2009. 06. 16.

Határ út, Kőbánya-Kispest

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Határ út és Kőbánya-Kispest

Sajnos ezekről a helyekről is csak felületes információt tudok adni, mert nem járok erre nap, mint nap. Ezért kérek mindenkit, hogy ha érdemi információval rendelkezik az említett területekről, írja meg nekünk a hovane@citromail.hu e-mail címre!

A fenti metromegállók is hasonló elővigyázatosságot követelnek, mint pl. a Nyugati, vagy akár a Nagyvárad tér.
Kőbánya és Kispest hírhedt területei Budapestnek. Mindkettő régi munkásnegyed. A ’70–es ’80-as években az állam megpróbálta felszámolni a ’60-as évekre annyira jellemző nyomornegyedhez hasonló körülményeket, ekkor épültek a lakótelepek, amikben nagyon sok „veszélyes elem” lakik. Ez a két környék elég régóta veszélyes hely, minden esetben figyeljünk a környezetünkre, ha erre van dolgunk, és ne lankadjon a figyelmünk!

A Határ út egy közlekedési csomópont: a 50-es (vagy 52-es) villamos végállomása, valamint innen indulnak buszok Erzsébetre, Csepelre, Soroksárra stb. Ebből kifolyólag elég sok „veszélyes elem” verődik össze a környéken. Az EuroPark is sok „gyanús elemet” vonz. Mivel sokan fordulnak meg az aluljáróban, és a felszínen egyaránt, ezért itt nagyon sok a „veszélyes elem”. Az aluljáróban (a metroszint felett) megtalálható a csövestől kezdve, a csencselő-seftes, a lehúzós-kipakoltatós, a kötekedő-verekedő „elemig” mindegyik fajta. Napközben inkább a csövesekre, a zsebesekre, és az (illegális) árusokra kell figyelni, míg este „jönnek elő” a húzósabb arcok. Ezek, mint általában az „elemek”, nagyobb csoportba-bandába verődve járják a környéket. Próbáljuk őket elkerülni, mert a környezetünkbe nincsen rendőr, vagy biztonságos menedék.
Télen sokszor melegednek az aluljáróban azok az „elemek”, akiktől tartanunk kell, míg nyáron inkább a felszínen tartózkodnak. Ha lehet, itt se beszéljünk meg találkozót, se az aluljáróban, se a felszínen. Lehetőség szerint minél kevesebb időt töltsünk az aluljáróban, mert az elég nagy területű, sok a fel-és lejárat, ezért soha nem lehet tudni, hogy melyik oldalról érkezik egy olyan csoportosulás, akik ki akarnak minket pakoltatni.
Az aluljáróból felvezető lépcsők tetején (az utca szintjén) gyakran verődnek össze a „veszélyes elemek”. Érdemes fülelni, hogy ne érjen minket „meglepetés”.

A Kőbánya-Kispest metroállomás átépítés alatt van, ezért nehéz róla jó jellemzés írni. Egy biztos: ez sem nyugis környék. A felüljáróban (amit sokan hívnak aluljárónak a hely jellege miatt) „veszélyes elemekkel" találkozhatunk (az átépítés miatt, már nincsenek annyian, de azért figyeljünk oda!): csövesek, zsebesek, seftelők, lehúzós-kötekedős egyének. Atrocitás érhet minket, mindenképpen készüljünk fel előre: az értékeket ellenőrizzük és jól tegyük el, az önvédelmi eszközünket pedig készítsük elő. Este, amikor kihaltabb az aluljáró, nagyon figyelmesen járjunk el, itt is minden oldalról veszélynek vagyunk kitéve.
Az a baj, hogy környéken nincsen menedék, nincsen hova futni. Bármelyik irányba indulunk, rövid úton vagy egy nagyobb forgalmú út kerül elénk, vagy az aluljáró (ami szintén nem biztonságos). Ajánlatos itt is fülelni, és figyelni a környezetre, az MP3 lejátszót eltenni, a telefont elsüllyeszteni, és nem feltűnően viselkedni (igyekezzünk nem magunkra vonni a figyelmet).
A felüljáró melletti bokros-ligetes terület is kerülendő!

Mind a két helyről indulnak olyan buszok, amik a gázosabb területekre visznek, ilyenkor is tartsuk be Vojilsav intelmeit ( http://onvedelem.blog.hu/2008/10/25/tomegkozlekedes_10 )! Kerüljük el, hogy a busz hamis biztonságérzetet adjon. Ha bármi történik velünk a járművön, senki nem fog a segítségünkre sietni, a buszsofőr pláne nem! Utazás közben ajánlott szemmel tartani a környezetünket, és figyelni, hogy a következő megállóban milyen felszálló utasok lesznek. Ha úgy ítéljük meg a helyzetet, szálljunk le, és menjünk a következő busszal (az ember inkább várjon negyedórát a zuhogó esőben, mint 8 napot a kórházban…). Ajánlott az utazás teljes ideje alatt az önvédelmi eszközünket készenlétben tartani.
Nagyon figyeljünk oda társaságokra, csoportokra, bandákra. Bármelyik pillanatban elindulhatnak felénk! Ha megfelelő távolságban vagyunk tőlük, akkor figyeljük meg a mozdulatukat, járásukat, tartásukat, mert ezekből sok mindent ki lehet olvasni, és (talán) még időben ki lehet őket kerülni. Erről Mongoose blogján lehet bővebben olvasni ( http://personalprotection.blog.hu/2009/04/21/a_fenyegetes_kiertekelese
http://personalprotection.blog.hu/2009/05/09/a_fenyegetes_kiertekelese_2_a_tamadas_elojelei )
Itt se feledkezzünk meg a menekülési- illetve az alternatív útvonal(ak)ról!
Ha lehet sötétedés után ne legyünk a környéken.

A statisztikák kimutatása szerint Kőbánya benne van a legrosszabb közbiztonságú területek top 3-ban.


Pár cikk:
http://www.lanchidradio.hu/k%C3%A9sel%C3%A9s_k%C5%91b%C3%A1ny%C3%A1n_%E2%80%93_12_%C3%A9ves_volt_az_egyik_elk%C3%B6vet%C5%91_20090208

Késelés Kőbányán – 12 éves volt az egyik elkövető

Lánchíd Rádió, v, 2009-02-08 14:30

Megkéseltek egy férfit szombat este Budapesten, egy X. kerületi lakásban. A támadással egy 12 és egy 18 éves fiút gyanúsít a rendőrség - közölte Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A 31 éves dorogi férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a mentők, miután szombat este - feltehetően - két fiatal egy szóváltást követően leszúrta.
A késelés fél 9 körül történt Kőbányán, a Székfűvirág utcában. A rendőrség egy 12 és egy 18 éves budapesti fiatalt gyanúsít. Mindkettőjüket elfogták - a késelés után két órával, a X. kerületben.Az ügyben életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárást.
(FH)

Vagy:

http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/58316/1

Késelés a Kőbánya-Kispesti MÁV állomáson
Négyen megsebesültek, amikor késsel egymásnak esett két román társaság a Kőbánya-Kispesti MÁV állomáson vasárnap reggel.2003.09.28 13:53, Forrás: WP

Korábban mindannyian egy közeli kocsmában voltak, ahol összeszólalkoztak, majd összeverekedtek. Közben néhány kés is előkerült, melynek következtében ketten súlyos, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A rendőrök elfogták az elkövetőket.


Vagy:


http://www.magyarnemzet.hu/portal/617153

Brutális verés Kispesten – Romák voltak a támadók?
2009. február 19. 14:56
MNO
Szombaton este két huszonéves fiatalt vertek meg brutálisan pár száz méterre az otthonuktól Kispesten. Állításuk szerint a támadók roma származásúak voltak. Édesapjuk azonnal feljelentést tett, a BRFK nem nyilatkozott az ügyben.
A fiúk az Árpád utcai megállónál szálltak le az 50-es villamosról, és ott három roma származású fiatal kötött beléjük – mondta el a Hír Televíziónak a megtámadott fiúk apja. A két huszonéves fiatal szótlanul ment volna tovább, a támadók azonban utánuk futottak, és pár száz méterre, a saját lépcsőházuk előtt megverték őket. Mindketten eszméletüket vesztették, orr- és arccsonttörést szenvedtek, és azóta is kórházban vannak. A fiatal fiúk nem ismerték a támadókat. „Feltehetőleg meg akartak minket ölni, mert se pénzt, se mobiltelefont nem vettek el tőlünk. Minden értéktárgyunk megvolt, viszont ahogy a földre kerültünk, még utána is ütöttek és rugdostak” – nyilatkozta a televíziónak Gergely, az egyik brutálisan megvert fiatal. „Előfordult már, hogy romákkal összetűzésbe keveredtünk, de szerintem mással is ugyanúgy elfordulhat ez, mint velünk” – folytatta Gergely. A brutálisan megvert fiúk édesapja azonnal feljelentést tett a támadók ellen, a Budapesti Rendőr-főkapitányág azonban négy nappal az eset után sem tájékoztatta a televíziót a történtekről, amit a térfigyelő kamerák is rögzíthettek.

Hír TV-s video: http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=7572



Vigyázzatok magatokra!

Frissítés:

Egy kedves olvasónk (aki maga is egy blogot szerkeszt) küldött egy elemzést a Határ útról. Az eredeti bejegyzést itt olvashatjátok.

http://urbanikum.blog.hu/2010/03/25/kispest_hatar_ut

"Kispest, Határ út – Dél-pestiként, kényszerből, sokadmagammal gyakran járok erre, és kifejezetten gyűlölöm a helyet, gondolom nem vagyok vele egyedül. Amióta az eszem tudom, rossz környéknek számít, és nem csak este mondható veszélyesnek. Nem vagyok cukorból, burokban sem nőttem fel, de ugyan mit tudok tenni csapatban mászkáló retkek ellen, ha épp egyedül vagyok?


A 2000-res évek elején még vicces volt, amikor Zsolti művészúr, a daloló csöves szórakoztatta az embereket, akik egy-egy dalért néha cigarettával kínálták meg. Azóta mindennapos macskaegér játék színtere a hely, a kétes eredetű paprikát áruló cigányok és a rendőrség végeláthatatlan, komikus adok-kapok játéka megy végbe. A cigányok árulnak, a rendőrök megjönnek, igazoltatják őket, a cigányok cirkuszolnak, összepakolják az árut, elmennek, majd visszajönnek. Közben a nem büntethető életkorú családtagok a munkából hazaigyekvők táskáját bámulják, védtelenebbeket meg is környékeznek különböző kamu indokokkal. Egyszer késsel fenyegettek meg egy közterület-fenntartót délután 3 körüli időpontban, aki szólni mert az engedély nélküli árusításért. A kb. 2 éve itt lakó kutyás, alkoholista hajléktalan nő tulajdonképpen nem sokat árt, de városkép szempontból igen zavaró. Amikor pedig az aluljáróban, szintetizátorról zenél egy szegény házaspár – szigorúan életkedv-elvevő, szutyok dalokat -, esik a havas eső, és mindenhol rosszarcúak vannak, az minden, csak nem bizalomgerjesztő. Képzeld el, ha metróval jöttök át – először – hozzád Dél-pestre egy máshol lakó ismerősöddel, milyenek lehetnek az illető első benyomásai, ha még nem látta a helyet, vagy nincs hozzászokva.. Elképesztő szégyen, undorító lepratelep. Adjál húsz forintot, mit nézel, van-e cigid, stb. A BKV-s biztonsági őrök pedig betéve tudják, hogy a vonalon túl az aluljáró a főváros területe, tehát ha fényes nappal feldarabolnak ott valakit, az sem az ő hatáskörük, jó magyarosan. A felszínen a narancssárga bódék borzalmasan prolik, az Europark is tele van rosszarcúakkal. Nagyon örülnék, ha fel lehetne számolni ezt a leprát, mert így az ember csak siet, túl akar lenni a Határ út jelenségen, útja során. Annak idején azért szoktunk át a taxira metróról, mert a Határ út iszonyat késő este. Van, hogy 20-25 fős csoportokban állnak bandák, stírölik az embereket, struccoznak, kötözködnek. A BKV-torony alatti kocsmáról nem is beszélve – ZS kategóriás talponálló, legalja kategória. És bassza meg, hiába lakom viszonylag jó környéken, ha a Határ úton keresztül kell bemennem a belvárosba, anélkül kap el a hányinger, hogy sznob lennék. A sötétkék, koszos, lehangoló metróaluljáróról pedig korábban már szóltam.


Az lenne a legjobb – pénz, pénz, pénz -, ha elbontanák a narancs bódékat, több növényt ültetnének, mindent bekameráznának, az aluljáróban állandó jelleggel tartózkodna két rendőr, világ színűre festenék a falait, és kibasznák innen az összes gyanús szaralakot, alkoholistát, kéregetőt, cigánybandát, bőrkabátos külvárosi műgengsztert."

4 megjegyzés:

  1. Érdekes. Te még Kispesten se jártál sztem. :D
    A belinkelt 3 cikkből csak 2 történt Kispesten, és abból a 2-ből is csak 1 a fent említett "veszélyes" helyeken.
    Amúgy meg ilyen cikkeket minden kerületről be lehene szúrni... :S

    VálaszTörlés
  2. De, már jártam Kispesten (a Kökin) :)
    Olvasd el figyelmesebben a bejegyzést, és akkor rájösz, hogy a post miért olyan, amilyen...
    Örömmel várom az észrevételeidet ezzel a környékkel (vagy bármelyikkel) kapcsolatban. Ha elküldöd levélben, szívesen kiteszem.
    A bejegyzések csak egy-egy megállóra, környékre vonatkoznak, nem a kerület/városrész egészére. Természetesen egy ottlakó jobban ismeri a saját környékét, mint egy olyan, aki csak "látogatóban" volt ott. Ezért várok mindenkitől levelet, leírást az adott környékről.

    VálaszTörlés
  3. sztem még nem jártál igazán veszélyes környéken....egyszerűen paranoid vagy!

    VálaszTörlés
  4. Én inkább lennék paranoid, mint hulla! :)

    VálaszTörlés