2009. 11. 17.

Tanács 2.

http://www.origo.hu/itthon/20091117-kaposvar-cigiert-vertek-embereket-fiatal-lanyok.html

Cigiért vertek embereket fiatal lányok Kaposváron

MTI2009. 11. 17., 9:25Utolsó módosítás: 2009. 11. 17., 9:30

Három lány bántalmazott egymás után két felnőttet hétfőn este Kaposváron, mert azok nem voltak hajlandóak cigarettát vagy pénzt adni nekik. Második áldozatukat ki is rabolták.

Gyereklányok cigarettáért vertek meg egy nőt, majd nem sokkal később egy férfit, akitől elvették a pénzét és a mobiltelefonját Kaposváron hétfőn este - közölte a kaposvári rendőrkapitányság sajtószolgálata kedden.

A rendőrség közleménye szerint a két fiatalkorú lány - egy 15 és egy 16 éves -, valamint egy harmadik gyermekkorú társuk előbb egy bevásárlóközpont dohányzórészében cigarettázó nőtől kért cigarettát, de miután nem kaptak, bántalmazni kezdték. A nőt többször megütötték, a hajánál fogva kirángatták az utcára, közben pénzt követeltek tőle, ám mivel azt sem kaptak, tovább ütötték és rugdosták. A verésnek végül egy járókelő vetett véget.

Alig húsz perc múlva - nem messze az előző helytől - a három lány egy férfit szólított le az utcán, akitől ugyancsak cigarettát kértek. A férfi közölte, hogy nem dohányzik. Ekkor pénzt kértek tőle cigarettára, de nem kaptak, ezért őt is ütni kezdték. Hangos szidalmazás közben egy üdítős fémdobozzal az orrát, majd a fejét ütötték, rángatták a ruháját, elvették a pénzét és a mobiltelefonját.

A rendőrök mindhárom lányt elfogták. A két fiatalkorú lányt őrizetbe vették, a gyerekkorú elkövető azonban nem büntethető, így ellene nem indult eljárás.”


Ez a cikk nagyon jól mutatja be, hogy a fiatalkorúak (vagy a gyerekek) is jelenthetnek veszélyt egy felnőtt emberre. Sokan, akik nem járnak mindennap az utcán, vagy nem figyelnek kellően oda a környezetükre, nem hiszik el, hogy egy 15 éves ugyanolyan veszélyt jelenthet az emberre, mint egy felnőtt.
Persze, ezzel nem azt szeretném mondani, hogy most már mindenkitől rettegnünk kell, de fontosnak érzem felhívni a figyelmet arra, hogy egy bandába verődött tizenéves okozhat kellemetlen perceket.
Itt is a „sok kicsi sokra megy” törvény érvényesül. Arról nem is beszélve, hogy náluk is könnyen előkerülhet a kés. És a tapasztalatok szerint az ilyen tizenéves bűnözők sokkal agresszívebbek, durvábbak, kegyetlenebbek, mint az idősebbek.

Több tanulmány is foglalkozik a fiatalkorú bűnözéssel; van, amelyik reálisan látja a problémát, valamelyik pedig rosszul ítéli meg a helyzetet, de sajnos nem tesznek eleget a jelenség elterjedése ellen, és nem látok törekvéseket az ilyen jellegű bűncselekmények visszaszorítására.

Szerintem az a legfontosabb, hogy ha ilyen fiatal, „rosszarcú elemeket” látunk, azokat igyekezzünk el-, vagy kikerülni. Ne hagyjuk, hogy körbevegyenek minket! Készüljünk fel arra, hogy sunyin, alattomosan kezdenek, de nagyon hamar agresszívé válhatnak.
Kerüljük el azokat a környékeket, ahol rendszeresen ilyen csoportosulásokat látunk, mert az idősebb korosztály hajlamos a hozzájuk tartozó fiatalokat bevédeni (mindegy, hogy jogosan, vagy sem), és ha ez megtörténik, akkor nagyon-nagy szarba kerülhetünk.

Ezeknél a fiataloknál gyakran van kés, vagy más egyéb eszköz, soha ne vegyük őket félvállról, mert könnyen megszívhatjuk.
Ha ránk támadnak, akkor viszont ugyanúgy járjunk el, mintha felnőttek támadnának ránk, Ne legyünk tekintettel az életkorukra! Szabaduljunk meg a szorult helyzetből, ahogyan, és amilyen gyorsan csak tudunk.


Végezetül pedig egy elgondolkodtató cikk:

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/egyre_eroszakosabbak_a_gyermek-_es_fiatalkoru_bunozok/2047661/

Egyre erőszakosabbak a gyermek- és fiatalkorú bűnözők

Független Hírügynökség
2008.02.19. 12:36

Egyre erőszakosabb, agresszívebb bűncselekményeket követnek el a fiatalok és a gyermekkorúak is. Tóth Ferenc alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyermek és ifjúságvédelmi osztályának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, a fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés érdekli.

2007-ben azonban már volt olyan eset, hogy 14 év alatti, tehát hivatalosan gyermekkorúnak számító kamasz áldozatának életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon szerdán a fiatalkorúak neveléséről, beilleszkedéséről és az ellenük alkalmazható büntetésekről tartanak konferenciát.

Tóth Ferenc alezredes, a BRFK ifjúságvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az összes, ezen korosztályba tartozók által elkövetett bűncselekmények között a statisztikák és a tapasztalatok szerint is nőtt az egyre erőszakosabb módszerek aránya. A gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma kicsit kevesebb volt - 2007-ben 289, egy évvel előbb 310 - de egyre többször használnak kést, vagy vernek össze csoportosan valakit. Öt év alatt 47-ről 57-re nőtt a rablások száma a fővárosban.

2007-ben egy embert majdnem meg is öltek 13 éves fiatalok: a Kálvária téren szúrtak le egy férfit, akit előzőleg összevertek. Életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Ilyen súlyos esetben gyerekeknél az úgynevezett védelembe vétel az eljárás neve: a gyámhatóság megfigyelés alatt tartja őket, hogy vissza tudnak-e illeszkedni a társadalomba. Ha nem, kérni lehet az intézeti elhelyezésüket. Súlyos bűncselekmény esetén 12 éven felüli fiatal zárt intézménybe is kerülhet. 14 év alattiak egyébként az utóbbi három évben jutottak el emberölési kísérletig- egyet-egyet tavaly és tavaly előtt, 2005-ben pedig két ilyen bűncselekmény volt- azelőtt utoljára 2000-ben történt egyetlen ilyen eset.

Fiatalkorúak tavaly több, mint ezer bűncselekményt követtek el a fővárosban. Ezek közel fele lopás és betöréses lopás volt. A rablások az összes eset 20 százalékát teszik ki. A fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés vágya hajtja. A pénzt a tapasztalatok szerint szórakozásra, illetve alkoholra és kábítószerre költik. Fiatalkorúak 2003-ban ölték meg a legtöbb embert, akkor 11 ilyen eset volt. A következő évben jelentősen visszaesett ez a szám, de azóta folyamatosan nő, 2007-ben 6 ilyen bűncselekmény történt a fővárosban. Ezek verekedésekhez, rablásokhoz köthetőek, de volt családon belüli erőszakból kiinduló ügy. Ez utóbbinál a húga védelmére kelő fiatalember leszúrta az apját.

Tóth Ferenc szerint elmondható, hogy a gyerekek és fiatalok bűnözővé válásához a gyenge családi kötelékek és a családon belüli, fizikai és szexuális erőszak vezet elsősorban. A kortársak gyakran rossz hatása, később pedig az intézetből való szökések csavargás tovább rombolja a fiatalok személyiségét. További tényezők a fiatalokban megjelenő erős utánzási hajlam, az alkohol-és kábítószer-fogyasztáshoz társuló személyiségzavarok. Ezen felül bizonyos internetes oldalak és videojátékok által a túlzott és indokolatlan erőszakról festett kép is rossz hatással van a kialakuló személyiségre. A rendőrség szakemberei szerint a bűnözővé válás kialakulásában közvetett okok is szerepelnek, ezek a: a szegénység, a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztés és a rasszizmus.

A gyermek és fiatalkorú bűnözők által leginkább fertőzött területek a fővárosban a XX., XXI., XXIII., és a XIV illetve a IX. kerületek. A vagyon elleni bűncselekményeknél nagyon gyakran hasonló korúak az áldozatok, mint az elkövetők. A gyilkosságoknál, súlyos sérülést okozó veréseknél gyakrabban áldozatok a felnőttek.

A gyerekek sérelmére felnőttek is követnek el bűncselekményeket: például ilyen a megrontás, illetve a szexuális erőszak. A különbség hogy megrontás esetén a fiatal beleegyezik az együttlétbe. Tóth Ferenc elmondta, hogy ezeknek a bűncselekményeknek a száma a tapasztalatok alapján növekszik. Legtöbbször családon belül történik az erőszak, és volt már olyan eset is, hogy nem férfi, hanem nő volt az elkövetője. Létező bűncselekmény típus a pedofília, de ez más országoktól eltérően Magyarországon nem a gyerekek elleni fizikai erőszakot, hanem a gyerekekről készül pornográf felvételek készítését, megszerzését és tovább adását jelenti. 2007 nyaráig a lefoglalt képek száma, azóta egy jogszabály változás miatt a felvételeken látható különböző gyerekek száma határozza meg, hány bűncselekmény miatt indul eljárás egy-egy fotógaléria lefoglalásnál.

A rendőrség a megelőzés és a figyelemfelkeltés, valamint a teendők összefogására szervezte meg a "Jövőt a múltért - A fiatalkori antiszociális személyiség" című szakmai konferenciát, amit szerdán tartanak meg a rendőrség Teve utcai központjában. A rendezvényen kriminológusok, gyermekpszichológusok, bírók, rendőrök és a terület más szakemberei tartanak előadásokat.

A gyermek- és fiatalkorúak bűnözése januárban került újra a figyelem központjába, mikor a Blaha Lujza téren egy 11 éves,az utcán élő erdélyi kisfiú megkéselt egy 15 éves másik fiút. Nem sokkal ezután egy VIII. kerületi iskolából hazafelé tartó gyereket ütött meg úgy az egyik társa, hogy a fiú később belehalt a sérülésébe.A rendőrség egyébként folyamatosan szervezi megelőzési célú ifjúságvédelmi programjait. a gyermekbűnözés elterjedése azonban szélesebb társadalmi összefogást igényel.”Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Sajnos szerintem a gyerek korúakat sokszor ki is használják idősebb társaik, mivel ők nem büntethetőek. Ezen kellene változtatni. Egy ilyen komolyabb eset után azonnal intézetbe kellene őket zárni, akkor jobban meggondolnák. Az a baj, hogy a társadalom ezen rétegei olyan szinten el vannak szakadva a valóságtól, hogy nem érzik ezeknek a dolgoknak a súlyát. A jelenlegi törvénykezés pedig nem segít ennek a helyzetnek a felszámolásában, pedig igencsak égető lesz ez a probléma, 10-15 év múlva. A generációváltással ezek a gyerekek torz értékrendű felnőtekké válnak.

    VálaszTörlés