2015. 12. 04.

Késes önvédelem a valóságban 2.

Arról már írtam korábban, hogy a kés nem jó önvédelmi eszköz, különböző okok miatt; sajnos az egyikre az élet hozott is egy brutális példát. Amit a mai bejegyzésben fogok nektek bemutatni. 


"Ötvenhét szúrást kapott a Bosnyák téren megölt férfi

2015.12.03. 09:57

Áldozatától elvett késsel gyilkolt egy férfi márciusban a Bosnyák téren, a Fővárosi Főügyészség szerint. Nagyon részeg volt, de ezért csak súlyosabb büntetést kaphat.
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják azt a 31 éves férfit, aki a Fővárosi Ügyészség szerint még március 14-én több tucatnyi késszúrással végzett áldozatával a Bosnyák téren.

Hazamehetett volna
A vádirat alapján a férfi hajnalig ivott barátaival, és súlyosan részegnek számított. Egy ismerőse autóval hazavitte volna a kocsmázás után, ő azonban a téren kiszállt a kocsiból.

Itt beszélgetni, majd veszekedni kezdett a buszmegállóban ülő sértettel, aki a vita hevében elővette tíz centis pengehosszúságú pillangókését.

A kés megvadította
A fegyver látványa csak rontott a helyzeten: a két férfi dulakodni kezdett, majd a 31 éves vádlott a buszmegálló üvegfalának lökte áldozatát, és a tőle elvett késsel több tucatszor szíven, tüdőn döfte.

A sértett 57 szúrt sebet kapott a brutális, egész felsőtestet szétroncsoló támadás közben, és a helyszínen elvérzett.

Gyilkos mámor
A vádlott masszív részegségét a súlyosító körülménynek tekinti a Fővárosi Főügyészség, hiszen a férfi saját akaratából ivott hajnalig. A különös kegyetlenség kategóriáját pedig azért is alkalmazzák, mert az áldozat valószínűleg kivérzése pillanatáig öntudatánál volt.

Ez nem önvédelem
Közleményük szerint a gyilkosságért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.
"Nem tudjuk, pontosan mi történt vita közben, de onnantól, hogy a kés a vádlotthoz került, használata már nem tekinthető jogos önvédelemnek" - mondta az Origónak Gasz Péter ügyész."


A késes önvédelemnek van egy hátránya: a fegyvertelen ember megijedhet (vagy éppen feldühödhet) a kés láttán és ezért mindent megtesz azért, hogy az eszköz ne legyen veszélyes rá nézve. Vagyis sokkal hatékonyabban, agresszívabban fog fellépni, mintha pusztakézzel próbálnánk védekezni. Eléri az úgymond "mindent vagy semmit" állapotot, ami a késes védekezőre nézve nem szerencsés, mert nagyobb ellenállással kell megküzdenie, mint eredetileg. 

Kést (és bármilyen más eszközt) akkor szabad csak hordani (önvédelemre), ha biztosak vagyunk a használatában. Ha csak azért van nálunk, mert megvettük, de nem tudjuk megfelelően alkalmazni, akkor az többet árthat nekünk, mint amennyire a segítségünkre van. 
Természetesen vannak olyan esetek, amikor az ember rá van arra kényszerítve, hogy egy általa nem ismert tárgyat használjon az élete megvédésére, de itt most nem erről van szó. Ha valaki rendszeresen fegyvernek használható tárgyat hord magánál, akkor annak jól kell tudnia használni! A megveszem, kicsit villogok vele a tükör előtt (mint DeNiro a Taxisofőrben) az kevés és veszélyes. 

Ha már úgy döntöttünk, hogy valamilyen eszközzel akarjuk magunkat megvédeni és már nagyon jól, gyakorlottan tudjuk használni, azt akkor vegyük elő, amikor használni kell és ha már elővettük, akkor ne habozzunk, ne fenyegetőzzünk vele, hanem használjuk. Ne adjunk esélyt arra, hogy a másik felkészüljön a védekezésre, hanem azonnal használjuk a fegyverünket. Ha egyszer már döntésre jutottunk, akkor késedelem nélkül cselekedjünk! A habozásod nem neked fog kedvezni. 

Még egyszer hangsúlyoznám, a kés nem jó önvédelmi eszköz! Használata során túl könnyen sérülhetnek, halhatnak meg emberek. 


Vigyázzatok magatokra! 

1 megjegyzés:

  1. SZERBUSZ ! Én mindig hordok magamnál kést. Több mint a semmi. És magabisztossá tesz. Írta-Túlélő

    VálaszTörlés