2010. 11. 17.

Késeléses hétvége

A mai bejegyzésben az alábbi cikket felhasználva szeretném újra felsorolni az alapvető önvédelmi szabályok egy részét.

"Késeléses hétvége volt Budapesten

MTI 2010. november 14., vasárnap 12:02

Három embert késeltek meg Budapesten; az egyik esetben az áldozat meghalt, míg a másik két esetben egy-egy embert életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Szombaton késő este a IX. kerületi Határ úton, nem messze a metróaluljárótól egy büfé előtt egy társaság sörözött, amikor egy ismeretlen hozzájuk lépett, és eddig tisztázatlan körülmények között egyiküket megszúrta - mondta Papp Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.
A megkéselt férfi a helyszínen életét vesztette. Egy szemtanú szerint a mentősök 40 percig próbálták újraéleszteni az 50 év körüli férfit, ám ez nem járt eredménnyel. Az ismeretlen tettes elmenekült, a rendőrség emberölés bűntette miatt keresi.


A Határ úton megszúrt férfit 40 perc után sem sikerült újraéleszteni

További késelések
A sajtóügyeletes elmondta azt is: szombaton elfogtak egy 37 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy előző este a Nyugati pályaudvaron szóváltást követően megszúrt egy 26 éves férfit, aki életveszélyes sérülést szenvedett.
A gyanúsítottat az V. kerületi Deák téren fogták el, majd őrizetbe is vették. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított ellene eljárást.

A harmadik eset szombat este nem sokkal nyolc óra előtt a X. kerületi Alkér utca egyik társasházának udvarán történt, ahol egy 42 éves férfi összeszólalkozott három személlyel, egyikük a veszekedés során többször megszúrta. A férfit életveszélyes állapotban vitték kórházba.
A három támadó elmenekült a helyszínről. A rendőröknek a tanúk meghallgatása során sikerült azonosítaniuk a gyanúsítottakat, akiket rövid időn belül elfogtak a BRFK akcióosztályának a munkatársai. A három embert őrizetbe vették; a rendőrség ellenük életveszélyt okozó testi sértés miatt indított eljárást."




A történtekről részletes információval nem rendelkezek, ezért az eseteken keresztül csak az alapelveket ismételném át újra.

Tények:
Mind a három esetben kést használtak, és mind a három esetben súlyos sérüléseket okoztak vele (ebből az egyik halálos).
A Nyugati pályaudvari és a Határ úti eset is forgalmas helyen történt {tehát láthatjuk, hogy a tömeg, a forgalmas helyek nem biztosítanak (mindig) megfelelő védelmet.}


Nem hiszem, hogy a Határ úti késelésnél nem volt valami előzmény. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy magányos ember valakit spontán megkéseljen egy italozó társaságból.

A kép a Határ úti helyszínen készült; ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy az áldozat sok vért vesztett. Ekkora vérveszteség esetén az ember hamar elájul, és ha nincsen közel segítség, szépen, csendben elvérzik. Többek között ezért veszélyes, ha egy kihalt környéken támadnak meg: ha nem érkezik meg időben a mentő, akkor az embert már nem lehet megmenteni; nyáron az elvérzés, a sokk stb. miatt, télen még a kihűlés is megölheti az embert.

A cikkből az is kiderül még a Határ úti késelésről, hogy egy ember támadott a társaságra, és a társaság tagjai nem tudták megállítani; gondolom, féltek a késtől. Ebből is látszik, hogy egy fegyver mekkora erőt képvisel.
(Sokad kézből hallottam olyan információt, miszerint a késelést megelőzően már volt konfliktus az italozó társaság és a későbbi késelő között. Akinek megbízható információja, forrása van, ne habozzon komment vagy levél formájában közzé tenni.)


A Nyugati pályaudvarnál történtekkel kapcsolatban egy pozitív dolgot lehet megemlíteni: egy nappal a történtek után, a Deák Ferenc téren már el is kapták az illetőt. Tudom, hogy ez az áldozatnak sovány vigasz.


Kvintesszencia:
Az ember mindig figyeljen a környezetére, hogy még időben ki tudja kerülni a veszélyes helyzeteket.

Kerüljük el a veszélyes környékeket! Ha mindenféleképen arra kell mennünk, készüljünk fel előtte.

Nem szabad hősködni egy késes támadóval szemben. Ne higgyünk a tévének, a filmeknek és a kókler oktatóknak; a kés veszélyes eszköz! Nagyon könnyen lehet vele halálos sérülést okozni, és borzasztó nehezen védhető. A pusztakezes kés elleni önvédelembe csak akkor szabad belemenni, ha már más út nincsen előttünk; amíg lehet nekünk is minden eszközt (táskát, kabátot, széket stb.) fel kell használni a megmenekülésünk érdekében.

Ha önvédelmieszközt használunk, azzal sokat kell gyakorolni. Nem elég az eszköz beszerzése, attól még nem tudjuk megfelelően alkalmazni.

A kés rossz önvédelmieszköz! Ilyen célból ne tartsuk magunknál!

Támadás után mindig készítsünk „leltárt” magunkról, hogy nem sérültünk-e meg komolyabban. Ennek a tanácsnak hasznosságát Ivan Pesice esetével szeretném igazolni, ami Maria Cosma gyilkossági perén hangzott el: „Elmondta a rendőrségen azt is: nem vette észre, hogy őt vesén szúrták, mert fájdalmat egyáltalán nem érzett, csak a keze és a ruhája volt "csupa vér". Ivan Pesicet játékostársa, a szerb Uros Vilovski támogatta be a veszprémi kórházba, ahol azonnali műtéttel eltávolították az egyik veséjét.” (a teljes cikk itt olvasható: http://www.fn.hu/baleset_bunugy/20101025/cozma_ugy_veres_feju/)

A cikkben említett helyeken (Nyugati pályaudvar, Határ úti metrómegálló) jó pár „veszélyes elem” megfordul, ezért mindenkinek javaslom, hogy nyitott szemmel, a környezetére fokozottan figyelve közlekedjen ezeken a helyeken (is).


Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. http://magyar_mocsar.postr.hu/olcso-szex-a-nyugatinal

    Jobb vigyázni!

    VálaszTörlés