2009. 06. 25.

Moszkva tér

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Moszkva tér és környéke

Ez is egy olyan bejegyzés, ahol nagyon sok mindent fel lehet sorolni. Ha kihagytam volna valamit, kérlek, írjátok meg a hovane@citromail.hu e-mail címre.

A Moszkva tér több főközlekedési jármű (pl.: 4-6 villamos, M2 metro, 61-es villamos stb.) találkozásánál található, ebből kifolyólag itt nagyon sok ember fordul meg, s mint ilyen helyeken általában, sok a „veszélyes elem.”.
A leggázosabb rész (szerintem) a Moszkva tér közepe (ha feljövünk a metroból, akkor egyből odajutunk). Ez a rész egy nagy terület, és nem könnyű egyben átlátni az egészet. Itt általában sok a csöves, a „seftes elemek”, a „lehúzós-kötekedős-beszólós elemek”, és a zsebesek. Egy időben sok vendégmunkás is várta a megbízásokat…
A Moszkva téren, ha feljövünk a metroból láthatunk egy kisebb komplexumot, ahol van egy hamburgeres, egy könyvesbolt és kettő között oszlopokat találunk. A komplexum előtt (az óra alatt) és oldalt, a régi villamoskanyarodó korlátjainál szoktak gyülekezni a „gyanús elemek”. Mit máshol is, itt is csoportba verődve vizslatják a tömeget.
Napközben nem annyira gázos a helyzet, mint este. Ha odafigyelünk a környezetünkre, és nem vagyunk kihívóak, akkor nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni a kellemetlen eseteket.

A villamoskanyarodó által határolt rész, ahol van a szőkút is, kerülendő, pláne sötétedés után. Ez terület nincsen rendesen kiviglágítva, és sok a bokor-sövény, ezért ideális hely egy lehúzáshoz. Sokszor láthatunk itt csöveseket (elég kiszámíthatatlanok, kezeljük őket "veszélyes elemként"; nem tudni, hogy mikor pöccennek be, mikor válnak agresszívvá), és "gyanús elemeket". Általában ott ülnek a kőszegélyen, de van hogy a szőkőkút körül lebzselnek.
Ne ott várjunk az ismerősökre, és sötétedés után ne vágjunk át ezen a részen. Ha lehet kerüljük el.

Másik fő gyülekezési illetve előfordulási helye a "veszélyes elemeknek" egy kis átjáró (ha feljövünk az metroból, jobbra fordulunk, és elindulunk a 4-6-os villamosokhoz). Általában ebben az átjáróban akkor álldogálnak „gyanús elemek”, ha esik az eső, vagy rosszidő van. Ilyenkor fokozottan figyeljünk oda, mert a szűk, és sötét helyen nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, vagy könnyebben kizsebelhetnek.

A metro épülete mellett/mögött (a bódék szomszédságában), a füves részeken (a 4-6-os villamosmegálló mögötti részeken) gyakran láthatunk hajléktalanokat, vagy részegeket heverészni. Ezt a részt, elővigyázatosságból, ajánlottabb elkerülni.
A környező buszmegállókban is sokszor láthatunk olyan csoportosulást, amik veszélyesek lehetnek ránk nézve. Ezektől ajánlatosabb elhúzódni.

A 4-6-os végállomása szintén veszélyes lehet, mert gyakran utaznak a Nyugati felé a „gyanús elemek”. Sajnos itt az az alternatíva marad, hogy megpróbálunk elhúzódni a „veszélyes társaságtól”, és felkészülünk egy esetleges bekóstolásra. Ha túlerőben vannak, ne szégyelljünk elfutni. Ha futunk, akkor a legközelebbi menedéket nyújtó hely a metroaluljáró, mert ott esetleg(!) a szekusok megvédenek. Ha mégsem védenének meg a biztonságiak, akkor legalább egy olyan helyen leszünk, ami jól ki van világítva, és készülnek felvételek is (bármilyen szar minőségű is legyen).
A 4-6-os villamos végállomásánál (érkezési oldal) és a buszmegállóknál találunk olyan telefonfülkéket, amiknek nincsen ajtajuk. Soha ne álljunk ezek közelébe, mert így könnyen sarokba szoríthatnak!

A 61-es villamos Moszkva téri megállójánál, a domboldalon, illetve a várbuszhoz vezető lépcsőkön szintén gyakran lebzselnek csövesek, és egyéb „rosszarcú” egyének. Ha ott állunk a megállóban (a Déli pályaudvar felé menő villamos megállójában) ne álljunk úgy, hogy mögöttünk legyenek! Este különösen figyeljünk rájuk, mert könnyen összeverődhetnek, és közösen léphetnek fel ellenünk.

Ha kénytelenek vagyunk átmenni az alagúton (szintén a Déli pályaudvar felé közlekedő villamosokkal egy irányban), nagyon figyeljünk a környezetünkre, mert rosszul van kivilágítva az a rész. Készítsük elő az önvédelmi eszközünket, és készüljünk fel egy esetleges támadásra.

Ha a Mamut felé menet elhaladunk egy éjjel-nappali bolt mellett. Itt is nagyon figyeljünk oda, mert este gyakran itt gyűlnek össze, és vásárolnak a „veszélyes elemek”. Ha arra kell mennünk, figyeljünk a hangokra (nem kimondottan halk társaságok ezek…) és ne csak a közvetlen közelünkre fordítsunk figyelmet.
Az előző intelmek vonatkoznak a Mamut I-II bejárata előtti területekre. Itt is gyakran gyűlnek össze a „veszélyes elemek”, „pláza rajok”.


Pár cikk:


http://www.origo.hu/itthon/20071010-a-moszkva-teren-telefonokat-rablo-gyerekeket-fogtak-el.html

Telefonrabló gyerekeket fogtak el

MTI 2007. 10. 10., 12:57

Gyerekeket és fiatalkorúakat fogott el a XII. kerületi rendőrség, akik a Moszkva tér környékén bandában rabolták ki a járókelőket. A gyerekek úgy buktak le, hogy egyikük cigarettát kért egy civil ruhás rendőrtől, aki felismerte a személyleírások alapján.
Mobiltelefonokat rabolt a Moszkva tér környékén az a fiatalkorúaból és gyerekekből álló banda, akiket a XII. kerületi rendőrség fülelt le. A gyerekek a Moszkva téren találkoztak és szeptember végén tucatnyi alkalommal, délután vagy este, naponta akár többször is raboltak a Mammut, a Városmajor park, a Millenáris, a Fény utca, a Nagyenyed utca és a Margit körút környékén.
A kis rablók módszere az volt, hogy először az időt kérdezve leszólították a sértetteket, majd fenyegető fellépésükkel értékeik átadására kényszerítették őket - mondta Fülöp Valter alezredes, a kerületi kapitányság vezetője. A nyomozás kiterjed a rabolt mobiltelefonok piacára, az orgazdákra is.
A banda október 1-jén azért bukott le, mert az egyik tagja a Városmajor parkban cigarettát kért egy civil ruhás nyomozótól, aki a sértettektől korábban kapott személyleírás alapján azonosította az elkövetőt.
Két fiatalkorú előzetes letartóztatásba került, ők akár öt év börtönt is kaphatnak. Egyikük ellen kábítószerrel visszaélés miatt is folyik eljárás. A többi rabló még gyermekkorú, nem töltötte be 14. életévét, ezért nem büntethető.


Vagy:


http://magyarsors.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1000

Budán is gyakran villan a penge

2008. január 18. péntek, 12:32 Magyar Sors Online

Sok szülő Budán is aggódva meri kí­séret nélkül iskolába engedni gyer­mekeit, mert a Moszkva tér környé­kén az utóbbi időben egyre több fia­talkorú cigány által elkövetett rablás történik.
Azzal kereste meg a Magyar Nemzetet egy aggódó budapesti, XII. kerületi édesanya: tudomása szerint ta­valy szeptember óta ötvennél is több, cigány fiatalkorúak által elkövetett rablás történt a Moszkva tér és a Városma­jor környékén. A tíz (!) év körüli fosztoga­tók taktikája mindig ugyanaz: fényes nap­pal, galerikbe tömörülve támadják meg náluk idősebb társaikat. Az anyuka el­mondta, hogy saját gyermekétől is elvették mobiltelefonját, de ezen kívül további tíz sértettjét is személyesen ismeri. Az édesanya úgy tudja, a gyermekkorú cigány rablók a közeli Esze Tamás nevelőotthon­ból szöknek ki. Az érthetően nyugtalan szülőknek a rendőrség azt mondta: a szülő nélkül felnövő gyerekekre azzal sem tud­nak hatni, hogy elviszik őket nevelőotthon­ba, hiszen már amúgy is ott élnek.
Ezzel egybecseng Fülöp Walternek, a hegyvidéki rendőrkapitányság parancsno­kának véleménye is. A rendőrtiszt ugyanis a család intézményének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az értékrend nélkül felnövő gyerekek csak az agressziót sugalló médiából és az erőszakos reklá­mokból kapnak mintát. A kapitány cáfolta az anyuka által említett ötven rablást, és azt mondta: tavaly szeptember óta 28 eset­ről kaptak bejelentést és mindegyiket fel is derítették. A bűncselekmények száma ettől függetlenül valóban lehet magasabb, mivel a Moszkva tér három kerület határán he­lyezkedik el.

(Velkei Tamás)


Vagy:


http://hvg.hu/itthon/20090330_eletveszelyes_verekedes_a_956oson.aspx

Késelés a buszon - fantomkép az egyik elkövetőről

2009. március 30. 13:40 Utolsó módosítás:2009. március 30. 14:55


Szemtanúit keresi a rendőrség annak a verekedésnek, melyben pár napja csaknem halálra sebesítettek egy fiatalembert egy éjszakai BKV-buszon - értesült a HavariaPress. A támadók egyike egy teljesen kopasz férfi volt, őt a rendőrök a fantomképe alapján is keresik.
A BKV 956-os járatán egy hete, vasárnap hajnali két óra körül keveredett szóváltásba két fiatalokból álló, négy-négy fős társaság. A szóváltás a Kelemen László utcai megálló közelében pattant ki a Hűvösvölgy felé tartó buszon, majd pillanatok alatt verekedésig fajult, melyben az egyik fiatalember életveszélyes sérüléseke szenvedett. A körülmények tisztázása érdekében a rendőrség várja mindazok jelentkezését, akik a kérdéses buszon utaztak ezen az estén, a Moszkva tér felől Hűvösvölgy irányában, és bármilyen információval rendelkeznek a történtekkel kapcsolatban. Ezen felül a személyleírása alapján keresnek egy 18-25 év közötti, 175 centiméter magas, átlagos testalkatú kopasz férfit, aki a gyanú szerint aktív részese volt a bűncselekménynek, s az eset idején sötét kabátot, illetve sötét farmernadrágot viselt. A bejelentéseket a rendőrség várja.

HavariaPress



Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése