2011. 07. 12.

Zenehallgatás: Példa az életből

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam az utazásközbeni zenehallgatás veszélyeiről. A mai bejegyzéssel azt szeretném szemléltetni, hogy ha nem tartjuk be az alapvető önvédelmi szabályokat, akkor könnyen kerülhetünk bajba.


Bukósisakos szatír ólálkodik a 47-es úton
Egy kocogó nőt akart a bokrok közé tuszkolni.

Hir24.hu 2011. július 12. 11:50

Bukósisakos, napszemüveget viselő, 35–40 éves férfi próbált a bokrok közé tuszkolni egy fiatal nőt a 47-es úton Hódmezővásárhely és Szeged között múlt hét kedden – értesült a délmagyar. hu.

A 20-as éveiben járó nő éppen az út mellett kocogott Szeged és Vásárhely között, mikor egyszer csak valaki hátulról fogdosni kezdte. A lány fülében szólt a zene, így nem hallhatta, hogy a férfi mögötte ólálkodik. A nő állítása szerint a 35–40 éves támadó megfogta, majd a bokrok felé tuszkolta. Hiába sikított, éppen senki nem volt a bicikliúton, az autóútról pedig nem lehetett belátni a bokrok közé. A lánynak rövid dulakodás után végül sikerült kiszabadulnia a férfi karjaiból és futni kezdett. Szerencsére nem messze feltűnt egy család, akik segítségére siettek a sokkos állapotba került fiatalnak.

Feljelentést végül nem tett az ügyben, de azt megfogadta, hogy soha többet nem merészkedik arra.


Az esetből jól kitűnik, hogy az alapvető szabályok betartásával elkerülhető lett volna ez a kellemetlen eset.

Ha a nő nem egy kihalt, ritkán látogatott területen futott volna, akkor nem találkozott volna a szatírral, hiszen az erőszaktevők (általában) azokat a helyeket részesítik előnyben, aminek kicsi a forgalma (mert így kisebb eséllyel érik őket tetten).
Mindenki, különösen a nők kerüljék a kihalt, kisforgalmú területeket! Főleg, ha minden elővigyázatosság nélkül, felelőtlenül közlekednek (kocognak stb.).

A dulakodás elkerülhető lett volna, ha kocogás közben a lány kezében ott van a gázspray. A lánynak szerencséje volt, hogy el tudott futni; ha a szatír erősebb, erőszakosabb lett volna, nem biztos, hogy így végződik ez az eset; a nő egy spray-vel javított volna az esélyein.
Ezért ajánlom mindenkinek, hogy hordjon magával önvédelmi eszközt (akár sprayt, akár mást), amit tud is használni!

Nagy hibát követett el azzal is, hogy kocogás közben zenét hallgatott. Ha kihalt (veszélyes) környéken járunk, nem szabadzenét hallgatni, mert
- a zene elvonja a figyelmünket
- nem halljuk a veszélyre figyelmeztető hangokat
- jelezzük, hogy van nálunk érték (mp3, mp4 lejátszó stb.)


Mit csinált jól a megtámadott nő?

Segítségért kiáltott. Próbáljunk meg segítségért kiáltani, mert lehet, hogy valaki tényleg jön segíteni, valamint az is előfordulhat, hogy a kiáltozás elijeszti a támadót (sokan félnek a lebukástól).

Nem hagyta magát, leállt dulakodni. Ilyen helyzetben nincsen lehetőség kidumálni magunkat a helyzetből, nincsen más lehetőség, mint szembeszállni a támadóval. Ha eljutottunk arra a pontra, hogy már a békés (humánus) megoldás (pl. kidumálás) nem hoz eredményt, akkor minden eszközt, minden lehetőséget meg kell ragadni a szabadulás, menekülés érdekében. Ha nincsen más lehetőségünk, akkor sem szabad úgy cselekedni, ahogy a támadó akarja!

Elfutott. Minél előbb, minél messzebb kell távozni a támadás helyszínétől, mert lehet, hogy a támadó hoz erősítést, komolyabban felkészül a támadásra, fegyvert szerez stb.

Segítséget kért az arra járóktól. Ha valami baj történt, kérjünk segítséget (ha megtehetjük), főleg, ha megsebesültünk.


Nagyon fontos, hogy a gázos szituációk jó részét elkerülhetjük azzal, ha betartjuk az alapvető önvédelmi előírásokat, és ezek betartásával megelőzzük a bajt!


Vigyázzatok magatokra!


1 megjegyzés:

  1. Valamit kihagytál. A nő eléggé önző. Jó, ő megúszta, de nem tesz feljelentést, tehát esélyt ad a szatírnak arra, hogy más nőt megerőszakoljon. Ha nem jelenti fel, nyomozás se indul. Persze, ha nem jelenti be, akkor az javítja a bűnügyi statisztikás.

    A statisztika szerint ha nincs róla papír, akkor meg se történt.

    Kíváncsi vagyok, hogy ilyenkor a rendőrség beszéli le a feljelentésről, vagy az áldozatoknak csak nincs kedvük elmondani az őrsön, hogy mi történt.

    http://tuleloblog.blogspot.com

    VálaszTörlés