetette_magat_a_setalo_nore.html

  VálaszTörlés
 3. A főváros legveszélyesebb helyei
  http://www.rtl2.hu/musorok/forronyomon/videok/223105

  VálaszTörlés
 4. Fényes nappal rabolt a Vérmezőnél (I. kerület)
  http://1.kerulet.ittlakunk.hu/bunesetek/131010/fenyes-nappal-rabolt-vermezonel

  A szokásos kérdéssel lopták el a mobilt (II. kerület)
  http://2.kerulet.ittlakunk.hu/bunesetek/131010/szokasos-kerdessel-loptak-el-mobilt

  Nyakláncletépők IX. kerület
  http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/nyaklancletepo-orizetben-1

  3-an 1 ellen (XIV. kerület)
  http://14.kerulet.ittlakunk.hu/bunesetek/131015/harom-az-egy-ellen-durva-tamadas-keruletben

  VálaszTörlés
 5. Gyanúsított lett a lány, miután megtámadták
  http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2013/10/21/gyanusitott-lett-a-lany-miutan-megtamadtak

  VálaszTörlés
 6. Bevittek egy párt, pedig őket támadták meg
  http://8.kerulet.ittlakunk.hu/bunesetek/131023/bevittek-egy-part-pedig-oket-tamadtak-meg

  VálaszTörlés