2009. 09. 28.

Álrendőrök, Rendőrök

A mai bejegyzés az álrendőrökről szól, akik az igazi egyenruhára hasonlító álruhába öltöznek, így nyerik ki a gyanútlan áldozatoktól a kisebb-nagyobb értékeket.
Mivel a magyar rendőrségi egyenruhát és jelvényt könnyen tudják hamisítani, gyakran élnek ezzel a csalási móddal a bűnözők. Általában idős, naiv, könnyen megfélemlíthető emberek a célpontok.
A bejegyzésben szereplő azonosítási támpontok, valamint a képek a rendőrség honlapjáról (http://www.police.hu/) származnak.


„A rendőröket egyenruhájuk (jelvénnyel), illetve szolgálati igazolványuk és azonosító számmal ellátott jelvényük igazolja. Amennyiben kétsége merülne fel az intézkedő személyazonosságával kapcsolatban, hívja a 107-es segélyvonalat!



( A valódi rendőrigazolványon látható a tulajdonos arcképe, neve, és rendfokozata. A hozzá tartozó azonosító jelvény alsó részén a POLICE felirat helyett egy ötjegyű AZONOSÍTÓ SZÁM szerepel)
Előfordult már Magyarországon olyan eset, amikor a bűnelkövetők magukat rendőrnek álcázva, hivatalos eljárás színlelésével csaltak ki pénzt, illetve követtek el különböző típusú bűncselekményeket. Ezek a cselekmények zömében az autósokat érintik, általában külterületi, nem túl forgalmas országutakon fordulnak elő, illetve hivatalos eljárás színlelésével jutnak be idős korúak magánlakásába, ahol a sértett figyelmének elterelése mellet tulajdonítanak el többnyire kézpénzt.


A rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, polgári ruhában szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja.
Ezek kinézetét, alakját, színét formáját bemutatjuk annak érdekében, hogy az életben felismerhesse. Az azonosító jelvényen kívül névkitűzőt, karjelvényt, rendfokozati jelzést (váll lapot) az ábra szerint elhelyezve, továbbá közúton történő ellenőrzés során un. láthatósági mellényt visel.







Tudnia kell, hogy a rendőr nem intézkedik zaklató jelleggel, visszaélésszerűen. Ha bármely okból kétségek merülnének fel önben az intézkedés jogszerűségét illetően, joga van megkérdezni, felírni a rendőr nevét, rendfokozatát, szolgálati helyét és jelvényszámát. Joga van panaszt tenni a rendőri intézkedés ellen, ha azt sérelmesnek találta.
Az álrendőröket leggyakrabban a készpénz megszerzése motiválja. Fenyegetik, visszatartják az autóst mindaddig, amíg a kért összeget át nem adták. Ha ilyen helyzetbe kerül, ragaszkodjon a jogaihoz!


A legfontosabb, amit tudnia kell, hogy a rendőr nem vehet át készpénzt! Ha a szabálysértés miatt a helyszínen megbírságolja, postai befizetési utalványt kell adnia. Ha Ön ezt nem veszi át, vagy nem fizeti be, a rendőr Önt feljelenti, az illetékes rendőrhatóság pedig lefolytatja a szabálysértési eljárást, amelynek végén alakszerű határozatot hoz.
Tanácsoljuk Önnek, hogy nyaralása alatt Önnél lévő iratairól, tárgyairól, műszaki cikkekről, a gépkocsiról stb. készítsen leltárt. Jegyezze fel a sorszámot, gyári számot, írja fel az egyedi azonosítókat. A legjobb, ha iratairól fénymásolattal rendelkezik. Probléma esetén ez jelentősen megkönnyíti az ügyintézést!
Minden elővigyázat ellenére előfordulhat, hogy szüksége lesz a rendőrség segítségére.

Ha már megtörtént a baj
Hívja az ingyenes 107 - es rendőrségi, vagy a 112-es általános segélykérő telefonszámot, vagy forduljon közvetlenül a területileg illetékes rendőrkapitánysághoz, ahol a rendőri szervek a nap 24 órájában fogadják a panaszosok bejelentéseit.

Amit a rendőri igazoltatásról, intézkedésekről tudni kell:
A rendőr feladatának ellátása során igazoltatja azt, akinek személyazonosságát meg kell állapítania. Így különösen bűncselekmény, szabályértés, idegenrendészeti intézkedés, vagy külön jogszabályban meghatározott indokok alapján kerülhet erre sor. Személyazonosság igazolására elfogadható minden olyan okmány, amelyből az igazoltatott kiléte hitelt érdemlően megállapítható. Így: személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély (fényképes, hatóság által kiállított okmány).

Megtagadható az igazoltatás? Megtagadás esetén miként járhat el a rendőr?
Az igazoltatás megtagadása esetén az igazoltatott feltartóztatható, az igazoltatás sikertelensége esetén előállítható. A rendőr az igazoltatott személy ruházatát, járművét átvizsgálhatja, ha azt a személyazonosság megállapítása, a valószínű veszély elhárítása, bűncselekmény, vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi.

Mennyi ideig tartható fenn a szabadság korlátozása?
A rendőrség az előállítással a személyes szabadságot csak a szükséges ideig, de legfeljebb 8 óra időtartamban korlátozhatja. Indokolt esetben ezt az időtartamot a rendőri szerv vezetője egy alkalommal, 4 órával meghosszabbíthatja.

Teendők, amennyiben a rendőri ellenőrzés során korrupcióra utaló magatartást észlel?
A rendőri intézkedés után kérdezze meg a rendőrtől nevét, beosztási helyét, ha egyenruhában van, jegyezze fel jelvényének számát. Ezeket az információkat a rendőr köteles megadni.
Ezután haladéktalanul keresse fel a rendőrség panaszirodáját, vagy az intézkedő rendőr parancsnokát, a kapitányságvezetőt. Mondja el a történteket! A belső korrupció elleni küzdelem a rendőrség és az egész társadalom érdeke. Ön is hozzájárulhat a közélet tisztaságához!
A most bemutatott rendőri egyenruhákon kívül további szolgálati öltözetek is rendszeresítve vannak a rendőrségen, ezeket egy következő cikkünkben fogjuk részletesen, fényképekkel bemutatni.”


Az eredeti cikk itt érhető el: http://www.police.hu/magyarendorseg/rendor20070518


Nos, ez így néz ki elméletben. Kíváncsi vagyok, hogy Nektek milyen tapasztalatotok van a gyakorlattal kapcsolatban. Küldjetek levelet a hovane@citromail.hu e-mai címre.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Hello!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire valószerű ez amit ide írtál?
    Másképp kérdezve: hiteles amit itt olvastam? te megtennél belőle bizonyos dolgokat?

    Előre is kösz
    Frankó a blog:)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Hitelesnek mindenképpen hiteles; nem egy hírt találsz a neten, ami az álrendőrök ténykedéséről szól.
    Itt van pár:
    http://www.stop.hu/articles/article.php?id=422459
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/20080624/17_milliot_csaltak_ki_a_vallalkozotol_az_alrendorok/
    http://webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=video&video_id=394032

    Az, hogy én is igazoltatnám-e a rendőrt (értsd: meggyőzödnék-e arról, hogy igazi rendőr-e), az helyzet függő. Ha csak úgy becsöngetnének, akkor igen. Ha az utcán megállítanának, akkor indirekt leellnőriznék egy-két dolgot (nem nyíltan kérdeznék rá).
    Ráadásul ezt a leellenőrzést meg lehet tenni úgy is, hogy az ne sértse az igazi rendőrt (hogy utána ne valami mondvacsinált indokkal bevigyen).

    Hitelesnek meg hiteles, hiszen a rendőrség hivatalos honlapjáról származik. :)

    VálaszTörlés