2012. 01. 04.

Általános önvédelmi tanácsok


A mai bejegyzésben a szilveszteri élményekből merítve pár általános tanácsot szeretnék adni, amivel megelőzhetőek egy buli során, vagy után fellépő kellemetlen szituációk.


Vigyázz a részeg barátaidra. Lehetőleg mindig legyen a társaságban egy józanabb tag, aki figyel a többire. Fontos szerepe lehet, ha például baleset miatt mentőt kell hívni (Az önvédelem alatt nem feltétlen csak arra kell gondolni, hogy valaki ránk támad az utcán. Számomra az önvédelembe az is beletartozik, hogy tágabb értelemben is vigyázunk magunkra.), de ő lehet az is, aki kinavigálja a társaságot egy balhésabb szituációból. Például, ha egy részeg társunk beszól valakinek, aki ezt zokon veszi, és meg akarja torolni a vélt vagy valós sérelmet, akkor a társaság józan tagja ki tudja dumálni a helyzetet, így elkerülhető a verekedés.

Ami részegen viccesnek tűnik, nem biztos, hogy a másik is ugyanolyan humorosnak fogja találni. Lehetőség szerint ne idegeneken próbálgassuk a stand-up comedy-s vénánkat.

Részegen nagyon bátrak vagyunk, és nagyon erősnek érezzük magunkat, és ezért olyan szituációkba is belemegyünk, amibe nem kellene. Ne tegyük. Korábban is írtam már, hogy a hamis (eltúlzott) önbizalom önveszélyes lehet. Az emberkedés (szerintem) nem ér annyit, hogy másnap törött állkapoccsal próbáljuk meg elmondani a rendőrnek, hogy hogyan vertek meg minket.
Ehhez kapcsolódik az is, hogy nem kell a provokációra reagálni. Beszóltak? És akkor mi van? Nem kell a sértegetésekre, a provokációra válaszolni. Azért, mert egy részeg barom elmond téged/barátnődet/anyádat stb. valaminek, attól az még nem úgy van. Ne foglalkozz vele, ne menj bele a provokációba, de úgy, hogy ne tűnjön gyengeségnek, meghátrálásnak. Azt mutasd felé, hogy érzékelted a véleményét, de nem foglalkozol vele, vagy adj kitérő válaszokat. Ne menj bele a szájkaratéba. Valamikor el lehet játszani, hogy „nem hallottad meg” a beszólást, és tovább sétálsz.

Részegen az ember hajlamos félreértelmezni a külvilág jeleit. Mondjuk, ha valaki véletlen a lábadra lép, nem feltétlen akar megtámadni, így nem kell a kezedben lévő korsóval leütni.

Ne szakadjatok le egymástól! Mindig figyeljetek a társaitokra és soha ne hagyjatok hátra senkit! Fontos, hogy egy társaság összetartó legyen.
Ha valamelyik társ nagyon részeg, akkor valaki(k) kísérjék haza, mert lehet, hogy elalszik a járművön, vagy egy padon és simán kizsebelik.

Legyél udvarias, ez nem csak önvédelmi szempontból fontos.

Ne villogj a pénzeddel, nem mindig jó, ha látják, hogy mennyire vagy „kitömve”. Egyesek különösen a pénzes, részeg emberekre specializálódtak.

Lányoknál a túl kihívó öltözködés hátrányt is jelenthet, sok férfi (főleg, ha részeg) előszeretettel „ismerkedik” a magukból sokat mutató nőkkel, és sokszor ez az ismerkedési szándék vehemens…


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése