2009. 08. 06.

Móricz Zsigmond körtér

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.
Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11

Móricz Zsigmond körtér

Az elején szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy a tér átépítés alatt van, ezért a leírások eltérhetnek az aktuális állapottól, helyzettől!


Móricz Zsigmond körtér Buda egyik legnagyobb csomópontja, a XI. kerület központi helye, ezért sok ember fordul meg téren, ebből kifolyólag találkozhatunk „gyanús elemekkel”.

A Móricz Zsigmond tér, és környéke egyelőre nem züllött le még annyira, mint pl. a Moszkva tér, de már több „rosszarcú elemet” látni, mint régebben. A közbiztonság itt még nem kétségbe ejtő; természetesen azért itt is előfordulnak atrocitások, verekedések, lopások, rablások, de nem olyan nagy számban, mint Pest hasonló területén/terén (pl. a Blaha Lujza téren).

A Móricz Zsigmond körtéren a „veszélyes elemek” minden fajtáját megtalálhatjuk: csöveseket, sefteseket, lehúzósakat, kötekedőseket. Hétvégén sokszor találkozni részeg, vagy más tudatmódosítóktól kábult/agresszív/kiszámíthatatlanul viselkedőkkel; nem csak egyetemistákkal, hanem „elemekkel” is.


A Villányi úton található Spar üzlet előtt, valamint a mellette lévő buszmegállóban, az újságosbódé, és az aluljáró lépcsőjénél rendszerint láthatunk csöveseket. Ezek rendszerint koldulnak, piáznak, alszanak, vagy maguk alá vizelnek. Ritkán lépnek fel agresszíven, de ha éjszaka egy kisebb csoport csövesbe botlik az ember (pláne ha az illető gyenge fizikumú, nő stb.), akkor lehetnek kellemetlen pillanatai, főleg, ha a csövesek már bebasztak, előfordul, hogy ilyenkor támadólag viselkednek.


A McDonald’s előtt gyakran beszélnek meg találkozókat a különböző szubkultúrához tartozó emberek. Ritkán alakul ki komolyabb nézeteltérés, vagy verekedés. A hely akkor igényel nagyobb figyelmet, amikor hétvégén a berúgott emberek (köztük „elemek” is) kajálnak a gyorsétteremben. Odafigyeléssel és elővigyázatossággal nagyobb eséllyel el tudjuk kerülni a balhékat.

Természetesen a fentebb leírtak a McDonalds’s melletti kajáldákra is vonatkoznak.

Az OTP bankfiók, és a patika közötti beugrókban is gyakran láthatunk csöveseket. Itt is ugyan olyan elővigyázatossággal kell közlekedni, mint a Spar üzlet előtt.


A 6-os villamos végállomásánál szintén figyeljünk oda. Itt gyakran vannak „veszélyes elemek” (Pestről jövet, vagy Pestre menet; ne feledjük el, a Boráros tér és a Mester utca csak pár villamosmegálló), könnyen előfordulhat, hogy összefutunk velük, miközben várunk a villamosra.

A végállomás könnyen átlátható, ha olyan csoportosulást látunk/hallunk, amiről úgy érezzük, hogy veszélyt jelenthetnek ránk nézve, könnyen elkerülhetjük.
Ha ezen az oldalon maradunk, és a Kosztolányi Dezső tér irányába indulunk (elhaladva az indai bolt, a Tünde kocsma, a Relay stb. előtt), akkor elsétálunk az építkezés mellett. Ez azért fontos, mert az építkezést ember magas deszkafallal kerítették el. Ez a szakasz egy rosszul átlátható, a járókelők által takart terület. Ha itt történik valami, akkor azt senki nem látja, talán meghallják. Ha erre megyünk, jobban figyeljünk oda!

A tér talán leggázabb része a középen található „Gomba”. A „Gomba” egy kör alakú építmény, egy kis belső udvarral, itt rendszerint táboroztak a csövesek.

Mivel az épület a bejegyzés írásakor átépítés alatt áll, nem részletezném. Ha elkészül, frissítjük a bejegyzést.

A „Gomba” melletti téren (ahol kőtömbök vannak), az aluljárók lépcsőinél, és oldalt a padoknál szintén oda kell figyelni, mert itt is megtalálhatóak a csövesek, és a „veszélyes elemek”. Mivel a tér átlátható, könnyebben elkerülhetjük azokat a csoportosulásokat, amiket veszélyesnek érzünk.

Az aluljáró itt is, mint majdnem mindenhol, veszélyesebb, mint a felszín. A csövesek itt is gyakran képviseltetik magukat (eddig még egyik bejegyzésben sem írtam le ennyiszer a csöves szót…), de találkozhatunk részegekkel, vagy egy-két kötekedő „elemmel”. Itt is azok az előírások érvényesek, amik az aluljárókban általában: mivel nehéz átlátni a terepet (mert bármelyik kanyarodóból, lépcsőről jöhet le/fel „veszélyes elem”, vagy egy azokból álló csoport), a terület eléggé lehatárolt, ajánlatos nagyobb óvatossággal átvágni.

Tudom, hogy a Feneketlen tó arrébb van a Móricztól, de azért ebben a bejegyzésben is megemlíteném, hogy a Feneketlen tónál is óvatosan közlekedjünk, sörözzünk, beszélgessünk, mert a környéken előfordulnak „veszélyes elemek”. Gyakran találkozhatunk csövesekkel, de nem ritkán a „veszélyes elemek” is itt találnak áldozatra. Ha a tónál van dolgunk, a készültségi szintünket „állítsuk” magasabb fokra (jobban figyeljünk oda, legyünk óvatosabbak)!


Szeretném még egyszer felhívni arra a figyelmet, hogy a tér átépítés alatt van, ezért a leírások eltérhetnek az aktuális állapottól, helyzettől!



Egy kommentben találtam:


http://www.haon.hu/hirek/JEGYZET/cikk/megalaztatas-az-allomason/cn/news-20090309-06565305


2008. 01. 20.: Ma (szombat) este fél kilenckor a Móricz Zsigmond körtér környékén egy ismerősöm leszállt a 6-os villamosról, 6 cigány azonnal körbevette és az mp3 lejátszóját akarták elvenni tőle, a srác nem akarta odaadni ezért lefogták és elkezdték verni, végül letépték a nyakában lógó lejátszót. Természetesen a villamosmegállóban várakozó emberek ezt tétlenül végignézték.



Vagy:



A cikk alátámasztja, hogy tényleg sok csöves van a környéken:


http://www.origo.hu/itthon/20090605-riport-ujbudarol-hajlektalanok-hajlektalanoktol-vedett-korzetek.html



Vigyázzatok magatokra!

3 megjegyzés:

  1. nem vagy te egy kicsit paranoiás? végülis emberekről beszélsz, nem pedig olyan lényekről akik a civilizált ember megfélemlítésére teremtettek. biztos neked is megvannak a magad hiányosságai, mint bárki másnak. Nekik is megvannak, de sokuk erről nem tehet, de mindegyis, hisz a lakásos-családos embereknek is megvan a maga gyarlósága. Szerintem szelektálj a fogalmazásban, vagy pedig ne írj nyílvános blogot, hisz ez sok embert sérthet ez a fajta hozzáállás.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem meg van az oka annak, hogy így áll a dolgokhoz. Úgy vélem, akinek ne inge... De azt azért még te is beismerheted, kedves Névtelen, hogy a mai helyzetben fontos, tanácsot adni egymásnak, mert sajnos oda kell figyelni, hogy kit hol zsebelhetnek ki. ÉS akkor még boldog legyen, hogy csak annyi. Ahol te élsz, biztos nincs ilyen, vagy veled még tuti nem történt semmi. De attól, hogy veled nem történt meg még létezik...:) Másrészről annyi más blog van... ;) Olvass mást!:)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen!

    A hozzászólásoddal nem nagyon tudok mit kezdeni. Egész pontosan nem értem, hogy mit szeretnél mondani. Nem látom az összefüggést a bűnelkövetés és az ingatlan birtoklás között. :)

    Már annyiszor leírtam a blogban, hogy NINCSEN ÜLDÖZÉSIMÁNIÁM! A "tisztázzuk a dolgokat" bejegyzésben már elmondtam, hogy miért jött létre a blog.

    "emberekről beszélsz, nem pedig olyan lényekről akik a civilizált ember megfélemlítésére teremtettek."
    Soha nem mondtam azt, hogy programozott droidok leselkednének ránk az utca sarkán. :) Emberekről van szó, akik bűncselekményeket követnek el, függetlenül attól, hogy van-e lakásuk, hány évesek, hogy hívják őket, milyen nyelvet beszélnek stb.

    Mivel sértek meg embereket?! Azzal, hogy elemzem azokat a területeket, ahol több "gyarló ember" van?
    Ha igen, akkor ez nonszensz!

    Az zavar, hogy sok a "csöves" szó a bejegyzésben? Meg lehet, hiszen rengetegen vannak a Móricz és környékén.
    Valóban nem minden csöves bűnöző, de adott esetben veszélyt jelenthetnek az emberre. És ez független attól, hogy valakinek van lakása, családja, vagy nincs.

    "Szerintem szelektálj a fogalmazásban, vagy pedig ne írj nyílvános blogot, hisz ez sok embert sérthet ez a fajta hozzáállás."
    Engem meg az sért, ha valaki kés nyom a másik torkához, vagy valakinek viperával beverik a fejét, hogy el tudják szedni a mobilját. Amíg ilyen bűnesetek lesznek, addig magasról teszek arra, hogy kit sért meg az oldal.

    VálaszTörlés