2011. 04. 07.

Az önvédelmi stílusokról - kiegészítés

Nem régiben volt egy érdekes beszélgetésem, ahol elhangzott az, hogy olyan önvédelmi irányzatot (ezzel kapcsolatos írások: 1, 2) érdemes tanulni , ami már kipróbált, van mögötte tapasztalat.
Ebből megközelítésből, a tapasztalások tükrében alapján négy típusra bontom a stílusokat; így más szempontból alapján is végig tudjátok gondolni, hogy mit is szeretnétek tanulni.

Az egyik típus, ha korábban, éles helyzetekben több alkalommal is kiállta a próbát (háború, polgárháború, bandaharcok, gyakori önvédelmi alkalmazás stb.) és bizonyította alkalmasságát. Ennek az az előnye, hogy már készen kapunk egy olyan rendszert, amit olyan emberek alakítottak ki, akiknek az életük függött a technika hatékonyságán. A stílus vezetői fontosnak tartják, hogy az adott rendszer alkalmazkodjon a változásokhoz, hogy ne kövesedjen be.
Az általam ismert stílusok közül ilyen például a NECOPA Balintawak.

A második típus az, amelyik korábban hatékony volt, de mára már elavult technikákat tanít. Gyakran előfordul, hogy egy stílus nem fejlődik tovább, hanem ugyanazokat a mozdulatsorokat, technikákat, kivitelezéseket tanítja generációról generációra. Véleményem szerint szükséges a „vérfrissítés”, mert az emberek harchoz való viszonyulása folyamatosan változik, és ezzel együtt kell fejlődnie a stílusnak is, hogy hatékony maradhasson.

Harmadikként megemlíteném azt a típust, amikor egy új rendszert (vagy irányzatot) hoznak létre úgy, hogy a már meglévő és kipróbált technikákat (akár több stílusból is válogatva) szelektálják, modernizálják, egyszerűsítik, kicsit átszabják és ezekből az alkotóelemekből hoznak létre valamilyen új dolgot.  

A negyedik út a "spekuláció", amikor kitalálnak különböző technikákat és lemodelleznek egy-egy konkrét esetet. Ez utóbbi akkor hiteles, ha nagyon sok szituációban, nagyon sok változóval (helyszín, körülmények, ellenfelek, eszközök stb.) tesztelik az adott technikát. Sajnos a mesterséges szituációk nem tudják hűen visszaadni a valós helyzeteket, ezért az újonnan kitalált stílus az életben fog igazán bizonyítani.


Ne felejtsük el, hogy a stílusokat önvédelmi szempontból vizsgáltam; egy küzdősportnak más célja van, mint egy önvédelmi irányzatnak. Ne essünk abba a hibába, hogy összekeverjük a stílusok céljait és ezért nem a legmegfelelőbb irányzatot választjuk személyes céljaink eléréséhez.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése