2012. 01. 12.

Borotvakés

A bejegyzést inkább olvasnivalónak, érdekességnek szánom, semmint önvédelmi iránymutatásnak. Röviden összefoglalom a borotvakés fegyverként való használatáról szóló tapasztalataimat és ismereteimet.


A borotvakést korábban, a biztonsági borotva elterjedéséig, minden háztartásban használták. A piacról a biztonságosabb, cserélhető pengéjű borotva szorította ki, de a mára már újra divatba jött.

Korábban nem csak borotválkozásra használták, hanem fegyverként is forgatták, hiszen könnyen beszerezhető volt, könnyű volt rejteni, a mindennapokhoz tartozott, hatékonyságát pedig számos eset bizonyítja.


Az utcán történő alkalmazásáról főleg a XX. század elejéről tesznek említést, de nagy ritkán napjainkban is használják.

Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon sokáig jellemzően a feketék fegyvere volt a borotvakés, mert ők semmilyen fegyvert nem hordhattak magukkal. Ha a rendőr egy négernél kést, botot, pisztolyt vagy bármilyen más fegyvert talált, akkor azért keményen megbüntették. A borotvakésért azonban nem tudták felelősségre vonni őket, hiszen az a napi higiéniához szükséges eszköz volt.

Ausztráliában bandák specializálódtak a borotvakés használatára, ennek segítségével rabolták ki az embereket. A „forgatókönyv” nagyon egyszerű volt: többen körbeállták az áldozatot, egy könnyed vágással elérték, hogy berezeljen, majd elszedték tőle az értékeit. A borotvakés nagyon éles, így egy könnyű, gyors mozdulattal is ijesztő sebet lehet vele ejteni, mert könnyen szétvágja a húst, és a sebből látványosan folyni kezd a vér. A seb, az egyenes sebszélek miatt gyorsan gyógyul és a legtöbb esetben csak egy cérnavékony heg marad utána.

Brazíliában a capoeirások is használták, egyesek úgy, hogy a lábujjuk közé szorították a pengét:


 A borotvakést a filmekből is jól ismerhetjük, mint a maffia egyik kedvenc fegyverét, hiszen kézenfekvő és hatékony eszköz. Valamint egy időben a hobók és a motorosok is előszeretettel hordták magukkal, és alkalomadtán fegyverként is használták.



Manapság, amikor jobbnál-jobb (megbízható, jól rejthető, biztonságosan hordható stb.) késeket és fegyvereket lehet kapni, már nincsen jelentősége ennek az eszköznek, bár az interneten találkoztam olyan klubokkal, akik tanítják a borotvakés fegyverként való használatát; ez szerintem főleg marketinghúzásnak tudható be.

Elemezzük, hogy mint fegyver, milyen előnyökkel bír a borotvakés:
- jól rejthető
- könnyen hordható (bár nincsen semmiféle biztonsági zár, így kinyílhat a zsebben)
- a penge kiképzése nagyon hatékony vágást tesz lehetővé
- nem nehéz beszerezni
- olcsó

Hátrányai:
- könnyen csorbul, vagy törik a penge
- gyakorlatot igényel az elővétele, nyitása
- nem olyan biztos a fogása, mint mondjuk egy késé
- az élezése speciális eszközöket igényel
- nem könnyű stabilan tartani

A használata lényegében megegyezik a késével, annyi különbséggel, hogy a borotvakéssel nem lehet szúrni, csak vágni, ezáltal nagyobb gyakorlati tudást igényel. Mivel könnyen csorbul, ezért a támadási felületek főleg a fej és a puha testrészek, mint pl.: a nagyobb izmok, lágyék stb.

Használatának előnye:
- nagyon hatékonyan vág
- ijesztő sérüléseket okoz (nagyon vérző sebeket lehet vele ejteni)
- gyors fegyver
- könnyen rejthető
- kis mérete miatt nem feltűnő
- a látványa ijesztő lehet

Hátrányai:
- könnyen csorbul, vagy törik, így lehet, hogy az első támadás után használhatatlanná válik
- speciálisabb tudást igényel a használata, mint mondjuk a késé
- nem lehet vele szúrni
- a kialakítása miatt nem lehet stabilan fogni
- mivel csak vágásra alkalmas, kisebb a hatótávolsága, közelebb kell menni az ellenfélhez
- csak úgy lehet használni, hogy durva sérüléseket okozunk vele
- nem lehet vele blokkolni
- kicsi a stopphatása
- az eszköz harci használata az okozott sérülések miatt pszichikailag önveszélyes: a szétkaszabolt erekből és izmokból fröcskölő vér pszichés sokkot okozhat a fegyver használójának; egy ilyen eseményt nehezen dolgozza fel az emberi elme, főleg, ha erre nincsen felkészítve, felkészülve
- mivel nem lehet vele blokkolni, kicsi a hatótávolsága, ezért a több támadó elleni védekezésre alkalmatlan


Mindent összevetve, a borotvakés önvédelemre alkalmatlan. Az utcán régen volt létjogosultsága, mint kényszerűségből használt fegyver, de manapság értelmetlen használni, hiszen sokkal megbízhatóbb, a célnak jobban megfelelő eszközök állnak a rendelkezésre. A látványa okozta hatást filmekben lehet kamatoztatni, de másra (a borotválkozáson kívül) nem alkalmas.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése