2012. 02. 13.

Az önvédelmi irányzatok különbségéről

Manapság Magyarországon egyre több küzdősportot, harcművészetet, önvédelmi rendszert lehet tanulni, mint korábban. Egyre több, újabb és újabb iskolák, klubok, stílusok jelennek meg és mindegyik igyekszik minél több tanítványt toborozni és minél nagyobb részt kihasítani magának a piacról; és természetesen mindegyik magát hirdeti a leghatékonyabbnak.
A bejegyzésben szeretnék pár támpontot adni, hogy könnyebben el tudjatok igazodni a különböző tanítási típusok között, a mai posztban a rendőrségi, katonai és civil önvédelmi irányzatok közötti különbségekről lesz szó.

Vegyük sorra a különböző önvédelmi rendszerek céljait és tulajdonságait, majd felhívom a figyelmet bizonyos buktatókra:

A katonai irányzatokat úgy rakták össze, hogy minél rövidebb idő alatt elsajátítható legyen, tömegesen lehessen oktatni. Nem kell éveket szánni a tanulásra, hanem pár hét alatt felkészít az alap támadások kivédésére, valamint megtanítja az alaptámadásokat. Az a cél, hogy katona meg tudja magát védeni a harctéren, a háborús körülmények között.
A technikai repertoárját az egyszerűség, a célratörőség, az agresszív viselkedés és bizonyos technikákat a brutalitás jellemzi. Nincsenek bonyolult mozdulatsorok, egy-egy elem több problémára is megoldást biztosít.

Miért nem ajánlott civil önvédelemre?
- A felső vezetés szempontjából a katona nem ember, csupán fogyóeszköz, épp ezért az egyén túlélésével nem foglalkoznak annyira. Ha 10 katonából 6-7 túléli az akciót, akkor az sikeresnek könyvelhető el, míg ez az arány egy civil önvédelmi irányzatnál elégtelen.

- A katonák nyíltan viselhetnek fegyvert, nem kell azzal foglalkozniuk, hogy rejtett helyekről vegyék elő az eszközüket. Hogy ennek mi a gyakorlati haszna? Például, ha te gázpisztollyal akarok magad megvédeni, akkor úgy kell hordanod az eszközt, hogy az ne legyen látható, takarja a ruha; tehát, ha másképpen kell elővenned, mintha nyíltan hordanád egy combtokban.

- Ha a katonának meg kell védenie magát, akkor megöli a támadóját, épp ezért halálos technikákat is tanul. A civilek számára ez nem megengedett, hiszen nem az a céljuk, hogy megöljék a rablót, hanem az, hogy élve (lehetőleg sérülés nélkül) hazajussanak. Azon kívül egy katona sokkal jobban fel van készülve lelkileg arra, hogy megöljön egy embert (ez a szakmája), mint egy civil.

- A katonák arra vannak felkészítve, hogy a csatatéren kell megvédeniük magukat, így a tanult technikák jó része zubbonyra, gyakorlónadrágra, bakancsra van „kitalálva”. Próbáljuk ki egyszer, hogy utcai ruhában csinálunk végig egy edzést, mondjuk egy feszesebb farmerban.

- A katona legritkább esetben harcol pusztakézzel, ha teheti, fegyvert használ, míg a civilek nem, vagy másmilyen eszközt használ(hat)nak önvédelemre.

- A katonának szembe kell szállnia az ellenséggel, a civil el is futhat, épp ezért más mentalitású, más stratégiájú az oktatás is.


A rendőri irányzatok annyiban hasonlítanak katonaiakra, hogy itt is az a cél, hogy minél rövidebb idő alatt elsajátítható legyen, tömegeknek lehessen oktatni és a használója nyíltan hordhat fegyvert, vagy kényszerítő eszközt. A különbség leginkább ott mutatkozik meg, hogy a rendőrnek csak a leges-legvégső esetben szabad megölnie a támadóját, sőt, az a célja, hogy minél kisebb sérüléssel kapja el a bűnözőt.

Miért nem ajánlott civil önvédelemre?
- A katonai irányzatokhoz hasonlóan a rendőrségit is úgy rakták össze, hogy minél rövidebb idő alatt elsajátítható legyen, tömegesen lehessen oktatni. Nem kell éveket szánni a tanulásra, hanem pár hét alatt felkészít az alap támadások kivédésére, valamint megtanítja intézkedési eljárásokat (pl. bilincselés).

- Ugyanúgy, ahogy a katonai stílusoknál, a rendőr sem oldhatja meg úgy a szituációt, hogy elfut a támadó elől. Ez a mentalitás a tanulásnál, a technikáknál nagyon megmutatkozik.

- A rendőrnek általában van társa, aki a segítségére siet, vagy megvédi őt, amíg a civil önvédelmi irányzatok egy emberre „íródtak”. Például ha egy rendőr a földre vitte a bűnözőt, ízületi feszítéssel kontrolálja, amíg megbilincseli, nem kell további támadástól tartania, mert a járőrtársa fedezi. Gondoljuk csak végig, hogy mennyire lehet hatékonyan védekezni, ha valakin térdelünk, és mind két kezünk le van foglalva, mert a bilincset rá akarjuk kattintani egy vehemensen védekező bűnözőre… ezért van szükség a biztosító társra.

- A rendőr nyíltan hordhatja a kényszerítő eszközöket (gázspray, gumibot) vagy éppen lőfegyvert, ez viszont a civilek számára tiltott. A (gumi)bot / vipera például nagyon jó önvédelmi eszköz, de a rendőrökkel ellentétben, civilek nem használhatnak ilyet.

- A rendőr nem árthat a bűnözőnek, csak a legvégső esetben. Úgy kell megoldani a szituációt, hogy lehetőleg senki ne sérüljön meg, még maga a támadó sem, amíg egy civil önvédelmi rendszertől nem várható el, hogy a bűnöző testi épségére is odafigyeljen (Figyelem! Ez nem összekeverendő azzal, hogy szándékosan megölheti a bűnözőt!), a civil üthet-rúghat, csíphet, haraphat, karmolhat, tökön rúghat annak érdekében, hogy megmeneküljön.


A civil önvédelemnek az a célja és lényege, hogy az irányzat elsajátításával hatékonyan meg tudja magát védeni. A civil nem hordhat nyíltan önvédelmi eszközt, és a használható eszközöknek a száma is erősen korlátozott.  Az irányzat arra tanítja a használóját, hogy amíg teheti térjen ki a támadás elől, kerülje a konfliktusokat, és ha már nincsen más lehetősége, akkor úgy oldja meg a szituációt, hogy élve, egyben érjen haza és a támadót se ölje meg.

Mikre kell figyelni?
- Az irányzat ne tartalmazzon bonyolult technikákat, hanem minden legyen egyszerű és célratörő

- Fontos, hogy a tanuló magáévá tegye azt a mentalitást, hogy nem kell szembe szállnia a támadóval, ha megteheti, fusson, meneküljön, dumálja ki magát.

- Mivel a civilek csak igen korlátozott számban hordhatnak önvédelemre alkalmas eszközöket és ezeket is rejtve kell viselniük, ezért a technikáknak ehhez kell igazodniuk.

- A civil önvédelemnek nagyjából alkalmasnak kell lenni minden életkorú és nemű tanulónak (természetesen az irányzaton belül épp ezért lehetségesek eltérések).

- Fontos, hogy tanítsák a megelőzéssel kapcsolatos ismereteket, mert az a legjobb önvédelem, ha kikerüljük a balhés helyzeteket.

- A civil önvédelmi technikák nem lehetnek halálos technikák (persze, egy jól sikerült egyenes ütés, ha torokra megy, okozhat halált, de mégis más, mint egy direkt nyaktörés).

- A technikáknak alkalmazkodniuk kell az átlagember hétköznapjaihoz, tehát például meg kell tudni csinálni öltönyben is, vagy nagykabátban.


Tehát ezen információk birtokában is gondoljuk végig, hogy milyen irányzatot választunk, ha arra jutottunk, hogy önvédelmet szeretnénk tanulni.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Mindössze annyival egészíteném ki az írást, hogy a híresebb önvédelmi irányzatok (Krav Maga, Defendo, CQC) jellemzően rendelkeznek civil, katonai és rendvédelmi változattal is, ahol tetten érhetők a fenti különbségek. Így kiválasztásnál a stílus nem minden, az is lényeges, hogy mely divíziót tanuljuk. Magyarország helyzete egy kicsit speciális, mivel itt a katonák is jellemzően rendvédelmi feladatokat látnak el (külföldön is).
    Defendo: http://defendo.hu/edzesek/edzestipusok
    Krav Maga katonai divízió: http://www.krav-maga.hu/?page=divizio-katonai

    VálaszTörlés
  2. Pont ezt akartam mondani. A Krav Maga az hatásos és az a tipikusan önvédelmi technika, nem sport és nem is harcművészet. Csak pár fogást tanultam belőle még régen, de már az is hasznos volt és egyszerű. Még emlékszem is a mozdulatokra és hogy mikre kell ügyelni közben.

    VálaszTörlés