2019. 02. 25.

Részlet a könyvből - Gázspray vs. gázpisztoly

Ízelítőül néhány fejezetet közzé teszek a könyvemből, ebben a bejegyzésben a gázspray és a gázfegyver összehasonlításáról olvashattok.

Gázspray vs. gázpisztoly

A gázfegyver és a gázspray összehasonlítása nem olyan ördögtől való, mint azt páran gondolják, hiszen a gyakorlatilag ugyanazt a hatóanyagot juttatják el a támadóhoz, csak más-más formában. Melyiket érdemes választani? Erre nem lehet egyértelmű választ adni, az alábbi összehasonlítás alapján ki-ki döntse el, hogy számára melyik a nyomatékosabb tényező, és az alapján döntsön:

A gázfegyverek hatótávolsága nagyobb, mint a gázspray-ké, mert amíg az elsőnél az elégő lőpor hajtóereje juttatja el a hatóanyagot a célhoz, addig az utóbbi esetében hajtógáz. A gázfegyver esetében a hatótávolság nem csökken hideg időben, míg a spray esetében a hajtógáz veszít a hatékonyságából.

A gázfegyverből leadott lövések a hatóanyagot némileg nagyobb felhőben adják le főleg, ha egymás után több lövést is leadnak, míg a gázspray esetében egyenes irányú fújásnál nem keletkezik akkora felhő (a jet fejes spray esetén egy vékony sugárról beszélünk). Az előzőekből következik, hogy ha a gázfegyverből egyszerre több lövést is leadsz, akkor nem kell olyan pontosan célozni, mint ha gázspray-vel védekeznél.

Egyesek szerint a pisztolyformával könnyebben lehet célozni, mint a marokra fogott spray-vel, azonban én ezt nem tapasztaltam, szerintem nincs jelentős különbség a kettő célzás között.

A gázfegyver a megjelenése félelmet kelthet, mert hasonlít egy igazi lőfegyverre. Ettől függetlenül ne használd fenyegetésre, ha már elővetted, akkor használd.
A gázfegyvernek és a gázspray-nek általában hasonló a hatóanyaga, azonban egy gáztöltény nagyjából annyi hatóanyagot tartalmaz, mint egy gázspray (kiszereléstől függően). Ha már kilőtted az összes töltényt, akkor a fegyverrel még mindig lehet ütni, amíg az üres gázspray doboz nem növeli az ütés hatékonyságát.

A gázfegyver karbantartást igényel, elsütés után tisztítani kell, ha gumigolyóval van töltve (muzeális), akkor időnként újra kell tölteni, hogy a kenőanyag ne szilárduljon meg a dobban. A gázspray esetében csak arra kell figyelni, hogy a szavatossági idő lejárta után már ne használjuk.

A viselés a gázspray esetében könnyebb, egyszerűbb, mivel súlya és mérete kisebb, és formája egyszerűbb. A gázfegyver nagyobb, nehezebb, és több kiálló sarka van, mint egy spray-s palacknak. A gázfegyvereket mindig rejtve kell viselni, ez megnehezíti a hordásukat és az elővételüket.

Ár szempontjából a gázspray sokkal előnyösebb, mint a gázpisztoly. Az utóbbi esetében nemcsak a fegyvert kell megvásárolni, de számítani kell az okmányok kiváltásának költségével, a töltények és a karbantartási kellékek árával is.

A gázfegyverek nem fegyveracélból készülnek, ezért nem is bírnak annyit, mint az igazi lőfegyverek. Ha leejted a gázspray-t, annak vagy nem történik semmi baja, vagy meglazul a szelep, és elkezdi engedni a hatóanyagot, míg a spiáter vagy alumínium öntvényből készült fegyver deformálódhat vagy törhet.
Ha valamiért elhagyod a gázspray-t, akkor azt könnyen, gyorsan, olcsón tudod pótolni, míg a gázfegyver esetében ez jóval több időbe és pénzbe kerül.



Ha szeretnéd az egész könyvet elolvasni, akkor innen tudsz rendelni: https://undergroundbolt.hu/ujdonsagaink/ne-legyel-aldozat

Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése