2011. 07. 26.

Harapás

A mai bejegyzésben egy alapvető „technikáról” fogok írni, ami teljesen ösztönszerű és nem kell külön tanulni ahhoz, hogy használni tudjuk. És sokszor hatékony.


Megharapta támadóját egy bolti eladó Miskolcon
Forrás: MTI | 2011. július 20. szerda 14:56 |

Üveggel ütötte egy férfi az eladót, aki védekezésül támadója kezébe harapott.
Rátámadt az eladóra egy miskolci boltban egy férfi, az eladó a védekezés közben megharapta támadója kezét.

Az agresszív férfi a belvárosában, egy kisboltban vásárolt egy üveg italt. Egyelőre nem tudni, miért szóváltásba keveredett az eladóval, akit az üveggel többször megütött. A 49 éves eladó védekezés közben megharapta a férfi kezét. A vásárló elfutott a boltból, a rendőrök keresik.

A miskolci rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.


Erről a cikkről jutott eszembe, hogy még nem írtam a harapásról, mint támadó-védekező „technika”. Egyszerűen kivitelezhető, ösztönös mozdulat, a kivitelezésről ezért nem is írok.
A cikkből láthatjuk, hogy megfutamíthatja a támadót. Bár nem mindegy, hogy a harapás milyen mértékű, és mennyire elszánt (bedrogozott stb.) a támadó. Arra jobb nem számítani, hogy egy harapás után el fog futni a támadó.

A tényleges önvédelmi klubokban szóba szokott kerülni a harapás, mint lehetséges variáció, de küzdősport vagy harcművészet oktatásban már jóval ritkábban.
Egyszer beszélgettem egy ökölvívást tanuló emberrel, és szóba került, hogy egy utcai szituációban ő például bemenne az ölelésbe (clinch), és felütésekkel szétverné a másik ember törzsét, így még az ökle sem sérülne meg komolyan. A boxoló nem gondolt abba bele, hogy a másik ilyenkor kiharaphat egy darabot a nyakából, az arcából. Vagy csak nemes egyszerűséggel leharapja a fülét.

Ha szorult helyzetben vagyunk, és már más ötletünk nincsen, a fejeléshez kicsi a hely, akkor harapni kell. Próbáljunk meg puha részekbe harapni (nyak, arc, orr, csuklyás izom stb.), majd kitépni a megragadott testrészt. (Tudom, ez így horrorisztikusan hangzik, de ha ez az ára annak, hogy egy nőt ne erőszakoljanak meg, akkor szerintem megéri.)

Ha az utcán minket haraptak meg, akkor utána mindenféleképpen menjünk el orvoshoz, és kérjünk tetanuszt, valamint egy alaposabb vizsgálatot. Nagyon sokféle, súlyos fertőzést lehet elkapni egy harapás során.


Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Jó hogy megemlítetted a fertőzés veszélyt. Én nem ajánlanám a harapdálást, mert egy-két zúzódás könnyebben kiheverhető, mint a Hepatitis.

    A támadók sokszor lecsúszott emberek, tele mindenféle betegségekkel.

    http://tuleloblog.blogspot.com

    VálaszTörlés