2011. 03. 16.

A zene hallgatásról

A mai bejegyzésben felsorolom azokat az érveket amiket az utazás közbeni zene hallgatás ellen szoktam felhozni; nem  ellene vagyok, hanem azokat a hátrányokat szeretném bemutatni, amiket jobb elkerülni.


Elvonja a figyelmet.
Már sokaknál észrevettem, hogy ha szól a zene, akkor sokan figyelmetlenebbek lesznek, Vagy azért, mert figyelnek a szövegre vagy csak szimplán elbambulnak, a végeredményen nem változtat. Ha egy rossz környéken, a zenehallgatás miatt elkalandozik a figyelmünk, könnyen gázos szituációba sétálhatunk (amit odafigyelve elkerülhettünk volna).

Nem hallunk tőle
Ha szól a zene a fülünkben, elég sok inger nem jut el hozzánk. Ha nem hallunk, akkor sok olyan figyelmeztető jelről lemaradhatunk, ami előre jelezheti a veszélyt; pl. nem halljuk, hogy melletünk/mögöttünk összesúgnak a "gyanús elemek", így nem tudjuk kikerülni a támadást, vagy nem tudunk felkészülni a szituációra.
De láttam olyat is, hogy valaki kisétált a villamos elé, mert nem hallotta meg a figyelmeztető csilingelést.

Érték
Ha zenét hallgatsz, az feltételez egy dolgot: van nálad olyan érték, ami képes zene lejátszásra, mint pl. telefon, mp3-, mp4lejátszó stb. Sok "veszélyes elem" ezekre a cuccokra utazik; vagy lehúzza, vagy ellopja őket. Sok esetben rabolnak, és akkor nem csak a telefonodat veszik el.

Konfrontációs helyzet
Van pár olyan "veszélyes elem", aki nem in medias res áll neki lehúzni, hanem van egy bevezető társalgás. Ilyenkor óvatosan, jófejkedve megpróbál veled dumálni. Ehhez jó indokot biztosít a zene hallgatás. Ilyenkor meg tudja kérdezni, hogy mit hallgatsz (ha nem olyan zenét hallgatsz, akkor meg van az indok a verésre), miről hallgatod (felméri, hogy mennyit tud zsákmányolni), talán elkéri, hogy had próbálja ki (soha nem látod viszont; ha nem adod oda neki "kipróbálásra", akkor szintén van egy indok a verésre).


Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a blog, köszi az infókat. Egyébként sok, túristáknak szóló külföldi oldal is ezekre a dolgokra hívja fel a figyelmet, amit itt olvashatunk, szóval nem túlzások. Sosem lehet az ember eléggé elővigyázatos. Szerintem áldatlan állapotok vannak Magyarországon (nem csak közbiztonság terén, de ebbe most ne menjünk bele), és bár néha úgy tűnhet, hogy minden oké (főleg ha valaki burokban él), azért hallgassunk csak az ösztöneinkre, azok mást mondanak. Jó lenne a csalók, zsebesek, "randi drogos" stb. módszerekről is írni egy cikket. Még egyszer köszi a blogot, nagyon hasznos.

    VálaszTörlés