2011. 11. 25.

Még egy példa az életből

Off: Jó hír! Úgy fest a dolog, hogy januártól újra heti, kétheti rendszerességgel tudom majd frissíteni a blogot. Addig is szíves türelmeteket kérem!


A mai bejegyzésben egy olyan hírt fogok elemezni, amiben több olyan momentum található, amire érdemes felhívni a figyelmeteket.


„Késelés egy doboz cigiért? A parkban rabolta ki áldozatát

2011. november 16. 17:01 a.v

A Kaposvári Városi Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás miatt vádat emelt egy nagybajomi férfival szemben, aki az idén május tizedikén este fél tizenegy körül Kaposváron a városligeti Malom-tóhoz ment, majd a tóhoz vezető út melletti padon üldögélő sértetthez lépett és egy cigarettát kért tőle.

A gyanútlan kérdezett adott is neki egy szál cigit, ám köszönet helyett a vádlott kötekedni kezdett, azt firtatta egyre erőszakosabban, mennyi pénzt fogadna el a sértett az elkért cigarettáért. Miközben heveskedett, a jobb nadrágzsebéből egy tizenkét centis pengéjű kést vett elő, fenyegetően hadonászni kezdett vele a sértett előtt, s követelte, adja oda neki a doboz cigarettát, amiből megkínálta.

A sértett értelemszerűen megijedt, s tartva tőle, támadója megvágja vagy megszúrja, átadta a cigis dobozt, majd a pad mögé hátrált, ám a férfi nem tágított, s késével továbbra is fenyegetőzve a mobiltelefonját is követelte tőle. A megtámadott ezt már nem akarta odaadni, ám a késes rabló elvette tőle a tizennyolcezer forintos készüléket, s a háromezer-ötszáz forintos sim-kártyát, majd elment. A rendőrök azonban elfogták, így a nagybajomi férfi előzetesben vár a tárgyalására.”


Ahogyan már többször is írtam, a rablások előtt szokott lenni valamilyen bevezető: cigit kérnek, megkérdezik mennyi az idő stb. Ilyenkor a támadó felméri a leendő áldozatot, elaltatja annak a figyelmét. Ha több „elem” is van, akkor a kérdés feltevésnél körbe tudják venni a célpontot.
Nagyon fontos, hogy ha ilyet kérdeznek tőlünk, akkor ne bonyolódjunk beszélgetésbe az illetővel (főleg, ha gyanús) és nagyon figyeljünk a környezetünkre és a kérdezőre. Ne arra figyeljünk, amit mond, hanem a testtartására, a látjuk-e a kezét stb. Ajánlatos nem a szemébe nézni, hanem a mellkasa közepére, mert így egyszerre látjuk a kezét, a lábát és jobban működik a perifériás látásunk is.

A cikkből kiderül, hogy a támadónál egy 12 centis kés volt, egy ekkora pengével nagyon súlyos, halálos sérüléseket lehet okozni. Az ilyen esetek miatt jobb, ha az ember beszerez valamilyen használható önvédelmi eszközt (pl. gázspray-t).

Az áldozat jól tette, hogy nem hősködött a késsel szemben és úgy helyezkedett, hogy a támadó és közte ott legyen a pad. Ezt nagyon jól tette! Ha lett volna nála spay nagyobb biztonságban tudta volna lefújni az „elemet”, hogy utána elfuthasson.

Azt is jól tette, hogy mikor már nem volt más választása, akkor átadta az értékeit. Egy mobil sokkal kevesebbet ér, mint egy átszúrt máj, vagy egy átvágott hasfal. Ezt ne felejtsük el. Természetesen, amíg reális esélyünk van arra, hogy győztesen kerüljünk ki a veszélyes szituációból, addig küzdjünk az értékeinkért, de feleslegesen ne kockáztassuk az életünket egy pótolható tárgyért.


Vigyázzatok magatokra!

5 megjegyzés:

  1. Ha valaki megkérdi hogy mennyi az idő, vagy hogy van-e egy cigink, akkor jobb ha elfogadjuk a tényt hogy valószínűleg egy rablás, vagy eszeveszett menekülés lesz a társalgás vége.

    VálaszTörlés
  2. Tehát, szerintem röviden:
    1. Szerintem ilyenkor jön be az a szabály, hogy ha hasonló "elem" kötekedni kezd, cigit kér, időt kérdez, akkor az önvédelmi eszközt minél gyorsabban használható állapotba kell helyezni, ilyenkor én már fogom a gázsprayt a kabátzsbemben, és 1 másodpercen belül tüzelni tudok vele, ha kell.
    2. A támadás ilyenkor a legjobb védekezés, amint látod, hogy valami fegyvert vesz elő, abban a pillanatban támadni kell, mielőtt ő támadna, szólalj meg valami kevésbé ismert idegen nyelven, vagy valamilyen módom tereld el a támadó figyelmét, hogy nyerj akár 1-2 másodperc időt.
    3. Ha kéregető, leszólító "elem" megszólít és egyedül van, akkor a legjobb mielőbb megszabadulni tőle! (Míg egyedül van sokszor kevésbé bátor, de nem tudhatod 1-2 perc múlva hány haverja érkezik!)
    4. Ha többen jönnek rád, és komolyak a szándékaik, akkor nem fogják cifrázni, és b*szhatod a pár hónapos Kung-fu-s bohóckodást, amit azt hiszed megtanultál délután 5-6-ig heti 2 alkalommal. Földre visznek, és már forgatják is ki a zsebeidet. Míg kettő, három lefog, másik 2 szedi is el a cuccokat. Valóban, ilyenkor a legjobb mindent átadni, és ha van lehetőség, akkor visítani, de a szádat betapasztják, ez nekik is eszükbe jut!
    5. Valóban érdemes valami önvédelmi fegyvert beszerezni, mert még ennél s csúnyább világ közeledik, attól félek sajnos (Legjobb, ha sosem megyünk gyanús környéken későn és egyedül haza, vagy bárhova! Ameddig csak lehet, próbáljunk csapatban haladni!)
    5. Egy speciális tanács: ha kénytelen vagy "rázós" környéken lakni, sűrűn megfordulni, akkor érdemes egy helyi törzshelyen ismerkedni, "cimborázni" néhány "bennszülöttel"(persze azt is csak óvatosan). Ha ilyenek között látnak néha, akkor nem tekintenek idegennek, prédának!

    Röviden ennyit akartam:
    TransilvanianWarrior90

    VálaszTörlés
  3. Ajánlom mindenkinek a következő olvasmányt:
    http://agyiszint.hu/bypost/2011/08/10/Hogyan_vedjuk_meg_magunkat_3_resz
    Sztyopa, erről mi a véleményed? Szerintem 90%-ban elég jól meg van írva.

    VálaszTörlés
  4. Nyilván nem kell minden utcai szituáció mögött ártószándékot feltételezni.

    VálaszTörlés
  5. TransilvanianWarrior90, jól összefoglaltad a lényeget.
    Én nem ajánlom, hogy a "helyi bennszülöttekkel" való haverkodást.

    VálaszTörlés