2009. 09. 06.

Albérlet

A mai bejegyzés némileg eltér az előzőektől, annyiban, hogy ez most egy bizonyos célcsoportnak szól: az albérlet keresőknek. Nem csak a fiatal, felsőoktatásban tanulókra gondoltam, hiszen nem csak ők nincsenek annyira eleresztve anyagilag, ezáltal rákényszerülhetnek olyan lakások bérlésére, ami olcsóbb, viszont rossz környéken van, hanem mindenki másra, aki lakást keres.

Pár pontban gyűjtöttem össze azokat a tanácsokat, amit érdemes végig zongorázni az albérlet kereséskor:

Először is, vannak olyan kerületek, környékek, ahol nagyon jó lakásokat lehet bérelni, és még a közbiztonság is ideális. Ilyen például a XII. kerület, vagy a II., III., XI., XXII. egyes részei.

Azt, hogy melyik kerületekben nem ajánlott albérletet keresni, sokkal nehezebben behatárolható. Például a VIII. kerületnek (joggal) veszett híre van, még is vannak olyan környékei ahol, nyugodtan lehet lakást keresni, mert nyugodt a környék, és odafigyelnek az emberekre. Például a Kálvin tér, és környéke is a VIII. kerület része, ott nem annyira gázos a helyzet.
Azok a kerületek, ahol nagyon észnél kell lenni, ha albérletet keresel: IV., VI., VII., VIII., IX., X., XIII., XIX., XX. Budapest ezen részein is vannak nyugodt, csendes környékek, de nagyobb részt gázosak ezek a helyek. Például a XIII. kerületben Újlipótvárosban keress inkább lakást (jó drága lesz), viszont Angyalföldön már óvatosabban válogass.

Ha már a saját szempontodból fontos kritériumoknak megfelelő lakást megtaláltad (pl. cirkófűtéses, emeleti stb.), akkor ellenőrizd le a környéket. Például itt a blogon :) Vagy megteheted a rendőrkapitánysági, vagy más kriminalisztikai statisztikákkal foglalkozó honlapokon is (pl.: http://crimestat.b-m.hu/), de fontos a pesti ismerősök tapasztalatára is hallgatni.
Ha kimész a helyszínre, akkor figyelj az árulkodó jelekre:
mennyire szemetes a környék
mennyire van össze grafitizve, firkálva (tagelve) a fal
a környező házak állapota milyen
a busz-, és villamosmegállók állapota milyen
a környező boltba/piacra milyen emberek járnak
az utcán milyen emberek járnak
út közben hány „veszélyes elemet”, csövest látsz
nincs-e a környéken nagyobb szórakozóhely (pl. diszkó)
nincs-e a környéken hajléktalanszálló, vagy hasonló
a telefonfülkék állapota is sok mindent elárul
érdemes arra figyelni még, hogy a boltok, földszinti lakások védelme milyen (pl.: mennyire van berácsozva)
van-e térfigyelő kamera kihelyezve
hány rendőrt látsz útközben

Két térkép, ami segíthet az albérlet keresésben:

http://crimestat.b-m.hu//Krimstat/Krimstat200911/Terkep/eros_intt_mt_Buda_200906.jpg

http://crimestat.b-m.hu//Krimstat/Krimstat200911/Terkep/ibcs_intt_mt_Buda_200906.jpg



Ha van tapasztalatod a témával kapcsolatban, amit szívesen megosztanál az olvasókkal, akkor várom leveled a hovane@citromail.hu –ra.


Vigyázzatok magatokra!

6 megjegyzés:

  1. Szia! Megnéztem azt a két térképet, és valamit nem igazán értettem. Úgy tudtam, hogy a V. kerület a legjobb kerületek közé tartozik Budapesten, a híradóban is mondták még februárban, akkor hogy lehet, hogy ott olyan sok bűncselekmény van? Előre is köszi a válaszodat!

    VálaszTörlés
  2. Én is nyugis helynek ismerem a kerületet.
    Lehet, hogy a térkép alapján magas a bűnözési ráta, de más jellegű bűncselekmények történnek az V. kerületben, mint mondjuk a X.-ben.

    Erőszakos, garázda bűncselekmények: mivel belváros, ott van pl. a Gödör, jó pár más szórakozó hely, ezért előfordulhatnak összetűzések, részeg vandálkodások, lopások (szórakozó helyeken) stb. ezért ugorhat meg a statisztika.

    Bűncselekmények általában: az előbb felsoroltakhoz még hozzájönnek a betörések, autólopások stb.

    És ha bármi van, szerintem itt inkább tesznek feljelentéseket az itt lakók.


    Meg nem szabad elfelejteni, hogy az V. kerületben van a Parlament is, és ott elég sok bűncselekményt követnek a politikusok, ami szintén megnyomja a statisztikát :) (ezzel kapcsolatban csak vicceltem, nem kell komoly politikai vitát indítani)

    VálaszTörlés
  3. nemrég jelent meg egy részletes bűnügyi térkép, itt még szinte házakra sőt lakásokra lebontva is lehet keresgélni, hova költözzön az ember: police.hu/buterkep elég sokat írtak róla a nagy újságok is de azért nem biztos hogy minden albérletkereső olvasta :

    http://www.origo.hu/itthon/20121215-a-rendorseg-uj-bunugyi-terkepe.html

    VálaszTörlés
  4. Albérletet keresők és kínálók Hódmezővásárhelyi közössége:

    https://www.facebook.com/pages/Alb%C3%A9rletek-H%C3%B3dmez%C5%91v%C3%A1s%C3%A1rhelyen/582079295161104

    VálaszTörlés
  5. A VII. kerületben a Hársfa utca mennyire jó hely? Van egy-két csöves, némi mocsok az egyik oldalon, de egy színház művészbejárója és egy 3 csillagos szálloda is van...Mennyire tűnik ez jónak? Blaha kb. 10 percnyi sétára van.

    VálaszTörlés
  6. Én a XIII. kerület angyalföldi részén lakom 2 éve és ezalatt az idő alatt egy rosszarcú emberrel nem találkoztam. A környék tiszta, rendezett és nyugodt, ráadásul rengeteg a zöldfelület. Mivel kutyatartó vagyok, ezért hajnalban és késő este is lenn sétálok az utcákon, és higyjétek el, hogy nem a mopsz miatt nem kötnek belém az emberek. Szóval én inkább azt tanácsolom, hogy mielőtt béreltek sétáljátok körbe a környéket és beszélgessetek az OTT LAKÓKKAL!

    VálaszTörlés