2009. 10. 15.

Tanácsok

Sajnos időhiány miatt a területelemzős bejegyzésre még várni kell, de lesz még.

Továbbra is várom az olvasói leveleket; ha van olyan környék, amit jól ismersz, és hasznos, ha a többi olvasó is birtokában van a tapasztalataidnak, akkor írd meg az elemzést, és küld el a hovane@citromail.hu e-mail címre!


A mai bejegyzésben pár jó tanáccsal szeretnék szolgálni, amikkel megkönnyíted a helyzetedet.
Ezek alapvető dolgok (szerintem), valamint a hasonló oldalakon is le van írva, de még is, nagyon sok ember valamilyen okból kifolyólag figyelmen kívül hagyja ezeket az alapvető biztonsági lépéseket.

Szerintem fontos, hogy ne legyünk feltűnőek. Ha a lányok kipakolják mindenüket nagyobb eséllyel szólnak be nekik (ciccegnek, fütyülnek, pisszegnek az „elemek”). Ha feltűnően öltözködsz, nem csak megcsodálnak, és megnéznek maguknak az emberek, hanem magadra is vonhatod azokat a tekinteteket, amiket amúgy igyekszel elkerülni.
Mindezeken kívül még pluszban további támadási felületeket szolgáltatsz (okot adsz, a kötözködésre) azoknak is, akik adott esetben nem figyelnének fel rád.
És persze nem utolsó sorban könnyebb beazonosítani, felismerni.
Blőd, sarkított példa: ha vörös pulóverben, és kék hajjal rohangálsz az utcán többen figyelnek fel rád, és kóstolhatnak be, mintha elvegyülsz az emberek között. (Persze, ezzel nem azt akarom sugallni, hogy legyen mindenki konformista, egyenruhás; a szélsőséges megnyilvánulásokat kerüljük lehetőség szerint.)

A technikai eszközökről:
Ha lehet, ne villogj a telefonoddal. Minél többet van elől, és nyomogatod feleslegesen, annál nagyobb az esélye, hogy valakinek megtetszik (pl. „elemnek”) és megpróbálja megszerezni magának. Én például egy ősrégi telefont használok, és vallom, hogy felesleges a legújabb, legdrágább készüléket megvenni. És nem csak biztonsági okokból :) (holnapra már úgy is elavult lesz; ha elveszted, a havi fizetésed ment rá stb.)
Ha olyan környéken jársz, ajánlott lehalkítani a telefonodat. Elég, ha rezeg.
Én mindig javaslom mindenkinek, hogy utcán ne hallgasson zenét. Régen én is mindenhova zenével jártam (walkman, cdlejátszó, mp3lejátszó), még a sarki boltba is. Egy idő után viszont mellőztem, és azóta nagyobb biztonságban érzem magam.
Első sorban azért hasznos, ha nem hallgatsz semmit útközben, mert akkor egy információs csatornával többet használsz. Hallod, hogy mi van a környezetedben, és előbb észreveszed a veszélyt. Továbbá az is fontos, hogyha látják a füledben a fülhallgatót, akkor tudják, hogy van nálad valamilyen technikai kütyü, amit el lehet venni, és utána el lehet adni. Alkalom szüli a tolvajt, ahogy szokták mondani.

Pénz, pénztárca, iratok:
Ne legyen sok készpénz nálad. A pénztárcádat mindig olyan helyre tedd, ahol nehéz hozzáférni. Én például, láncon hordom (így nem tudják elvinni), és ha lehet, ráhajtom a pólót/pulóvert. Ha lehet, több részre oszd szét a pénzedet: legyen a tárcádban, zsebedben, táskádban stb. Nem árt, ha van egy-két titkos zseb a ruházatodon.
Hasznos, ha fel van írva az a telefonszám, ahol a bank-, és hitelkártyákat le lehet tiltatni. Ha elveszted a kártyádat, legyen az az első, hogy kártya letiltatod.

Spanyolviasz: figyelj a környezetedre! Ha látod, hogy a térfigyelő kamerák alatt állnak, akkor azt a társaságot kerüld el (a térfigyelő kamera az alatta lévő területet nem látja). Figyelj, a körülötted lévő társaságok hanghordozására (kiejtésére…), szóhasználatára, mozdulataira.

Az önvédelmi eszközökre fordíts nagy figyelmet (ha hordasz magadnál, és tudod is használni). Másmilyen környezet, másmilyen időjárás más hordást, és használatot követel meg. Az eszköz mindig olyan helyen legyen, ahol nem látszódik, de könnyen, biztosan elő tudod venni. Télen, ha behúzod a kabátot, és fázik a kezed/kesztyű van rajtad, máshova kell tenned az eszközödet, mint nyáron, amikor csak egy póló van rajtad.
Az nem elég, ha bevágod a táskába, és nálad van! 1-2 mp alatt elő kell tudnod venni az eszközt. Nem érsz rá kotorászni a táskában, zsebedben. Ezt főleg a nőknek szól, mert ők dobják a gázsprayt egy laza mozdulattal a táskába.
Csak akkor legyen nálad valamilyen eszköz, ha tudod használni.

Ha lehet, olyan ruha legyen rajtad, ami nem gátol a mozgásban, és kényelmes. Persze nem arra gondolok, hogy mindig melegítőmackóban lépjetek ki az ajtón :) De elég kellemetlen, ha azért nem tudsz elszaladni, mert nem tudsz lépni a nadrágodban…

Várom a tapasztalataitokat levél, vagy hozzászólás formájában.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése