2010. 11. 30.

Az otthon védelme példákkal szemléltetve

A mai bejegyzésben ismét az otthon védelmére szeretném felhívni a figyelmet.
Korábban már írtam róla, de most gyakorlati példákkal szeretném hangsúlyozni az alapvető törvények betartásának fontosságát.


"Megkéseltek egy nőt a Fő utcában
MTI
2009. február 9., hétfő 19:07

Hétfő délután megkéseltek egy nőt Budapesten, a Fő utca egyik kapualjában. A nő súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Támadója az áldozat táskájával elmenekült."

http://index.hu/bulvar/hirek/2009/02/09/megkeseltek_egy_not_a_fo_utcaban/

Kicsit vonatkoztassunk el attól, hogy egy ilyen eset bárhol megtörténhet; gondoljunk inkább arra, hogy valaki a lépcsőházunk kapujában támad ránk.
Fontos, hogy amíg nem értünk haza, és nem zártuk be az ajtónkat, addig legyen egy alap készültségi szintünk, főleg, ha rossz környéken lakunk. Azért, mert közel van az otthon/lakás, még ne legyünk figyelmetlenek. Ne feledjük el, az utcán vagyunk; az utolsó pillanatban is kialakulhat veszélyes helyzet (pl.: engem is kóstoltak már be a kapunktól 20 méterre…). Bármennyire is megnyugtató az otthon közelsége, nem garantálja a sértetlenségünket!


"Lépcsőházi rablások Győrött
2010-11-25 12:31:00

Két embert is lépcsőházban raboltak ki szerda este Győrben. Egy belvárosi lépcsőházban két álarcos-csuklyás ismeretlen támadt meg egy 42 éves férfit. Egyikük úgy megütötte az áldozatot, hogy annak eltört az orrcsontja. A másik támadó letépte a válláról a táskáját, majd elmenekültek a mintegy ötvenezer forintnyi zsákmánnyal. Ennek töredékét, pár ezer forintot szerzett az a férfi, aki egy 81 éves asszonyt ütött meg egy lépcsőházban, majd a nő karjáról letépte a retiküljét."
(MTI)

http://www.blikk.hu/blikk_rovidhir/lepcsohazi-rablasok-gyorott-2035191

A lépcsőház is veszélyes lehet, főleg a nagy panelházakban, ahol nagyon sok ember jár-kel napközben, és nem nézik, hogy ki ment be. Korábban, amikor nem voltak olyan kapuzárak és biztonsági berendezések, mint most, gyakoribbak voltak a lépcsőházi rablások, de most sem ritkák, pláne a rossz környékeken. Bizonyos esetekben összefuthatunk, drogossal, csövessel, vagy akár rablóval is.
Ha olyan helyen lakunk, ahol rossz a közbiztonság, a lépcsőházat tekintsük az utca meghosszabbításának!


"Álrendőrök raboltak ki egy lakást Budapesten
MTI
2010. november 25., csütörtök 11:29

Segítségkérés álcájával tört be egy lakásba egy nő és négy férfi Budapesten. A lakókat bántalmazták és kirabolták. A nő rendőrnek adta ki magát, és azt mondta, fölösleges értesíteni a hatóságokat, mert úgyis elsimítja az ügyet. Közúti ellenőrzés közben buktak le.
Magukat rendőrnek kiadó rablókat fogtak el szerda éjszaka Budapesten. A XI. kerületi kapitányság járőrei az Edömér utcában állítottak meg ellenőrzésre egy autót, amit az öt utas gyanús viselkedése miatt átvizsgáltak. A kutatás során laptopokat, mobiltelefonokat találtak, melyekről kiderült, hogy egy lakásból lopták őket. A rendőrök megtalálták az áldozatot is, aki megerősítette, hogy a banda rabolta ki.
Mint kiderült, a banda egyik tagja, egy 39 éves nő segítséget kérve csöngetett be hozzá, ám amikor ajtót nyitott, négy férfi is a lakásba rontott. Bántalmazták őt és később hazaérkező lakótársát, mindkettejük értékeit elvették, a lakást feldúlták, majd egy óra múlva távoztak."

http://index.hu/bulvar/2010/11/25/alrendorok_raboltak_ki_egy_lakast_budapesten/

Banális, és unos-untalan szajkózott szabály, de láthatjuk, hogy mennyire fontos betartani: idegeneket nem engedünk be a lakásba, vagy csak szigorú ellenőrzés után!
Sokan úgy jutnak be az otthonunka, hogy szerelőnek, gázóra leolvasónak, bajbajutott anyukának, ügynöknek stb. adják ki magukat. Soha senkit ne engedjünk be a lakásba ellenőrzés nélkül. Mindig használjuk a kukucskálót! Figyeljünk a kinti zajokra; ha több emberre utaló zajt hallunk, de csak egy ember látható a kukucskálón át, akkor gyanakodjunk, mert valószínűsíthető, hogy a verőemberek kicsivel távolabb arra várnak, hogy beronthassanak a lakásunkba, és péppé verjék az otthoniakat, hogy utána zavartalanul kitudják rámolni a lakást.
Tartsuk be az aranyszabályt: soha, senkit nem engedünk be ellenőrzés nélkül!


"Befogadta a hajléktalant, életveszélyes sérüléseket kapott egy 62 éves újpesti nő

2010.05.28. 13:16 - Független Hírügynökség

Életveszélyesen megsérült egy nő Budapesten, akit saját lakásán késelt meg egy hajléktalan férfi péntekre virradóra. A Független Hírügynökség információi szerint az asszony befogadta újpesti lakásába a férfit, aki megkéselte és kirabolta a nőt. A férfit pénteken elfogták a rendőrök, emberölés kísérlete miatt indult ellene eljárás.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán arról tájékoztatott, hogy az újpesti Berzeviczy Gergely utca egyik lakásában megkéseltek egy 62 éves asszonyt hajnalban. A nő életveszélyesen megsérült, a mentők kórházba szállították. Támadója az ékszereivel és pénzével menekült el a lakásból. A BRFK akciósai azonban néhány órán belül, pénteken délelőtt fél 11-kor, a XIII. kerületi Lehel téren elfogták az 51 éves férfit, akit emberölési kísérlettel gyanúsítanak."
(FH)

http://velvet.hu/blogok/helyszinelo/2010/05/28/befogadta_a_hajlektalant_eletveszelyes_seruleseket_kapott_egy_62_eves_ujpesti_no/

Hát erre nagyon nem tudok mit írni…
Kell segíteni a rászorult embereken, de nem így. Nagyon sok hajléktalanban nem bízhatunk meg. Hiába tűnnek kedvesnek, vagy jóembernek, nem tudhatjuk, hogy valójában milyen.
Gondolom, nem nagyon kell hangsúlyoznom, hogy ilyet soha ne tegyünk. Ha nagyon karítatívkodni szeretnénk, adományozzunk a megfelelő szervezeteknek, vagy adjunk ételt a rászorulóknak, de ne engedjünk idegeneket a lakásunkba!


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése