2011. 11. 08.

Gyakorlati példa: a lakás környéke


A munka mellett végre sikerült egy kis időt szorítani, hogy frissítsem az oldalt.
A mai bejegyzésben arra hozok gyakorlati példát, hogy miért kell jól körbe nézni a kiválasztott lakás/albérlet környékén.

Drogosoktól retteg Józsefváros
 • Megjelent: 2011.10.27. 12:56|
 • Frissült: 2011.10.27. 14:49
A VIII. kerület több pontján is van olyan lakás, amelyet kábítószeres csoportok foglaltak el, drogtanyaként működik. A többi ott lakó évek óta retteg, de segítség egyelőre nem érkezik.

A Hír24 információi szerint ilyen drogtanya működik a Diószeghy Sámuel utca egyik régi bérházában is. A kábítószeresek csapatostul - akár tízen, tizenöten is - bezsúfolják magukat egy-egy lakásba, mindenféle jogalap nélkül. A szóban forgó épületben két ilyen lakás is van, mindkettő önkormányzati kézben. Az ingatlanok üresen állnak vagy legalábbis állnának. Úgy tudni, egy ott lakó segíti a „bérlőket” a bejutásban, mindezt persze pénzért. Egyszerűen feltöri a zárat és beengedi őket.
A lakók szerint az odaszokott „vendégeik” gyakorta hangoskodnak, zenélnek, mulatnak vagy éppen veszekednek a birtokba vett lakásokban, de az is előfordul, hogy drogmámoros állapotban kóvályognak a ház folyosóin. Bár eddig senkit sem bántottak, a lakók félnek: a legtöbben otthon maradnak és gyerekeiket is igyekeznek zárt ajtók mögött tartani, biztos, ami biztos…
Mikor szerdán ott jártunk, a ház előtt nem túl bizalomgerjesztő alakok jöttek-mentek, vagy éppen ácsorogtak órákon át. Képeket is készítettünk, de csak tisztes távolból.
Úgy tudni, a rendőrök is rendszeres látogatói a háznak, szinte naponta kihívja őket valaki. A lakók szerint néha az egyenruhások is tucatnyian érkeznek. Van, amikor többeket bevisznek, de gyakran „üres kézzel” távoznak. Ám ha egy estére el is tüntetik a kábítószereseket, azok újra és újra megjelennek. Vannak köztük olyanok is, akik egyszerűen beköltöztek a padlástérbe.

A házban megforduló drogosok zöme reggelre eltűnik, semmit sem hagynak maguk után, még a kábítószerezéshez használt tűket is elviszik. Az említett két lakást azonban már kipakolták, még a gáztűzhelyeket is kiszerelték. Vélhetően nem szakszerűen, úgyhogy a lakók emiatt is aggódnak.
Az itt élők többször tettek már panaszt az önkormányzatnál, de mint mondják, semmi sem történik, pedig két-három éve küzdenek már a problémával. Értesüléseink szerint pont e hét kedden jártak a helyszínen az önkormányzat emberei, hogy lelakatolják mindkét lakást. Eredményt azonban ez sem hozott: a lakatokat az esetek zömében egyszerűen leverik, ha pedig ez nem megy, az ablakrácsokat szerelik le, és bemásznak. Így vagy úgy, de megoldják a bejutást.
Úgy tudni, nem ez az egyetlen ház a környéken, ahol gondot okoznak ezek az emberek. Ezt Józsefváros polgármestere is megerősítette. Kocsis Máté a Hír24-nek elmondta: három súlyos "gócpontról” tudnak a  kerületben, az egyik a már említett Diószeghy Sámuel utca, a Karácsony Sándor utca valamint a Corvin áruház mögötti terület, a  Blahánál.

A polgármester beszámolt arról is, hogy éppen múlt hétfőn tartottak közbiztonsági egyeztető fórumot a problémáról, Józsefváros fent említett részeinek megtisztításáról. A megbeszélésen részt vett a kerület vezetése és Budapest  rendőrfőkapitánya is. Kocsis Máté hozzáfűzte: határozottan arra kérte Tóth Tamást, hogy a rendőrség év végéig számolja fel ezeket a drogtanyákat, és tegyen a közterületen történő kábítószerezés ellen is. Mint mondta, ehhez a kerület minden támogatást megad.

A Hír24 kereste a rendőrséget is, ahol azt mondták, az ügyben később adnak tájékoztatást.”


Korábban írtam, hogy a VIII. kerület egyes részeiben vannak olyan szolgálati lakások, ahova nem hajlandóak beköltözni a rendőrök. Nem véletlenül.
A blogon már több bejegyzés is foglalkozott azzal, hogy a VIII. kerület bizonyos területeit jobb elkerülni, mert nem biztonságos. A cikkben meg is említik ezeket a területeket: „Úgy tudni, nem ez az egyetlen ház a környéken, ahol gondot okoznak ezek az emberek. Ezt Józsefváros polgármestere is megerősítette. Kocsis Máté a Hír24-nek elmondta: három súlyos "gócpontról” tudnak a  kerületben, az egyik a már említett Diószeghy Sámuel utca, a Karácsony Sándor utca valamint a Corvin áruház mögötti terület, a  Blahánál.
Az ilyen figyelmeztetésekre jó hallgatni. Sok kellemetlenséghez és veszélyes helyzethez vezethet, ha az ember rossz környéken akar lakást bérelni, vagy venni.

A cikkben olvasható drogosok igen veszélyesek lehetnek! Bár az író nem tett említést testi erőszakról, előfordulhat, hogy a kábszeresek támadnak, rabolnak, erőszakoskodnak. A pénz előteremtése elsődleges céljuk, mindennél fontosabb, hogy az adagjukat meg tudják venni, és ezért megtesznek bármit: lopnak, rabolnak és előfordul, hogy ölnek is.
A drog hatása alatt (a drog típusától függően) olyan dolgokat is elkövethetnek, amit tiszta pillanatukban nem. Ilyenkor kiszámíthatatlanul viselkednek, kivetkőznek emberi mivoltukból. Vannak olyan szerek, aminek hatása alatt sokkal tompábban érzékelik a fájdalmat, ilyenkor az önvédelmi képzéseken tanult ízületfeszítések, védekezési technikák nem sokat érnek. Ha egy veszélyes szer hatása alatt álló drogossal van dolgunk, akkor készüljünk fel a legrosszabbra, nem csak az ő, de a mi részünkről is.

Ahhoz, hogy ne kelljen ilyen esetekkel naponta szembesülni, jobb, ha a lakás kiválasztásakor több napszakban is megnézzük a környéket, hétköznap és hétvégén egyaránt. Ajánlott a szomszédokkal is beszélni, valamint rákeresni a neten. A hírekben ritkán jelennek meg olyan esetek, amik pontos képet adnának az egyszerű átlagember életét megkeserítő esetekről, viszont a közösségi oldalakon, fórumokon, blogokon az emberek beszámolnak az ilyen történésekről, ezáltal komplexebb képet kaphatunk az adott környékről.


Vigyázzatok magatokra!


4 megjegyzés:

 1. Ezt is érdemes elolvasni:
  http://tesztbarikad.jobbikbackup.info/node/13693
  Tudni kell, hogy a Magdolna negyed a VIII. kerületben ennek a melegágya, de mint észrevehető, az egész VIII. kerületnek a 70-80%-án nagyon észnél kell legyen az ember. Haveromék épp a Corvin áruház mögötti részen laknak, ott is rengeteg az "elem", pedig az a Palotanegyed. Práter utcában van az egyetemünk, az is eléggé ghetto, bár lassan füstölik ki onnan az alja népet. Szóval ebben a kerületben egyedül a Palotanegyed Kálvin térhez közeli része, ami biztonságosnak számít, illetve az új építésű lakások a Corvin-negyedben, bár szerintem oda is éjjel "átfújja a szemetet a szél".
  Sztyopa, neked mi a véleményed?

  VálaszTörlés
 2. Annyira nem ismerem a VIII. kerületet. Korábban gyakrabban jártam arra, mint most, bár már akkor is igyekeztem elkerülni.

  A Kálvin tér és környéke, rendezettnek tűnik, természetesen előfordulhatnak gázos helyzetek, de eddigi tapasztalataim szerint nem ez a jellemző.

  A Blahától beljebb eső részeken már nem sétálok olyan nyugodtan. Tényleg észnél kell lenni.

  VálaszTörlés
 3. Kálvin tér és környéke rendben van, mindennap ott közlekedünk, az új belváros felújítása sokat javított a helyzeten.

  VálaszTörlés
 4. A párommal az V. kerületben lakunk a Váci utcától 50 méterre, sokat használjuk a Ferenciek terét, (7-es buszok, 3-as metró) és a Kálvin teret is (3-as metró, kajáldák, séta). Nekünk semmilyen problémánk nem volt még, pedig gyalogtávolságon belül van a Blaha és az Üllői út.

  A Kálvinon és a Ferencieken is vannak csövesek, alkeszek, kéregetők, árus cigányok az aluljáróban és az utcán, de abszolút nyugodt típusok és a felújításoknak köszönhetően már a Ferenciek terén "kiköltöztették" őket az aluljáróból.
  Szerintem egy veszélyes elem veszélyességi foka a mi hozzáállásunktól is függ. Aki nem keresi a bajt, azzal nem történik annyi rossz. Tisztában kell lenni a necces helyekkel, de nem kell rákoncentrálni és akarva keresni a veszélyforrást.
  Én ha veszélyesebb helyekre keveredek és pl, nem találok valamit, vagy nem tudom pontosan hol keressem az adott utcát, épületet stb. és látszik, hogy elveszett vagyok, próbálok magabiztosnak tűnni és a kérdéseimmel cigányokhoz megyek oda, lehetőleg férfiakhoz (nő vagyok, a nő a nővel nem olyan kedves alapból sem, a rivalizálás cigány-magyar között még élesebb). Ez mindig bejön a Blaha, Klinikák M3, Nagyvárad tér és a Keleti környékén is, nagyon kedvesek segítőkészek és nem inzultálnak. Ha nem azt látják rajtunk, hogy félünk, hogy máshogy nézünk rájuk, hanem, hogy ugyanolyan emberként kezeljük őket, akkor ez a probléma kiküszöbölhető. Vagy esetleg ha látják, hogy egy "közülük valóval" szimpatizálunk, beszélünk, akkor nem mi leszünk a kiszemeltek. Zárójelben megjegyzem, hogy NAGYON nem szimpatizálok a cigányokkal, sőt, kifejezetten negatívan állok hozzá ehhez a kérdéshez, de vannak helyzetek, amikor ezt muszáj megtanulni leplezni és félretenni, a saját érdekünkben.
  Ha pedig egy veszélyes elem, vagy nem kívánt személy közeledik, egyszerűen tovább kell sétálni, mintha észre sem vettük volna, hogy minket szemelt ki, ha pedig ez az opció nem lehetséges én a "kedves mosolyú, külföldi turista" álcát választom.
  Hangsúlyozom, ez személyes tapasztalat, de be szokott jönni mindig.

  VálaszTörlés