2010. 02. 15.

Az önvédelmi eszközökről

Sokan megkérdezték már, hogy a bejegyzésekben taglalt „önvédelmi eszköz” mit is takar. A válasz elég egyszerű: olyan tárgy, amivel meg tudod magad védeni. Ez lehet az elterjed, direkt erre a célra kifejlesztett eszköz, pl.: gázspary, de lehet alternatív célszerszám is, pl.: kulcscsomó.

Különböző önvédelmi eszközök ismeretesek, különböző hatásmechanizmussal, különböző alakban, és méretben. Lényegében, amivel meg tudod magad védeni (és nem lépsz át egy bizonyos határt, akár jogi, akár erkölcsi határt), azt nevezhetjük önvédelmi eszköznek.
Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ha beszerzünk egy ilyen önvédelmi eszköz, az önmagában még nem fog megvédeni bennünket, mert lényegében csak egy szerszám. Az eszközünk nem rendelkezik önálló tudattal, nem lép akcióba helyettünk akkor, ha megtámadnak bennünket. Csak akkor hatékony, ha elsajátítottuk a használatát.
Nagyon fontos, hogy nincs olyan önvédelmi eszköz, amit gyakorlás nélkül tudnánk hatékonyan alkalmazni. Még a gázspray-vel is kell gyakorolni, hiszen nem mindegy, hogy hogyan, milyen rövid idő alatt veszed elő, hogyan tartod stb.

Nem szabad elbízni magunkat, ha birtokában vagyunk az önvédelmi eszközünknek. Előnyt jelenthet számunkra az esetleges alkalmazása, de minden esetben kockázatos a használata, hiszen előkerül egy olyan tényező, amit ellenünk fordíthatnak; vagy olyan reakciót válthat ki, aminek hatására a támadó fegyvert vesz elő (nem törvényszerű, de előfordulhat).
Fontos, hogy az eszközünket stressz helyzetben is tudjuk használni. Ne felejtsük el: ami működik a biztonságos környezetben, az nem biztos, hogy működik az utcán is!

Csak akkor használjunk bármilyen eszközt, ha valóban merjük alkalmazni. Ha elővesszük, és remegő kézzel, bizonytalanul tartjuk/forgatjuk, akkor az többet árt(hat), mint használhat. Épp ezért soha ne blöfföljünk! Ha már odáig fajult a helyzet, hogy elő kell vennünk az eszközt, akkor használjuk! Nem fenyegetőzzünk, hanem védekezzünk, felejtsük el a filmbeli drámai jeleneteket; az utca sokkal prózaibb annál.
Bármikor szükség lehet az eszköz használatára! Mindig álljunk készen egy esetleges támadásra. Ne hagyjuk, hogy a (hamis) biztonságérzet miatt hátrányba kerüljünk. Pl.: ne hagyjuk, hogy a gázspray a táska aljára keveredjen, vagy a másik kabátunk zsebében felejtsük.

Ne lépjük át a jogi határokat sem! Adott esetben sokkal nagyobb bajba keverhetnek minket, ha törvénytelen eszközhöz nyúlunk, mint sejtenénk. A mai gyakorlat azt mutatja, hogy sokszor nem a kisembereket védi a törvény, és éppen ezért ne kockáztassunk!

Amire még szeretném felhívni a figyelmet: ne higgyünk a kóklereknek! Nincs olyan eszköz, ami 100%-osan megvédene bennünket. Nincsenek varázsszerek, amik teljes védelmet garantálnak. Alaposan gondoljuk át, hogy az adott eszközt tényleg tudnánk-e használni az utcán, élesben. Azért, mert a bemutató videón/képeken a támadó hagyja, hogy lefegyverezzék, az nem azt jelenti, hogy a való életben is ilyen simán megy majd minden. És mi még nagyon fontos: nem szabad elfelejteni, hogy a támadó sem hülye! Ő sem akar megsérülni, és ő is megtesz mindent azért, hogy elérje a célját!
Nem lehet minden szituációra felkészülni, és nem lehet a támadás menetét előre megjósolni; ezt soha ne hagyjuk számításon kívül!

És végezetül: akkor tudunk a leghatékonyabban védekezni, ha elkerüljük azokat a helyzeteket, ahol meg kell magunkat védeni.



Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése