2011. 04. 05.

Csepel

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is. 

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Vagy a BRFK oldalán: http://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html


A mai bejegyzésben kedves olvasónk, TransilvanianWarrior90 Csepelről szóló elemzését olvashatjátok.


Szent Imre Tér, Karácsony Sándor utca, HÉV végállomás

Csepel köztudottan közbiztonsági szempontból problémás kerület lett az utóbbi években, mivel a VIII., meg a IX. kerület régi lebontott házaiból többek között oda költöztettek ki sok "veszélyes elemet". Ez hatványozottan igaz a lakótelepre a HÉV mentén. A HÉV-en is történt már sok atrocitás, rablás, főleg a nap későibb óráiban, de nappal is előfordult már, lásd: http://www.blikk.hu/blikk_cikkhozzaszolas/?cid=1506401. Tehát, ha HÉV-el utazunk, tartsuk be a szükséges óvintézkedéseket, főleg az esti órákban.  A továbbiakban a címben említett 3 megállóra fogok kitérni.


Szent Imre Tér

A csepeli hév egyik megállója, onnan lehet átszállni több buszra, amelyek többet között Pesterzsébetre, Kispestre közlekednek, tehát sok „gyanús elem” is megfordul arra fele, főleg az esti órákban, a közelben levő Budafoki úton is elég sok lakik belőlük. A HÉV megállóban gyakran tartózkodnak csövesek, velük általában nincs gond, kérnek pénzt, vagy cigit, ha nem adsz nekik, odébbállnak, viszont elég sokszor megtalálhatóak egyéb "veszélyes elemek" is, beszólogatós, kötekedő, kiraboló tizenéves bandák, balhés egyedek. A megállóval szemben van egy CBA, illetve egy kocsma, itt is szoktak gyülekezni az előbb említett társaságok, illetve a másik oldalon a Kispestre tartó buszmegállóban, és a trafik, meg a pékség előtt. Maga a tér egy parkosított hely, templommal a közepén, ahol az említett csoportokon kívül gyakran botlunk bele részeg, drogos tizenévesekben, akik nem azért szólítják le az embert, hogy ajándékot osszanak neki, a fák, és a bokrok pedig sokszor eltakarják az embert a külvilágtól, ha bajban van. A parkon átérve a 148-as, 151-es (Kispestről jönnek), illetve 35-ös, 36-os(Csillagtelepre mennek, amely szintén nem egy jó környék) a megállójába érünk, ahol szintén belefuthatunk sok féle gyanús elembe, a csövesektől elkezdve a kurvákon, és a részeg tizenéveseken át a keménykedő, nehézfiúkig minden fajtába. A térképen meg van jelölve kékkel a rendőrség, sárgával a CBA, zölddel pedig a csepeli önkormányzat, mint ajánlatos menekülési helyek a környéken. A CBA mögötti kisutcák szigorúan tilosak, mivel rosszul kivilágított környék, sok a kocsma, ezáltal a „veszélyes elem” is.



Karácsony Sándor utca

Ezzel belecsaptam a rossz környékek közepébe: még nappal is nagyon veszélyes környék, főleg a régi panelekhez vezető sétálóutca! Ott megtalálható a kerületből való minden fajta „veszélyes elem”, a napnak minden szakaszában, de este majdnem minden 5 méterben. Általában a padokon szoktak ülni, onnan szemelik ki áldozataikat. Menekülési hely is nagyon kevés van: a Hév megálló másik oldalán lévő Match bolt, illetve a sétáló utca végén az OTP Bank, és a Jedlik Ányos gimnázium, viszont az kicsit messzebb van, kell jó 2-3 percet szaladni odáig. Komolyan, erre fele nagyon vigyázzatok magatokra!

HÉV végállomás

Egy másik igen rossz helye a kerületnek. A végállomáson majdnem mindig találhatóak "veszélyes elemek", minden fajtából. A Csillagtelepre vezető Rákóczi út környéke igen elhagyatott hely, főleg este kevés ember fordul ott meg, ha arra fele megkéseltek, megvertek, sok ideig ott maradhatunk, anélkül, hogy bárki is meglátna minket. A közelben levő Víztorony aljában van a "Torony Club", amelyben a lehető legrosszabb féle fiatalok szoktak tartózkodni, főleg hétvégén, meg az esti órákban. A másik nagyon veszélyes hely itt a Csepel pláza bejárata, és mellette a buszmegálló, ahol mindig rengeteg a "raj", sokszor 10-15 fős csoportokban tartózkodnak, belekötnek az emberekbe, rosszabb esetben kirabolják, megverik őket. Továbbá megemlíteném a 2 percre lévő Magyar utcát is, mint kerülendő területet. Menekülési helyként egyedül a plázát tudom ajánlani a környéken.

Az idézett cikk: 
"Fényes nappal késsel rabolt a csepeli HÉV-en
 
2006-03-11 00:10:17
 
Nagy erőkkel keresi a rendőrség a budapesti D. Róbert Jánost (20), mert 2006. március 9-én délután 5 óra körül késsel megfenyegetett egy 20 éves fiatalembert a csepeli HÉV-en, és elvette annak pénztárcáját és mobiltelefonját. A kár csaknem 35 ezer forint.(BRFK)"



Ezúton is köszönjük a színvonalas és részletes elemzést!
Továbbra is várom az olvasói leveleket a hovane@citromail.hu e-mail címre.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Anno bizony Csepelről sem lehetett a legjobbakat olvasni, de ma már – Békásmegyerhez hasonlóan – itt is rendeződtek a dolgok, ráadásul a lakótelep közelében található kertvárosi rész nagyon szép és keresett. Az árak itt sem magasak, a panelpiacon 160-170.000 forintért már könnyen lehet lakást kapni, nem is a leglelakottabb fajtából, azonban egyes utcák tekintetében továbbra is javasolt a fokozott körültekintés. Ide – ahogy más lakótelepekre is – érvényes, hogy érdemes elidőzni a lépcsőházban kitett hirdetményeken (nagyon beszédesek tudnak lenni), valamint megkérdezni a közös képviselőt, hogy áll a ház anyagilag.

    VálaszTörlés
  2. Budapesten a XVI. kerület a legnyugodtabb környék, de a XXII. is a legjobbak közé tartozik. A XIX. kerület - Kispest és a Wekerle-telep - nem rossz környék, de nagyon sok személy elleni erőszakos bűncselekmény történik itt. A legtöbb betöréses lopás a IX. és a X. kerületben történik, ellenben leginkább a III., IV., X., XI., XIII. és XXI. kerületben vannak biztonságban a lakások a betörőktől.

    Az adatokból az is kiderül, hogy a VIII. kerület a közhiedelemnek megfelelően valóban nem tartozik a legbiztonságosabbak közé, de semmivel sem rosszabb, mint a szomszédos kerületek. Nagy meglepetés viszont Csepel, amely a többi kerülethez viszonyítva szinte minden kategóriában átlag alatti fertőzöttséget mutat. Itt viszonylag kevés a lakásbetörés, a közterületen elkövetett bűncselekmény és minden más is. Az V. kerületben például egy év alatt vagy 150 erőszakos bűncselekmény történt, míg egész Csepelen csak körülbelül 120. Pedig a Belváros-Lipótváros területe 3,4 négyzetkilométer, Csepelé pedig 25,7, és háromszor annyian is lakják, mint az V. kerületet.

    VálaszTörlés