2010. 12. 15.

CQC (Close Quarter Combat)

Két héttel ezelőtt, hétvégén, az ESSC Klub szervezésében, részt vettem egy egyedülálló, Magyarországon  először "debütáló" Hochheim CQC szemináriumon. Nagyon tanulságos volt, nem csak új technikákat tanultam, hanem az eddigi ismereteimet az újfajta megközelítés miatt hatékonyabban tudom alkalmazni. A tapasztalataim alapján nem véletlen, hogy a Hochheim CQC az egyik legismertebb fegyverestestületi képzési rendszer.



Az oktató (baseball sapkában) egy vipera segítségével végrehajtott földre vitelt mutat be.



Az alábbiakban az ESSC Klub beszámolóját olvashatjátok: 


Teleszkópos bot (tactical baton) - Hochheim CQC (Close Quarter Combat) szeminárium Jörg Brandt mesterrel
2010. december 4-5


A Kombatan Hungary és az ESSC (www.eskrima.hu) közös szervezésében, Magyarországon először lehetett megismerkedni a hírhedt „Vipera” (taktikai tükörtartó, teleszkópos bot ) általános és speciális használatával, reális technikáival, támadó és védő stratégiáival, - egy igen tapasztalt és képzett oktató segítségével.

Az oktatónk, Jörg Brandt Németországban dolgozik rendőrként; két évtized magas szintű tudásával és éles szituációkban szerzett tapasztalattal rendelkezik a teleszkópos bot és a közelharc témakörében.
Több harcművészetből van mesterfokozata (eskrima, ju-jitsu, kick-box, stb.) és ő az egyik németországi reprezentánsa a világ egyik legismertebb CQC (Close Quarter Combat) rendszerének, melyet az amerikai háborús veterán és későbbi rendőr, W. Hock Hochheim dolgozott ki.
A Hochheim CQC elsősorban rendőrök és katonák részére lett kidolgozva,- különböző eszközök és fegyverek használatát tanítja, - de bizonyos területei, civilek számára is megismerhetőek.
A szemináriumon Jörg, a Hochheim rendszert tanította de megismerkedhettünk néhány olyan technikával is, mely a saját tapasztalataira épülő Street Combatives elnevezésű program részét képezi. Voltak technikák nyitott és csukott botra, ütések-rúgások ellen, szabadulások, földrevitelek, fojtások és taktikai gyakorlatok pl. az eszköz előrántására.
A kétnapos zártkörű szemináriumon, az ESSC klubtagok mellett biztonsági és rendőrségi szakemberek is részt vettek, hiszen ez volt az első olyan lehetőség hazánkban, ahol olyan CQC és taktikai bot technikákat tanulhattak a résztvevők, melyek már többször bizonyították hasznosságukat.

Toldi Tamás a Kombatan eskrima magyarországi reprezentánsa, instruktori fokozatot kapott taktikai botból és az ESSC végre hivatalosan is bekerült a Street Combatives klubok zártkörű társaságába!

2011-ben ismét szervezünk Jörg mesterrel szemináriumot, mind CQC, mind vipera, kés, stb. témában, - addig is vigyázzatok magatokra!


A technika a földön is folytatódik.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés: