2011. 03. 23.

Az idősek védelme

A mai bejegyzésben főleg az idősekhez szólok, illetve azokhoz, akik szeretnék megvédeni idős ismerőseiket.


Az alábbi cikkben a főbb tudnivalók megtalálhatóak:

"Veszélyben az idősek: egyre több a trükkös lopás

2011. március 16. 13:04

Egy év alatt mintegy 27 százalékkal nőtt a főképpen magányosan élő idős emberek terhére elkövetett lopások száma. Az ilyen esetek jellemzően a lakótelepeken történnek, fél 9 és délután 3 között.

Végtelen az átverések listája, a bankkártya-adatok trükkös megszerzésétől egész addig, hogy a tolvajok szerelőnek, díjbeszedőnek álcázva jutnak be a lakásba. A csalók gyakran az aktuális híreket is felhasználják, például azt mondják, az árvízkárosultak javára gyűjtenek.


Utazó bűnözők

A Somogy megyei rendőr-főkapitányság munkatársa, Szabó Márta elmondta, a bűncselekmények 70 százaléka a vagyon elleni bűncselekmény, és gyakran idősek az áldozatok, akik néha már annak is örülnek, ha valaki rájuk nyitja az ajtót. Az elkövetőket nagyon nehéz kézre keríteni, sokszor utazó bűnözőkről van szó, néhány óra alatt több megyét beutaznak.
Az álszemély kiadhatja magát rendőrnek, szociális munkásnak, önkormányzati alkalmazottnak, ellenőrnek, óraleolvasónak, banki alkalmazottnak, régi diáktársnak, bádogosnak, redőnyösnek, házaló ügynöknek, takarítónak, balesetet szenvedett személynek.

Sok bűneset ki sem derül


Jármy Tibor bűnmegelőzési szakember elmondta: az idősebbek nagyon sokszor a legelemibb biztonsági intézkedéseket sem teszik meg. Jól esik nekik a jó szó, hamar megnyílnak az idegenek előtt, így könnyebben esnek áldozatul. Nem ritka, hogy jobban tartanak a rokonoktól, mint az idegenektől.

A statisztikák szerint szinte kizárólag egyedül élőket csapnak be a szélhámok, tolvajok. Egy év alatt mintegy 27 százalékkal nőtt a hatvan év felettiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. És sok bűneset ki sem derül, mert a sértettek nem tesznek feljelentést.


Vonzó a kihalt környék


Makula György, az ORFK szóvivője elmondta, a minden megyében működő bűnmegelőzési szolgálat minden lehetséges fórumon elmondja, mire kell vigyázni.

A trükkös lopások jellemzően fél kilenc és délután három között történnek, gyakran lakótelepeken, hiszen akkor a környék szinte kihalt, az aktívak dolgozni mennek, csak az idősebbek maradnak otthon. Az elkövetők általában jól kommunikálnak, jó vagy elfogadható kinézetűek.

Jármy Tibor hozzátette: nem hisz abban, hogy különösebb visszatartó ereje járna az idősek terhére elkövetett bűncselekmények büntetési tételének szigorítása, inkább az számít, ha jelentésen nő a lebukás veszélye.


hirado.hu
Forrás: MR1-Kossuth Rádió"

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/03/16/11/Veszelyben_az_idosek_egyre_tobb_a_trukkos_lopas.aspx


Amit még hozzátennék:

- Tartsuk be az otthon védelmére vonatkozó alapvető szabályokat (1, 2)

- Ha valaki azért csenget be, mert valakinek a javár gyűjt, akkor ne engedjük be a lakásba, ne adjunk neki pénzt. Kérjünk csekket, vagy bankszámlaszámot, hogy utalhassuk az adományt. Ha tényleg egy alapítvány képviselője, akkor fog tudni mondani bankszámlaszámot.

- A rendőrök nem ellenőrzik az anyagi javak (főleg a készpénz) megfelelő elrejtését. Rendőrt csak akkor engedjünk be a lakásba, ha meggyőződtünk arról, hogy valóban rendőr: kérjük el az igazolványát és a jelvényét.

- A közüzemi dolgozóknak (víz, gáz, fűtés, villany, tévé stb.) van azonosító kártyájuk, és mindig előre jelzik, ha a házban fognak dolgozni. Csak akkor engedjük be őket, ha biztosak vagyunk abban, hogy tényleg az adott szolgáltatónak dolgoznak.

- Redőnyösöket, különféle szerelőket csak akkor engedjünk be a lakásba, ha mi hívtuk őket!

- Csak a megbízható rokonoknak, barátoknak mondjuk el, hogy hol van a tartalék pénz. Szomszédnak, távoli ismerősnek, távoli rokonnak nem szabad ilyet említeni, mert nem ritkán előfordul, hogy ezek az emberek adják a tippet a betörőnek.

- Banki adatokat ugyanúgy járunk el, mint a félretett pénz esetében: nem mondjuk el senkinek, csak a legmegbízhatóbb rokonnak.

- Senkinek ne nyissunk ajtót! Házaló ügynököt, szórólap terjesztőt, kérdőívezőt stb. nem engedünk be a lakásba!

- Tartsuk és ápoljuk a kapcsolatot a szomszédokkal, a rokonokkal és a környéken lakókkal. Nem csak a szociális érintkezés miatt, hanem azért is, mert egyszer szükség lehet a segítségükre.

- Szóljunk a rendőrségnek, ha valamilyen gyanús dologgal találkozunk (hallunk, látunk).

- Ha velünk történt meg a baj, akkor is szóljunk a rendőrségnek. Próbáljunk jó személy leírást és pontos részletet megadni, hogy segítsük a rendőri munkát.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése