2010. 12. 07.

Az önvédelmi eszköz minőségéről

A mai bejegyzésben az önvédelmi eszközök minőségére szeretném felhívni a figyelmet.
Nem célom egyik márkát, gyártót sem reklámozni, pusztán eddigi tapasztalataimat kívánom megosztani.

Általánosságban:
Önvédelmi eszköz vásárlásánál fontos, hogy tisztában legyünk annak használatával, és tudnivalóival. Például: a kés rossz önvédelmi eszköz; a vipera jó önvédelmi eszköz, de hordása illegális; gázfegyverből csak dobtárasat (revolvert) érdemes venni, stb.

Ha megvesszük az eszközt, akkor gyakoroljunk vele, tapasztaljuk ki, mert éles helyzetben hibátlanul kell tudnunk használni. Azzal (is) gyakoroljunk, amit hordani akarunk magunkkal.
Ne felejtsük el, hogy az eszköz használata a hordásnál és elővételnél kezdődik; mindig figyeljünk arra, hogy a „célszerszám” hordása ne legyen feltűnő, az elővétele pedig gyors, határozott legyen.

Mindig elvek szerint gyakoroljunk, mert úgy tudjuk magunkat javítani, és nem kell minden helyzetre külön technika sorozatot megtanulni. Törekedjünk az egyszerű, lényegre törő megoldásokra, amik nélkülözik a bonyolult mozdulatokat, és a hosszú kivitelezést. Sokan stressz helyzetben még a cipőjüket se tudják bekötni, nem csoda, hogy ha egy ujjfeszítés nem (úgy) működik, mint az edzőteremben.

Ha már eljutottunk oda, hogy önvédelmi eszközt hordjunk magunknál, szánjuk rá az odafigyelést, a pénzt, és olyat vegyünk, amire nyugodtan bízhatjuk az életünket. Nem szabad bóvlit venni, mert az akkor hagy cserben, amikor a legkevésbé számítunk rá.
Vásárlás előtt mindig térképezzük fel, hogy milyen lehetőségeink vannak egy adott önvédelmi eszköz vásárlása terén. Olvassunk utána, figyeljünk oda más véleményére, tapasztalatára. Sokat segít, ha már le tudjuk szűkíteni a kört, és határozott elképzeléssel megyünk az eladóhoz. A helyszínen mindig ellenőrizzük le a minőséget. Szenteljünk nagy figyelmet az apró részletekre is, pl.: egy apró sarok, amit nem csiszoltak le rendesen beleakadhat a zsebünkbe, így nem tudjuk gyorsan, gond nélkül elővenni az eszközt.

Általában hihetünk a nagy márkáknak, pl.: ESP viperában még nem csalódtam. Edzéseken, szemináriumokon is ilyet használunk, mert megbízhatóak, bírják a strapát, és aránylag jó áron be is szerezhető. Ha ezzel gyakorolunk, nem kell attól tartanunk, hogy elgörbül az eszköz, vagy használhatatlanná amortizálódik. Szépséghibája akadhat, ha lejön a festék :)
Olcsó, szar viperát nem érdemes venni, bármennyire is csábító a 2 000 forintos ár. Nem egy gagyi viperának az utolsó tagját láttam elrepülni, mikor egy határozott mozdulattal kicsapták (értsd: kinyitották). Ezek a „piaci” viperák az első egy-két ütés után használhatatlanná válnak, mert elgörbülnek, szétesnek.

Gázsprayból két márkát ismerek, amit ajánlani tudok: KO Pfeffer, és a Defenol CS. Személyszerint a Defenollal többet találkoztam. A témával kapcsolatban (hatás, beszerezhetőség, hordás stb.) itt olvashattok bővebben.
Vásárlásnál mindig ellenőrizzük a lejárati időt; ha lejárt a spray, ne vegyük meg, bármit is mondjon az eladó.
A „piaci minőséget” gázsprayből is kerüljük, mert előfordulhat, hogy nem megfelelő hatóanyagút adnak el nekünk. És az elég rossz, ha erre egy önvédelmi helyzetben döbbenünk rá.
Ugyanez vonatkozik a gázfegyverbe való töltényekre is. „Pult alól”, ismerős ismerősétől, piacról stb. ne vásároljunk! Mindig megbízható, leellenőrizhető helyekről vásároljunk, még ha drágább is.

Általánosságban elmondható, hogy ha önvédelmi eszközt vásárolunk, akkor a minőségibbet (sajnos ezáltal drágábbat) válasszuk, mert megbízhatóbb, mint az olcsó, „piaci” gagyik. Ne feledjük el, azért vesszük meg ezeket a „célszerszámokat”, mert az életünket akarjuk megvédeni, ne ezen akarjunk spórolni!


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ez egy önvédelmi blog, nem reklámújság. Kerüljétek a hirdetéseket. Ha van valamilyen javaslatotok, vagy együttműködési ajánlatotok, akkor írjatok a hovane@citromail.hu e-mail címre.

    VálaszTörlés