2009. 08. 26.

Jászai Mari tér

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is. 
Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11

Jászai Mari tér

A hídon történő autóforgalmat ideiglenesen (a felújítási munkálatok miatt) megszüntették, emiatt a járműforgalom által akadályozott menekülési útvonalak részben megváltoztak! Ebből kifolyólag a leírtak eltérhetnek az aktuális állapottól. Amint visszaállítják a végleges forgalmi rendet a bejegyzés is frissülni fog.


A Jászai Mari tér nem kifejezetten egy veszélyes környék, de azért tartogat meglepetéseket. Kb. egy éve egy öregurat megszúrt egy hajléktalan, mert a bácsika nem engedte, hogy a csöves zaklassa az arra járó hölgyeket.

A Nyugati közelsége, valamint a Szigetre tartó „elemek” miatt lehet kellemetlen élményünk.
A környék színvonala pedig sokat esett az elmúlt pár évben, de még mindig nem olyan gáz a helyzet, mint mondjuk a Moszkván.

A Jászai Mari tér legfontosabb része a villamosmegálló. Itt fordul meg a legtöbb ember, ez a tér központja.

A mi szemszögünkből nézve nem szerencsés a megálló elrendezése, mert két irányból is érhet minket támadás.
Az, hogy a villamosmegálló egy járdaszigeten van, szintén nem jó, mert két oldalról az autóút határolja, ha erre menekülünk jó eséllyel üt el egy kocsi.
Ha a Nyugati felé indulunk, akkor vagy a villamos síneken kell futni, vagy pedig át kell rohanni valamelyik zebrán (van jobb és balkéz felé is), ahol szintén elgázolhatnak, ha nem zöld a lámpa.
Az egyetlen, állandóan járható menekülési útvonal az aluljáró. Sajnos ez sem olyan jó ötlet, mert az aluljáróból nehéz elmenekülni: sok a lépcső (könnyen elbotlik az ember, pláne, hogy nincs rendesen kivilágítva), fölfelé kell futni, nem tudod, hogy a következő sarkon mibe futsz bele.
A megállóhoz közel csak két lehetséges menedék van: a McDonald’s és a gyrosos (a körút északi oldalán van, a zebrától egy 10 méterre). Ha nagy a gáz, akkor ott esetleg kaphatunk segítséget, de az tuti, hogy ott legalább kihívják a mentőt.

A Jászainál lévő park szintén nem egy biztonságos hely. Az északi park résznél találjuk a szökőkutat, a padokkal, sövényekkel-bokrokkal. A lépcsőn fölfelé rohanva pofára eshetünk, a kövezet miatt szintén könnyű elesni, a bokrok-sövények takarásában könnyen áldozatok lehetünk (nem látnak meg minket), ezért ha lehet, ne erre fussunk, ha baj van. Továbbá a parkot három oldalról autóút határolja (az egyik a rakpart), ami szintén behatárolja a menekülési lehetőségeinket. A Pozsonyi út felé haladva, a zebra után nagy, beton koloncokkal két oldalról le van zárva az út, csak gyalogosok mehetnek át rajta, így a McDonald’s háztömbje mellé kerülünk. Innen már csak egy iramodásnyira van a gyorsétterem (azt azonban ne felejtsük el, hogy éjfélkor bezár!).

A parkban sokszor csöveznek a hajléktalanok a bokrok mellett / alatt, akik adott esetben veszélyt jelenthetnek ránk.

A déli részen a bokrok által szintén nagy a takarás, és itt szintén sok a csöves. Ezt a részt is három oldalról határolja autóút, ezért itt is meg van szabva a menekülési irány (a rakpart felé soha ne fussunk, mert ott biztosan elütnek, és senki nem áll meg, ha éppen agyon vernek).

A két parkot összekötő, a híd alatt áthaladó alagút természetesen tilos, és kerülendő.

Az aluljáróban sokszor isznak, alszanak csövesek. Legkedveltebb helyük a villamosmegállótól levezető lépcsővel szemben található bemélyedés, ahol régen a telefonfülkék voltak. Itt gyakran befészkelik magukat, és az arra járóktól kunyerálnak, vagy éppen beszólnak nekik. Estefelé ajánlott előkészíteni az önvédelmi eszközünket.


A Jászai Mari tér mögötti utca (Budai Nagy Antal utca), ahol a 76-os troli végállomása van, található egy nem éppen nívós kocsma. Az innen kiszállingózó részegek esetlegesen veszélyt jelenthetnek ránk.


A Hollán Ernő utcát átépítették, most két részre osztja a kialakított virágágyás, a szökőkút, a padok. Ha a Jászai Mari tér irányából érkezünk, akkor a jobb oldalon nem tudunk futni, mert egy étterem terasza útban van.


A 2-es villamos végállomásával szemben van egy nagy fehér ház (most képviselői irodaház), amit mindig egy egyenruhás őriz. Ha idemenekülünk, talán megvéd meg minket a kirendelt katona. Nehéz ide eljutni, mert előtte egy úttesten kell átrohanni.


A másik cél, amit menekülésnél ajánlatos megcélozni, az a Honvédelmi Minisztérium. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy ha a villamos megállóból indulva (a Nyugati felé) a jobbra eső zebrán átrohanunk, végig futunk az utcán (Falk Miksa utca), és ott lesz az első saroknál (a Balaton utca és a Falk Miksa utca kereszteződése). Az épület körül egy parkoló van egy ott posztoló egyenruhással, nem lehet eltéveszteni.


Figyeljünk arra is, hogy ha körúton menekülünk (a Nyugati felé), akkor a különböző éttermek és kávézók teraszai lecsökkentik a járda szélességét, emiatt kisebb a manőverezési lehetőség.


A környéken leginkább csövesek, és az arra járó lehúzós és kötözködős „elemek” jelentenek veszélyt. A hajléktalanok inkább a tér környékén, a parkokban csövelnek, míg az „elemek” a környező (kis)utcákban élnek, és tevékenykednek.

Igazából este, éjszaka érdemes magasabb készültségi szintre állítani magunkat.


Pár cikk:



http://www.hirtv.hu/belfold/kek_hirek/?article_hid=231215


Hajléktalan késelt a Jászai Mari téren


2008-08-28 14:03


Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy idős férfi, mikor egy koldus megkéselte a Jászai Mari téren, miután segítségére kelt egy, a hajléktalan által zaklatott nőnek.


Szerdán délután, néhány perccel 5 óra után történt a késelés, a XIII. kerületi Jászai Mari téren. A súlyos bűncselekmény előzménye az volt, hogy a 37 éves hajléktalan kiabálni kezdett egy nővel, aki nem adott neki pénzt. A nő segítségére sietett az a nyolcvanas éveiben járó férfi, akit aztán a koldus késével megszúrt. A megkéselt ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett; a támadót a rendőrök a helyszín közelében elfogták. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított a szurkálóval szemben eljárást, s egyben kezdeményezték előzetes letartóztatását is.HavariaPress



Vagy:



http://alleycat.hu/webform/20070116/magellan-deneb-ossztelos-szurke-fekete-karcos-bicikli#comments


(…)13:45 körül a Jászai Mari téri Mc Donalds elől elloptak egy MAGELLAN DENEB típusú öszteleszkópos kerékpárt! Az enyémet!Átvágták a láncot fényes nappal a járókelők szeme láttára és senki a kisujját sem mozdította!! (…)



Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése