2011. 03. 10.

A késelésről pár gondolat


A mai bejegyzésben szereplő cikk jó példa arra, hogy mitől veszélyes a késelés.


"Halála előtt késelt a kollégista

2011. március 10., csütörtök 11:03

A Délmagyarország információi szerint nyakon szúrt egy húszéves fiatalt halála előtt az a szintén húszéves egyetemista, akit hétfőn este gázolt halálra egy kamion Újszegeden.

A megszúrt fiatal a Délmagyarországnak elmondta, egy ismerősével találkozott volna a természettudományi kar épületében hétfő este. A második emelet fordulójában meglátta, hogy a harmadikról egy srác jön lefelé nagy lendülettel.

"Amikor mellém ért, nyakon szúrt a késével. Nem éreztem nagy fájdalmat, de véres lett a kezem és a mellkasom. Még volt annyi erőm, hogy utánamenjek, mert meg akartam kérdezni: miért szúr meg ok nélkül valakit, akivel azelőtt soha nem találkozott. Mire leértem a földszintre, kámforrá vált", mesélte József, aki szerint néhány centiméteren múlt az élete.

Támadója az a fiatalember volt, akit nem sokkal a történtek után halálra gázolt egy kamion a Temesvári körút és a Fő fasor kereszteződésében. A rendőrség nem erősítette meg a lap információját, de nem is cáfolta. Vizsgálják, hogy a balesetben elhunyt kollégista fogyasztott-e kábítószert vagy alkoholt.

Roland testvére értetlenül áll a tragédia előtt. "Váratlanul történt, minden ok nélkül. Utólag sok kérdés merülhet fel bennünk", írta."



A cikkből kiemelnék pár fontos dolgot:

A megkéselt srác nem tudott védekezni a kés ellen. Nem számított arra, hogy meg fogják támadni, és az ösztönös védekezése (ha volt) nem volt elegendő. Ebből is látszik, hogy  egy váratlan késes támadás ellen csak az tud védekezni, aki nap, mint nap erre készül. Ezt mindig tartsuk szemelőtt, és ne higyjünk a kókler oktatóknak.

Az áldozat nem vette észre, hogy megszúrták. Súlyos sebet kapott, tiszta vér lett mindene, de nem érezte a sebesülést. Többek között ezért veszélyes eszköz a kés, függetlenül attól, hogy a támadó, vagy a védekező kezében van.
Ha egy fegyvertelen embert megkéselnek, az nem biztos, hogy észreveszi, így értékes perceket veszíthet, holott egy súlyos sérülés esetén minden másodperc számíthat. Kivilágítatlan utcán, fekete vagy sötét színű ruhán nem látszik, hogy csurom véresek vagyunk; csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már szédülünk a vérveszteségtől.
A kés többek között azért sem jó önvédelmi eszköz, mert kicsi a stophatása. Ahogy a srác sem vette észre, hogy megszúrták (a nyakán!), ugyanúgy a támadó sem fogja adott esetben érzékelni a sérülést, és ezért tovább fog támadni (főleg, ha részeg, drogos stb.). Önvédelmi szempontból kudarc az, ha a támadónk félóra múlva elvérzik, de előttem még megvert/megölt bennünket, mert késsel védekezve nem tudtuk megállítani. Az önvédelem célja az, hogy magunkat védjük meg, és nem az, hogy a támadót semmisítsük meg.

Ha észrevettük, hogy megsérültünk, akkor ne a támadót vonjuk felelősségre, hogy ezt mégis miért tette, hanem igyekezzünk minél előbb ellátni a sebet. Korábbi bejegyzésünkből tudjuk, hogy nem csak az elvérzés (stb.) jelent ránk veszélyt, hanem a fertőzések is.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése