2011. 04. 01.

Egy példaértékű eset

A hétvégén a következő szituációnak voltam a tanuja:

Csöngetnek a lakásban, az anya kiszól a fiának, hogy nézze meg ki az. A fiatal gyerek odamegy a kukucskálóhoz, belenéz, majd szól az anyjának:
- Anyu, nem tudom, hogy ki az!
- Akkor nyisd ki az ajtót!

Azt hittem, hogy eldobom az agyam. Egy az ötvenes évei elején járó, intelligens nő hogy mondhat ilyen hülyeséget a gyerekének?! Mire tanítja így a fiát?! Nem babonából kell megkérdezni, hogy ki akar bejutni a lakásba.
Kíváncsi vagyok, hogy mit szólt volna anyuka, ha a gyereket félrelökve, 2-3 nagydarab, viperával és machetevel felfegyverkezett férfi rontott volna be a bejárati ajtón...

A hallott beszélgetésről az alábbi hír ugrott be:
 
"Részegen támadt egy házaspárra egy fiúbanda

MTI
2011. március 24., csütörtök 11:54

Egy nőt megerőszakolt, élettársát megverte, ágyneműjét felgyújtotta egy fiatalkorúakból álló banda Vásárosnaményben. Erőszakos közösülés és magánlaksértés gyanújával három, 16-18 éves fiút őrizetbe vettek, és kihallgattak egy negyedik fiatalt is, akinek a bűncselekményben betöltött szerepét még tisztázni kell - közölte a rendőrség csütörtökön.

A megalapozott gyanú szerint a fiatalok kedd éjjel rátörtek egy otthonra, s ott egy 46 éves nőt többen szexre kényszerítettek élettársának szeme láttára - mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője. A százados tájékoztatása szerint a környéken lakó fiúkból álló banda előbb fenyegette, bántalmazta a párt és két vendégüket, majd távoztak a lakásból. Később négyen visszatértek, megverték a nő élettársát, meggyújtották ágyneműjét is, az asszonyt pedig orális szexre kényszerítették, majd meg is erőszakolták.

A vásárosnaményi rendőrkapitányság munkatársai még aznap elfogtak az erőszakkal és magánlaksértéssel gyanúsítható fiatalok közül négyet. A feltételezett elkövetők közül többen nem tagadták, hogy ittas állapotban rátörtek a párra, de azt állították, hogy a szex nem erőszakkal történt. A rendőrség kezdeményezi az őrizetbe vett fiatalok előzetes letartóztatását. Öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, ha bűnösségük igazolódik."



Ha ilyen, és ehhez hasonló esetek történnek meg, szerte az országban, akkor nem kellene mindenkinek ajtót nyitni.
A blogon már többször kiemeltem annak a fontosságát, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy kit engedünk be az otthonunka!
Ha rendőr, akkor igazoltassuk, kötelező megmutatnia a jelvényét és az igazolványát.
Ha közműves (víz, gáz stb.), akkor annak érkezéséről előzetesen értesítenek bennünket, valamint az ott dolgozóknak is van hivatalos papírjuk.
Ha adománygyűjtő kopogtat, akkor kérjük meg, hogy hagyjon egy csekket a postaládában, és majd befizetjük a kívánt összeget.
Ha kismama, anyuka kisgyerekkel (tehát olyan, akiről nem feltételeznénk semmi rosszat) áll az ajtó előtt, akkor legyünk nagyon óvatosak! Főleg, ha a felső emeleteken történik ilyesmi. A bűnözők gyakran élnek azzal a módszerrel, hogy a jóhiszemű áldozat kinyitja az ártatlannak tűnő "csali" személynek az ajtót, majd beront 3-4 kigyúrt verőember és kirámolják a lakást. Általában azért választják a legfelső emeleteket, mert azon a szinten járnak a legkevesebben.
Csak olyan embert engedjünk be a lakásba, akit ismerünk és megbízunk benne.

Tartsuk be azokat az általános szabályokat, amik az otthon védelmére vonatkoznak.


Az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt indítottam el a blogot. Célom, hogy legalább az alapvető önvédelmi szabályokat tanulják meg és tartsák be az emberek. Ha a környezetetekben hasonlót tapasztaltok, ti is hívjátok fel az illető figyelmét arra, hogy milyen veszélyeknek teheti ki magát a gondatlan viselkedésével. Figyeljünk és vigyázzunk egymásra! 


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése